Klimakrøller

40 Episodes
Subscribe

By: GRØN

I Klimakrøller bliver vi klogere på de emner, som hverken er så ligetil at forstå eller blive enige om, når det gælder jordens klima. Værter: Jakob Fritzbøger Christensen og Rasmus Arildsen. Produceret af GRØN - Fonden for Bæredygtig Udvikling i samarbejde med Sustainability Science Centre på Københavns Universitet.

Klimatiltag i kommunerne
05/03/2023

Ude i kommunerne arbejdes der lige nu på højtryk for at finde og implementere CO2 reducerende tiltag. Med masser af incitamenter og samarbejde på tværs af kommunegrænser, har flere kommuner nu sat ambitionsniveauerne højere end staten. Men de står også overfor en række udfordringer, som skal løses for at komme i mål. Alt dét bliver du klogere på i dette afsnit, hvor Jakob har været forbi KLs klimatopmøde og sludret med ingen ringere end Filantropidirektør i Realdania, Nina Kovsted Helk, Borgmester i Vejen, Frank Schmidt-Hansen, og Project manager i Copenh...


Crash course i Klimarådets statusrapport 2023
04/05/2023

Vi skyder sæson 2 igang og lægger ud med den helt store gennemgang af Klimarådets statusrapport. Den er siden udgivelsen blevet fremhævet af forskellige parter på forskellig vis. Men hvis du vil forstå nuancerne og holde tungen lige i munden næste gang snakken går på status af dansk klimapolitik, så lyt med her. Jakob har nemlig nærlæst rapporten og stillet uddybende spørgsmål til klimarådets formand, Peter Møllgaard, så du kan få det ultimative crash course i rapportens hovedelementer og nuanceringer.


En blandet landhandel feat. Inge-Merete Hougaard
#116
02/03/2023

I dette halvfemsende afsnit af Klimakrøller følger Jakob og Rasmus op på Kim Quists kritik af landbruget. Inge-Merete Hougaard, postdoc i Antropologi ved KU, kigger forbi og gør os alle sammen klogere på hvorfor en omstrukturering af jordejerforhold er relevant i dag, samt hvilke interesser der er i spil.


Gensynsglæde og grønt BNP feat. Peter Birch Sørensen
#115
01/27/2023

I dette niogfirsende afsnit af Klimakrøller får Jakob besøg af en af Danmarks førende økonomiske eksperter, nemlig Peter Birch Sørensen. Sammen sludrer de om omkostningerne ved forurening, værdierne af rekreative områder, og hvordan klima- og miljøkonsekvenser kan integreres i økonomisk politik.


Brasilianske bolsonarister og unikke økosystemer feat. Jakob Kronik
#114
01/20/2023

I dette otteogfirsende afsnit af Klimakrøller vender Rasmus den politiske situation i Brasilien sammen med Jakob Kronik fra Verdens Skove. Og der er nok at tage fat på, når det gælder verdens femte-største land. Hvilken indflydelse har brasiliansk politik på afskovning? Hvad er MERCOSUR-aftalen? Og hvilke konsekvenser har den nuværende fødevareproduktion på fremtidens fødevaresikkerhed?


Det ser overhovedet ikk’ sejt (og grønt) ud feat. Esben Licht
#113
01/13/2023

I dette syvogfirsende afsnit af Klimakrøller er januarudsalget i fuld gang og Esben Licht, direktør og medstifter af Tekstilrevolutionen, er inviteret ind til en snak om tøj. Tøjbranchen er overhovedet ikke bæredygtig, men vi skal alle have tøj på kroppen. Sammen klæder Rasmus og Esben dig på til at tage de mindst klima- og miljøskadelige tøjvalg som forbruger.


Power-to-X... eller Y... eller Z... feat. Jakob Kibsgaard
#112
01/06/2023

I dette seksogfirsende afsnit af Klimakrøller skyder Rasmus året ind med et festfyrværkeri af en satellit-nyhed. Og så forklarer fysik-professor fra DTU, Jakob Kibsgaard, om de forskellige typer PtX, hvilke fordele og ulemper teknologien har og hvor den giver mening at bruge.


Fisk og kanin og kylling feat. Kim Quist
#111
12/16/2022

I dette femogfirsende afsnit af Klimakrøller er Rasmus stadig på kosmonautskole, og derfor må Jakob kaste sig ud i at opklare de danske landbrugs store gæld og de udfordringer den skaber for en grøn omstilling af erhvervet. Heldigvis behøver han nærmest ikke selv ytre et eneste ord, da direktøren for Danmarks Økologiske Jordbrugsfond, Kim Quist, kommer rullende med et arsenal af skarpe pointer.


Den simple og komplekse CO2-skat til landbruget feat. Lars Gårn Hansen
#110
12/09/2022

I dette fireogfirsende afsnit af Klimakrøller har det miljøøkonomiske råd netop udgivet sin årlige rapport, som indeholder et forslag til hvordan en klima-afgift i landbruget kan se ud. Det forslag er Jakob taget ind til den miljøøkonomiske vismand, Lars Gårn Hansen, for at høre mere om.


Kvoter eller ej feat. Otto Brøns-Petersen
#109
12/02/2022

I dette treogfirsende afsnit af Klimakrøller handler det om EUs nye reduktionskrav til Danmark. Ifølge EU-kravet skal vi reducere vores drivhusgasudledninger fra ikke-kvote-sektoren med 50 procent i 2030. Danmark har i forvejen målsætninger om at reducere med 70 procent i 2030, så hvad er problemet? Sammen med chefanalytiker i CEPOS, Otto Brøns-Petersen, kaster Jakob sig ufortrødent ind i spørgsmålet om hvorfor det nye EU-krav alligevel ikke er piece-of-cake, samt hvilken rolle CO2-kvoterne har i problematikken.


Kampen om kompetencer feat. Ulrich Bang
#108
11/25/2022

I dette toogfirsende afsnit af Klimakrøller får Jakob besøg af Ulrich Bang, Markedschef for klima, energi og miljø i interesseorganisationen Dansk Erhverv. Sammen sludrer de arbejdskraft, kompetencer og politikerpåvirkning.


Den vanskelige snak om klimaretfærdighed feat. Jens Friis Lund
#107
11/18/2022

I dette enogfirsende afsnit af Klimakrøller bliver Jakob bekymret og Rasmus må skynde sig hjem. Professor i Politisk Økologi, Jens Friis Lund, gæster nemlig studiet for at gøre os klogere på klimaansvar, udledninger og global (u)retfærdighed.


Klima i Egedal Kommune feat. Christine Brochdorf
#106
11/11/2022

I dette firsende afsnit af Klimakrøller undersøger Jakob og Rasmus hvad der rører sig på det kommunale klimaområde. Egedals egen kommunaldirektør, Christine Brochdorf, giver overblikket over hvad der sker på ledelsesmæssigt plan. Projektleder for DK2020, Sune Schøning, fortæller om samarbejde på tværs af kommuner. Og den lokalpolitiske indsigt får vi fra formand for klima, teknik og miljø udvalget, Bo Brøndum Pedersen. Afsnittet er støttet af Realdania.


Klimaambitioner og politik feat. Alexander Holm
#105
11/04/2022

I dette nioghalvfjerdsende afsnit af Klimakrøller snakker Jakob og Rasmus med Alexander Holm fra Den Dyriske Time. I afsnittet bliver der snakket valg, klimaproblematikker og det politiske system.


Den Grønne Valgguide - hvor skal man sætte sit klimakryds?
#104
10/28/2022

Hvad mener de danske partier om klimaet og hvad vil de gøre ved det? Der er valg om lidt, og derfor har vi kaldt samtlige partier i Klimakrøller-samråd. I dette afsnit giver vi dig det ultimative overblik over dansk klimapolitik som den ser ud lige nu, så du kan finde ud af hvor du vil sætte dit kryds på tirsdag. Velkommen til Den Grønne Valgguide! Afsnittet er sponsoreret af Tuborgfondet.


Valgspecial: Giver kompromisløshed grønnere lovgivning? feat. Rajesh Holmen, Frie Grønne
#103
10/26/2022

I dette otteoghalvfjerdsende afsnit af Klimakrøller sludrer Jakob med Frie Grønnes folketingskandidat, Rajesh Holmen, om FGs klimapolitik og deres kompromisløshed. Afsnittet er støttet af Tuborgfondet.


Valgspecial: Hvor skal pengene komme fra? feat. Katarina Ammitzbøll, Konservative
#102
10/24/2022

I dette syvoghalvfjerdsende afsnit af Klimakrøller har Jakob fået besøg af Energiordfører fra Det Konservative Folkeparti, Katarina Ammitzbøll. Sammen sludrer de grøn omstilling og finansiering heraf. Afsnittet er støttet af Tuborgfondet.


Valgspecial: Skal vi halvere den animalske produktion? feat. Peder Hvelplund, Enhedslisten
#101
10/21/2022

I dette seksoghalvfjerdsende afsnit af Klimakrøller har Jakob lokket Enhedslistens ordfører for grøn omstilling, Peder Hvelplund, ind i studiet for at blive klogere på ELs klimapolitik. Afsnittet er støttet af Tuborgfondet.


Valgspecial: Er vi for klimanationalistiske? feat. Marie Bjerre, Venstre
#100
10/19/2022

I dette femoghalvfjerdsende afsnit af Klimakrøller er Rasmus og Jakob endnu en gang draget til Borgen. Denne gang for at sludre klimapolitik med klimaordfører fra Venstre, Marie Bjerre. Afsnittet er støttet at Tuborgfondet.


Valgspecial: Går det for langsomt? feat. Rasmus Nordqvist, SF
#99
10/17/2022

I dette fireoghalvfjerdsende afsnit af Klimakrøller får Rasmus og Jakob besøg af endnu en Rasmus, nemlig SFs klimaordfører Rasmus Nordqvist. Afsnittet er støttet af Tuborgfondet.


Valgspecial: Er flere gulerødder løsningen? feat. Jakob Engel-Schmidt, Moderaterne
#98
10/14/2022

I dette treoghalvfjerdsende afsnit af Klimakrøller er Rasmus cyklet til Borgen til en snak med Moderaternes politiske chef, Jakob Engel-Schmidt. For hvad er det egentlig det nye parti vil med deres klimapolitik? Afsnittet er støttet af Tuborgfondet.


Valgspecial: Skal vi have kernekraft i Danmark? feat. Henrik Forsberg, Kristendemokraterne
#97
10/12/2022

I dette tooghalvfjerdsende afsnit af Klimakrøller har Kristendemokraterne sendt deres repræsentant for klimaområdet, folketingskandidat Henrik Forsberg, ind til en snak med Jakob om KDs klimapolitik. Afsnittet er støttet af Tuborgfondet.


Valgspecial: Er der styr på de grønne partier? feat. Franciska Rosenkilde, Alternativet
#96
10/10/2022

I dette enoghalvfjerdsende afsnit af Klimakrøller er Rasmus og Jakob tilbage i vante rammer. Politisk leder for Alternativet, Franciska Rosenkilde gæster studiet og giver indblik i partiets klimapolitik. Afsnittet er støttet af Tuborgfondet.


Valgspecial: Skal vi hente CO2-reduktioner i udlandet? feat. Ole Birk Olesen, Liberal Alliance
#95
10/07/2022

I dette halvfjerdsende afsnit af Klimakrøller fortsætter tour-de-Borgen for Rasmus og Jakob. Klimaordfører for Liberal Alliance, Ole Birk Olesen, byder velkommen på sit kontor og fortæller hvilke klimapolitiske løsninger LA går efter. Afsnittet er støttet af Tuborgfondet.


Valgspecial: Skal afgifter ændre vores adfærd? feat. Anne Paulin, Socialdemokratiet
#94
10/05/2022

I dette niogtressende afsnit af Klimakrøller er Rasmus og Jakob draget til Borgen for at sludre klimapolitik med Socialdemokratiets klimaordfører Anne Paulin. Afsnittet er støttet af Tuborgfondet.


Valgspecial: Hvor ambitiøse kan vi nå at være? feat. Rasmus Helveg Petersen, Radikale Venstre
#93
09/30/2022

I dette otteogtressende afsnit af Klimakrøller sludrer Rasmus og Jakob om klimapolitik med endnu en Rasmus; nemlig klimaordfører for Radikale Venstre, Rasmus Helveg Petersen. Afsnittet er støttet af Tuborgfondet.


Valgspecial: Er politikerne den største udfordring? feat. René Christensen, DF
#92
09/23/2022

I dette syvogtressende afsnit af Klimakrøller byder Rasmus og Jakob velkommen til podcastens allerførste valgspecial. Klimaordfører for Dansk Folkeparti, René Christensen, gæster studiet og fortæller hvad DF lægger vægt på i deres klimapolitik. Afsnittet er støttet af Tuborgfondet.


Havets hemmelige økosystemer feat. Søren Laurentius Nielsen
#91
09/16/2022

I dette seksogtressende afsnit af Klimakrøller dykker Jakob og Rasmus ned under havets overflade til fire forskellige økosystemer, som er virkelig vigtige for klimaet. Afsnittet er det sidste forsker-afsnit inden Klimakrøller sætter fokus på det kommende valg. Derfor nørdes der ekstra meget i dybden med ugens gæst: Søren Laurentius Nielsen, seniorforsker i Tænketanken Hav.


16. september: Holdninger til atomkraft, dyr fransk vedligeholdelse og kontrafaktisk historieskrivning
#90
09/16/2022

Godmorgen og velkommen til Kort om Klimaet. Her i hverdagene er Klimakrøller-kanalen blev tyvstjålet af GRØNs nye, daglige morgenpodcast. Du kan finde Kort om Klimaets egen kanal hvor som helst du lytter til podcasts. Vi håber, at du har lyst til at lytte med!


15. september: Træbiomasse er grønt lidt endnu, USA kommer med i klimakampen og Greves borgersamling er en succes
#89
09/15/2022

Godmorgen og velkommen til Kort om Klimaet. Her i hverdagene er Klimakrøller-kanalen blev tyvstjålet af GRØNs nye, daglige morgenpodcast. Du kan finde Kort om Klimaets egen kanal hvor som helst du lytter til podcasts. Vi håber, at du har lyst til at lytte med!


14. september: ‘United in Science’, egyptisk censur og forsinket fjernvarme
#88
09/14/2022

Godmorgen og velkommen til Kort om Klimaet. Her i hverdagene er Klimakrøller-kanalen blev tyvstjålet af GRØNs nye, daglige morgenpodcast. Du kan finde Kort om Klimaets egen kanal hvor som helst du lytter til podcasts. Vi håber, at du har lyst til at lytte med!


13. september: Danske havskove, CO2-neutrale storbanker og udtagning af lavbundsjorder i snegletempo
#87
09/13/2022

Godmorgen og velkommen til Kort om Klimaet. Her i hverdagene er Klimakrøller-kanalen blev tyvstjålet af GRØNs nye, daglige morgenpodcast. Du kan finde Kort om Klimaets egen kanal hvor som helst du lytter til podcasts. Vi håber, at du har lyst til at lytte med!


12. september: Travle skorstensfejere, svenske landmænd der satser grønt og Danmarks skraldede førsteplads
#86
09/12/2022

Godmorgen og velkommen til Kort om Klimaet. Her i hverdagene er Klimakrøller-kanalen blev tyvstjålet af GRØNs nye, daglige morgenpodcast. Du kan finde Kort om Klimaets egen kanal hvor som helst du lytter til podcasts. Vi håber, at du har lyst til at lytte med!


9. september: Ikke så vedvarende træbiomasse, vandmangel i Afrika og overskud af varmt vand i Esbjerg
#85
09/09/2022

Godmorgen og velkommen til Kort om Klimaet. Her i hverdagene er Klimakrøller-kanalen blev tyvstjålet af GRØNs nye, daglige morgenpodcast. Du kan finde Kort om Klimaets egen kanal hvor som helst du lytter til podcasts. Vi håber, at du har lyst til at lytte med!


Verdens Bedste Morgen feat. Thomas Ravn-Pedersen
#84
09/09/2022

I dette femogtressende afsnit af Klimakrøller har Rasmus og Jakob lokket direktør i Verdens Bedste Nyheder, Thomas Ravn-Pedersen, i studiet. Thomas fortæller om Verdens Bedste Morgen, som foregår i dag over hele landet. Og sammen dykker de ned i hvordan vores humør og engagement i klimakrisen påvirkes af forskellige typer nyheder.


8. september: Grønne indenrigsfly, prislofter og sorte huller i havbunden
#83
09/08/2022

Godmorgen og velkommen til Kort om Klimaet. Her i hverdagene er Klimakrøller-kanalen blev tyvstjålet af GRØNs nye, daglige morgenpodcast. Du kan finde Kort om Klimaets egen kanal hvor som helst du lytter til podcasts. Vi håber, at du har lyst til at lytte med!


7. september: Italiens blinde øje, ny verdensmåling og udfordringer i elnettet
#82
09/07/2022

Godmorgen og velkommen til Kort om Klimaet. Her i hverdagene er Klimakrøller-kanalen blev tyvstjålet af GRØNs nye, daglige morgenpodcast. Du kan finde Kort om Klimaets egen kanal hvor som helst du lytter til podcasts. Vi håber, at du har lyst til at lytte med!


6. september: Danske biogasanlæg der udleder metan, europæiske energihjælpepakker og storstilede havvindmølleprojekter
#81
09/06/2022

Godmorgen og velkommen til Kort om Klimaet. Her i hverdagene er Klimakrøller-kanalen blev tyvstjålet af GRØNs nye, daglige morgenpodcast. Du kan finde Kort om Klimaets egen kanal hvor som helst du lytter til podcasts. Vi håber, at du har lyst til at lytte med!


5. september: Dyrere solceller, billigere fødevarer og en lavere stuetemperatur
#80
09/05/2022

Godmorgen og velkommen til Kort om Klimaet. Her i hverdagene er Klimakrøller-kanalen blev tyvstjålet af GRØNs nye, daglige morgenpodcast. Du kan finde Kort om Klimaets egen kanal hvor som helst du lytter til podcasts. Vi håber, at du har lyst til at lytte med!


2. september: ‘Grøn Boligbelønning’ fra de Konservative, kameler i Subsahara og underskud på Energiøen
#79
09/02/2022

Godmorgen og velkommen til Kort om Klimaet. Her i hverdagene er Klimakrøller-kanalen blev tyvstjålet af GRØNs nye, daglige morgenpodcast. Du kan finde Kort om Klimaets egen kanal hvor som helst du lytter til podcasts. Vi håber, at du har lyst til at lytte med!