Filéző - 24.hu

40 Episodes
Subscribe

By: 24.hu

A magyar gasztroforradalom úttörői - A fine diningtól a környezettudatos életmódig mindent tudni akarunk a hazai gasztróról. Főleg azt, hogy kinek mit köszönhetünk.

Milliméterenként esszük fel a bolygót, és ennek a költsége nincsen benne a bolti zöldség árában
#76
Last Sunday at 10:00 AM

A Filéző podcastban vendégünk Dóra Melinda Tünde gazdasági újságíróból lett biokertész és kertészkönyv-szerző, családja zöldség-és gyümölcsellátását ma már szinte teljesen önellátóan oldja meg. De milyen fokú önellátás reális, és mennyibe kerül eljutni odáig? Olcsóbb-e a háztáji, és egyáltalán: miért mondják, hogy a házi zöldség jobb, mint a bolti?


Saly Noémi: Sírógörcsöt kapok, mikor azt hallom, hogy újragondolják a paprikás krumplit
#75
03/12/2023

A Filéző podcast vendége Saly Noémi Budapest-, irodalom- és gasztrotörténész volt, akivel beszéltünk a kávéházi kultúra fejlődéséről, a magyar konyha és vendéglátás szorongatott helyzetéről, a jövő gasztrotörténészei előtt álló kihívásokról, és arról is, mit tudhatunk meg a világról egy háromszáz évvel ezelőtti ferences szakácskönyvből (spoiler: nagyon sok mindent).


Rácz Jenő: Előbb voltam séf, mint médiaszemélyiség
#74
03/05/2023

A Filéző podcast vendége Rácz Jenő volt, aki elmondta, hogy próbál egyensúlyt tartani a médiaszereplés és az étteremvezetés között, mi mindent tanult külföldön, aztán mi hozta haza, miért nem fél, hogy leutánozzák a receptjeit, és mi utal arra, hogy a kihívások ellenére is a vendéglátás virágkorát éljük.


A burgerforradalom szerencsére elsöpörte a mikrós „patkányburgerek” korszakát
#73
02/26/2023

A Filéző podcast vendége Jancsa Jani volt, aki annak idején hobbiból kezdett burgerekről és street foodról blogolni, de a téma egyik legnagyobb hazai szakértője lett. Társtulajdonosa és kulináris vezetője a Bamba Marha Burger Bárnak, a Donna Mamma Pizza Napoletanának is, de a Covid-leállás előtti hónapokban üzlettársaival megnyitották éttermüket, a Michelin-ajánlást kiérdemlő Hoppá! Bistrót is. De vajon hogy következik a bloggerkedésből az étteremalapítás? Miért teszik ingyen hozzáférhetővé „titkos” receptjeiket? És tényleg tévedés, hog...


Ne a benzinkutas eszpresszónak tapsoljunk, inkább állítsuk vissza a régi magyar kávékultúrát
#72
02/19/2023

A Filéző podcast vendége Molnár Attila kávészakértő és négyszeres magyar barista bajnok volt, aki a kezdetektől fontos szerepet játszott a hazai kávéforradalomban. A beszélgetésből kiderül, mitől specialty a specialty, húzhatja-e a barista a száját, ha tejet kérünk egy kávékülönlegességbe, mit rejtenek a kapszulák, mit köszönhetünk a nagy kávézóláncok bejövetelének, és milyen irigylésre méltó kávékultúra virágzott itt az első világháború előtt.


Még mindig nem értik, ha a kacsamáj mellé sört adunk
#71
02/12/2023

A Filéző podcast vendége Piszkor Norbert, a Madhouse Bistro & Craft Beer Bar séfje volt, aki cukrászként kezdte a pályát, és már a hazai kézműves sörforradalom hajnalán kísérletezett komlós és malátás édességekkel. De vajon hogy váltott a szakácskodásra? Miért nem lenne még értelme egy teljes séfvacsorát sörök mellé meghirdetni? Milyen a stout alapú gulyás? És milyen döntésekre kényszeríti az infláció az étlap összeállításakor?


Nem a méhészeket, hanem a biodiverzitást fenyegeti a méhek pusztulása
#70
02/05/2023

A Filéző podcast vendége Horváth Gábor, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület vezető szaktanácsadója volt, aki elmondta, miért válik lassan luxuscikké a bolti méz, milyen kihívásokat okoz a méhészeknek a kiszámíthatatlan időjárás, miért nehéz kiszűrni a mézhamisítókat, illetve miért érti félre rendre a közvélemény a méhpusztulásról szóló híreket.


Húsz éve álmaink voltak, ma Bocuse d’Or-bronzérmünk van
#69
01/28/2023

A Filéző podcast eheti vendége Hamvas Zoltán, a Bocuse d'Or Akadémia elnöke, akivel arról beszélgettünk, hogyan ért fel a magyar csapat a világ legfontosabb szakácsversenyének dobogójára, miért a gyerekzsűrit a legnehezebb lenyűgözni, illetve vannak-e igazán jó helyek Magyarországon.


Megéri fermentált zöldségre cserélni az ecetes uborkát
#68
01/22/2023

A Filéző podcast vendége Müller Ildikó kistermelő és táplálkozási szakértő volt, akivel szóba került, miért lett divat újra a fermentálás, hogyan segítik az erjesztett ételek az emésztőrendszerünket, és tényleg elég-e néhány befőttes üveg ahhoz, hogy otthon nekilássunk.


Be kell látnunk, hogy egy városi fiatal nem visz haza egy egész pontyot megpucolni
#67
12/21/2022

A Filéző podcast vendége Sziráki Bence, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet ügyvezető igazgatója volt, aki elmondta, hogy nagyon nehéz éven vannak túl a haltermelők, de lesz elég hal a karácsonyi asztalra. A hazai halfogyasztás amúgy évről évre nő, ám még így is mi esszük az egyik legkevesebb halat az EU-ban. De vajon miben vagyunk az elsők? És mi a baj a tengeri halakkal?


A magyar és az osztrák császármorzsának is megvannak a drukkerei
#66
12/18/2022

A Filéző podcast vendége Heltovics Éva és Bezzeg Anita volt, akik a mérnöki pályát hagyták ott, hogy egy megnyissák közös vállalkozásukat, az első budapesti császármorzsázót. Vajon a grízeset, az osztrák verziót, vagy a kettőből kombinált Monarchiát szeretik jobban az emberek? Lehet-e finom a sós császármorzsa is? És mi a köze mindennek Ferenc Józsefhez?


Borzalmas a konyhai munka, de a legborzalmasabb benne, hogy szeretjük csinálni
#65
12/04/2022

A Filéző podcast vendége Kovács Dominik, a MÁK Bistro egykori séfje, a Christie's Urban Bistro reggeliző jelenlegi konyhafőnőke volt. Ősszel ő képviselte Magyarországot Zágrábban, a fiatal séfek számára megrendezett San Pellegrino Young Chef Academy versenyen. De hogy jutott el nagymamája barátfüléjétől a nemzetközi megmérettetésig? Milyen volt Rácz Jenővel felkészülni, és működik-e a generációk közti tudásátadás a hazai vendéglátásban? Hogyan hat a TikTok a gasztronómiára? És miért lenne fontos, hogy...


A Korpoviton és a Pilótán túl is rejlenek gyönyörök a kekszben
#64
11/27/2022

A Filéző podcast vendége Szemere Katalin és Segal Viktor volt, akik közösen készítették a 100 keksz, amit szeretsz című receptkönyvüket. A beszélgetésből kiderül, miért határtalan a kekszek birodalma, mik a legfontosabb konyhai eszközök, hogy kerül kolbász és zöldborsófőzelék a kekszbe, illetve, hogy mik voltak a féléves sütögetés legkeményebb pillanatai.


Bíró Lajos: Ma már nem röpködnek a merőkanalak, de azért kemények a séfek most is
#63
11/20/2022

A Filéző podcast vendége Bíró Lajos volt. Az egyik legismertebb magyar séffel beszélgettünk többek között arról, hogy élte meg éttermei bezárását az elmúlt években, miért látja komornak a vendéglátás jövőjét, mit gondol a Michelin-kalauz szerepéről és a tévés főzőműsorok győzteseiről, miért idegesíti, ha mindenbe belekeveredik a politika, de arról is, mikor csodálkozott rá arra, hogy üvöltözés nélkül is lehet kiváló konyhát működtetni.


Minden sajtkészítő a trappistát akarja leváltani valami finomabbra
#62
11/13/2022

A Filéző podcast vendége Kun Anita, a Csíz sajtműhely alapítója, aki egy jól menő irodai karriert hagyott ott tíz éve, hogy addigi hobbijának, a sajtkészítésnek szentelhesse az életét. Azóta nemcsak itthon ért el sikereket, de nemzetközi versenyeken, többek között a World Cheese Awardson is nyert díjakat sajtjaival. De vajon hogyan szerzi meg az ember az első tehenét? Miért a félkemény sajt a sajtkészítők álma? Milyen volt, amikor útközben ellopták a világbajnokságra küldött sajtjukat? És milyen okok...


Európa első nyomtatott szakácskönyve azt is megmondja, mikor szabad szeretkezni
#61
10/30/2022

A Filéző podcast vendége Darida Benedek, aki a hazai gasztrokultúra régi tartozását törlesztette azzal, hogy lefordította latinból Európa első nyomtatott szakácskönyvét, amelyet Bartholomaeus Platina írt 557 éve. De vajon mit ettek a reneszánsz udvarokban? Miért körített Platina komplett filozófiát a receptek köré? Mit érdemes manapság megfőzni belőle? És tényleg itt találhatóak a space cake előzményei?


Vendéglátóként előny és hátrány is, hogy a Velencei-tó közel van Budapesthez
#60
10/23/2022

A Filéző podcast vendége Juhász Emese, a velencei Groenk Deli egyik tulajdonosa volt, aki a Covid-lezárások hatására vágott bele férjével a vendéglátásba. De vajon hogy áll a Velencei-tó a Balatonhoz képest? És milyen hatása volt a negatív híreknek a turizmusra?


Ennek a télnek akár kétszer annyi vendéglátóhely is áldozatul eshet, mint a járványnak
#59
09/04/2022

A Filéző podcast vendége Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke volt, akivel arról beszélgettünk, hogy a meglepően jó évkezdet után mire számíthatnak a vendéglátósok és a vendégek az előttünk álló, baljós időszakban.


Ha az emberek nem tudják megfizetni a drága süteményeket, meg kell őket tanítani sütni
#58
08/15/2022

A Filéző podcast eheti vendége Márk Szonja volt, aki hét év alatt épített fel egy közkedvelt budapest cukrászdát. Az újságíróból lett cukrász később tortaműhelyént üzemeltette tovább az Édesemet, ám a stabil vevőkör és a bolt előtt kígyózó sorok ellenére az inflációt a műhely is megsínylette, ő pedig úgy döntött, hogy a minőségből nem ad alább, az árait viszont nem emelheti a végtelenségig. Egy korszak lezárulásáról, az ennek ellenére megtartott optimizmu...


A Gerbeaud-ban már a macskanyelv sem ugyanúgy készül, mint húsz évvel ezelőtt
#55
08/15/2022

A Filéző podcast vendége Pintér Katalin, a Gerbeaud Gasztrónómia Kft. alapítója és tulajdonosa volt, aki nemrég megkapta a Dining Guide életműdíját. Szóba kerül a Gerbeaud és a két Michelin-csillagig jutó Onyx múltja és jelene, hogy tényleg lesznek-e nemsokára süteményeik a boltok polcain, hogy miért épp Tokióban és Szöulban nyitottak meg az első külföldi Gerbeaud cukrászdák, és hogy miként kell leszoknia a vendéglátásnak a gyalázatos pazarlásról.


Pisztáciával lett világbajnok, de kovászos uborkából és tejfölből is készít fagyit
#57
07/31/2022

A Filéző podcast vendége Fazekas Ádám fagylaltmester volt, aki tavaly év végén lett világelső a tonkababos, málnavelővel és ostyával tálalt, enyhén sós pisztáciafagyijával, idén pedig második helyen végzett a Gelato Festival összesített világranglistáján. De hogy jut a szakma csúcsaira valaki, aki gyerekkorában nem is rajongott igazán a fagyiért? Miért nem jó a fagyizóknak a kánikula? Muszáj az olaszoknál tanulni a fejlődéshez? És vajon mikor tűnnek el végre a hazai fagylalpultokból a színezékek


Szántó István: Nem is volt kérdés, hogy a magyar Oscar-menüt feltesszük a Spago étlapjára
#56
07/17/2022

A Filéző podcast vendége Szántó István, a a budapesti Spago étterem séfje volt, akinek az idei Oscar-gálán hollywoodi sztárok is megkóstolhatták a főztjét. De milyen a globális gasztrobirodalmat vezető sztárséffel, Wolfgang Puckkal együtt dolgozni? Mennyire találtak rá a magyarok az egy éve megnyílt Spagóra? És mit tanulhat meg az ember szakácsként a Parlament konyháján?


A sörharag táplálta sörforradalom mára a hipermarketek polcait is elérte
#54
06/19/2022

A Filéző podcast vendége Bart Dániel volt, aki Folyékony Kenyér nevű blogjával és a Főzdefeszt megszervezésével tevékenyen kivette a részét a kisüzemi/kraft/kézműves sörök hazai reneszánszából. Frissen megjelent könyvében, Az arany folyamban végigköveti a sör több ezer éves fejlődését a kőkorsóban erjesztett árpalétől az IPA-ig, és a sumer Ninkasszihoz írt ódától a tévéreklámokig. A beszélgetésből kiderül, hogy a sör vs. bor vitából már az ókorban is identitásk...


Ha Jesolóban nem lehet megoldani az egész éves vendéglátást, akkor a Balatonon is nehéz lesz
#53
06/12/2022

A Filéző podcast vendége ezúttal Herczeg Zoltán, a Dining Guide magazin felelős kiadója volt, akit kérdeztünk arról, hogy változott a vidéki és budapesti vendéglátás helyzete az elmúlt évben, tényleg jött-e a feketeleves a tavalyi terasznyitás eufóriája után, mik a munkaerőhiány fő okai, és van-e rájuk tartós megoldás. De kitértünk arra is, hogy lehetnek százával Michelin-csillagos éttermek az olasz és francia falvakban, és hogy miért áll fel a szőr a hátán, ha a magyar gasztroforradalomról


A margarin szót ki sem ejteném a számon egy cukrásziskolában
#52
06/09/2022

A Filéző podcast eheti vendége Menyhárt Attila, a Four Seasons Hotel Gresham Palace cukrászséfje volt, aki februárban első magyarként nyerte meg a cukrászok Bocuse d’Orját jelentő World Chocolate Masters közép-európai selejtezőjét, így októberben indulhat a párizsi döntőben is. Menyhárt a műsorban elmondta, miért indult 21 évesen világkörüli útra, mit tanult az óceánjáró hajókon és a külföldi szállodákban dolgozva, hogyan edz hónapokig a közelgő versenyre, mit örökölt a József főhercegnek cukrászkodó dédnagyapját...


Sokan rettegnek tőle, pedig a szénhidrát sem ördögtől való
#51
05/21/2022

A Filéző 50. adásának vendége Enyingi Vivien dietetikus volt, akivel arról beszélgettünk, mik a legrosszabb beidegződések a hazai táplálkozási kultúrában, mivel és hogyan lehet kiváltani a húsfogyasztást, miért létfontosságú a türelem és a nyitottság, és tényleg lehet-e hasznos táplálkozási ismereteket terjeszteni a TikTokon.


Dragomán György: Meglepően kevesen tudják felsorolni, mik voltak a nagyszüleik kedvenc ételei
#50
05/15/2022

A Filéző podcast eheti vendége Dragomán György volt, akivel beszéltünk a gyerekkori íz- és szagemlékek fontosságáról, főzés és irodalom összefüggéseiről, a mesterséges konyhai stressz elkerüléséről, és arról is, melyik konyhagépet vinné magával egy lakatlan szigetre, ha csak egyet választhatna.


Kevés olyan pacalimádó nép van, mint a magyar meg a spanyol
05/01/2022

A Filéző podcast a Padron Tapas Bár, és a hamarosan nyíló testvérétterme vezetőit látta vendégül, akik elárulták, mennyire honosítható meg a tapas életérzés Magyarországon, és hogyan lett egy családi vállalkozásból Budapest ismert tapas bárja.


Kevés olyan pacalimádó nép van, mint a magyar meg a spanyol
#49
05/01/2022

A Filéző podcast a Padron Tapas Bár, és a hamarosan nyíló testvérétterme vezetőit látta vendégül, akik elárulták, mennyire honosítható meg a tapas életérzés Magyarországon, és hogyan lett egy családi vállalkozásból Budapest ismert tapas bárja.


A magyar zsidó konyha nem csak a sóletről, a maceszről és a flódniról szólt
04/24/2022

A Filéző podcast eheti vendége a New Yorkban élő Körner András, akinek évtizedekkel ezelőtt akadt kezébe dédnagymamája kézzel írt szakácskönyve, amely után a magyar zsidó gasztrotörténet elismert kutatójává vált.


A magyar zsidó konyha nem csak a sóletről, a maceszről és a flódniról szólt
#48
04/24/2022

A Filéző podcast eheti vendége a New Yorkban élő Körner András, akinek évtizedekkel ezelőtt akadt kezébe dédnagymamája kézzel írt szakácskönyve, amely után a magyar zsidó gasztrotörténet elismert kutatójává vált.


Hogyan hat a borfogyasztásunkra egy járvány vagy egy válság?
04/17/2022

A Filéző podcast eheti vendége Palotai Zoltán, a Bortársaság társtulajdonosa, akivel arról is beszéltünk, hogyan alakult a magyar borízlés az elmúlt 30 évben, és hogy mit tesz a borral a klímaváltozás.


Hogyan hat a borfogyasztásunkra egy járvány vagy egy válság?
#47
04/17/2022

A Filéző podcast eheti vendége Palotai Zoltán, a Bortársaság társtulajdonosa, akivel arról is beszéltünk, hogyan alakult a magyar borízlés az elmúlt 30 évben, és hogy mit tesz a borral a klímaváltozás.


Ki mondta, hogy a gin csak tonikkal iható?
04/09/2022

Tényleg zajlik a kézműves ginforradalom? A Filéző podcast vendége Ihászi Dániel, a Gay Hussar natúr gin alapítója és lepárlómestere volt.


Ki mondta, hogy a gin csak tonikkal iható?
#46
04/09/2022

Tényleg zajlik a kézműves ginforradalom? A Filéző podcast vendége Ihászi Dániel, a Gay Hussar natúr gin alapítója és lepárlómestere volt.


Európa cseresznyéskertjéből érkezik a házikolbász Budára
03/13/2022

A Filéző podcast eheti vendége Kiss Szabolcs volt, aki egy jól fizető irodai állást hagyott ott, hogy Tisza menti gyökereihez visszatérve árulja kistermelői hús- és tejtermékeiket, majd saját bisztrót alapítson.


Európa cseresznyéskertjéből érkezik a házikolbász Budára
#45
03/13/2022

A Filéző podcast eheti vendége Kiss Szabolcs volt, aki egy jól fizető irodai állást hagyott ott, hogy Tisza menti gyökereihez visszatérve árulja kistermelői hús- és tejtermékeiket, majd saját bisztrót alapítson.


A török konyha sokkal több annál, mint amit a sarki kebabosnál látunk
03/06/2022

A Filéző podcast vendége Csabányi Attila, a Türkiz étterem üzletvezetője volt, akit arról is kérdeztünk, mi mindent rejt az anatóliai konyha a mindenki által ismert döner kebabon túl.


A török konyha sokkal több annál, mint amit a sarki kebabosnál látunk
#44
03/06/2022

A Filéző podcast vendége Csabányi Attila, a Türkiz étterem üzletvezetője volt, akit arról is kérdeztünk, mi mindent rejt az anatóliai konyha a mindenki által ismert döner kebabon túl.


Aki boltban veszi, nem is tudja, milyen az igazi olívaolaj
02/19/2022

A Filéző vendége Tóth Gusztáv, az igazioliva szaküzlet és webshop alapítója, aki egy madridi útja során döbbent rá, hogy az olívaolaj sokkal több annál, mint ami a szupermarketek felhozatalából látszik.