BRUZZ

40 Episodes
Subscribe

By: BRUZZ

Interviews en specials over de hoofdstad. Volg hier de podcasts van BRUZZ.

A La Carte met arbeidseconoom Stijn Baert
Last Thursday at 6:00 PM

Een kwart van de Brusselaars tussen 25 en 64 jaar heeft geen baan, en is dus inactief. Die groep wordt vaak vergeten, zegt arbeidseconoom Stijn Baert in A La Carte. "Het is zoals met een ijsberg: men focust op de werkzoekenden in het topje, maar de grote groep inactieven onder de waterlijn is uit het oog verloren.

Het Brussels gewest telt, naast een kwart inactieven, volgens Stijn Baert ook nog eens 9 procent werkzoekenden. Om die aan de slag te krijgen, vindt de arbeidseconoom dat de Brusselse regering een "meer aanklampend beleid moet voeren, door werkzoekenden meer naar...


A La Carte met Arne Huysmans (VOLTA)
11/25/2022

VOLTA is dé plek voor wie serieus met muziek bezig is. Maar na vijf jaar moet het Brusselse huis voor steun aan beginnend muziektalent al voor de tweede keer op zoek naar een nieuwe locatie.

Dat legt Arne Huysmans uit aan Melina Verbeeck in A La Carte. VOLTA brengt maandelijks artiesten naar de BRUZZ-radiostudio voor een babbel en muziek, gepresenteerd door Adam Russell.


A La Carte met Raoul Hedebouw (PVDA-PTB)
11/17/2022

Het extreem-linkse (of radicaal-linkse) PVDA-PTB wil in Brussel tweetalige scholen, gefinancierd door de gemeenschappen, maar waarvan het onderwijsprogramma door het Brussels gewest opgesteld wordt. "Tweetalig onderwijs maakt deel uit van de Brusselse identiteit," zegt PVDA-PTB-voorzitter Raoul (Roel) Hedebouw in 'A La Carte'. "En zelfs van de Belgische identiteit."

Over energie, huisvesting en mobiliteit wordt "in ons kleine landje best door de federale overheid beslist," vindt Hedebouw nog. Hij heeft voorts geen goed woord over voor 'Good Move'. Dat moet zo snel mogelijk op de schop.

Het verzet tegen het Brusselse mobiliteitsplan komt volgens...


A La Carte met Eva Kamanda
11/14/2022

Eva Kamanda heeft samen met Kristof Bohez een boek geschreven over haar overgrootvader François Kamanda. Tijdens hun zoektocht naar zijn levensverhaal, kwamen ze ook een vergeten pagina in de Brusselse geschiedenis tegen. Heel wat Congolese Brusselaars zijn samen al vroeg in de Tweede Wereldoorlog in het verzet gegaan tegen de Duitse bezetter.

'Een verzwegen leven' luidt de titel van het boek. De auteurs zijn tijdens hun drie jaar durende onderzoek naar eigen zeggen "van de ene verrassing in de andere getuimeld." Zelfs de eigen familie heeft al die tijd over de heldendaden van de C...


A La Carte met Tom Van Grieken (Vlaams Belang)
10/27/2022

"Indien de Vlaamse onafhankelijkheid in 2024 wordt uitgeroepen, zullen de Brusselaars uiteindelijk voor Vlaanderen kiezen," voorspelt Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken in A La Carte. "Brussel wordt dan de tweetalige hoofdstad van een onafhankelijk Vlaanderen, waarin wij de rechten van de Franstaligen gaan respecteren."

Het is niet het standpunt van zijn partij, maar persoonlijk is Van Grieken overtuigd dat het goed zou zijn om het aan de Brusselaars te vragen. "In dat geval liggen in dat geval vier scenario's op tafel. Het eerste, waarbij Brussel een Washington DC wordt, doet hij af als "complete...


#31 ONGEHOORD Pim Niesten filmde de documentaire Onze Natuur
10/25/2022

In Ongehoord blikken we terug op de beste momenten van de voorbije 24 uur BRUZZ radio. In deze aflevering hoor je cameraman Pim Niesten. Een gesprek over spinnen regisseren en vogels bespieden vanuit een bejaardentehuis.


#30 ONGEHOORD Judith Vanistendael schreef Atan van Klea
10/21/2022

In Ongehoord blikken we terug op de beste momenten van de voorbije 24uur BRUZZ radio. In deze aflevering hoor je Judith Vanistendael, stripauteur, kreeg de sleutel van het Louvre en maakte op basis van werken uit de Cycladische cultuur haar stripverhaal. Een gesprek over het ouderschap, kunst in alledaagsheid en de jawel, de Cycladische cultuur. 


A La Carte met Vincent Vanden Borre (Emaillerie belge)
10/21/2022

Vincent Vanden Borre is directeur van de 'Emaillerie belge' in Vorst. Om zijn energiecontract te hernieuwen moet hij voor het eerst een waarborg ophoesten van 84.000 euro. "Een woekerwaarborg," zegt hij. En hij vermoedt dat Engie die waarborg vraagt ter compensatie van de aanpak van de woekerwinsten door de regering.

Die waarborg eet stilaan niet alleen de bedrijfsmarge op, maar ook het bedrag dat was opzijgezet voor het feestje voor de honderdste verjaardag van de 'Emaillerie' in 2023. Intussen raken ook de creatieve oplossingen uitgeput om zoveel mogelijk energie te besparen.


A La Carte met Sven Mary
10/14/2022

De Brusselse strafpleiter Sven Mary toont zich in A La Carte "niet zeker dat een assisenjury het proces over 22 maart 2016 tot een goed einde kan brengen." Het proces over de terreuraanslagen is onlangs uitgesteld nog voor het is begonnen. De start is nu aangekondigd voor 5 december.

Het proces zal waarschijnlijk negen à tien maanden duren. Zoals voorgeschreven dienen voor de assisenjury twaalf effectieve leden aangesteld, maar ook nog eens 24 reserveleden. Mary houdt zijn hart vast voor een scenario waarbij uiteindelijk 25 juryleden in de loop van het proces zullen afhaken: "Dan zal het hele proces voor niets z...


A La Carte met Ikraaan
10/07/2022

"De combinatie tussen mentaal labiel zijn en het internet is gevaarlijk," waarschuwt zangeres Ikraaan als ervaringsdeskundige van instagram. "Je laat dikwijls maar een eenzijdig beeld zien van jezelf."

Meer en meer Brusselse jongeren worstelen met mentale problemen. Zangeres Ikraaan is 24 jaar en is zelf eerlijk over haar demonen. Ze geeft die een plek in haar debuutplaat 'Geestelijke Gezondheidszorg' en zweert scrollen op het internet af: "Ik mis niks sinds ik daarmee gestopt ben."


#29 ONGEHOORD: Druggebruik In Brussel
09/30/2022

Het gebruik en de verkoop van drugs wordt steeds zichtbaarder in het Brusselse straatbeeld. In deze podcast hoor je Brusselaars die getuigen over hun recreatief druggebruik, over waar ze drugs zoal tegenkomen én de overlast die ze ervaren. 
 
 Wat kan een oplossing zijn voor overlast en verslaving? Volgens prof. Criminologie Tom Decorte zou dat decriminalisering kunnen zijn. Drugs uit het strafwetboek halen, dus. 

Je hoort er alles over in deze podcast. 


A La Carte met gevangenisdirecteur Jurgen Van Poecke
09/23/2022

De kritiek dat de nieuwe gevangenis van Haren een megagevangenis is, is niet helemaal terecht, zegt directeur Jurgen van Poecke in A La Carte. "Ze bestaat uit tientallen leefgemeenschappen van elf tot ten hoogste 35 gedetineerden. Ze is volgepompt met kleinschaligheid." Haren opent in de loop van oktober.

De gedetineerden zullen zelf met een badge de deur van hun cel mogen/moeten opendoen "om ze meer verantwoordelijkheid te geven en tegelijk de detentieschade te verminderen."

Ondanks de kritiek blijft Van Poecke gemotiveerd om met de nieuwe gevangenis "een steen in...


#28 ONGEHOORD: Elke Van den Brandt, Brussels minister van mobiliteit
09/16/2022

Brussels minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen) wil een stad waar kinderen op straat kunnen spelen, met meer groen en betere lucht. Dat is dan ook het thema van de mobiliteitsweek dit jaar 'een stad op kindermaat'. Momenteel is nog 70 procent van de openbare ruimte ingericht voor auto's, daar moet nu met de nieuwe circulatieplannen verandering in komen. Er moet meer ruimte vrijgemaakt worden voor fietspaden, groen en speelpleintjes voor kinderen.

En ze geeft ook een antwoord op de mobiliteitsvragen van Brusselaars Yves, Willemijn en Frédéric. 


#27 ONGEHOORD: Joely Mbundu, de hoofdrolspeelster in Tori et Lokita
09/16/2022

Maak kennis met Joely Mbundu, de piepjonge actrice (18!) die het Festival van Cannes verstomde met haar hoofdrol in de film Tori et Lokita van de broers Dardenne.
Een fijn gesprek over haar ervaring tijdens het filmen en hoe het komende jaar er voor haar zal uitzien.


A La Carte met Stef Meerbergen
09/15/2022

VRT-journalist Stef Meerbergen woont aan het Liedtsplein in Schaarbeek, waar het vuilnis zich opstapelt en de drugshandel erg zichtbaar is geworden. Meerbergen legt in A La Carte de vinger op de wonde: "Wanneer de openbare ruimte geen respect afdwingt, zoals de vuile buurten van het Noord- en het Zuidstation, heeft ook de overheid boter op het hoofd."

Toch geeft hij toe dat de gemeenten en het gewest zeer begaan zijn met wat hij het "Brusselse probleem nummer één" noemt. "Maar het verbetert nog steeds niet, onder meer ook omdat nieuwkomers het systeem niet altijd begrijpen en...


#26 ONGEHOORD: Floris Boccanegra beklom vulkaan 33 keer
09/14/2022

In Ongehoord blikken we terug op de beste momenten van de voorbije 24uur BRUZZ radio. In deze aflevering hoor kunstenaar Floris Boccanegra. Hij beklom 33 keer dezelfde vulkaan in IJsland. Waarom? Om zijn schuld terug te betalen aan het klimaat droeg hij 1000 kilo ijs naar boven en dat verliep niet altijd van een leien dakje. 


#25 ONGEHOORD met Dirk Brossé over Singing In The Rain
09/14/2022

In Ongehoord blikken we terug op de beste momenten van de voorbije 24uur BRUZZ radio. In deze aflevering hoor je de bekendste Belgische dirigent: Dirk Brossé, die de muziek van Nacio Herb Brown tot leven bracht samen met het Brussels Phillarmonic in de legendarische Flageystudio's. Een gesprek over de kracht van filmmuziek, waarom componisten tegenwoordig extra hard nadenken over hun score en wiens idee het ooit was om de filmmuziek live bij een film te spelen. 


#24 ONGEHOORD Jonas Govaerts over het BIFFF
09/02/2022

In Ongehoord blikken we terug op de beste momenten van de voorbije 24uur BRUZZ radio. In deze aflevering vertelt regisseur en zelfverklaarde BIFFF-fan over zijn liefde voor het Brussels International Film Festival voor de Fantastische film. Een avondje uit naar het BIFFF is alvast geen gewoon avondje, als een deur dichtgaat schreeuw je 'La Porte' en al dat ander soort vreemde gewoontes. Zet je neer en geniet van deze cinema! 


A La Carte met Nadia Naji (Groen)
09/02/2022

"Het is te gemakkelijk," vindt Nadia Naji (Groen) in A La Carte, "om de schuld altijd bij het individu te leggen, zeker als hij of zij een Molenbeekse jongere is. Terwijl de maatschappij dikwijls tekortschiet en te weinig kansen biedt." Maar op het argument van Luckas Vander Taelen dat sommige jongeren hun verantwoordelijkheid afschuiven, gaat Naji liever niet in. "Ik ben op mijn parcours zelf ook veel drempels tegengekomen."

"Ik heb bijvoorbeeld eerst niet aan de universiteit gestudeerd. Mij was gezegd dat ik dat niet zou aankunnen. Gevolg: ik heb ik...


#23 ONGEHOORD Kunst met Rubik's Cubes in het MIMA
06/30/2022

In Ongehoord blikken we terug op de beste momenten van de voorbije 24uur BRUZZ radio. In deze aflevering vertelt cultuurjournalist bij BRUZZ Kurt Snoekx over 'Invader', anonieme Franse kunstenaar die wereldberoemd werd met zijn space invaders die je in meer dan 80 verschillende steden terugvindt. In het MIMA kan je naar een ode aan de Rubik's Cube, want Invader maakt kunst met het wereldberoemde speelgoed. 


A La Carte met Irene Rossi
06/23/2022

"Couleur Café wil de Brusselse diversiteit aanbieden op zijn podia. En dus zowel aan nieuwe, soms onbekende artiesten uit Brussel een podium geven, zoals de Molenbeekse rai-zanger TiiwTiiw, als een nieuw publiek aanboren, zoals de Magrebijnse aanhang van TiiwTiiw." Dat zegt Irene Rossi in A La Carte.

Voor de editie 2022 ligt de klemtoon op Afropop. Rossi droomt ervan om meer reggae te programmeren en ooit zelfs bijvoorbeeld de Roemeense muziek in het Ossegempark een plaats te kunnen geven.

De meeste festivals zijn tegenwoordig belevingsfestivals geworden, legt Rossi uit, die Couleur Café "altijd al ee...


A La Carte met Guy Vanhengel (Open VLD)
06/17/2022

Guy Vanhengel (Open VLD) roept in A La Carte alle Brusselse politici op om "zich te verenigen om samen de volgende staatshervorming goed en grondig voor te bereiden." Voorts maakt hij zich zorgen over "het opbod tussen de linkse partijen in de hoofdstad, de PS, Ecolo en PTB." 

"Om zich naar een welbepaald kiespubliek te profileren" nemen die drie partijen het volgens hem in sommige dossiers niet al te nauw meer met de scheiding van kerk en staat "en schuiven ze dus het algemeen belang opzij."

Vanhengel is lange t...


A La Carte met Bart Dhondt (Groen)
06/02/2022

"Wij sturen wel aan op een modal shift en willen de mensen doen nadenken," zegt Brussels schepen Bart Dhondt in A La Carte, "maar we willen niet de indruk wekken dat de pendelaar die met de auto komt, in Brussel niet meer welkom is."

De schepen van Mobiliteit en Openbare Werken van de stad Brussel geeft toe dat de communicatie naar Vlaanderen beter moet. Toch droomt hij van de toestand tijdens de eerste lockdown, met voetgangers in het midden van de straat en auto's die in de stad niet sneller dan 20...


#16 Aljudhur met Fatima Lamarti
#6
05/26/2022

Fatima Lamarti (Vooruit) is schepen voor Sociaal Beleid en Gelijke Kansen in Vilvoorde. Haar moeder komt uit Tanger en haar vader uit het Rifgebergte. Zelf is ze moeder van drie kinderen. Lamarti studeerde ooit haartooi, maar zette op jonge leeftijd en zonder ervaring de stap naar de politiek.


#22 Ongehoord: De Moord Op Marat in het KMSK
05/06/2022

In Ongehoord blikken we terug op de beste momenten van de voorbije 24uur BRUZZ radio. In deze aflevering vertelt Francisca Vandepitte, conservator van het KMSK waarom 'De Moord Op Marat' van Jacques-Louis David zo'n uniek sleutelstuk is in de collectie en waarom het werk er bijna niet had gehangen. 


A La Carte met Astrid Haerens
04/28/2022

Met haar eerste po√ęziebundel Oerhert toont Astrid Haerens hoe trauma zich aan een lijf hecht en hoe vanuit diepe pijn iets van hoop, troost en schoonheid kan ontstaan. Dat legt ze uit in A La Carte: "Mijn gedichten zijn zoals de riot dogs die tijdens de financi√ęle crisis in Griekenland met de mensen meehuilden."


#21 Ongehoord: Expo manned flight - rotifered in action
04/22/2022

In Ongehoord blikken we terug op de beste momenten van de voorbije 24uur BRUZZ radio. In deze aflevering vertelt ULB-professor Karine Van Doninck over haar belangrijkste onderzoeksobject: radardiertjes. Met de tentoonstelling Manned Flight: Rotifers in Action haalt ze haar onderzoek uit het labo en zet ze in de vitrine.


A La Carte met Joren Vermeersch (N-VA)
03/24/2022

Joren Vermeersch is columnist en adviseur voor de N-VA-kamerfractie. Hij pleit in A La Carte voor een strengere bestraffing en strafuitvoering. "Jammer genoeg heeft het Brussels gewest daar geen greep op om zijn criminaliteit aan te pakken. Dikwijls zijn wij te streng," besluit hij, "zowel voor de Brusselse politici als de politie."

Vermeersch heeft een nieuw boek uit '1349' over de pestpandemie in Brussel en de parallellen met vandaag. De inflatie bij voorbeeld, al zijn de oorzaken wel grondig anders.

In die tijd werd angstig gezocht naar zondebokken. Er is zelfs een...


A La Carte met Els Rochette (Vooruit)
03/18/2022

"De rol tussen politie en jongeren zit nog altijd niet goed in Brussel." Brussels parlementslid Els Rochette (One.brussels/Vooruit) betrapt zich in A La Carte op een eufemisme. "Molotovcocktails gooien naar de politie kan absoluut niet," zegt ze. "Maar anderzijds moeten jongeren die het goed menen, rustig kunnen 'stallen' zonder dat de politie ze willekeurig controleert. Etnisch profileren werkt traumatiserend."

Rochette heeft zich jarenlang ingezet voor jongens in de prostitutie en voor de kunstenaars van Globe Aroma. Als parlementslid noemt ze de armoede van alle problemen in ons gewest vandaag "het schrijnendst." Daarom pleit...


#20 ONGEHOORD Het Brussels Phillarmonic speelt: Sjostakovitsj, een Russiche componist
03/16/2022

In Ongehoord blikken we terug op de beste momenten van de voorbije 24 uur BRUZZ radio. In deze aflevering: Judith Van Eeckhaut, artistiek leider bij het Brussels Phillarmonic. Overal ter wereld wordt voorgesteld om Russische cultuur te cancellen. Bij het Brussels Phillarmonic hebben ze geen moment getwijfeld om muziek van Sjostakovitsj te spelen, het thema van zijn zevende symfonie blijkt relevanter dan ooit. Een gesprek over de niet te betwisten invloed van de Russische componisten op de Romantiek. 


#19 Ongehoord: Film van de week: Animals
03/11/2022

In Ongehoord blikken we terug op de beste momenten van de voorbije 24 uur BRUZZ radio. In deze aflevering: onze filmreview. Film Gerd ging voor ons naar de nieuwe film van Nabil Ben Yadir: Animals. 'De hardste film die ik in tijden zag' en dat wil wat zeggen. 


A La Carte met Charles Picqué (PS)
03/10/2022

Nu Charles Picqué (PS) ook als burgemeester van Sint-Gillis met pensioen is vertrokken en de deur van de actieve politiek achter zich toetrekt, pleit de ex-minister-president in A La Carte voor een volwaardig Brussels gewest.

Tegelijk waarschuwt hij "de Vlamingen in Vlaanderen" dat een verwaarloosd en verzwakt Brussel ook slecht is voor hun gewest. Picqué noemt Brussel niet alleen het uithangbord, maar ook "de hefboom en de long van de Vlaamse economie."

Picqué: "Brussel kampt met de opvang van veel grotere migratiestromen dan gedacht en als gevolg daarvan met achtergestelde buurten. Het Brussels gew...


#18 ONGEHOORD: Films van de week Belfast & The Batman
03/04/2022

In Ongehoord blikken we terug op de beste momenten van de voorbije 24 uur BRUZZ radio. In deze aflevering: onze filmreview. Wij gingen naar Belfast en The Batman. In deze aflevering fileren Gerd en Gunnar The Batman en Belfast. Must see of toch maar skippen? Je weet het na twaalf minuten luisteren. 


#17 ONGEHOORD Performer Ahilan over zijn 840 favoriete woorden.
02/28/2022

In Ongehoord blikken we terug op de beste momenten van de voorbije 24 uur BRUZZ radio. In deze aflevering: performer Ahilan Ratnamohan die de voorstelling maakte: 'alle woorden die ik nog niet kende', een voorstelling gebasseerd op een lijst met 840 woorden, een lijstje dat hij bijhoudt sinds zijn verblijf. Een gesprek over typische Belgische woorden zoals gang en erker en over de liefde voor de Nederlandse taal en hoeveel woorden we gebruiken. 


A La Carte met Bambi Ceuppens
02/24/2022

De werkgroep rond de dekolonisering van de openbare ruimte is hoopvol dat de politiek in Brussel vele van de aanbevelingen zal realiseren. Een daarvan is het verwijderen van het standbeeld van Leopold II van het Troonplein. Dat zegt Bambi Ceuppens, lid van de werkgroep en commissaris van het Africamuseum, in A La Carte.

De werkgroep heeft haar aanbevelingen vorige week donderdag in het Brussels parlement voorgesteld met een 250 bladzijden dik dossier. "Onze adviezen zijn ambitieus," geeft Ceuppens toe. Tegelijk is Brussel bij haar weten de enige stad die een dergelijke oproep heeft gelanceerd om haar...


A La Carte met Alexia Bertrand (MR)
02/17/2022

Vanuit de oppositie roept MR-fractieleidster Alexia Bertrand (MR) de Brusselse regering op om de "hoogste registratierechten van Europa" (12,5 %) te verlagen. "Wij zouden de kampioen kunnen zijn inzake duurzame bouw."

Bertrand ergert zich aan de torenhoge schuldgraad van het Brussels gewest, maar neemt het tegelijk op voor de Open VLD-minister in de regering: "Mijn intieme overtuiging is dat het nog veel erger zou zijn zonder Sven Gatz op Begroting. Hij probeert op zijn minst transparantie te geven, maar het beleid om de schulden op te stapelen gaat al vijftien jaar in dezelfde richting."

Als...


A La Carte met Olivier Slosse
02/10/2022

Kersvers korpschef Slosse van Brussel-Noord zet in zijn nieuwe politiezone in op "professioneel profileren." Dat moet niet alleen etnisch profileren tegengaan, maar ook vertrouwen wekken door debriefing, reflectie en uitleg waarom iemand gecontroleerd wordt.

"De kerntaak van de politie is veiligheid meer dan ordehandhaving," zegt hij in A La Carte. "Veiligheid kan je opbouwen door allereerst een luisterend oor te zijn zonder te oordelen." Overigens maakt Slosse nog steeds tijd om te schilderen, dat hij "het geluk van de concentratie" noemt.

De korpschef is zijn loopbaan begonnen als sociaal werker in de wijk...


A La Carte met Yasmina El Messaoudi
02/07/2022

'Straatkat' is de koosnaam die de moeder van journaliste Yasmina El Messaoudi gebruikte, omdat zij als meisje altijd naar buiten wou om met de kinderen uit de buurt te spelen. Nu ze van afscheid heeft moeten nemen van haar moeder, is Straatkat de titel van haar eerste, filmische boek.

El Messaoudi valt al haar hele leven tussen twee stoelen: haar mama was Vlaamse, haar papa is Marokkaan. Ze is een keer in het dorp van de Messaoudi's in het Rifgebergte op zoek gegaan naar haar Marokkaanse roots. “Ik hoopte om er th...


A La Carte met Marc Didden
01/20/2022

"Het is een rare gedachte dat die film wereldwijd zal worden bekeken," zegt filmmaker en auteur Marc Didden over Brussels By Night (1983) dat nu op Netflix staat, "maar het maakt mij ook trots."

Didden: "Ten eerste ben ik zeer blij, laat daar geen twijfel over zijn. Ten tweede had ik het graag op voorhand geweten. Maar bij de nieuwe productiemaatschappijen weten ze zelfs niet wie ik ben. Ik moet mijn naam spellen. Comme la mayonnaise," zeg ik dan."

In A La Carte onthult de filmmaker nog dat het beroemde...


#16 ONGEHOORD: Herman Welter over de veiligheid van de Brusselse Metro
01/17/2022

Heel wat mensen zijn erg geschrokken van de beelden van Benjamin P, de jonge fransman die in metrostation Rogier een vrouw de sporen op duwde. De vrouw overleefde als bij wonder de duw, maar het zet heel wat Brusselaars aan het denken...
In sommige buitenlandse steden, zoals bijvoorbeeld Londen, Parijs en zelfs Rijsel hebben bepaalde metro haltes automatische glazen deuren. Kan dat in Brussel ook? Liggen er zulke plannen op tafel? En hoe veilig is onze Brusselse metro eigenlijk?

Vragen die we voorleggen aan Herman Welter, die als journalist sinds 1964 de...