Archaeostoryteller, με τον Θόδωρο Παπακώστα

10 Episodes
Subscribe

By: pod.gr

Ο Αrchaeostoryteller Θόδωρος Παπακώστας εξηγεί γιατί η αρχαιολογία είναι η πιο απολαυστική επιστήμη. Η αρχαιότητα μπορεί να μας συγκινήσει, να μας τρομάξει, να μας διασκεδάσει, να μας κάνει περήφανους για τους προγόνους όταν ήταν «καλύτεροι», να μας κάνει περήφανους για εμάς όταν είμαστε εμείς «καλύτεροι». Το παρελθόν είναι κομμάτι μας. Όταν το γνωρίζουμε κάτι ξυπνάει μέσα μας.

Η αυτοκρατορία των Ίνκας
#116
Last Friday at 11:00 PM

Κλείστε εισιτήριο, ετοιμάστε βαλίτσα, πάρτε διαβατήριο, ή απλά πατήστε το play! Γιατί σ’ αυτό το επεισόδιο έχουμε ταξιδάρα μεγάλη και τρανή, αλλά πού;;; Στο Περού! Ο Archaeostoryteller μας μεταφέρει στη μακρινή αυτή χώρα για να γνωρίσουμε καλύτερα και πιο εμπεριστατωμένα την αυτοκρατορία των Ίνκας! Από πού έλκουν την καταγωγή τους; Ποιοι ήταν οι ηγεμόνες και οι βασιλιάδες τους; Τι ρόλο έπαιξαν οι Ισπανοί κατακτητές; Ποιες ήταν οι κρυφές λεπτομέρειες της ζωής και του πολιτισμού των Ίνκας; Είστε έτοιμοι;;; Φύγαμε! 


Ο μεγαλύτερος αρχαιοκάπηλος της Ελλάδας
#115
04/12/2024

Ποιος είναι ο μεγαλύτερος (και θρασύτατος) αρχαιοκάπηλος που πέρασε ποτέ από την Ελλάδα; Πρόκειται για τον δαιμόνιο Στέφαν Γκέρικε, μία φυσιογνωμία παρόμοια με αυτή του Φαντομά, ο οποίος απασχολούσε τις αρχές για δεκαετίες. Έκλεψε και εμπορεύθηκε αμέτρητα κειμήλια και κατάφερνε πάντα να τη γλιτώνει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Δεν σταματούσε πουθενά αυτός ο τύπος και δημιούργησε τεράστιο πρόβλημα τόσο στην αρχαιολογική επιστήμη, όσο και στην πολιτιστική μας κληρονομιά.


SOS! Εδώ Κνωσsos!
#114
04/05/2024

Σας έχει χαλάσει ποτέ χατίρι ο Θόδωρος Παπακώστας? Όχι βέβαια! Το ζητούσατε καιρό αυτό το επεισόδιο και τώρα ήρθε η ώρα του. Ένα ιστορικό ταξίδι στη μινωική Κρήτη και την συγκλονιστική Κνωσσό. O μεγαλομανής Άρθουρ Έβανς ήταν αυτός που είχε την τύχη να κάνει ανασκαφές στην Κρήτη και να αποκαλύψει το τεράστιο πολιτιστικό απόθεμα. Η χρυσή εποχή της Κρήτης, με την ανάπτυξη του πολιτισμού της, τη μινωική θαλασσοκρατία, τις τέχνες, όλα στο νέο επεισόδιο του «Archaeostoryteller». Και φυσικά θα ακολουθήσει κι άλλο, με ιστορίες από την πλούσια μυθολογία του γοητευτικού αυτού νησιού.


Σέλευκος, ένας αρχαίος Λάμπρος Κωνσταντάρας
#113
03/30/2024

Ο Σέλευκος ήταν ένας αρχαίος Λάμπρος Κωνσταντάρας. Ήταν νταβραντισμένος, ευθυτενής, ψηλός, ογκώδης και ολίγον τι γερομπισμπίκης. Ήταν επίσης συμμαθητής και συμφοιτητής του Μεγαλέξανδρου, και τον ακολούθησε σε όλη του την πορεία. Όταν λοιπόν πέθανε ο Μέγας Αλέξανδρος, ο Σέλευκος έγινε μεγάλος και τρανός. Παντρεύτηκε, απόκτησε κι ένα γιο και εκεί γύρω στα 50φεύγα, ερωτεύτηκε μια πιτσιρίκα, τη Στρατονίκη. Έλα όμως που την είχε ερωτευτεί και ο γιος του… Ωχ μάνα μου, τι μπλέξιμο είναι αυτό!


To Μάτσου Πίτσου είναι ραπ
#112
03/23/2024

Με αυτό τον αλλόκοτό αλλά απόλυτα σχετικό τίτλο, ο Θόδωρος Παπακώστας ετοιμάζει ταξίδι μοναχά για πάρτη σας, αυτή τη φορά στο μακρινό αλλά τόσο αγαπημένο και μυστηριώδες Μάτσου Πίτσου, τον πιο σημαντικό αρχαιολογικό χώρο του Περού. Και δεν πρόκειται φυσικά για ένα ταξιδιωτικό podcast, αλλά για μία αρχαιολογική και ιστορική προσέγγιση μιας τοποθεσίας, η οποία σας εξιτάρει απίστευτα και επιθυμούσατε διακαώς σχετικό επεισόδιο. 


Θρύλοι που άκουσα στην Μπρατισλάβα
#111
03/12/2024

Ένας γίγαντας που αναποδογύρισε ένα κάστρο και το έκανε τραπέζι, ένας ακοίμητος φρουρός που έρχεται αντιμέτωπος με δύο μυστήριες υπάρξεις, ένας τρανός πολεμιστής και το γλυκό τραγούδι του, ο έρωτας μιας πριγκίπισσας για έναν Οθωμανό διοικητή. Όλα αυτά είναι θρύλοι που άκουσε ο Archaeostoryteller στο πρόσφατο ταξίδι του στην Μπρατισλάβα, την πρωτεύουσα της Σλοβακίας. Μια συναρπαστική και μυστηριώδης περιπλάνηση στον πολιτισμό και την κουλτούρα μιας άλλης χώρας, που θα σας αρέσει πολύ!

 


Ο χιονάνθρωπος των Άλπεων
#110
03/05/2024

Ήταν λοιπόν ένα ζευγαράκι, ο Χέλμουτ και η Έρικα, και αποφάσισαν να πάρουν τα βουνά. Πολύ ωραία μέχρι εδώ, προετοιμάστηκαν σαν καλοί ορειβάτες και ξεκίνησαν. Ήταν Σεπτέμβριος του 1991, και σε υψόμετρο 3,210 μέτρων, κάπου στις Άλπεις εκεί πέρα πάνω στα χιόνια, ξαφνικά από το πουθενά, μέσα σε μία ρωγμή των βράχων, βλέπουν να εξέχει ένα κεφάλι και ώμοι ανθρώπου! Δεν ήταν όμως ζωντανός. Ποιος ήταν αυτός ο άνθρωπος και πώς βρέθηκε εκεί; Σας κινήσαμε το ενδιαφέρον; Και πού ν’ ακούσετε και το επεισόδιο!


Οι μαγεμένες της Θεσσαλονίκης
#109
02/27/2024

Τι είναι οι Μαγεμένες της Θεσσαλονίκης, οι επονομαζόμενες και Incantadas? Ποιες είναι και γιατί ονομάστηκαν έτσι; Θα σας πούμε μόνο ότι είναι γλυπτά που παριστάνουν γυναικείες μορφές, χρονολογούνται από τη ρωμαϊκή εποχή και ανήκαν σε κάποιο κτίριο της αρχαιότητας. Αν οι παραπάνω πληροφορίες σας φαίνονται αόριστες και ελλιπείς, ακούστε τη συγκλονιστική συνέχεια στο νέο επεισόδιο του Archaeostoryteller με τον Θόδωρο Παπακώστα.


Τρία χρόνια Archaeostoryteller!
#108
02/20/2024

Ήταν Φεβρουάριος του 2021 όταν με το επεισόδιο “Του σκλάβου και της πόρνης” ακούσατε πρώτη φορά τον Θόδωρο Παπακώστα aka Archaeostoryteller. Από τότε πέρασαν τρία ολόκληρα χρόνια και ενώ το podcast ξεκίνησε με ορίζοντα πέντε επεισοδίων, έχουμε φτάσει αισίως τα 108 επεισόδια! Και θα το γιορτάσουμε με το μύθο της Χιόνης, η οποία κοιμήθηκε με δύο θεούς, έναν αλήτη κι ένα τζέντλεμαν, τον Ερμή και τον Απόλλωνα αντίστοιχα. Αυτό είναι μόνο η πρόγευση. Την συνέχεια θα την ακούσετε στο podcast!


Έρως και Ψυχή και Καίτη Γαρμπή
#107
02/13/2024

Βρε… Βρε ατιμούτσικα, έτσι θα σας άφηνε ο Archaeostoryteller, χωρίς ειδικό επεισόδιο για τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου; Και όχι μόνο ετοίμασε ένα επεισόδιο που υμνεί τον Έρωτα, φρόντισε να το επενδύσει με ρεφρέν από τραγούδια της λατρεμένης Καίτης Γαρμπή! Πρόκειται για το μύθο του Έρωτα και της Ψυχής, οι οποίοι πέρασαν των παθών τους τον τάραχο μέχρι να καταλήξουν να είναι μαζί. Τι ακριβώς όμως τους ταλαιπώρησε και γιατί ήταν τόσο δύσκολο το happy end?