Archaeostoryteller, με τον Θόδωρο Παπακώστα

10 Episodes
Subscribe

By: pod.gr

Ο Αrchaeostoryteller Θόδωρος Παπακώστας εξηγεί γιατί η αρχαιολογία είναι η πιο απολαυστική επιστήμη. Η αρχαιότητα μπορεί να μας συγκινήσει, να μας τρομάξει, να μας διασκεδάσει, να μας κάνει περήφανους για τους προγόνους όταν ήταν «καλύτεροι», να μας κάνει περήφανους για εμάς όταν είμαστε εμείς «καλύτεροι». Το παρελθόν είναι κομμάτι μας. Όταν το γνωρίζουμε κάτι ξυπνάει μέσα μας.

Ξαναμμένοι φαντάροι σε αρχαία σκοπιά
#128
Last Saturday at 12:00 AM

Σήμερα ο Archaeostoryteller θα μας πάει σε κάτι νησιώτικο, γιατί είναι καλοκαιράκι και μας αρέσει και θέλουμε λίγο το θαλασσινό μας αεράκι.  Θα μας πάει στους Φούρνους Ικαρίας, που έχουν ένα πάρα πολύ ενδιαφέρον εύρημα. Ή καλύτερα μια ομάδα ευρημάτων, σημαντική και σπάνια, που χάρασαν οι φαντάροι στη σκοπιά. Επιγραφές επίσης αλλά… και πιο προσωπικές που έχουν και το ζουμί.  

 


Ιούλιος ο μήνας, Ιούλιος κι ο Καίσαρας
#127
07/05/2024

Ιούλιος μπήκε παιδιά, και ο Archaeostoryteller σκέφτηκε να κάνει ένα επεισόδιο… για τον Ιούλιο Καίσαρα! Στα 16 ή 17 ο Ιούλιος Καίσαρας έχασε τον μπαμπάκα του και λεγόταν ότι η καταγωγή του ήταν από τον Αινεία και την Αφροδίτη. Ο Ιούλιος έμπλεξε από νωρίς με την πολιτική. Και δημιούργησε βέβαια εχθρούς. Για να αποφύγει τις διαμάχες και τον κίνδυνο όσο ήταν νεαρός ακόμα, έφυγε προς τα ανατολικά, και εκεί πέρα μπλέχτηκε λίγο και στην αυλή του βασιλιά Νικομήδη. Για να μάθετε τι έγινε εκεί, όπως και το πώς εξελίχθηκε η πολιτική του πορεία, μέχρι το άδοξο τέλος του, ακούστε όλο το επεισόδιο!


Ιστορίες από τα κύματα
#126
06/28/2024

Οι θαλασσινές ιστορίες έχουν την τιμητική τους στο νέο επεισόδιο του podcast Archaeostoryteller. Δεν είναι ακριβώς μυθολογία. Πρόκειται για αρχαία παραμύθια με τη λογική των φημών και της φαντασίας που δημιουργεί το ανθρώπινο μυαλό. Στο επίκεντρο του Archaeostoryteller είναι η ιστορία του θρυλικού ταξιδευτή Κωλαίου από τη Σάμο και η ιστορία της ίδρυσης της πόλης της Μασσαλίας από Έλληνες Φωκαείς.


Υπερβόρειοι. Υπερτέλειοι;
#125
06/21/2024

Σε μια μυθική και ταυτόχρονα μαγική τοποθεσία μας μεταφέρει ο Archaeostoryteller αυτή την εβδομάδα. Πάμε να γνωρίσουμε τους Υπερβόρειους, οι οποίοι κατοικούσαν στο τέλος τέλος του κόσμου, σαν να λέμε over the wall στο Game of Thrones. Η χώρα τους ήταν σαν τον παράδεισο επί γης, μια άλλη γη της επαγγελίας. Οι ίδιοι ήταν πολύ ζεν, vegan και δεν πείραζαν ούτε μυρμηγκάκι. Και όχι. Δεν υπήρξαν πραγματικά. Ίσως γι’ αυτό περιγράφονται ως τόσο ιδανικοί.


Ποιοι είναι οι Αζτέκοι;
#124
06/14/2024

Σας έχουμε πει για τους Μάγιας, σας έχουμε πει για τους Ίνκας, δεν έχουμε πει καθόλου για τους Αζτέκους. Ε, ήρθε η ώρα! Ήρθε η ώρα να μάθουμε για τον μαγικό αυτό πολιτισμό, για την ξεχωριστή αυτή αυτοκρατορία. Οι Αζτέκοι αυτοαποκαλούνταν Μέσικα ή Μεσίκα, για αυτό και η χώρα σήμερα λέγεται Μεξικό. Το μάθατε κι αυτό. Για όλα τα υπόλοιπα, τα έθιμά τους, τις παραδόσεις τους, την προέλευσή τους και άλλα πολλά κι ενδιαφέροντα, ακούστε το νέο επεισόδιο του Archaeostoryteller!


Ήταν απολίτιστοι οι αρχαίοι Μακεδόνες;
#123
06/07/2024

Αλήθεια, ποια είναι η εικόνα που έχουμε για τους αρχαίους Μακεδόνες; Μήπως μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων θεωρεί ότι ήταν απολίτιστοι και λίγο έως πολύ brutal? Κι όμως… Οι αρχαίοι Μακεδόνες, όπως και όλοι οι άλλοι αρχαίοι Έλληνες, είχαν τις δικές τους λαϊκές γιορτές, τελετές, χορούς, τραγούδια και άλλα πολιτιστικά δρώμενα. Πολύ σπουδαίοι ποιητές επίσης, δραστηριοποιήθηκαν στην αρχαία Μακεδονία, όπως ο Πίνδαρος, ο Βακχυλίδης και ο μεγάλος και τρανός, Ευριπίδης. Είστε έτοιμοι; Πάμε Μακεδονία.


Τι όνειρα έβλεπαν οι αρχαίοι;
#122
05/31/2024

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι όνειρα έβλεπαν οι αρχαίοι και γενικότερα, τι έπαιζε με την ερμηνεία των ονείρων στην αρχαιότητα; Υπήρχαν και ονειροκρίτες, μας σώθηκε όμως μόνο ένας, και μ’ αυτόν θ’ ασχοληθούμε σ’ αυτό το επεισόδιο. Ο Αρτεμίδωρος λοιπόν ήταν ο συγγραφέας αυτού του ονειροκρίτη και ο Θόδωρος Παπακώστας επιλέγει διάφορα όνειρα και μας εξηγεί πώς αυτά (τραγελαφικά) ερμηνεύονταν. Αν λοιπόν έχετε δει στον ύπνο σας κάποιο φίδι, κανένα κροκόδειλο ή μία πολύ ωραία γυναίκα, ακούστε τι μπορεί να σημαίνουν.


Η αρχαιότητα είναι παιχνιδάκι
#121
05/24/2024

Ένα επεισόδιο που θα μπορούσε να είναι το πρώτο. Με αφορμή το νέο βιβλίο δραστηριοτήτων του Archaeostoryteller, ο Θόδωρος Παπακώστας σας παρουσιάζει εύκολα, γρήγορα και πάρα πολύ απλά, όλο το χρονολόγιο της αρχαίας Ελλάδας. Από τη βαθιά προϊστορία μέχρι το τέλος του αρχαίου κόσμου. Αν θέλετε να βάλετε τα πάντα σε τάξη στο μυαλό σας, αυτό είναι το επεισόδιο σας και αυτό είναι το βιβλίο σας! Η αρχαιότητα είναι παιχνιδάκι! Παιχνιδάκι είναι και η προπαραγγελία: https://keybooks.gr/product/i-arxaiotita-einai-paixnidaki/?utm_source=PushNotification&utm_medium=push&utm_campaign=push_browse&ref_tim=1716202981&ref_dt=YWJmZDU0MGUtMWE1MC1kMjU4LWNiYjAtNGYwOTM0NzkyMTMw


Χαιρώνεια: η μάχη που τελείωσε τον κλασικό κόσμο
#120
05/17/2024

Μέσα στις χιλιάδες μάχες που συγκλόνισαν την αρχαία Ελλάδα, κάποιες ξεχωρίζουν. Όπως η μάχη της Χαιρώνειας, η οποία οδήγησε στο τέλος της Κλασικής Εποχής. Με αφορμή την πρόσφατη εξαιρετική περιοδική έκθεση του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, ο Θόδωρος Παπακώστας συζητά με τον διευθυντή του Μουσείου Δρ. Παναγιώτη Ιωσήφ για τη μάχη που άλλαξε τον ρου της ιστορίας. Όλο το παρασκήνιο, οι αντιμαχόμενες πλευρές, οι ήρωες της μάχης, «ζωντανεύουν» και αφήνουν το δικό τους αποτύπωμα.


Πώς έβρισκαν δουλειά οι αρχαίοι;
#119
05/11/2024

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πώς έβρισκαν δουλειά οι αρχαίοι; Φυσικά κι έχετε αναρωτηθεί και ο Θόδωρος Παπακώστας αναλαμβάνει να σας δώσει όλες τις απαντήσεις! Τα δημοφιλέστερα επαγγέλματα στην αρχαιότητα ήταν τα εξής: οι γιατροί, οι αρχιτέκτονες και οι μάντεις. Και με αυτά θα ασχοληθούμε σε αυτό το επεισόδιο. Ποια ήταν η διαδικασία εύρεσης εργασίας; Τι χρειαζόταν για να πιάσει κανείς δουλειά; Υπάρχουν ομοιότητες με τη σημερινή εποχή; Αυτά και άλλα πολλά θα ακούσετε στο νέο επεισόδιο του Archaeostoryteller!