Archaeostoryteller, με τον Θόδωρο Παπακώστα
Ο Αrchaeostoryteller Θόδωρος Παπακώστας εξηγεί γιατί η αρχαιολογία είναι η πιο απολαυστική επιστήμη. Η αρχαιότητα μπορεί να μας συγκινήσει, να μας τρομάξει, να μας διασκεδάσει, να μας κάνει περήφανους για τους προγόνους όταν ήταν «καλύτεροι», να μας κάνει περήφανους για εμάς όταν είμαστε εμείς «καλύτεροι». Το παρελθόν είναι κομμάτι μας. Όταν το γνωρίζουμε κάτι ξυπνάει μέσα μας.
Τα μυστικά του Βατικανού

Τι σημαίνει κονκλάβιο και γιατί ονομάστηκε έτσι; Τι είναι ο διάσημος λευκός καπνός και πως δημιουργείται; Τι σχέση έχει η Ελβετική Φρουρά με το Βατικανό; Είναι αλήθεια ότι υπήρξε χρονιά που άλλαξε τρεις φορές ο Πάπας; Είναι γεγονός ότι το 1968 το κονκλάβιο κλείστηκε σε ένα μοναστήρι για ν΄ αποφασίσει τον επόμενο Πάπα κι επειδή δεν μπορούσαν ν΄ αποφασίσουν, κατέληξαν να μείνουν τρία χρόνια κλεισμένοι σ΄ αυτό το μοναστήρι; Ή ακόμα ότι υπήρξε χρονιά που ο καπνός βγήκε γκρίζος και όλοι είχαν μπερδευτεί; Ένα μοναδικό επεισόδιο που θα φωτίσει ό,τι έχει σχέση με το Βατικανό.
Το νεκρομαντειο του Αχέροντα

Οι αρχαίοι Έλληνες είχαν τα μαντεία για να παίρνουν χρησμούς αλλά είχαν και τα νεκρομαντεία όταν ήθελαν να μιλήσουν με τις ψυχές των νεκρών. Ένας από τους πέντε ποταμούς - είσοδοι για τον Κάτω Κόσμο, αλλά και το πιο διάσημο νεκρομαντείο του αρχαίο κόσμου ήταν αυτό του Αχέροντα όπου σήμερα υπάρχει ένα υπέροχο μνημείο που είναι επισκέψιμο. Σ΄ αυτό το επεισόδιο θα μιλήσουμε για το μυθικό ποταμό και το απαράμιλλης ομορφιάς τοπίο του.
Υπήρχαν άθεοι στην αρχαιότητα;

Υπήρχε αθεΐα στον αρχαίο κόσμο; Η απάντηση είναι ναι και όχι, γέρνοντας λίγο περισσότερο προς το ναι. Αλλά προσέξτε, δεν μιλάμε για αθεΐα άρνησης ύπαρξης του θείου. Μιλάμε για αθεΐα όπου η ελληνική φιλοσοφική σκέψη αμφισβητούσε την παράδοση των θεών όπως τους ξέρουμε και τους ήξεραν. Και υπήρχαν και κάποιοι στοχαστές οι οποίοι αμφισβήτησαν την ύπαρξη του θείου σαν έννοια. Κι εδώ βρίσκεται κι ένα από τα μεγαλεία της αρχαίας ελληνικής σκέψης που θ΄ ανακαλύψουμε παρέα σ΄ αυτό το επεισόδιο.
Άλογα στην αρχαιότητα

Τα άλογα για τους Έλληνες ήταν από την αρχή της ιστορίας τους πολύ σημαντικά και σύμβολα αριστοκρατίας. Ακριβώς γιατί το να μπορείς να αποκτήσεις, να συντηρήσεις ένα άλογο και να του βάλεις και τον αντίστοιχο οπλισμό, προσέθετε κύρος. Άλλωστε, δεν είναι καθόλου τυχαίο το ότι επιλέχθηκε, κατά τον μύθο, άλογο για να γίνει ο Δούρειος Ίππος. Όπως επίσης, ότι ήταν θεϊκό σύμβολο του Ποσειδώνα. Πότε όμως εξημερώθηκαν τα άλογα; Πότε γράφτηκε το πρώτο βιβλίο γι΄ αυτά; Πότε εφευρέθηκαν τα πέταλα; Και τι ονόματα είχαν τα άλογα στην αρχαιότητα; Πολλά τα ερωτήματα και θ απαντηθούν όλα σ΄ αυτό το επεισόδιο.
Σκύλοι στην αρχαιότητα

Aπό τη μυθολογία και τη λογοτεχνία έχουμε πολύ έντονο το στοιχείο της φιλίας μεταξύ ανθρώπου και σκύλου, με επιφανέστερο παράδειγμα προφανώς τον Άργο, τον σκύλο του Οδυσσέα, που περίμενε το αφεντικό του για είκοσι ολόκληρα χρόνια. Επίσης γνωρίζουμε ότι η αρχαιότερη απεικόνιση σκύλου στην ιστορία της ανθρωπότητας είναι στο σπήλαιο Αλταμίρα της Ισπανίας. Πότε όμως ξεκίνησαν όλα και πως αναπτύχθηκε αυτός ο υπέροχος και μοναδικός δεσμός; Το επεισόδιο αυτό είναι αφιερωμένο στον καλύτερο αλλά και τον πιο παλιό, φίλο του ανθρώπου.
Ελευσίνια Μυστήρια, τα πάντα όλα

Για τα Ελευσίνια Μυστήρια δυστυχώς δεν γνωρίζουμε πολλά, γι' αυτό και ήταν και παραμένουν μυστήρια, αλλιώς θα λέγανε «Ελευσίνια Όλα στη Φόρα». Και καθετί που δεν είναι και πολύ ξεκάθαρο, αυτόματα γίνεται απίστευτα ενδιαφέρον και πυροδοτεί φήμες και μεγάλο σούσουρο. Τα Ελευσίνια Μυστήρια ήταν θρησκευτική γιορτή αφιερωμένη στη θεά Δήμητρα και την κόρη της Περσεφόνη, ή απλά Κόρη. Κειμήλια αμύθητης αξίας, ιερείς, τελετές μύησης, θυσίες, φαγητό του σκασμού και ποτό του πνιγμού, χρήμα να ρέει άφθονο και φημολογούμενα όργια πίσω από τις κλειστές πόρτες. Σας ιντριγκάραμε αρκετά;
Γιγαντομαχία

Αφού τελείωσε η Τιτανομαχία και χώθηκαν όλοι οι Τιτάνες στα Τάρταρα, βαθιά μέσα η Γη, ήρθε η σειρά της Γιγαντομαχίας. Η Γαία που μίσησε τον Δία και τους άλλους θεούς του ουρανού, και όλα τα παιδιά τους, ξεσήκωσε τους Γίγαντες και κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα. Με τους τρομερούς στην όψη, πελώριους στο ανάστημα και ακαταμάχητους στη δύναμη Γίγαντες. Ποιοι ήταν όμως οι Γίγαντες και πόσοι; Πως γεννήθηκαν και τι απέγιναν; Τι ρόλο έπαιξε η θεά Αθηνά αρχικά κι ο Ηρακλής στη συνέχεια; Αυτά και πολλά ακόμα θα τα πούμε σ΄ αυτό το επεισόδιο του Arhcaeostoryteller
Late night love στον "Άδης FM"
Σε χώρισε; Βρήκε άλλη; Βρήκε άλλον; Την θες πίσω; Τον θες πίσω; Τους ίδιους νταλκάδες είχαν και οι αρχαίοι ημών πρόγονοι. Και τι έκαναν για αυτό; Έριχναν κατάρες και ζητούσαν τη βοήθεια των θεών του κάτω κόσμου! Μπερδευτήκατε; O Archaeostoryteller Θοδωρής Παπακώστας παρουσιάζει μια ραδιοφωνική εκπομπή από το Αδης FM, που δίνει τις απαντήσεις.
Πότε εξερράγη το ηφαίστειο της Σαντορίνης

Αυτό το επεισόδιο είναι πολύ επίκαιρο! Ο λόγος φυσικά είναι γιατί έχουμε την σεισμική δραστηριότητα στις νότιες Κυκλάδες, εκεί ανάμεσα στην Σαντορίνη και στην Αμοργό. Κι αυτό εγείρει πάλι συζητήσεις για το ηφαίστειο! Υπάρχει ακόμα; Είναι αλήθεια ότι το ηφαίστειο της Σαντορίνης κατέστρεψε τον Μινωικό πολιτισμό; Πότε χρονολογείται και γιατί έγινε συσχετισμός αυτών των δύο; Αυτά και άλλα πολλά θ ακούσετε σ΄ αυτό το επεισόδιο!
Αμαζόνες! Προσδεθείτε

Οι Αμαζόνες είναι μια μυθολογική, μη υπαρκτή κοινωνία γυναικών πολεμιστών που ζούσαν κάπου στα όρια του γνωστού του πολιτισμένου κόσμου για τους αρχαίους Έλληνες και ήταν ξακουστές για τις φοβερές και τρομερές ικανότητες τους ως πολεμίστριες. Ο θρύλος της ύπαρξης τους και οι πολυάριθμες ιστορίες για τη μυστηριώδη φυλή των γυναικών-πολεμιστών αποτελούσε σαγήνη για τους ανθρώπους του αρχαίου κόσμου. Μεγάλοι ήρωες της Μυθολογίας και της Ιστορίας, όπως ο Ηρακλής, ο Θησέας, ο Αχιλλέας, ακόμα και ο Μέγας Αλέξανδρος, ήρθαν αντιμέτωποι σε διάφορες περιπτώσεις μαζί τους. Από που ξεκινούν όμως όλα; Σ΄ αυτό το επεισόδιο θα βάλουμε μια τάξη σε όλα.
Υπήρχαν μουσεία στην Αρχαία Ελλάδα;

Η λέξη «μουσείο» προέρχεται από τις εννέα Μούσες της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας, τις κόρες του Δία και της Μνημοσύνης. Πότε όμως εμφανίστηκε για πρώτη φορά; Υπήρχαν μουσεία στην Αρχαία Ελλάδα; Και αν ναι, ήταν ίδια με τα μουσεία που γνωρίζουμε σήμερα; Είχαν και στην αρχαιότητα την ποικιλία που έχουν σήμερα; Τα ερωτήματα πολλά και θα απαντηθούν όλα σ΄ αυτό το επεισόδιο.
Η Γυναίκα που αγάπησε όλη η Ελλάδα
Υπάρχει μια αρχαία Ελληνίδα που γεννήθηκε στην επαρχία. Και αυτό δεν της άρεσε. Αποφάσισε να πάει στην μεγαλύτερη και σπουδαιότερη πόλη της εποχής, την Αθήνα. Και έκανε όλη την Αθήνα, κι όλη την αρχαία Ελλάδα να την λατρέψει. Και έσπασε και ένα προαιώνιο ταμπού περί γυμνού γυναικείου σώματος. Ποια είναι η Φρύνη και γιατί ακόμη υπάρχει στην αντίληψη μας για το τι είναι θεϊκή ομορφιά;
Οι απόγονοι της Κλεοπάτρας
Η Κλεοπάτρα, με την ασυνήθιστη προσωπικότητα που έμεινε στην ιστορία ως μια ακαταμάχητη και μοιραία γυναίκα που κατόρθωσε να γοητεύσει δύο από τους ισχυρότερους άνδρες της εποχής της, τον Ιούλιο Καίσαρα και τον Μάρκο Αντώνιο. Τι συνέβη όμως με τους απογόνους της; Σ΄ αυτό το επεισόδιο θα πούμε για τη συγκλονιστική ιστορία των παιδιών της και του εγγονού της.
Οι άθλοι του Θησέα
Αυτό το επεισόδιο είναι αφιερωμένο στον Θησέα, τον σπουδαιότερο μυθικό ήρωα της Αττικής. Άλλοι λένε ότι πατέρας του ήταν ο Ποσειδώνας και άλλοι ο Αιγέας, βασιλιάς της Αθήνας. Πάντως μητέρα του ήταν η Αίθρα, κόρη του βασιλιά της Τροιζήνας Πιτθέα. Ένας ήρωας που ξεπέρασε όλους του κινδύνους που συνάντησε, νίκησε κακοποιούς, ληστές, άγρια ζώα κι έτσι έκανε τους άθλους του, που δεν ήταν τίποτε άλλο από συμβολισμοί των δυσκολιών που υπήρχαν τα αρχαία χρόνια όταν κάποιος έκανε ένα ταξίδι ή και μια αλληγορία της ενηλικίωσης και των δυσκολιών της ζωής.
Τα κρυμμένα αγάλματα του Πειραιά
Σ΄ αυτό το επεισόδιο θα μιλήσουμε για το μεγαλείο των εκθεμάτων που φιλοξενεί το μουσείο του Πειραιά και για τα συγκλονιστικά χάλκινα αγάλματα του. Ένα από αυτά το ξέρετε σίγουρα, τουλάχιστον όσοι προλάβατε τη δραχμή. Γιατί όταν το κατοστάρικο ήταν στις δόξες του, το βλέπαμε καθημερινά. Ήταν η Αθηνά του Πειραιά, από τα πιο χαρακτηριστικά αγάλματα της θεάς Αθηνάς. Πάμε λοιπόν αυτή τη φορά ν΄ ανακαλύψουμε τα θαύματα της πόλης του Πειραιά
Τι άθλος είναι αυτός μάστορα Ηρακλή, μέρος β΄
Αυτό το επεισόδιο είναι το β΄ μέρος των άθλων του Ηρακλή, του ενδοξότερου ήρωα της Ελληνικής μυθολογίας. Ο έβδομος άθλος, ο Κρητικός Ταύρος, είναι ο πρώτος ο οποίος οδηγεί τον Ηρακλή εκτός Πελοποννήσου, διότι οι πρώτοι έξι, όπως ήδη έχουμε πει και στο προηγούμενο επεισόδιο, έγιναν εντός Πελοποννήσου. Και είναι και αυτός από τον οποίο θα ξεκινήσουμε αυτό το επεισόδιο για να φτάσουμε μέχρι τον τελευταίο και πιο απαιτητικό άθλο που ήταν να φέρει τον Κέρβερο, το σκύλο με τα τρία κεφάλια του Άδη, από τον Κάτω Κόσμο. Κι έτσι να ολοκληρώσουμε τους 12 άθλους του μεγαλύτερου ήρωα του αρχαίου κόσμου και μάλλον και όλου του κόσμου.
Τι άθλος είναι αυτός μάστορα Ηρακλή, μέρος α΄
Ο Ηρακλής (Ήρα + κλέος=σθένος) υπήρξε ο ενδοξότερος ήρωας της Ελληνικής μυθολογίας. Η θεά Ήρα όταν πληροφορήθηκε την γέννηση του, τυφλωμένη από ζήλια τοποθέτησε δύο δηλητηριώδη φίδια στην κούνια του τα οποία ο Ηρακλής έπνιξε. Έκτοτε τον καταδίωκε προσπαθώντας να τον εξοντώσει όπως όταν του προκάλεσε παράνοια με συνέπεια αυτός να σκοτώσει την σύζυγό του Μεγάρα και τους έξι γιούς του. Όταν συνήλθε από την παράνοια, συγκλονισμένος από τις πράξεις του, προσευχήθηκε στον θεό Απόλλωνα ζητώντας καθοδήγηση. Η απάντηση του θεού ήταν ότι προκειμένου να εξιλεωθεί έπρεπε να υπηρετήσει τον βασιλέα της Τίρυνθας και Μυκηνών Ευρυσθέα, επί δώδεκα έτη ως τιμωρία για τις πράξεις του.
Ο τελευταίος βασιλιάς της Αθήνας
Το ξέρετε ότι η μυθολογία μας είναι η πιο πλούσια και η πιο πλήρως καταγεγραμμένη μυθολογία από όλες τις άλλες; Μια μυθολογία πλούσια σε ιστορίες από το επικό, μυθικό και θρυλικό παρελθόν της Αθήνας. Αυτή τη φορά λοιπόν, ο Archaeostoryteller θα μας πάει ένα ταξίδι στη μυθολογία της Αθήνας για να μάθουμε για τον Κόδρο, τον τελευταίο βασιλιά της Αθήνας, τη σπουδαία θυσία του, που χάρις σε αυτήν κατάφερε η Αθήνα μείνει ελεύθερη και πολλά πολλά ακόμα.
Μονομάχε αγάπη μου
Κι ενώ με αφορμή την πρόσφατη ταινία «Μονομάχος 2» συνεχίζεται το επικό ταξίδι της εξουσίας, της ίντριγκας και της εκδίκησης, ο Archaeostoryteller βρήκε την ευκαιρία να κάνει ένα επεισόδιο γι΄ αυτούς τους αγώνες που προσέφεραν θέαμα στον ρωμαϊκό κόσμο. Για τους μονομάχους και τις μονομαχίες. Από που ξεκίνησαν και από που βγαίνει το όνομα τους; Η ήττα των μονομάχων σήμαινε απαραίτητα και την απώλεια της ζωής τους; Αυτά και πολλά ακόμα ενδιαφέροντα θα είναι τα θέματα αυτού του επεισοδίου.
Τι έζησα στο Tik Tok
Σ΄ αυτό το επεισόδιο ο Archaeostoryteller ασχολείται με το Tik Tok. Ή για την ακρίβεια, με όλους εσάς που τον ακολουθείται στον Τικ Τοκ και του κάνετε ερωτήσεις. Κι επειδή οι ερωτήσεις σας είναι πολλές και ενδιαφέρουσες και οι απαντήσεις δε χωράνε, αυτή είναι μια καλή ευκαιρία για να λυθούν απορίες, να απαντηθούν ερωτήματα και όπου χρειάζεται να γίνουν οι σχετικές αναλύσεις.
H Τιτανομαχία κακός χαμός
Σ αυτό το επεισόδιο θα πάμε στις απαρχές των θεών, στην αρχαία Ελλάδα. Τότε που οι δώδεκα θεοί υπήρχαν μεν, αλλά δεν ήταν κυρίαρχοι. Τότε που ο κόσμος των θεών χωρίστηκε σε δύο αντίπαλα στρατόπεδα: από τη μια ο Κρόνος και τα αδέρφια του οι Τιτάνες και από την άλλη ο Δίας και τα αδέρφια του, τα παιδιά του Κρόνου. Τότε που είχαμε τη μια από τις δυο μεγαλύτερος συγκρούσεις των θεών: την Τιτανομαχία.
Μασάει η Χίος ταραμά;
Κάθε ελληνικό νησί είναι ένας μικρόκοσμος, ένα σύμπαν από μόνο του. Πολιτιστικά, κοινωνικά, ιστορικά, λαογραφικά. Έτσι και η Χίος βρίθει ιστοριών, πολιτισμού, κουλτούρας, μνημείων. Σ΄ αυτό το επεισόδιο, λοιπόν, σωστά καταλάβατε, θα ταξιδέψουμε μέχρι τη Χίο αλλά θα ταξιδέψουμε και μέσα στο χρόνο, γιατί έτσι θα τη γνωρίσουμε σε όλο της το μεγαλείο.
Μια Σπαρτιάτισσα στη Σαχάρα
Η ανθρωπότητα και οι ιστορίες της δεν θα σταματήσουν ποτέ να μας εκπλήσσουν και να μας συγκινούν! Σε μια τέτοια ιστορία θα αναφερθώ σ΄ αυτό το επεισόδιο. Στην ιστορία μιας Σπαρτιάτισσας που κατέληξε να κάνει ένα ολόκληρο ταξίδι και να βρεθεί σ΄ ένα χωριουδάκι, στους πρόποδες της ερήμου. Ξένη μέσα σε διάφορους λαούς, με διαφορετικές γλώσσες και κουλτούρες.
Μακεδονικοί τάφοι. Ουάου…
Τι είναι ο μακεδονικός τάφος και ποιος είναι ο μεγαλύτερος; Τι ξέρετε για την Αμφίπολη και τη Βεργίνα; Ακούγοντας τη λέξη μακεδονικός τάφος, φαντάζεστε έναν τάφο στη Μακεδονία; Καμία σχέση. Και γενικά δεν έχει καμία σχέση με τη Μακεδονία. Μακεδονικός τάφος είναι κάτι πάρα πολύ συγκεκριμένο και στην αρχαιολογία λέμε τους αριστοκρατικούς και βασιλικούς μεγάλους τάφους που έχτιζαν οι Μακεδόνες από τα ύστερα κλασικά χρόνια και μέχρι το τέλος του Μακεδονικού βασιλείου. Τα υπόλοιπα θα τ΄ ακούσετε σ΄ αυτό το επεισόδιο…
Πυραμίδες, oικογενειακή υπόθεση
Οι πυραμίδες της Γκίζας είναι από τα παλαιότερα σωζόμενα κτίσματα και είναι οι πιο διάσημες πυραμίδες του κόσμου. Η κατασκευή τους ανάγεται στο 2580 π. Χ. και βρίσκονται στη Νεκρόπολη της Γκίζας. Αυτά λίγο πολύ τα έχετε ακούσει. Αυτό που πιθανόν δεν ξέρετε είναι ότι φτιάχτηκαν από τρεις ανθρώπους που ανήκαν στην ίδια οικογένεια. Δηλαδή μία και μόνο οικογένεια έφτιαξε ένα από τα σημαντικότερα τοπόσημα στην ανθρώπινη ιστορία και σ΄ αυτό θα αναφερθούμε στο συγκεκριμένο επεισόδιο.
Αρχαία Ελλάδα, αρχαιότητα, αρχαιολογία
Τι εννοούμε όταν λέμε Αρχαία Ελλάδα; Υπάρχουν ακριβή και ξεκάθαρα όρια για τον συγκεκριμένο όρο; Η αρχαιολογία περιλαμβάνει μέσα και την αρχαιότητα; Και η αρχαιότητα είναι μόνο η Αρχαία Ελλάδα; Σ΄ αυτό το επεισόδιο είναι ευκαιρία να ξεκαθαρίσουμε τρεις έννοιες, που συναντιούνται μεταξύ τους, αλλά είναι διαφορετικές. Αρχαία Ελλάδα, Αρχαιότητα, Αρχαιολογία.
Πάλι τα Αντικύθηρα
Τι συμβαίνει με το νησί των Αντικυθήρων; Τι αρχαιότητες και τι ιστορία έχει; Και πώς μπορούν αυτές οι αρχαιότητες να ξετυλίξουν μπροστά μας συγκλονιστικές ιστορίες του αρχαίου κόσμου και κοσμοϊστορικά γεγονότα; Ένα επεισόδιο για το πως μικρά, ελάχιστα ευρήματα μπορούν να συνδεθούν με μεγάλα γεγονότα που εντυπωσιάζουν ακόμα την παγκόσμια ιστορία. Γιατί η αρχαία, η κλασική και η ελληνιστική περίοδος ήταν περίοδος κοσμοϊστορικών αλλαγών για όλο τον κόσμο
Τι φάση με τα Ελγίνεια;
Ήρθε η ώρα να εξηγήσουμε απλά και ωραία τι παίζει με τα Ελγίνεια Μάρμαρα σε εισαγωγικά, ή πιο σωστά Γλυπτά του Παρθενώνα. Ως Ελγίνεια Μάρμαρα είναι γνωστή η συλλογή γλυπτών που προέρχονται από την Ακρόπολη των Αθηνών τα οποία κλάπηκαν από τον Τόμας Μπρους και μεταφέρθηκαν στην Βρετανία το 1806. Άρα το “Ελγίνεια” προσδιορίζει τη λεηλασία του μνημείου του Παρθενώνα. Όμως γιατί λέμε “μάρμαρα” ενώ πρόκειται για γλυπτά; Και απέκτησε στ΄ αλήθεια ο Έλγιν την άδεια να τα αφαιρέσει από τον Παρθενώνα όπως ισχυρίζεται; Και γιατί ο Παρθενώνας επηρεάζει και εμπνέει μέχρι σήμερα τις τέχνες και τον πολιτισμό; Αυτά είναι κάποια από τα ερωτήματα που θα απαντηθούν σ΄ αυτό το επεισόδιο.
Μίνωας - Δαίδαλος: Είχαν beef
Σ΄ αυτό το επεισόδιο τον πρώτο λόγο έχει η μυθολογία και πιο συγκεκριμένα ο μεγάλος αγώνας μεταξύ του βασιλιά της Κρήτης, Μίνωα και του διάσημου εφευρέτη, του Κύρου Γρανάζη της αρχαίας Ελλάδας, Δαίδαλου. Η απόδραση με τον γιό του Ίκαρο και πολλές ακόμα επικές καταστάσεις, καταδιώξεις, δολοπλοκίες, παγίδες, θρύλοι και φήμες.
Τα πάντα όλα που έγραψαν οι αρχαίοι
Πως ξεκίνησε η αρχαία ελληνική γραμματεία; Τι είναι αυτό που λέμε αρχαία κείμενα και ποια είναι αυτά; Ποιο είναι το ταξίδι που έκαναν αυτά τα κείμενα μέσα στους αιώνες και πως κατάφεραν να σωθούν; Τι ρόλο έπαιξε το θέατρο και η φιλοσοφία σ΄ αυτό; Ένα απολαυστικό επεισόδιο-ταξίδι για μικρούς και μεγάλους, γονείς και παιδιά για τον πολύτιμο θησαυρό που λέγεται αρχαία κείμενα και μας φέρνει σε επαφή με το παρελθόν μας.
Θα γίνει ο Πλάτων terminator;

Σ΄ αυτό το επεισόδιο σας καλωσορίζουμε στον κόσμο του μέλλοντος! Ο Archaeostoryreller συνομιλεί με τον futurist, Δημήτρη Δημητριάδη. Πως η νέα τεχνολογία από τη σκοπιά του αρχαιολόγου μπορεί ν΄ αποβεί σωτήρια; Τι κάνει ο Πλάτωνας στο metaverse; Μπορούμε να κάνουμε διάλογο με τον Αριστοτέλη; Όλα αυτά και πολλά ακόμα θ΄ απαντηθούν σ΄ αυτή τη συζήτηση που συνδυάζει το παρελθόν και το μέλλον.
Σοκ! Βρέθηκε στην Κρήτη η αρχαιότερη τέχνη;
Η ιστορία και η αρχαιολογία ως επιστήμες εξελίσσονται, βελτιώνονται, συμπληρώνονται και διορθώνονται και το σίγουρο είναι ότι και οι δύο χρειάζονται σεβασμό, διακριτικότητα και προσοχή. Πάμε λοιπόν σ΄ αυτό το επεισόδιο να βάλουμε μερικά πράγματα στη θέση τους, που είναι σημαντικά, για να τακτοποιήσουμε και να κατανοήσουμε όλες αυτές τις πληροφορίες και τα στοιχεία που κατά καιρούς έρχονται στο φως της δημοσιότητας.
Βρέφη, χριστιανοί και ινδιάνοι
Η αμερικάνικη ιστορία που, εμείς οι Έλληνες και γενικότερα οι Ευρωπαίοι, σνομπάρουμε πάρα πολύ, έχει μια ιδιομορφία που δεν έχει καμία άλλη ιστορία. Σ΄ αυτό το διαφορετικό και σοκαριστικό επεισόδιο λοιπόν, θ΄ ακούσετε μία από τις χιλιάδες αμερικάνικες ιστορίες που μας έχει δώσει η Άγρια Δύση και που αποδεικνύει περίτρανα πόσο ταυτόχρονα οικουμενικές, πανανθρώπινες αλλά και απίστευτα μοναδικές είναι οι ιστορίες των λαών.
Η προϊστορία της Ελλάδος
Η κλασική εποχή, που έπαιρνε πάντα τη μερίδα του λέοντος σε προσοχή και σε αξία, είναι η χρονική περίοδος της αρχαίας ελληνικής ιστορίας, κατά την οποία υπήρξε ραγδαία άνθιση στον χώρο του πολιτισμού. Αυτός ήταν άλλωστε και ο βασικός λόγος θαυμασμού των Ευρωπαίων. Τι υπήρξε όμως πριν απ΄ αυτήν την περίοδο; Σ΄ αυτό το επεισόδιο θα εστιάσουμε στην πάρα πολύ αδικημένη, παραμελημένη και συγκλονιστική προϊστορία του ελλαδικού χώρου.
Γιατί έκανε την εκστρατεία ο Μεγκάλεξ;
Το παρελθόν έχει όλα τα χρώματα, φωτεινά και σκοτεινά. Για να μπορέσουμε να είμαστε ρεαλιστικοί και αυθεντικοί απέναντι στην πραγματικότητα, θα πρέπει να τα δούμε όλα. Και σ΄ αυτό το επεισόδιο λοιπόν, πάμε αντικειμενικά να πούμε για τον άνθρωπο που στα 33 σχεδόν χρόνια που πάτησε πάνω στη γη, άλλαξε τον ρου της ιστορίας: τον Μέγα Αλέξανδρο.
Πώς έβλεπαν οι Άραβες τους αρχαίους Έλληνες
Τώρα λοιπόν που έσφιξαν οι ζέστες είναι μια καλή εποχή για να κάνουμε ένα επεισόδιο, λίγο εξωτικό, λίγο αραβικό, φιλοσοφικό, ιστορικό και ταξιδιάρικο. Να μάθουμε για τον Ηρόδοτο των Αράβων και τις ευφάνταστες ιστορίες του, για τα τζίνι, τα κακά πνεύματα της αραβικής μυθολογίας που έβγαιναν από το βυθό της θάλασσας και τη σχέση τους με τον Μέγα Αλέξανδρο, αλλά και για την εικόνα που είχαν οι Άραβες για την αρχαία ελληνική παράδοση, τον πολιτισμό, τις επιστήμες και τη λογοτεχνία μας.
Πώς ταξίδευαν οι αρχαίοι;
Οι αρχαίοι Έλληνες πήγαιναν ταξίδια για διάφορους λόγους. Πρώτα απ όλα θρησκευτικούς για να επισκεφτούν τα ιερά, έπειτα για να γιατρευτούν στα Ασκληπιεία, για να παρακολουθήσουν αθλητικές διοργανώσεις και τους Ολυμπιακούς Αγώνες αλλά και για εμπορικούς λόγους ή για να κάνουν διακοπές και να εξερευνήσουν τα άλλα μέρη. Σ΄ αυτό το επεισόδιο, όμως, δεν θα ταξιδέψουμε απλά με τους αρχαίους Έλληνες. Θα μάθουμε και τους τρόπους με τους οποίους ταξίδευαν αλλά και τις ιδιαιτερότητες των ταξιδιών τους.
Η Μυθολογία της Κρήτης
Σ΄ αυτό το επεισόδιο σαλπάρουμε για Κρήτη. Γιατί η μυθολογία και η Κρήτη έχουν μια ιδιαίτερη σχέση αφού σύμφωνα με τον μύθο είναι ο τόπος που γεννήθηκε ο Δίας. Βέβαια, πριν το Δία υπήρχαν άλλοι θεοί, οι Τιτάνες κι ένας απ’ αυτούς ήταν ο Κρόνος, ο οποίος είχε πάρει ένα χρησμό που έλεγε ότι θα χάσει την εξουσία από τα παιδιά του. Επομένως, όποτε γεννούσε παιδί από την Ρέα, τη γυναίκα του, το τρώγε σαν μπουρίτο. Μέχρι τη στιγμή που έκρυψαν τη Ρέα, γέννησε το Δία και κάπως έτσι άρχισαν όλα…
Αύγουστος, ο φιλάσθενος που κέρδισε τον κόσμο
Γεννήθηκε με το όνομα Γάιος Οκτάβιος Θουρινός. Υιοθετήθηκε από τον Ιούλιο Καίσαρα και πήρε το όνομα του. Ωστόσο, για να μην τον μπερδεύουν με τον θείο του, τον είπαν Οκταβιανό. Συνέχισε, όμως, να αλλάζει ονόματα και κατέληξε να τον αποκαλούν Αύγουστο. Μετά το θάνατο του Ιούλιου Καίσαρα, ο Αύγουστος διεκδίκησε την εξουσία της Ρώμης με τον Μάρκο Αντόνιο και κατόρθωσε να γίνει ο πρώτος Ρωμαίος αυτοκράτορας.
Το στάδιο των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων
Οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες έλαβαν χώρα στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Πρόκειται για ένα αρχαίο στάδιο του οποίου η ιστορία πάει πίσω στο 330 προ Χριστού. Τότε, δεν είχε οβάλ σχήμα αλλά παραλληλόγραμμο και η ιδέα για την υλοποίησή του άνηκε στον Λυκούργο. Με την πάροδο των χρόνων έχασε τη λάμψη του αλλά χάρη στον Γεώργιο Αβέρωφ και την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων έγινε το Καλλιμάρμαρο που γνωρίζουμε σήμερα.