Навернуті

6 Episodes
Subscribe

By: Юлія Бабічин, Мар'ян Чупак

“Навернуті” – це подкаст про українську культуру та ідентичність. Ми маємо за місію поширювати слово про незаслужено забуті імена та робити їх видимим в публічному просторі.“Навернуті” – це про наукову журналістику, що орієнтована на аматорів.

Василь Стус: боротьба за справедливість. Випуск 6
#6
07/24/2024

Герой шостого випуску дисидент, талановитий поет та науковець, людина зі справді сталевим характером – Василь Семенович Стус.

Василь Стус був справжнім борцем за права людини, чия непохитна позиція та незламний дух стали символом спротиву радянському режиму.

Яким було життя та творчість Василя Стуса? Слухайте в подкасті "Навернуті".

Дякуємо America House Lviv за надання техніки для запису.

Для створення цього подкасту ми використали такі джерела:

"Справа Василя Стуса. Збірка документів з архіву колишнього КДБ УРС" — автор Вахтанг Кіпіані

Інтерв'ю Валентини Стус 2008 року для видання «Слово просвіти»

Підписуйтеся на наш ІНСТАГРАМ:

Instagram — https://www.instagram.com/bunt.ua?igsh=NmR5MjViaG1kOHhw


Микола Зеров: затятий неокласик і фанат латини. Випуск 5
#5
07/10/2024

Чи важко бути неокласиком і фанатом Древньої Греції у час, коли все невпинно розвивається? Мабуть, що ні, коли це твоє справжнє світовідчуття, а не просто "красива вітрина". Власне, Микола Зеров був саме тим літератором, який понад усе цінував строгу форму поезії, хоча й називав свої вірші "сухарями" з-поміж творчості інших письменників. Ким він був, які ідеї сповідував – детальніше у подкасті "Навернуті" від Юлії Бабічин та Мар'яна Чупака.


Микола Вінграновський: Миколаїв-Лос-Анджелес. Індивідуалізм серед соціалізму. Випуск 4
#4
06/26/2024

Микола Вінграновський — краш минулого століття. Актор, поет, перекладач та просто цікава особистість, що чарує своєю загадковістю.

Поезія Вінграновського сьогодні звучить в музиці багатьох виконавців, але що ми знаємо про автора текстів?

Ведучі подкасту "Навернуті" розповідають про життя, творчість та характер видатного поета XX століття.


Богдан-Ігор Антонич: дуже лемківський і "аполітичний" автор? Випуск 3
#3
06/12/2024

«Б.-І. Антонич був аполітичним. Напевно, це одна з головних причин того, що поета свідомо «забувала» офіційна критика, ніби такого й ніколи не було в літературному житті України. Поет сказав, що він не збирається «бити в барабани якоїсь певної політичної партії», а для радянської влади цього вже достатньо, щоб викреслити поета з літературної карти України», – пише в підручнику з української літератури за 11 клас на сторінках, де йдеться про Богдана Ігоря-Антонича.

Та чи справді Антонич був таким відстороненим від усіх подій та аполітичним? Слухайте в подкасті "Навернуті".


Євген Плужник: хто такі "маленькі люди" і до чого тут Лобода. Випуск 2
#2
05/29/2024

Незаслужено непрочитаний поет Євген Плужник написав всього близько 160 віршів, уміщених у 3 збірках: "Дні", "Рання осінь" та "Рівновага". Однак навіть цього достатньо, аби називати його одним із найкращих літераторів України. Був особою з роздвоєною душею, бачив реальність крізь призму "маленьких людей" та їхнього душевного болю. Плужник зчитував жорстоку травматичну реальність та працював з нею, аби віднайти рівновагу. Водночас важливо, що його "маленькі люди" – це не "маленька людина", що супроводжувала роками російську літературу. Про що цей образ? Зрештою, яким було життя Євгена Плужника та творчість? Слухайте в подкасті "Навернуті".

Для створення цього подкасту ми використали такі джерела:

"Жар думок. Лірика Євгена Плужника як художньо-філософський феномен" – авторка Галина Токмань;

"Три збірки" від видавництва "Темпора" – упорядниця Ярина Цимбал.

Дякуємо America House Lviv за надання техніки для запису.

Підписуйтеся на наші соцмережі:

Ins


Павло Тичина: перший поет і перший зрадник
#1
05/14/2024

Дисклеймер: ми не літературознавці, не науковці, а всього-на-всього журналісти, які трохи схиблені на літературі, навернуті до неї та хочуть ділитися цим вайбом.

Павло Тичина став контроверсійною постаттю, що досі викликає жваві дискусії. Ми спробували розібратися у життєписі та творчості митця, аби зрозуміти ким же насправді був Павло Тичина.