Skogsforum Podcast

40 Episodes
Subscribe

By: Fredrik Reuter, Torbjörn Johnsen

Skogsforums podcast med avsnitt om skog, skogsbruk och skogsmaskiner direkt frÄn skogsforum.se

Skogsfredag, Avsnitt 65 - Artskydd, Dunning-Kruger effekten och trivialt Àdellöv
#65
Last Friday at 10:58 AM

Studenttider och ingen av oss hittade nog lÄngt ut i skogen för att inte nÄs av studentfirandet. Vi pratar artskydd och utredningen i Àrendet som kom igÄr. Dunninger-Kruger effekten, vad Àr det? Eller det kanske du redan visste? :) Vi gör ocksÄ en djupdykning i Àdellöv, samt brukade och stödberÀttigande av dito.


Skogsfredag, Avsnitt 64 - RekordlÄga rundvirkespriser i ett astronomiskt trÀvaruperspektiv och tjena chaga
#64
06/04/2021

VÄrt fokus pÄ rundvirkespriser fortsÀtter i den, minst sagt, konstiga situation som just nu trÀvarubranschen Àr i. En sak tror vi Àr sÀker - priset pÄ sÄgtimmer inte bli lÀgre i framtiden. Det kan vara bra att ha med sig om virkesköpare nu stÄr i farstun och sÀger att det definitivt Àr dags att hugga nu. Men vi pratar inte bara rundvirkespriser utan gör en revy av veckan som varit och pratar chaga. En trÀplugg för 15 kr kan efter sex Är vara vÀrd upp till 10.000 kr. Skaplig förrÀntning i skoge


Skogsfredag, Avsnitt 62 - Varför minskar tillvÀxten i skogen? Vad planterar vi efter gran och de unga Àr framtiden
#63
05/28/2021

I avsnitt 63 pratar vi om den nya Riksskogstaxeringen och varför tillvÀxten i Sveriges skogar minskar. Vi pratar ocksÄ lite fÄgel men ingen fisk, masur och vad ska vi plantera efter granen? Naturligtvis tar vi som vanligt ett grepp om virkesmarknaden men ocksÄ ett slag för framtidens skogsÀlskare - vÄra unga!


Skogsfredag, Avsnitt 62 - PaniklÀge i barkborreskogen
#62
05/21/2021

BarkborresÀsongen har startat. Det började inte bra men det kan se bÀttre ut i och med regn och relativt kallt vÀder. Vi pratar om det verkar finnas ett paniklÀge i skogen med avseende pÄ granbarkborren. Vi pratar vidare om lite klimatfrÄgor, virkespriser och att det gÄr ypperligt att sÄga torrt timmer.


Skogsfredag, Avsnitt 61 - Naturens CCS Àr startad och sÄgning, Àven av bocken
#61
05/14/2021

Årets koldioxidinfĂ„ngning har startat i skogen och det Ă€r imponerande krafter nĂ€r naturen drar igĂ„ng sin egen CCS-anlĂ€ggning. Det blir en rapport frĂ„n vĂ„rt lövskogsprojekt och sĂ„ pratar vi om projektet med ihopskruvande och test av en bandsĂ„g. Vi blev tagna pĂ„ sĂ€ngen. Vi pratar ocksĂ„ om skogskonsultation och att man fĂ„r vara pĂ„ sin vakt sĂ„ man inte fĂ„r in en bock som trĂ€dgĂ„rdsmĂ€stare.


Skogsfredag, Avsnitt 60 - Risker med riskindexkartor och italienska satellitanalyser
#60
05/07/2021

Vi pratar mycket om granbarkborre i avsnitt 60 av Skogsfredag. Granbarkborreveckan pÄgÄr hela veckan och vi stÀller oss frÄgan om formatet Àr det bÀsta för att fÄ spridning? Vi pratar ocksÄ om riskindexkartor för barkborre och de i sig kan innebÀra en risk för skogsÀgare - anvÀnd dem ihop med förÀndringsanalysverktyget! Att det nu satsar pÄ forskning om lövtrÀd och lövskog Àr givetvis bra men frÄgan Àr om det inte Àr 20 Är för sent? JRC och skogstaxering har ocksÄ dominerat veckan, vi sÀger Bravissimo Italia!


Skogsfredag, Avsnitt 59 - Missar skogsÀgarna pengaregnet frÄn vÀrldens stater?
#59
04/30/2021

Grattis Kungen! Vi förÀrar Sveriges nuvarande konungs 75-Ärsdag med ett spÀnnande poddavsnitt, naturligtvis med skoglig karaktÀr. Heta tips och information om virkesmarknaden just nu och vi stÀller oss frÄgan om skogsÀgarna riskerar att missa det pengaregn som nu formligen hÀlls över oss nÀr vÀrldens stater vill rÀdda ekonomin i coronans spÄr.


Skogsfredag, Avsnitt 58 - TillfÀllet man bara fÄr en gÄng i livet
#58
04/23/2021

Ett unikt poddavsnitt dÄ vi för andra gÄngen i historien sitter bredvid varandra och poddar. Torbjörn Àr pÄ besök i SÀffle och vi skruvar ihop sÄgverk. Vi pratar om vÄrt sÄgverksprojekt men fokuserar mest pÄ tesen att dagens efterfrÄgan pÄ sÄgade trÀvaror kan vara ett tillfÀlle för ökade intÀkter för skogsÀgaren och att det kan vara tillfÀllet man bara fÄr en gÄng i livet.


Skogsfredag, Avsnitt 57 - Om förÀdling av skogen och lÄgt till tak i avverkningsvolymen
#57
04/16/2021

I avsnitt 57 poddar vi strÄlande vÄrvÀder och pratar om vikten av förÀdling av skogens produkter samt det faktum att vi i princip avverkar tillvÀxten i Sverige idag. Negativa bilder av ungskogen i norr och sÄklart sÄ pratar vi ocksÄ om att du borde gÄ med i tusenklubben i Är - det Àr nÄgot att berÀtta för dina barnbarn!


Skogsfredag, Avsnitt 56 - Fokus pÄ virkespriser, konsolidering och lönsamhet i ÄtervÀxten
#56
04/09/2021

Ett blÄsigt avsnitt dÀr vi poddar i kulingbyar. Vi pratar denna gÄng mycket om virkespriser som har fÄtt ett enormt fokus pÄ Skogsforum senaste veckan - ett trendbrott! Vi fortsÀtter prata om att det finns möjligheter att nÄ ett timmerpris pÄ minst 1000 kr per kubikmeter under 2021. Men som vanligt pratar vi ocksÄ om mycket annat, bland annat konsolidering i skogsindustrin och statistik om skogsplantor och lönsamhet i föryngringen.


Skogsfredag, Avsnitt 55 - 1000 kr kubiken, aprilskÀmt, Google gillar KL-trÀ och grönt stÄl
#55
04/02/2021

LÄngfredag till trots. I avsnitt 55 av Skogsfredag sÄ pratar vi om hur du borde fÄ tusen kronor kubiken nu, att Google gillar KL-trÀ och vi borde vara glada över det. Dessutom pratar vi aprilskÀmt frÄn igÄr och att grönt stÄl kan bli en tuff konkurrent för skogen men kanske kan det hjÀlpa oss?


Skogsfredag, Avsnitt 54 - Utbyte av trÀvaror vid sÄgverket, Stubbhult och styrelseuppdrag
#54
03/26/2021

I avsnitt 54 sÄ diskuterar vi om hur mycket trÀvaror som det blir ur vÄrt sÄgtimmer. En djupdykning finns pÄ iSkogen. Recap Stubbhult(!), fÄglar, sjÀlvförtroendet och styrelseuppdrag hinner vi ocksÄ fÄ med.


Skogsfredag, Avsnitt 52 - Om fiske pÄ ett storhygge
#53
03/19/2021

I avsnitt 53 av Skogsfredag sÄ luktar det skit och fisk. Dessutom frÄn ett hygge pÄ +20 hektar. Intressant med andra ord, förhoppningsvis som vanligt. Men fisk och lukt Àr lÄngt frÄn det enda vi pratar om idag. Vi fÄr med bÄde strÄlande vÄrvintervÀder, biokol och Pulp Fiction.


Skogsfredag, Avsnitt 52 - EttÄrsjubileum med inga och alla typer av hyggen
#52
03/12/2021

Vi firar idag ett Ärs poddande. Avsnitt 52 sluter Ärscirkeln och vi siktar vidare mot ytterligare ett spÀnnande Är. Idag pratar vi mycket om inga och alla typer av hyggen. Vi pratar ocksÄ mycket om tillgÄng och efterfrÄgan och att det aldrig funnits nÄgra gratisluncher


Skogsfredag, Avsnitt 51 - Helvetesgapet, VĂ€nersborg och Slaget om Skogen
#51
03/05/2021

I veckans avsnitt pratar vi bland annat om VÀnersborgs TingsrÀtt som tagit hjÀlp av EU-domstolen i frÄgan om tjÀdrar i HÀrryda. Vi pratar ocksÄ motorsÄgar och vÄr illustration om Slaget om Skogen. Fredrik poddar idag frÄn klassisk mark. Helvetesgapet dÀr Ronja Röverdotter spelades in. Sörknattens naturreservat i Dalsland.


Skogsfredag, Avsnitt 50 - HÄrd vardag för skogsentreprenörer, biokol och skogsfilmer speglar inte verkligheten
#50
02/26/2021

Nu har vi levt en vecka med vÄr nya satsning iSkogen. Hur gÄr det? Vi pratar ocksÄ om en hÄrd vardag för skogsentreprenörer i Mellansverige just nu. Vi funderar ocksÄ varför dagens skogsfilmer inte Äterspeglar verkligheten. Biokol kommer ocksÄ bli en fokusfrÄga framöver, pÄ iSkogen börjar vi fokusera idag.


Skogsfredag, Avsnitt 49 - Vi snackar vÄr nya satsning iSkogen och sÀger hej till Armas
#49
02/19/2021

Kylan har slÀppt sitt grepp och dagens podd blev en blöt tillstÀllning. I detta avsnitt pratar vi om vÄr nya lansering iskogen.se och vÄrt senaste tillskott Armas som du kommer bli bekant med pÄ vÄr nya sajt. Vi hinner ocksÄ prata om Södras bokslut, gjorde de en förlust egentligen 2020? Och lite att annat smÄtt och gott.


Skogsfredag, Avsnitt 48 - Stora saker pÄ gÄng, rotposter och massaflis i fjÀrrvÀrmepannan
#48
02/12/2021

I avsnitt 48 tar vi upp heta Àmnen under veckan i skogen. Mellanskog har rapporterat sitt bokslut, vintern gör att vÀrmeverken slukar bioenergi men kanske hÄlls priset nere med hjÀlp av massaflis? Skogsindustrins tilltro till avsalumassa Àr stor och vi pratar om satsningen i Kemi. Vi hinner ocksÄ med att prata om skogsdebatten som fortsatt gÄr het och vi utlyser en tÀvling i podden, kÀnner du igen fÄgelsÄngen i dagens podd?


Skogsfredag, Avsnitt 47 - Debattklimat i skogen, sÄgtimret regerar och campingintÀkter
#47
02/05/2021

Även om det Ă€r kallt ute sĂ„ Ă€r det mĂ„nga heta frĂ„gor som diskuteras om skogen just nu. Vi tar i detta avsnitt upp om skogsindustrin pĂ„verkat skogsforskningen, om att sĂ„gtimret verkar gĂ„ en ljus framtid till mötes, nya digitala tjĂ€nster för att identifiera skogsbrĂ€nder och nya möjligheter för skogsĂ€gare att tjĂ€na pengar pĂ„ campinglivet.


Skogsfredag, Avsnitt 46 - Varg, skotare, 400 kr massavedpris och staten och kapitalet
#46
01/29/2021

I avsnitt 46 poddar vi frÄn ett vintrigt skogslandskap och pratar om skogsbolagens rapporter för 2020, vargfrÄgan som diskuteras flitigt, fÄr man idag pÄ vissa stÀllen 400 kr per kubikmeter för massaveden? Vi tipsar ocksÄ om en trÄd med en text som anser att Staten och skogsindustrin pÄ 70-talet började göra gemensam sak mot skogsÀgarna.


Skogsfredag, Avsnitt 45 - Vad hÀnder med Sveaskog, Skogens sexighet, kalhygge och resistografen
#45
01/22/2021

Avsnitt 45 av Skogsfredag gÄr till historien, det Àr första avsnitt dÀr det regnar under inspelning. Vi pratar mycket om Sveaskog och vad som kommer hÀnda nu nÀr Hannele Arvonen sparkades. Vi pratar ocksÄ om skogens attraktionskraft som kanske inte Àr sÄ stor och kalhyggen i stort och smÄtt. Vi hinner Àven fÄ med resistografen!


Skogsfredag, Avsnitt 44 - SkogsnÀringen fast i diket och digital skogsmÀtning
#44
01/15/2021

Ett kallt poddavsnitt i strĂ„lande sol. I avsnitt 44 pratar vi om skogsindustrin framtid och forskning. Är vi pĂ„ rĂ€tt spĂ„r ur ett globalt konkurrensperspektiv? Vi tipsar ocksĂ„ om att jobba i skogen dessa vintertider och vi har fĂ„tt en inblick i de tjĂ€nster som finns för att mĂ€ta skog digitalt. Vi fokuserar ocksĂ„ som vanligt pĂ„ sĂ„gtimret och vikten att skogsĂ€garna arbetar pĂ„ rĂ€tt sĂ€tt för att höja lönsamheten.


Skogsfredag, Avsnitt 43 - En krigsförklaring, sork, skogsvÀrdering och lönsamhet
#43
01/08/2021

I avsnitt 43 sÄ blir det en uppdatering frÄn lövskogshÀgnet dÀr vi nu förklarat krig mot sorken. Vi gör ocksÄ en vidareutveckling i skogsÀgarnas lönsamhet och pratar om stöd, virkespriser, med mera.


Skogsfredag, Avsnitt 42 - Nytt Är, sverigebilden och vad hÀnder i skogen 2021?
#42
01/01/2021

Årets första podd! Vi siar om det kommande Ă„ret och pratar mycket om lönsamhet, fokus pĂ„ slutkunden och vilken makt skogsĂ€garna faktiskt sitter med. Vi ger ocksĂ„ en förklaring till varför vi diskuterar de frĂ„gor vi gör. Det blir ett spĂ€nnande Ă„r i skogen!


Skogsfredag, Avsnitt 41 - ÅSP och gyllene lĂ€ge för en skogsĂ€garförening?
#41
12/25/2020

ÅSP - Årets Sista Podd. I denna juldagspodd summerar vi Ă„ret som gĂ„tt och tar upp nĂ„gra intressanta spaningar inför framtiden. Kanske har en skogsĂ€garförening ett gyllene lĂ€ge? Vi pratar ocksĂ„ om en omvĂ€lvande tid i skogen med tvĂ„ K, Kol och Klimat.


Skogsfredag, Avsnitt 40 - Nakenkalendrar, klimatanpassning och arborister
#40
12/18/2020

I avsnitt 40 pratar vi om trenden att plantera skog globalt och att syftet verkar vara att binda kol för klimatet. Vi pratar ocksÄ om nakenkalendrar som Äterigen har diskuterats pÄ Skogsforum under veckan. MusikhjÀlp, Alstor och arborister och en önskan om en God Jul hinner vi ocksÄ med.


Skogsfredag, Avsnitt 39 - Paulownia, stÄndortskartor och biodiesel eller toapapper
#39
12/11/2020

Nya mycket intressanta kartor frÄn SLU som visar markfuktighet kan nog anvÀndas för stÄndortsanpassning. Bioenergi frÄn skogen genom reduktionsplikten skapar ett nytt "slag om skogen" och mer information om det spÀnnande trÀdet Paulownia. Det Àr vad vi tar upp i detta avsnitt.


Skogsfredag, Avsnitt 38 - Om unga lyssnare, kranspetsstyrning och björkproduktion
#38
12/04/2020

I avsnitt 38 pratar vi bland annat om att vi har unga lyssnare av podden och att det hÀnt en hel del inom skogsmaskiner under veckan. Kranspetsstyrning och Eco Log och SP Maskiner gör gemensam sak. Vi fÄr Àven med att björken börjar(?) leverera och att slutnotan för barkborreangreppen nu kommit.


Skogsfredag, Avsnitt 37 - Taxfree-biotoper och om att fÄ betalt för kolsÀnkan i skogen
#37
11/27/2020

Skogsutredningen presenteras pÄ mÄndag men har redan lÀckt ut. Vi pratar om de mest intressanta punkterna men ocksÄ om elefanten i skogen som just nu kan vara det faktum att vi har en elefant i rummet nÀr vi inte diskuterar hur skogsÀgare kan komma att ta betalt för kolinbindningen i sin skog.


Skogsfredag, Avsnitt 36 - Pipkrake och gott Svenskt sjÀlvförtroende
#36
11/20/2020

Vintern har kommit! I alla fall temporÀrt. Vi pratar pipkrakar i strÄlande solsken och nÄgon minusgrad. Utöver detta tar vi upp om OSB- och kanske skivindustrin hittar tillbaka till Sverige framöver. Sedan frÄgar vi oss om vÄrt Svenska skogsbruk Àr sÄ pass bra att det förhindrat barkborrens framfart i skogarna. Detta efter en artikel i Handelsbankens tidning TillvÀxt. Vi pratar ocksÄ Norge, olja och bioenergi i kommande taxonomi frÄn EU.


Skogsfredag, Avsnitt 35 - Lönsamhetsjakt i skogen
#35
11/13/2020

Huvvaligen! Det Àr fredag den 13:e! Skrock eller inte sÄ poddar vi vidare frÄn skogen och dagens avsnitt pratar vi lönsamhet för skogsÀgare och det faktum att det kanske Àr dags att slÀppa kostnadsjakten och börja jaga lönsamhet istÀllet. Vi Àr övertygade om att ju mer pengar skogsÀgaren tjÀnar, desto bÀttre mÄr glesbygd, samhÀlle och skogsbruket (och Àven Svensk skogsindustri pÄ sikt).


Skogsfredag, Avsnitt 34 - Reaktioner pÄ mekanisk fÀllkil, barkborrar och timmer
#34
11/06/2020

I avsnitt 34 sÄ poddar vi i strÄlande solsken och 15 grader varmt. Vi reflekterar över vÀdret och hur det pÄverkar skogen men ocksÄ det intressanta med att en produkt vi nyligen testat totalsÄgas av anvÀndarna pÄ Skogsforum. Vi frÄgor oss ocksÄ om barkborrebekÀmpningen och vikten av att skogsÀgare fokuserar pÄ timret!


Skogsfredag, Avsnitt 33 - Kvartalsrapporter och lönsamhet, för vem?
#33
10/30/2020

I avsnitt 33 sÄ har vi Àntrat vintertiden och pratar om kvartalsrapporterna som ramlat in i strid ström denna vecka för det tredje kvartalet 2020. Vi pratar produkter frÄn skogen och olika typer av lönsamhet, vad Àr lönsamt för skogsÀgare?


Skogsfredag, Avsnitt 32 - Dubblat virkesförrÄd pÄ 100 Är, live frÄn Àlgpasset
#32
10/23/2020

I avsnitt 32 sÄ pratar vi virkesförrÄd och stÀmmer det att vi har dubbelt sÄ mycket skog som för hundra Är sedan. Torbjörn poddar idag frÄn ett Àlgpass och halv-viskar sig igenom dagens podd.


Skogsfredag, Avsnitt 31 - Toyota RAV4 Plug-In imponerar i skogen, rekord och om jorden Àr platt
#31
10/16/2020

I avsnitt 31 diskuterar vi om att Skogsforum gjort sitt första biltest nÄgonsin. Och nu börjar laddhybriderna imponera. Vi pratar ocksÄ om en rekord och vikten av att vara ödmjuk i debatten. Jakt av Àlg, rÄdjur och rÀv fÄr vi ocksÄ med.


Skogsfredag, Avsnitt 30 - Jonsered, övergrovt och laddade bössor i barkborreskogen
#30
10/09/2020

I avsnitt 30 pratar vi om övergrovt timmer som blir brÀnsle i biopannorna. Dessutom en spÀnnande historia i det snart nedlagda varumÀrket Jonsered. Vi pushar ocksÄ för barkborrekatastrofen och önskar skitjakt till de jÀgare som börjar Àlgjakten nu pÄ mÄndag.


Skogsfredag, Avsnitt 29 - Googla mer! Trafikmagasinet och höstfÀrger
#29
10/02/2020

I detta avsnitt pratar vi Äterigen om Àlglusen som definitivt Àr i farten just nu. Dessutom vikten av att Googla (söka information). Vi har ocksÄ gjort ett kort besök i vÄrt hÀgn och spanat in höstfÀrger och sedan testar vi för första gÄngen en ny bil!


Skogsfredag, Avsnitt 28 - MotorsÄgstest, digital bestÄndsmÀtning och Àlglus
#28
09/25/2020

I avsnitt 28 sÄ snackar vi om veckan som varit och tar upp bland annat rapport frÄn motorsÄgstest, att vi börjat testa en uppdaterad app för skogsmÀtning, Àlglusens förbannelse. Dessutom som vanligt lite spetsiga funderingar om skogsbrukets varande anno 2020.


Skogsfredag, Avsnitt 27 - Mitt i gallringskatastrofen, ny skotare och besök hos Stihl
#27
09/18/2020

Vi börjar i moll med bruksnedlÀggningar, barkborrar och gallringskatastrofen men slutar i dur med motorsÄgar, nya skotare och mycket spÀnnande som hÀnder pÄ Skogsforum nu.


Skogsfredag, Avsnitt 26 - HalvÄrsresultat, Norrlands pÀrlor och en masse fokus
#26
09/11/2020

Vi firar ett halvÄrs poddande i vÄr podcast genom att diskutera vÄr Norrlandsresa i veckan som visar pÄ alla skogspÀrlor som finns att erbjuda i Norrland. Baggböle i olika former. Dessutom positivt att skogsmaskinstillverkarna (nu senast Komatsu) satsar pÄ mindre skotare specialiserade för gallring. VÀgen för framtidens bioekonomi ska nu stakas fram och vi förfÀras över att skogsÀgarna glöms bort, sÄ ocksÄ trÀvarorna...