Filéző - 24.hu

10 Episodes
Subscribe

By: 24.hu

A magyar gasztroforradalom úttörői - A fine diningtól a környezettudatos életmódig mindent tudni akarunk a hazai gasztróról. Főleg azt, hogy kinek mit köszönhetünk.

Hiába csúcsminőségű az étel, ha nem kedves a futár, aki hozza
#102
Last Sunday at 1:00 PM

A Filéző vendége Gáspár Gábor, a Food Revolution alapítója volt, aki megunta, hogy nem talál minőségi ebédkiszállítót, ezért indított egy saját vállalkozást. De nem épp a gourmet fogások halála-e a házhozszállítás? Mennyit hajlandóak fizetni az emberek az egészséges és jó ételért? És miért mindenki csak pizzában és hamburgerben gondolkodik?


Szabadfi Szabolcs: Tíz éve egy péket se tudtál volna megnevezni, ma meg sorra nyílnak a kézműves pékségek
#101
02/25/2024

A Filéző podcast vendége Szabadfi Szabolcs – vagy ahogy sokan ismerik: Szabi, a pék – volt, akivel többek között arról beszéltünk, mennyit alszik egy pék, mi kerül ennyibe a jó kenyéren, mi a nagy előnyük az ősbúzáknak, és egyáltalán: hol tart 2024-ben a bő évtizede indult pékáru-forradalom?


Fördős Zé: Az emberek sokkal hétköznapibb kajákra vágynak, mint azt magukról híresztelik
#100
02/19/2024

A Filéző vendége Fördős Zé volt, akivel arról beszélgettünk, hogy az elmúlt tíz évben hogyan alakultak át – és hogyan alakítottak át minket – a főzőműsorok. De vajon a Youtube-on vagy a tévében mozog-e otthonosabban? Miből érzi, hogy öregszik? Tervez-e saját éttermet nyitni? És a töltött káposzta receptje izgatja-e jobban, vagy az, hogyan lehet ebből pénzt csinálni?


Jókuti András: Tíz év múlva csak az amerikai láncokban ehetünk, ha nem tartjuk életben a magyar éttermeket
#99
01/01/2024

A Filéző podcast idei utolsó vendége Jókuti András, a Világevő blog tulajdonosa és szerzője volt, aki két utazás között elmesélte, miket evett Dél-Amerikában, milyen trendeket lát a vendéglátásban, hogyan került be a nemzetközi foodie körökbe, és miért szeretne végre egy kicsit kiégni.


A zselés máig nagy kedvenc, de milyen a robbanócukros vagy a kápia paprikás szaloncukor?
#98
12/24/2023

A Filéző vendégei Kovács Ádám, az Év Szaloncukra verseny egyik szervezője, és Veszely Attila, a szakmai zsűri tagja voltak. A beszélgetésből többek között kiderül, mik a legnépszerűbb és a legőrültebb ízek, miként fedezték fel maguknak a cukrászatok a műfajt az utóbbi években, és hogyan reagáltak a jellegzetesen magyar édességre Zanzibárban. De vajon ki milyen szaloncukrot vinne magával egy lakatlan szigetre?


A zéró tolerancia csak az egyik oka, hogy nálunk is terjednek az alkoholmentesített borok
#97
12/17/2023

A Filzéző podcast vendége Evans Victoria magyar sommelier bajnok volt, akivel egyszer már beszélgettünk borokról, most viszont már nagy figyelmet szentel az alkoholmentesített borok piacának. De mi különbözteti meg ezeket a szőlőlétől? Kinek szólnak egyáltalán? És hogy fogadja az új trendet a magyar borásztársadalom?


Nem elég, ha egy mindenmentes sütemény egészséges, finomnak is kell lennie
#96
12/03/2023

A Filéző podcast eheti vendége Ruzsányi Dániel, a mindenmentes süteményeket és tortákat kínáló Zabrakadabra ügyvezetője. Elárulta többek közt azt, miért van egyre több ételallergiás, kikből áll egy ilyen jellegű cukrászda célcsoportja és mi a legjobb cukorpótló.


Makacsul tartja magát a tévedés, hogy egy indiai étteremben csak csípős ételt lehet kapni
#95
11/19/2023

A Filéző vendége Ranjeet Singh Dhillon, az Indigo és Bombay éttermek tulajdonosa volt. Fiatalemberként, 1991-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit, de épp itt, a világ túlsó végén akarta bebizonyítani üzletember apjának, hogy ő is képes vállalkozást építeni. Alapított ruhamárkát, a gasztrobizniszbe pedig végül azért vágott bele, mert vegetáriánusként már nem bírta elviselni a sok rántott sajtot. De mi teszi indiaivá az indiai konyhát? Mire szolgál az a sok fűszer? És miért olyan fontosak a köz


Máris jobban ízlik a főzelék, ha egytálételnek nevezzük
#94
11/05/2023

A Filéző podcast eheti vendége Szatmári Ferenc, vagy – ahogy a gasztroszcénában ismerik – Főzelékes Feri, aki nevének megfelelően küldetésének tartja, hogy a főzelékekkel kapcsolatos negatív sztereotípiákat megcáfolja. Ennek újabb állomásaként november elején megnyílt saját főzelékbárja, a Hippeace, ennek kapcsán beszélgettünk vele címkézésről, hazai superfoodokról és a minden hűtőben fellelhető fél fej káposztáról.


Meghódította a világot a matcha latte, de a japán kultúrát a teaművészek mentik át
#93
10/29/2023

A Filéző podcast vendége Rajzó-Kontor Kornélia volt, aki tinédzser korában, cserediákként szeretett bele a japán kultúrába, azon belül pedig a teaművészetbe, mára pedig Kiotóban végzett teamesterré vált, aki Magyarországon terjeszti az ősi keleti tudást. De mitől válik művészetté a teázás? Hogyan viszonyul a tradíció az újhullámos teaőrülethez? És miben hasonlít a matcha a borhoz?