Archaeostoryteller, με τον Θόδωρο Παπακώστα

10 Episodes
Subscribe

By: pod.gr

Ο Αrchaeostoryteller Θόδωρος Παπακώστας εξηγεί γιατί η αρχαιολογία είναι η πιο απολαυστική επιστήμη. Η αρχαιότητα μπορεί να μας συγκινήσει, να μας τρομάξει, να μας διασκεδάσει, να μας κάνει περήφανους για τους προγόνους όταν ήταν «καλύτεροι», να μας κάνει περήφανους για εμάς όταν είμαστε εμείς «καλύτεροι». Το παρελθόν είναι κομμάτι μας. Όταν το γνωρίζουμε κάτι ξυπνάει μέσα μας.

Τι φάση με τα Ελγίνεια;
#142
Last Saturday at 12:00 AM

Ήρθε η ώρα να εξηγήσουμε απλά και ωραία τι παίζει με τα Ελγίνεια Μάρμαρα σε εισαγωγικά, ή πιο σωστά Γλυπτά του Παρθενώνα.  Ως Ελγίνεια Μάρμαρα είναι γνωστή η συλλογή γλυπτών που προέρχονται από την Ακρόπολη των Αθηνών τα οποία κλάπηκαν από τον Τόμας Μπρους και μεταφέρθηκαν στην Βρετανία το 1806.  Άρα το “Ελγίνεια” προσδιορίζει τη λεηλασία του μνημείου του Παρθενώνα. Όμως γιατί λέμε “μάρμαρα” ενώ πρόκειται για γλυπτά;  Και απέκτησε στ΄ αλήθεια ο Έλγιν την άδεια να τα αφαιρέσει από τον Παρθενώνα όπως ισχυρίζεται; Και γιατί  ο Παρθενώνας επηρεάζει και εμπνέει μέχρι σήμερα τις τέχνες και τον πολιτισμό;  Αυτά είναι κάποια από τα ερωτήματα που θα απαντηθούν σ΄ αυτό το επεισόδιο.  

 


Μίνωας - Δαίδαλος: Είχαν beef
#141
10/12/2024

Σ΄ αυτό το επεισόδιο τον πρώτο λόγο έχει η μυθολογία και πιο συγκεκριμένα ο μεγάλος αγώνας μεταξύ του βασιλιά της Κρήτης, Μίνωα και του διάσημου εφευρέτη, του Κύρου Γρανάζη της αρχαίας Ελλάδας, Δαίδαλου. Η απόδραση με τον γιό του Ίκαρο και πολλές ακόμα επικές καταστάσεις, καταδιώξεις, δολοπλοκίες, παγίδες, θρύλοι και φήμες.

 


Τα πάντα όλα που έγραψαν οι αρχαίοι
#140
10/05/2024

Πως ξεκίνησε η αρχαία ελληνική γραμματεία; Τι είναι αυτό που λέμε αρχαία κείμενα και ποια είναι αυτά;  Ποιο είναι το ταξίδι που έκαναν αυτά τα κείμενα μέσα στους αιώνες και πως κατάφεραν να σωθούν; Τι ρόλο έπαιξε το θέατρο και η φιλοσοφία σ΄ αυτό; Ένα απολαυστικό επεισόδιο-ταξίδι για μικρούς και μεγάλους, γονείς και παιδιά για τον πολύτιμο θησαυρό που λέγεται αρχαία κείμενα και μας φέρνει σε επαφή με το παρελθόν μας.  

 


Θα γίνει ο Πλάτων terminator;
#139
09/28/2024

Σ΄ αυτό το επεισόδιο σας καλωσορίζουμε στον κόσμο του μέλλοντος! Ο Archaeostoryreller συνομιλεί με τον futurist, Δημήτρη Δημητριάδη. Πως η νέα τεχνολογία από τη σκοπιά του αρχαιολόγου μπορεί ν΄ αποβεί σωτήρια; Τι κάνει ο Πλάτωνας στο metaverse; Μπορούμε να κάνουμε διάλογο με τον Αριστοτέλη; Όλα αυτά και πολλά ακόμα θ΄ απαντηθούν σ΄ αυτή τη συζήτηση που συνδυάζει το παρελθόν και το μέλλον. 


Σοκ! Βρέθηκε στην Κρήτη η αρχαιότερη τέχνη;
#138
09/21/2024

Η ιστορία και η αρχαιολογία ως επιστήμες εξελίσσονται, βελτιώνονται, συμπληρώνονται και διορθώνονται και το σίγουρο είναι ότι και οι δύο χρειάζονται σεβασμό, διακριτικότητα και προσοχή. Πάμε λοιπόν σ΄ αυτό το επεισόδιο να βάλουμε μερικά πράγματα στη θέση τους, που είναι σημαντικά, για να τακτοποιήσουμε και να κατανοήσουμε όλες αυτές τις πληροφορίες και τα στοιχεία που κατά καιρούς έρχονται στο φως της δημοσιότητας.

 


Βρέφη, χριστιανοί και ινδιάνοι
#137
09/14/2024

Η αμερικάνικη ιστορία που, εμείς οι Έλληνες και γενικότερα οι Ευρωπαίοι, σνομπάρουμε πάρα πολύ, έχει μια ιδιομορφία που δεν έχει καμία άλλη ιστορία. Σ΄ αυτό το διαφορετικό και σοκαριστικό επεισόδιο λοιπόν, θ΄ ακούσετε μία από τις χιλιάδες αμερικάνικες ιστορίες που μας έχει δώσει η Άγρια Δύση και που αποδεικνύει περίτρανα πόσο ταυτόχρονα οικουμενικές, πανανθρώπινες αλλά και απίστευτα μοναδικές είναι οι ιστορίες των λαών.  

 


Η προϊστορία της Ελλάδος
#136
09/07/2024

Η κλασική εποχή, που έπαιρνε πάντα τη μερίδα του λέοντος σε προσοχή και σε αξία, είναι η χρονική περίοδος της αρχαίας ελληνικής ιστορίας, κατά την οποία υπήρξε ραγδαία άνθιση στον χώρο του πολιτισμού. Αυτός ήταν άλλωστε και ο βασικός λόγος θαυμασμού των Ευρωπαίων.  Τι υπήρξε όμως πριν απ΄ αυτήν την περίοδο; Σ΄ αυτό το επεισόδιο θα εστιάσουμε στην πάρα πολύ αδικημένη, παραμελημένη και συγκλονιστική προϊστορία του ελλαδικού χώρου.

 


Γιατί έκανε την εκστρατεία ο Μεγκάλεξ;
#135
08/31/2024

Το παρελθόν έχει όλα τα χρώματα, φωτεινά και σκοτεινά. Για να μπορέσουμε να είμαστε ρεαλιστικοί και αυθεντικοί απέναντι στην πραγματικότητα, θα πρέπει να τα δούμε όλα. Και σ΄ αυτό το επεισόδιο λοιπόν, πάμε αντικειμενικά να πούμε για τον άνθρωπο που στα 33 σχεδόν χρόνια που πάτησε πάνω στη γη, άλλαξε τον ρου της ιστορίας: τον Μέγα Αλέξανδρο.

 


Πώς έβλεπαν οι Άραβες τους αρχαίους Έλληνες
#134
08/24/2024

Τώρα λοιπόν που έσφιξαν οι ζέστες είναι μια καλή εποχή για να κάνουμε ένα επεισόδιο, λίγο εξωτικό, λίγο αραβικό, φιλοσοφικό, ιστορικό και ταξιδιάρικο. Να μάθουμε για τον Ηρόδοτο των Αράβων και τις ευφάνταστες ιστορίες του, για τα τζίνι, τα κακά πνεύματα της αραβικής μυθολογίας που έβγαιναν από το βυθό της θάλασσας και τη σχέση τους με τον Μέγα Αλέξανδρο, αλλά και για την εικόνα που είχαν οι Άραβες για την αρχαία ελληνική παράδοση, τον πολιτισμό, τις επιστήμες και τη λογοτεχνία μας.

 


Πώς ταξίδευαν οι αρχαίοι;
#133
08/17/2024

Οι αρχαίοι Έλληνες πήγαιναν ταξίδια για διάφορους λόγους.  Πρώτα απ όλα θρησκευτικούς για να επισκεφτούν τα ιερά, έπειτα για να γιατρευτούν στα Ασκληπιεία, για να παρακολουθήσουν αθλητικές διοργανώσεις και τους Ολυμπιακούς Αγώνες αλλά και για εμπορικούς λόγους ή για να κάνουν διακοπές και να εξερευνήσουν τα άλλα μέρη. Σ΄ αυτό το επεισόδιο, όμως, δεν θα ταξιδέψουμε απλά με τους αρχαίους Έλληνες. Θα μάθουμε και τους τρόπους με τους οποίους ταξίδευαν αλλά και τις ιδιαιτερότητες των ταξιδιών τους.