ایستگاه هوش مصنوعی

10 Episodes
Subscribe

By: Amir Pourmand

سلام. من امیر پورمند هستم و اینجا می‌خوام راجع به ایده‌ها و مفاهیم یادگیری ماشین به زبان ساده صحبت کنم. بعد از فارغ‌التحصیلی از ارشد هوش مصنوعی شریف و شروع فعالیت تو بازار کار کم‌کم به نظرم رسید که شاید میشد خیلی از مفاهیم رو ساده‌تر هم بیان کرد و درگیر کلمات قلمبه سلمبه نشد. و این پادکست تلاشی برای اثبات گزاره قبلی است!

اپیزود شانزدهم - یادگیری عمیق به عنوان یک سیستم
11/30/2024

تو این قسمت از پادکست می‌خوام به یک سؤال بپردازم. سؤالی که از دوره ارشد برام وجود داشت و بهش فکر می‌کردم. 


بخش‌های مهم یک سیستم یادگیری عمیق چه چیزهایی هستند؟ یعنی اگر من یک مقاله یا روش جدید هوش‌مصنوعی رو خوندم، چه بخش‌هایی وجود دارند که معمولاً مهم‌ترن؟ کدوم بخش‌ها هستند که میشه ازشون ایده گرفت؟ 


به یک معنای دیگه اگر بخوام بگم، چطوری میشه به یادگیری عمیق به عنوان یک سیستم نگاه کرد؟ این سیستم چه اجزایی داره و هر جزء چگونه با بقیه بخش‌ها ارتباط برقرار می‌کنه؟ هدف این سیستم چیه و چطوری خودش رو به این هدف نزدیک می‌کنه؟ چطوری می‌فهمیم که به هدف نزدیک شده یا نه؟


چطوری می‌تونیم با نگاهی متفاوت توضیح بدیم که یادگیری عمیق چیه؟ و فلان روش جدید یادگیری عمیق چه دستاوردی در چه حوزه‌ای داشته؟ یا این که فلان روش جدید کجای این سیستم قرار می‌گیره و کجا به درد خورده؟


اینها سؤالاتی هست که امیدوارم بتونم بهشون پاسخ بدم. 



اپیزود پانزدهم - گفتگو با مجید صفاریان زاده درباره پیاده سازی و اجرای هوش مصنوعی در سازمان‌های بزرگ
11/12/2024

چگونه می‌توان هوش مصنوعی رو در سازمان‌های بزرگ اجرا کرد؟


این سوالی هست که این قسمت حولش شکل گرفته و در این قسمت با آقای صفاریان‌زاده حول چالش‌ها و پروسه شکل‌گیری محصول در دنیای هوش مصنوعی صحبت کردیم. از این که با چه چالش‌هایی دست و پنجه نرم‌ کردند و چه راه‌حل‌هایی براش دادند. و فرآیند هشت مرحله‌ای‌شون رو در توسعه یک محصول رو برامون باز کردند. در آخر هم راجع به مسیر شغلی در هوش مصنوعی کمی گپ زدیم. 


به نظرم به طور خاص این قسمت برای مدیران محصول در زمینه هوش مصنوعی می‌تونه مفید باشه.


https://aprd.ir/ai-station-e15-saffarian-apply-ai


ایپزود چهاردهم - تفاوت‌های هوش مصنوعی در صنعت و دانشگاه
10/26/2024

سلام. من امیر پورمند هستم و این قسمت چهاردهم از ایستگاه هوش مصنوعیه. تقریباً یک سالی میشه که این پادکست رو درست کردم و فیدبک‌های خوب‌تون رو جاهای مختلف گرفتم و انگیزه‌ای شده برای ادامه کارها. خیلی ممنون که گوش می‌دید و همراهی می‌کنید. لطفاً اگر موضوع یا موضوعاتی هم براتون دغدغه هست بهم بگید که اگر بلد بودم راجع بهش صحبت کنم. 


تو این قسمت می‌خوام راجع به تفاوت‌های هوش مصنوعی در صنعت و دانشگاه صحبت کنم.


این یکی از دوگانه‌هایی هست که زیاد تو دانشگاه با دوستان راجع بهش صحبت کردیم. بعداً هم که وارد صنعت شدم دیدم که همین بحث مجدداً وجود داره. 


اهمیت این بحث برام از تجربه شخصی میاد. راستش من تو اوایل دوره ارشد درک درستی از کارکرد این دو تا سیستم نداشتم. برای همین خیلی به ارتباط بین صنعت و دانشگاه فکر می‌کردم و اصلاً نمی‌فهمیدم خواسته دانشگاه از یه دانشجوی ارشد چیه. خواسته صنعت از کسی که پروژه انجام میده چیه.


همون داستان متداول ما ایرانی‌هاست دیگه. هر جایی قدرت و حوصله انتخاب کردن رو نداریم می‌گیم که یه چیزی بینابینی باش


اپیزود سیزدهم - گفتگو با محمدعلی صدرایی - کارشناس پردازش زبان‌های طبیعی
08/24/2024

سلام. تو این قسمت با یکی دیگه از دوستانم به نام محمدعلی صدرایی در خدمتتون هستم و راجع به موارد زیر با هم حرف زدیم.


از سابقه محمدعلی شروع کردیم و سری به دنیای مدل‌های زبانی بزرگ زدیم و کمی هم راجع به زبان و ویژگی‌های اون صحبت کردیم. بعد از اون راجع به کاری که محمدعلی روی زبان تاجیکی انجام داده صحبت کردیم و به مشکلات و سختی‌های ایران در زمینه سخت‌افزاری اشاره کردیم.


همچنین محمدعلی تجربه کار کردن با مدل‌های زبانی و آموزش اونها رو داشته که راجع بهشون گپ زدیم. تاریخچه جالبی هم از مدل‌های زبانی طبیعی تو ذهنش داشت که برام گفت. در نهایت هم کمی راجع به مسیر شغلی در این حوزه و چالش‌های اون صحبت کردیم.


امیدوارم که براتون مفید باشه.


https://aprd.ir/ai-station-e13-sadraei-nlp/


اپیزود دوازدهم - چالش‌های مدل‌های زبانی بزرگ در صنعت بخش دوم
07/27/2024

تو قسمت قبل راجع به چند تا از چالش‌هایی که موقع کارکردن با مدل‌های زبانی بزرگ پیش میاد صحبت کردیم. تو این قسمت می‌خوام بخش دوم این چالش‌ها رو بگم.


علت این که دو قسمت صحبت می‌کنم اینه که به اندازه کافی به مزایای LLMها پرداخته شده و خیلی‌ها راجع بهش حرف زدند. شما الان هر شبکه‌ اجتماعی‌ای رو باز کنید، کلی آدم راجع به مزایای این ابزارها صحبت می‌کنند. چیزی که کمتر راجع بهش صحبت می‌شه ضعف‌ها هست. 


همین هم هست که وقتی می‌خوایم با این مدل‌ها محصول بسازیم؛ چون هیچ درکی از ضعف‌هاش نداریم و صرفاً چند تا کلیپ از قسمت خوب ماجرا رو دیدیم، دچار مشکل میشیم. البته OpenAI وظیفه‌اش هست که اغراق کنه و خودش رو خوب نشون بده. ولی من به شخصه تعهدی نسبت به OpenAI ندارم :) 


پس تو این قسمت هم طبق روال قسمت قبل راجع به ضعف‌های مدل‌های زبانی صحبت می‌کنیم و کم‌کم بحث رو جمع می‌کنیم. 


https://aprd.ir/ai-station-e12-llm-limitations-part2


اپیزود یازدهم - گفتگو با مهدی آخی درباره مدل‌های زبانی بزرگ
07/12/2024


در این قسمت با مهدی آخی راجع به مدل‌های زبانی بزرگ، صحبت کردم. بحث رو از سابقه مهدی شروع کردیم و کم‌کم راجع به کاربردهای مختلف هوش مصنوعی و به خصوص مدل‌های زبانی بزرگ صحبت کردیم و به بیکار شدن آدم‌ها هم رسیدیم. کمی هم راجع به چالش‌های واقعی کار کردن با این مدل‌ها در صنعت صحبت کردیم و نهایتاً هم مهدی پیشنهادهایی برای ساخت مرحله مرحله محصول با این مدل‌ها میده و بحث رو جمع می‌کنیم.


این قسمت بصورت تصویری ضبط شده و در یوتیوب هم آپلود شده. اگر دوست دارید بصورت تصویری مشاهده کنید، می‌تونید از اینجا ببینید.


https://aprd.ir/ai-station-e11-mahdi-akhi-llm/


اپیزود دهم - چالش‌های مدل‌های زبانی بزرگ در صنعت
06/29/2024

سلام. من امیر پورمند هستم و این قسمت دهم از ایستگاه هوش مصنوعیه. تو قسمت قبل مدل‌های زبانی بزرگ رو به دانشجویی تشبیه کردم که تازه از دانشگاه فارغ‌التحصیل شده و حالا می‌خواد وارد بازار کار بشه. قطعاً سواد دانشجوی تازه فارغ‌التحصیل شده با نیازهای صنعت متفاوته. 


حالا می‌خوام راجع به این صحبت کنیم که این دانشجوی ما (یا همون مدل‌های زبانی بزرگ) چه ضعف‌هایی داره و چطوری میشه ضعف‌هاش رو برطرف کرد؟


با این که صحبت‌کردن در مورد نقاط ضعف این مدل‌ها سخت‌تره. به نظرم نقاط ضعف خیلی بهتر می‌تونند مسیر رو بهمون نشون بدن که اگر خواستیم مدل‌های زبانی رو تو صنعت خودمون پیاده‌سازی کنیم، باید حواسمون به چه چیزهایی باشه؟ 


اگر خلاصه کنم دوست دارم در این قسمت راجع به این صحبت کنم که چالش‌های این حوزه چیه و چه راه‌حل‌هایی برای برطرف کردن اون چالش‌ها مطرح شده؟ 


https://aprd.ir/ai-station-e10-llm-limitations-part1


اپیزود نهم - مدل‌های زبانی بزرگ چطوری ساخته شدند؟
06/15/2024

سلام. من امیر پورمند هستم و این قسمت نهم از ایستگاه هوش مصنوعیه. تو قسمت‌های قبل راجع به مدل‌های زبانی بزرگ حرف‌هایی زدیم ولی هرگز نگفتم که مدل زبانی چیه و چطوری درست شده. 


تو این قسمت می‌خوام راجع به این صحبت کنم. واقعاً هم نمی‌خوام بحث تئوری کنم. می‌خوام راجع به این‌ها صحبت کنم که وقتی قسمت‌های بعد راجع به نقاط ضعف و محدویت‌های مدل‌های زبانی صحبت کردم، یه ایده‌ای داشته باشید که چرا این نقاط ضعف بوجود اومدند یا حتی اینطوری خودتون می‌تونید راجع به کاربردهای این مدل‌ها تو صنعت خودتون بهتر فکر کنید. 


در واقع این قسمت معرفی مدل‌های زبانی بزرگ بر مبنای یک داستانه. داستان دانش‌آموزی که میره دبستان، خوندن و نوشتن یاد می‌گیره. بعد تو دبیرستان، یک سری مفاهیم رو از بر می‌کنه و تو دانشگاه نحوه تعامل با آدم‌ها رو یاد می‌گیره. 


همچنین قبلاً هم این پست راجع به مدل‌های زبانی نوشتم و بعضی چیزهایی که میگم رو اون‌جا با شکل توضیح دادم. در واقع یک چیز رو با دو بیان مختلف گفتم:



اپیزود هشتم - تکنیک‌های کارکردن با مدل‌های زبانی بزرگ
06/01/2024

تو این قسمت می‌خوام راجع به نکاتی در مورد به کاربردن مدل‌های زبانی بزرگ وجود داره، صحبت کنم و تجربیات خودم و مقالات و وبلاگ‌هایی که تو این زمینه خوندم رو می‌گم. 


به نظرم این قسمت، قسمت خاصی هست چون حتی اگر نخواهید بدونید که مدل های زبانی چطوری درست شدند و چه آینده‌ای براشون متصور میشه، می‌تونید این قسمت رو بصورت مستقل گوش بدید. 


کاربردش هم از این نظر هست که هر کسی تو هر شغلی می‌تونه کاربردهایی از مدل‌های زبانی بزرگ برای خودش پیدا کنه و لازمه که بدونه چطوری با مدل‌ها کار کنه که بتونه مناسب‌ترین خروجی رو ازشون بگیره. 


اگر بخوام خلاصه کنم تو این قسمت کلاً راجع به Prompt Engineering صحبت کردم. 


https://aprd.ir/ai-station-e08-prompt-engineering/


اپیزود هفتم - مدل‌های زبانی بزرگ به چه دردی می‌خورند؟
05/18/2024

بخشی از این خلاصه توسط هوش‌مصنوعی تولید شده است!‌


سلام، من امیر پورمند هستم و در این قسمت از پادکست ایستگاه هوش مصنوعی، قصد دارم درباره کاربردهای مدل‌های زبانی بزرگ مثل چت‌پی‌تی صحبت کنم. 


از دو سال پیش که این مدل‌ها معرفی شدند، هر روز مدت زمانی را با آن‌ها صرف می‌کنم و می‌خواستم تجربه‌ها و افکارم را با شما به اشتراک بگذارم. در این قسمت به بیان تاثیرات این مدل‌ها در زندگی روزمره و کاربردهای مختلف آن‌ها پرداختم.


تو این قسمت به کاربردهایی که این مدل‌ها برای استفاده شخصی و استفاده صنعتی دارند، اشاره کردم و گفتم که چه ایده‌هایی تا به حال حول این ایده‌ها شکل گرفتند یا قراره شکل بگیرند. 


من خودم این قسمت رو به طور خاص خیلی دوست داشتم. امیدوارم شما هم خوشتون بیاد. 


https://aprd.ir/ai-station-e07-llm-applications/