Klimakrøller

40 Episodes
Subscribe

By: GRØN

Klimakrøller er produceret af GRØN - Fonden for Bæredygtig Udvikling i samarbejde med Sustainability Science Centre på Københavns Universitet. Podcastens værter er Jakob Fritzbøger Christensen og Hjalte Drejer Jørgensen, som sammen med en gæst sludrer om alt det, som hverken er så ligetil at forstå eller blive enige om, når det gælder jordens klima.

Bobler, BNP og big tech feat. Vincent Hendricks
#57
06/24/2022

I dette syvoghalvtredsende afsnit af Klimakrøller hjælper KU-professor Vincent Hendricks os med at finde svar på hvorfor klimakrisen sjældent får ligeså meget opmærksomhed som andre samfundsmæssige udfordringer. Hvordan fastholder vi fokus, selvom resultaterne af vores indsatser kan være svære at se på kort sigt? Og hvad har det egentlig med bobler, BNP og big tech at gøre?


Klimaaktivisme og demokratisk magt feat. Esther Kjeldahl
#56
06/17/2022

I dette seksoghalvtredsende afsnit af Klimakrøller lægger Jakob og Hjalte store planer da klimaaktivist, Esther Kjeldahl, kommer med gode råd til hvordan man kan bruge sin demokratiske magt i klimakampen.


Overskudsmadens redningstjeneste feat. Rasmus Erichsen
#55
06/10/2022

I dette femoghalvtredsende afsnit af Klimakrøller imponeres Hjalte over den unge ildsjæl i sofaen. Sammen med en masse seje frivillige redder stifteren af Stop Spild Lokalt dagligt tonsvis af god mad fra at blive smidt ud. Det er ikke bare godt for klimaet, men hjælper også folk med knappe ressourcer.


Energi i dybden feat. Samir Abboud
#54
06/03/2022

I dette fireoghalvtredsende afsnit af Klimakrøller graver vi ned i geotermi og dets potentiale som energikilde til fjernvarme, da CEO i Innargi, Samir Abboud, gæster studiet. Det lyder umiddelbart som en smart teknologi, så hvorfor har vi ikke mere af det?


Når vi regner på regnen feat. Ole Adeler
#53
05/27/2022

I dette treoghalvtredsende afsnit af Klimakrøller kigger vi i krystalkuglen sammen med HOFORs tekniske direktør. Alt tyder på flere skybrud og øgede mængder regnvand fremover og det kan blive dyrt, med mindre vi laver smarte klimatilpasningsløsninger som kan andet end bare at lede vandet væk i store rør.


Klimakrøller går LIVE: Earth System Science feat. Katherine Richardson
#52
05/25/2022

MIDTUGES-SPECIAL. I dette tooghalvtredsende afsnit af Klimakrøller har Hjalte fået fornøjelsen af at tage Klimakrøller med på KU festival og for allerførste gang lave en LIVE udgave af podcasten. Og med et publikum bestående af studerende fra alle KUs fakulteter er det helt oplagt at snakke med leder af Sustainability Science Centre, prof. Katherine Richardson, om det tværfaglige forskningsfelt, Earth System Science.


Klimamærkede solceller, tak feat. Kai Kanafani
#51
05/20/2022

I dette enoghalvtredsende afsnit af Klimakrøller gøres klimaregnskabet op for både byggematerialer og solceller. Hjalte og Jakob har nemlig haft besøg af en forsker fra Aalborg Universitet, som ved en hel masse om livscyklusvurderinger i byggebranchen.


Mere glæde, mindre CO2 feat. Maria Toft
#50
05/13/2022

I dette halvtredsende afsnit af Klimakrøller rimer fællesskaber på CO2-reduktioner. Maria Toft forsker i kollektive bevægelser og fortæller her hvordan normer og fællesskabsfølelser kan lede vores adfærd i en mere klimavenlig retning og samtidig gøre os gladere.


Frustrationer, afmagt og klimaoptimisme feat. Ida Auken
#49
05/06/2022

I dette niogfyrrende afsnit af Klimakrøller får regeringens udspil til en CO2-afgift en rimelig dårlig anmeldelse, der har direkte konsekvenser for formatet af denne podcast. Mon Ida Auken, folketingsmedlem for Socialdemokratiet, alligevel formår at give lidt håb med sin nye bog, Tro på det - Klima, håb og handlekraft?


Klimavelfærd til folket feat. Laila Kildesgaard
#48
04/29/2022

I dette ottoogfyrrende afsnit af Klimakrøller har KLs direktør taget en bred vifte af grønne løsninger med til Jakob. Og da samtalen falder på en af de helt åbenlyse stopklodser for grøn omstilling, får selv redaktøren svært ved at lytte passivt til!


Bygninger der batter feat. Jesper Nygård
#47
04/22/2022

I dette syvogfyrrende afsnit af Klimakrøller er der bæredygtigt byggeri på tapetet. Hvordan byggebranchen i praksis skubbes opad bæredygtighedstrappen et skridt af gangen ved Realdanias direktør en hulens masse om, så det er værd at lytte med til ugens gæst i den grønne sofa!


Kampen mod greenwashing feat. Anja Philip
#46
04/15/2022

I dette seksogfyrrende afsnit af Klimakrøller når formanden for Forbrugerrådet Tænk lige akkurat at fange Hjalte, før han hopper på påskeferie! Det er til alles fordel, da Anja Philip er mega skarp på, hvordan vi som forbrugere bedst klædes på til den bæredygtige indkøbstur.


Alt det dér plastikbras feat. Nanna B. Hartmann
#45
04/08/2022

I dette femogfyrrende afsnit af Klimakrøller udkommer IPCC med endnu en delrapport, og det viser sig at Ukraine-krisen har én enkelt fordel for klimaet. Plastik i miljøet viser sig derimod at have flere ulemper end vi hidtil har kendt til!


En forlænget snak om det bæredygtige arbejdsliv feat. Tommy Ahlers
#44
04/05/2022

MIDTUGES-SPECIAL. I dette fireogfyrrende afsnit af Klimakrøller inviterer Tommy sig selv på en udvidet sendetid, og snakken udvikler sig hurtigt til et spørgsmål om bæredygtighed som mål eller proces. Er klimakrisen noget der skal løses med fuld turbo på speederen, eller skal vores arbejdsliv transformeres sammen med samfundet som helhed?


Rødt og klistret og løber i vores vandløb feat. Tommy Ahlers
#43
04/01/2022

I dette treogfyrrende afsnit af Klimakrøller skal der ske noget. Og der skal ske noget nu! En utålmodig løve og eks-minister gæster studiet og fortæller, hvordan vi rykker erhvervslivet i en grønnere retning.


Spis bare kød til feat. Thomas Roland
#42
03/29/2022

MIDTUGES-SPECIAL. I dette toogfyrrende afsnit af Klimakrøller bliver hyggesludren afløst af ordvekslinger, der tenderer til det klimaaktivistiske! En usædvanlig regressiv reklame fra Fakta kommer i fokus og danner grobund for en større snak om Coops rolle i den grønne omstilling. Enten skal reklamen tages ned eller forsvares og kun Coops CSR-chef er i stand til at tage den beslutning!


Langt ude feat. Andreas Mogensen
#41
03/25/2022

I dette enogfyrrende afsnit af Klimakrøller kommer ugens mand i skysovs i studiet for at tale om rumudforskning og klimaforandringer. Hjalte vinder desuden en lille quiz om jordens fortid og fremtid.


Mumset bæredygtighed i dit køkken feat. Ole G. Mouritsen
#40
03/18/2022

I dette fyrrende afsnit af Klimakrøller kommer det gode humør tilbage i studiet, da en vis professor i fødevareinnovation medbringer godbidder til Hjalte og Jakob. Og så viser det sig, at grøntsagernes skjulte smage kan lede vejen til en bedre verden, hvis vi med et par lette fif lærer at udfolde dem.


Majs og bøvlet med en hurtig, grøn omstilling feat. Marie Münster
#39
03/11/2022

I dette niogtredivte afsnit af Klimakrøller bliver løsningsforslagene til det russiske gasproblem stadig mere absurde, og professor i energisystemer Marie Münster beskriver udfordringerne med tjept at gå grønt.


Gasafhængighed og madnationalisme feat. Bente Halkier
#38
03/04/2022

I dette otteogtredivte afsnit af Klimakrøller rammer konsekvenserne af årtiers vækstfokuseret optimeringstankegang endelig Hjalte og Jakob. Klimaministeren har nemlig fået travlt med at rydde op i en uholdbar afhængighed af naturgas fra Rusland, og alt virker tabt indtil Klimarådets mest madglade medlem pludselig dukker op: Professor i forbrugssociologi Bente Halkier.


De 6 vigtigste skridt mod 2050 feat. Peter Møllgaard
#37
02/25/2022

I dette syvogtredivte afsnit af Klimakrøller, sørger Hjalte for de nyeste nyheder i podcastens historie! Klimarådet har NETOP offentliggjort deres Statusrapport for 2022. Før dagens pressemøde, lokkede vi formanden for Klimarådet i studiet til at forklare os sagernes tilstand. Lyt med og bliv klog på status og anbefalinger!


En update på klodens forfald feat. Sebastian Mernild
#36
02/18/2022

I dette seksogtredivte afsnit af Klimakrøller lykkes det Dan Jørgensen at trylle regeringen grøn, og kongerigets hurtigste IPCC-hovedforfatter kommer ind og giver en update på den nyeste viden om klodens tilstand.


Den helt onde, komplicerede snak om CO2-skat feat. Peter Birch Sørensen
#35
02/11/2022

I dette femogtredivte afsnit af Klimakrøller går Hjalte og Jakob linen ud. ALLE fornuftige mennesker vil have en CO2-skat, og ALLE dem der skal strikke den sammen, siger den er åhh-så-kompliceret. Så nu er der ikke nogen vej udenom end at få én af Danmarks førende økonomiske eksperter i studiet til at gå i detaljen om de modeller vi kan vælge imellem! Bør nydes som en god film: uden afbrydelser!


Den billigste transformation feat. Lars Gårn Hansen
#34
02/04/2022

I dette fireogtredivte afsnit af Klimakrøller kommer den miljøøkonomiske vismand i studiet og giver svar på hvordan vi billigst muligt redder verden. ADVARSEL: Afsnittet er ikke egnet til lyttere afhængige af landbrugsstøtte!


Metaovervejelser om dansk landbrug feat. Frida Hastrup
#33
01/28/2022

I dette treogtredivte afsnit af Klimakrøller annoncerer Hjalte og Jakob en stor nyhed og gør sig løse overvejelser om fremtidige placeringer af svinehegn. Hjalte består desuden med nød og næppe en adgangskvalificerende midtvejstest i afsnittet og får dermed lov til at deltage i interviewet med lektor i etnologi Frida Hastrup.


Den blinde økonomi feat. Emma Holten
#32
01/21/2022

I dette toogtredivte afsnit af Klimakrøller har en af landets førende feministiske tænkere fundet vej til studiet for at vise koblingen mellem gammeldags økonomisk tænkning, ulighed mellem kønnene og klimakrisen. Af uvisse årsager er det dog primært matador der løber med opmærksomheden hos Hjalte, Rasmus og Jakob.


Universitetets rolle feat. Henrik C. Wegener
#31
01/14/2022

I dette enogtredivte afsnit af Klimakrøller går der universitetspolitik i det hele, da rektor på Københavns Universitet Henrik C. Wegener gæster programmet. Hjalte og Jakob tager deres bedsteste skjorter på og sætter Wegner-bordet frem, så stemningen er i top!


Luftens helte feat. Morten Dyrholm
#30
01/07/2022

I dette tredivte afsnit af Klimakrøller er Vestas' Senior Vice President på besøg, og han bliver med sine imponerende tal hurtigt mere populær end Mike Pence og Kamala Harris tilsammen. Hvad der vindes udadtil, tabes dog indadtil, da den charmerende geofysiker Rasmus rammes af Covid19, og Jakob og Hjalte må styre programmet gennem noget af en klimamonarkisk nyhedsuge.


Den store debat om urørt skov feat. Carsten Rahbek
#29
12/31/2021

I dette niogtyvende afsnit af Klimakrøller fejrer Rasmus, Jakob og Hjalte nytåret ved at invitere det helt store, akademiske fontænebatteri i studiet: Professor i makroøkologi, Carsten Rahbek.


Hvid jul i fremtiden feat. Jesper Theilgaard
#28
12/24/2021

I dette otteogtyvende afsnit af Klimakrøller er der juleaften i studiet. Problemet er bare vejrets omskiftelighed og det faktum, at man let kan komme galt afsted med bombastiske udsagn, når man har "snydt lidt på forhånd"!


Grøn+ revolution i Afrika feat. Christian Friis Bach
#27
12/17/2021

I dette syvogtyvende afsnit af Klimakrøller forsøger Rasmus, Hjalte og Jakob at skabe bæredygtig udvikling i det globale syd. Det helt tunge skyts bliver rullet frem, når Christian Friis Bach kommer på besøg for at forklare, hvordan vi kan lykkes med tilpasning i de lande, hvor klimaforandringerne rammer hårdest.


Kød med kød på feat. Morten Wendler Jørgensen
#26
12/10/2021

I dette seksogtyvende afsnit af Klimakrøller bliver der skruet op for julehumøret, og én af Københavns Universitets mest lovende PhD'er Morten Wendler Jørgensen kommer i studiet for at forbedre danskernes madvaner.


Den store idé om geoengineering feat. Olaf Corry
#25
12/03/2021

I dette femogtyvende afsnit af Klimakrøller kommer lektor i statskundskab, Olaf Corry, direkte fra London med århundredets vigtigste budskab: Pas på tanken om geoengineering.


Klimaets store vov-vov feat. Peter Møllgaard
#24
11/26/2021

I dette fireogtyvende afsnit af Klimakrøller får Rasmus, Jakob og Hjalte besøg af formanden for det rigtige Klimaråd, og Peter Møllgaard giver et crash-course i hvordan man egentlig giver klimaråd, der batter.


Magten over klimaet feat. Connie Hedegaard
#23
11/19/2021

I dette treogtyvende afsnit af Klimakrøller gør Concito både Dan Jørgensen og Bezzerwizzer en vennetjeneste, mens bestyrelsesforkvinde Connie Hedegaard afslører, hvor den største magt i samfundet gemmer sig.


Isen sprækker feat. Henriette Skourup
#22
11/12/2021

I dette toogtyvende afsnit af Klimakrøller bliver Jakob og Rasmus klogere på havis, og at ændringen i dens alder, tykkelse og udbredelse kan have stor betydning for klimaet.


Olieindustriens største fjende feat. Stine Bosse
#21
11/05/2021

I dette enogtyvende afsnit af Klimakrøller bliver Jakob udsat for det onde, mens Rasmus og Hjalte boltrer sig i fornemt selskab med den mest progressive kvinde i dansk erhvervsliv.


Verdens oversvømmelse feat. Ole Baltazar
#20
10/29/2021

I dette tyvende afsnit af Klimakrøller smelter Grønland, og vandet løber både til Jyllinge og det Globale Syd! Nationalbanken melder ud, at vi kan risikere en vandkantsboligboble, og professor ved National Space Institute, Ole Baltazar, forklarer hvad det er der foregår med verdenshavene.


Cirkulær økonomi feat. Jasper Steinhausen
#19
10/22/2021

I dette nittende afsnit af Klimakrøller, er der vandkrise i Afrika og cykelkrise i København! Virksomhedsledelsevejleder Jasper Steinhausen præsenterer argumentet for, at løsninger der hjælper klimaet eller miljøet også lettere skalerer og tjener store penge.


Klimademokratiet feat. Lars Tønder
#18
10/15/2021

I dette attende afsnit af Klimakrøller, bliver litterær dystopi til virkelighed i Indien, og professor i statskundskab Lars Tønder optegner en ny styreform for samfundet, som både er mere effektiv og bæredygtig