Skogsforum Podcast

10 Episodes
Subscribe

By: Fredrik Reuter, Torbjörn Johnsen

Skogsforums podcast med avsnitt om skog, skogsbruk och skogsmaskiner direkt frÄn skogsforum.se

Skogsfredag #211 - fastvolymprocent, HPR och företagande
#209
03/22/2024

Vi har fÄtt data pÄ hur mycket björk det gÄr pÄ en timmerbil frÄn Biometria och tycker detta Àr intressant data, troligtvis för mÄnga. Vidare pratar vi om en spaning om ökad gallring i den svenska skogen och ett tips till skogsÀgare att krÀva HPR-fil efter avslutad ÄtgÀrd.


Skogsfredag #210 - 19-Ärsjubileum och hur mÄnga fub blev det?
#208
03/15/2024

Idag fyller Skogsforum 19 Är. Det var 15 mars 2005 som första servern med skogsforum.se startades upp och hÀr stÄr vi 19 Är senare. I dagens podd fÄr du ocksÄ en diger genomgÄng av det vedprojekt som fyllt vÄr vecka.


Skogsfredag #209 - VedsÀsongen börjar och tandlösa myndigheter
#207
03/08/2024

Ett poddavsnitt strÄlande vÄrsol. Det börjar bli dags för vedsÀsong och vi pratar om vÄrt vedprojekt som startar pÄ allvar nÀsta vecka. Vidare om Danske Banks nyhetsbrev som kan innehÄlla skrÀmselpropaganda samt vad som kan hÀnda om en myndighet inte har tillrÀcklig pondus.


Skogsfredag #208 - VirkesmÀtning, Biometria och den centrala klimatfrÄgan
#206
03/01/2024

1 mars och det har Àntligen blivit "poddvÀder" igen sÄ vi kan podda frÄn skogen. Vi pratar idag en del om virkesmÀtning och Biometria och det faktum att skogsbolagen idag Àger mÀtutrustningen Biometria anvÀnder. Kommande vedprojekt, restaureringslag och den centrala frÄgan om klimatet hinner vi ocksÄ med.


Skogsfredag #207 - Storm, norrlands prisdike och certifierade kolkrediter
#205
02/23/2024

Det Àr storm i vÄrt omrÄde denna podd och bÄde Fredrik och Torbjörn befinner sig inomhus. Vi bevakar denna storm noggrant och mer information finns pÄ skogsforum.se. Vi pratar ocksÄ om virkespriserna i norrland som Àr allt annat Àn muntra. NÄgot mÄste göras. Sedan har EU delbeslutat om en certifieringsrams för kolkrediter och vi gör en djupdykning i detta Àmne.


Skogsfredag #206 - Södra bokslut och virkesmarknaden gynnar inte skogsÀgare
#204
02/16/2024

SkogsÀgarföreningen Södra rapporterar idag sitt ekonomiska bokslut för 2023 och vi kommenterar det i podden. Vi pratar ocksÄ om en analys som Skogsstyrelsen lÄtit göra och som visar pÄ att virkesmarknaden i Sverige inte Àr optimal för skogsÀgare. Samtidigt Àr vi inne i en spÀnnande tid med trytande tillgÄng pÄ skogsrÄvara och priser stiger Àntligen.


Skogsfredag #205 - Skogsutredning igen...
#203
02/09/2024

Efter mÄnga om och men slÀppte Regeringen under veckan ett uppdrag till en ny skogsutredning. Om denna finns mycket att sÀga om men vi hinner ocksÄ prata om skogsmaskiner och virkespriser som nu verkar börja stiga rejÀlt nÀr industrin har stor brist pÄ vissa sortiment.


Skogsfredag #204 - SÄgverken gÄr röda, Viceroy och virkesprishöjningar
#202
02/02/2024

Under veckan har flera bokslut frÄn skogsindustrin presenterats. Tillsammans gör de förlust pÄ sÄgverken för helÄret 2023. Vad kan man sÀga om detta? Vi pratar idag ocksÄ om "blankarrapporten" frÄn Viceroy mot SCA. Det Àr spÀnnande nÀr skogen diskuterar pÄ finansiell nivÄ och det finns mycket att prata om. Mellanskog höjer ocksÄ virkespriserna denna vecka.


Skogsfredag #203 - Bokslutstider och blÄsvÀder kring SCA
#201
01/26/2024

Denna vecka har Ärsboksluten för skogsbolag börjat ramla in och vi börjar i dagens avsnitt gÄ igenom dem. Mest intressant kan SCA vara rapporterar idag och som igÄr fick hutlöst med kritik frÄn analysföretagen Viceroy och Ningi. Men vi pratar ocksÄ om spÀnnande och dynamiska diskussioner pÄ Skogsforum och varför vi gör denna podd...


Skogsfredag #202 - Virkespriser och missas smörgÄsbordet
#200
01/19/2024

Idag pratar vi en hel del om virkespriser. Det Àr flera skogsbolag som höjt virkespriset pÄ bÄde timmer och massaved under veckan och hur kan det vara sÄ i en lÄgkonjunktur? EU Àr idag pÄ besök i Stockholm för att prata skogsbruk och skogsindustri och vi frÄgar oss om det finns ett uppdukat smörgÄsbord som vi kanske hÄller pÄ att missa?