Meditatie Amsterdam - De Meditatie Podcast

40 Episodes
Subscribe

By: Roel Wilbers - Meditatie Amsterdam

Wil je leren mediteren of je meditatie beoefening verdiepen en snel effecten ervaren als ontspanning, stress reductie en meer mentale helderheid, balans, creativiteit en productiviteit? Dit is waar je dat kan doen! Roel van Meditatie Amsterdam neemt je twee keer per maand graag mee in de wondere wereld van het mediteren en dat alles op een concrete, toegankelijke, praktische, eigentijdse en niet zweverige wijze. Naast geleide meditaties is er ook uitleg, verdieping en onderbouwing van het mediteren. De afleveringen zijn in het Nederlands, or in English: Do you want to learn to meditate or deepen your practice and quickly experience...

64. Beginnen met mediteren @ wekelijkse meditatie avond
#64
Last Saturday at 7:00 AM

De maand januari staat vaak in het teken van goede voornemens en daarom twee podcast afleveringen die je helpen als je begint met mediteren, maar zeker voor als wat meer gevorderde mediteerders ook interessant zijn. 

Deze editie is weer een opname van mijn wekelijkse meditatie avond waar twee nieuwe mensen aanwezig waren. En natuurlijk voorzien van een toegankelijke geleide meditatie. 

Wil je er een keer bij zijn bij de meditatie avond? Kijk op www.meditatie.amsterdam of stuur me een mail op roel@meditatie.amsterdam. 


63. In een half uur alles wat je moet weten om effectief te gaan mediteren!
#62
01/01/2022

Deze aflevering van mijn podcast is uitgekomen op 01-01-2022. Een nieuw jaar is voor veel mensen goede voornemens en meer mentale rust en balans in het leven, staat hoog op het lijstje bij velen. Meditatie is daarvoor het perfecte middel en daarom in deze episode alles wat je moet weten om te starten met mediteren in een half uur, inclusief praktijk met een geleide meditatie. En ook als je al mediteert vind je vast bruikbare tips en geeft deze aflevering je een frisse nieuwe boost aan je beoefening.


62. Individueel wakker of collectief verdoofd, wat is jouw status?
#62
12/24/2021

Hoe houd ik een helder hoofd in roerige tijden? Maak jij de keuze naar wakkerheid of ga je mee in de collectieve verdoving. Hoe ga jij deze komende dagen en het nieuwe jaar in?

Geen kleine vragen en voor veel mensen is er wellicht geen realisatie dat dit een vraag of overweging is. Bij deze een wellicht ander geluid over wat er allemaal gaande is in onze maatschappij en hoe we op een bepaalde manier allemaal in slaap gesust worden en het grote plaatje missen. 

Uiteraard heb ik ook bij deze aflevering weer een praktijk s...


61. Waarom meditatie de meest effectieve weg is naar rust en geluk @ wekelijkse meditatie avond
#61
12/15/2021

Meditatie heeft heel veel positieve effecten voor lichaam en geest. Het is zelfs veel effectiever om te komen tot rust en geluk dan de strategie√ęn die wij er in onze maatschappij doorgaans voor gebruiken. Ben je benieuwd hoe dat werkt? In deze aflevering van mijn podcast leg ik je uit hoe dat zit.
Enjoy!


60. Waarom mediteren toch zo moeilijk is
#60
12/01/2021

Meditatie is even niets doen en gewoon even rusten in zijn. Hoe moeilijk kan dat zijn zou je denken. Toch zal waarschijnlijk iedereen die wel eens gemediteerd heeft beamen dat mediteren alles behalve gemakkelijk is.  Op waarom dat zo is ga ik dieper in tijdens deze aflevering van de podcast en uiteraard ook in deze editie weer een geleide meditatie die aansluit bij het onderwerp. 
Enjoy!


59. 'Pappa, wat is meditatie?' @ wekelijkse meditatie avond
#59
11/15/2021

Meditatie is voor een deel naar de wereld kijken door de ogen van een kind (die zoals op het eind zal blijken ook sterk resoneert met huisdieren). Over hoe de onbevangen blik van een kind goed aansluit bij onze beoefening op een meditatiekussen, gaat deze aflevering van mijn podcast. Die is ge√Įnspireerd op de vraag die mijn dochter me stelde over wat meditatie is.¬†

Uiteraard ook deze aflevering weer een geleide meditatie die aansluit bij het onderwerp. 


58. Session with university students about role of silence in meditation
#58
11/01/2021

I always love working with students because of their fresh views on things and the original questions that I get. 

For a curricular course about societal challenges and the emphasis on the power of silence, where academia’s confidence is mainly in 'voice' as an instrument for empowerment, I was asked as a speaker to give an online seminar about how meditation can provide that silence and guide that inner process to come to what you want to express optimally. And of course we dove into the practice as well with a guided meditation.


57. Hoe meditatie je helpt met slapen @ wekelijkse meditatie avond
#57
10/15/2021

Meditatie en slapen worden beide geassocieerd met rust en ontspanning. Maar zijn zeker niet hetzelfde en wellicht zelfs tegenovergesteld. Meditatie kan je helpen voor een goede nachtrust en over het hoe en waarom ga ik dieper in bij deze aflevering van mijn podcast.

Uiteraard is er ook bij deze editie weer een geleide meditatie. Enjoy!


56. Is meditatie je afsluiten of juist verbinden?
#56
10/01/2021

In aanloop naar het volgende retreat dat ik geef vandaag over of meditatie je juist terugtrekken en afsluiten van alles is, of juist de verbinding met alles aangaan. Het antwoord is tweeledig en hier ga ik dieper op in tijdens deze aflevering van mijn podcast. 

Uiteraard vind je ook deze keer weer een bij het onderwerp passende geleide meditatie. 

Enjoy en mocht je mijn komende of een ander toekomstig retreat willen bijwonen waar je hiermee volledig aan de slag gaat, kijk op www.meditatie.amsterdam onder aanbod voor jou, voor de informatie.


55. Mediteren is als zitten in de bioscoop @ wekelijkse meditatie avond
#55
09/15/2021

De overeenkomst tussen mediteren en in de bioscoop zitten zal voor velen niet direct logisch zijn, maar het van een afstand kijken naar wat er gebeurt in je waarneming komt overeen met het kijken naar een film op een bioscoopscherm. Wil je weten hoe dat precies zit en hoe meditatie ervoor kan zorgen dat je meer rust en helderheid kan bezorgen? Dit is de aflevering die je daarvoor moet luisteren.
Uiteraard weer voorzien van een geleide meditatie die aansluit bij het onderwerp.

Wil je een keer aanwezig zijn bij mijn wekelijkse meditatie avond waar dit een...


54. Waarom tussendoor perfect is voor meditatie
#54
09/01/2021

Vandaag een korte aflevering van mijn podcast en dat past helemaal bij het onderwerp van vandaag, namelijk waarom je meditatie perfect tussendoor kan doen. Benieuwd hoe je meerdere keren per dag even een reset en oplaadmoment kunt hebben? Ik vertel je er alles over in deze aflevering.

Uiteraard krijg je ook een geleide meditatie, deze keer in 'shot'-formaat, zodat je hem daadwerkelijk even tussendoor kunt doen. Je vindt de meditatie ook los op mijn website: https://meditatie.amsterdam/meditatie/audio-meditatie/

Veel plezier ermee!


53. Waarom de avond perfect is voor meditatie @ wekelijkse meditatie avond
#53
08/15/2021

De avond is een uitstekend moment om te mediteren. Het is de ideale afsluiting van de dag en voorbereiding op de nacht. 

Benieuwd hoe dat precies in zijn werk gaat? Ik ga er dieper op in voor je tijdens deze editie van de podcast. Inclusief een geleide meditatie uiteraard die hier helemaal bij aansluit. Probeer hem vanavond nog en ervaar wat het voor jouw nachtrust doet.

Enjoy en slaap lekker.


52. Waarom de ochtend perfect is voor meditatie
#52
08/01/2021

Hoe je begint in de ochtend, heeft een sterke invloed op hoe je dag eruit gaat zien. Veel mensen lopen al haastend de deur uit en hebben daardoor vaak de rest van de ochtend of zelfs dag het gevoel achter de feiten aan te lopen. Een ochtendritueel kan je helpen je dag fit en fris te beginnen en meditatie is daar een ideale tool voor. Benieuwd wat jij kan doen om de dag zonder koffie te hoeven beginnen en fris en wakker aan de slag te gaan? Je komt erachter in deze aflevering van mijn podcast!

En...


51. Waarom meditatie je gelukkiger maakt @ wekelijkse meditatie avond
#51
07/15/2021

Meditatie heeft heel veel positieve effecten. Als je er een zou moeten kiezen, welke is dan het belangrijkste? Dat is op zich redelijk persoonlijk natuurlijk en iedereen heeft zijn eigen hi√ęrarchie van dingen die hij/zij belangrijk vindt in het leven. Er is echter een universeel hoofddoel dat elk mens nastreeft, en dat is gelukkig zijn.¬†

Je raadt het al, meditatie kan je hiermee helpen (sterker nog, volgens de boeddhisme is het het middel naar onvoorwaardelijk geluk). Over hoe het in zijn werk gaat dat meditatie je een gelukkiger mens maakt, gaat deze aflevering. Uiteraard weer vo...


50. Is meditatie spirituele training? @ wekelijkse meditatie avond
#50
07/01/2021

Meditatie is training van de geest. Maar op welke manier? Is het primair spirituele training, of is het breder dan dat? In deze aflevering van de podcast ga ik dieper in op wat je allemaal traint door te mediteren.

Uiteraard is ook deze aflevering weer voorzien van een geleide meditatie. Veel plezier!


49. Is meditatie nu ontspannen of alert zijn? @ wekelijkse meditatie avond
#49
06/15/2021

Meditatie is tot rust komen, in jezelf keren en ontspannen. Meditatie is echter ook een alerte toestand van geest. Is dat niet tegenstrijdig? Hoe vind je de balans? Daarover gaat deze aflevering van de podcast, die een opname is van een van mijn wekelijkse meditatie avonden. En uiteraard is er ook weer een geleide meditatie.

Wil je er een keer bij zijn met de meditatie avond? Dat kan! Live of online. Meer info vind je op www.meditatie.amsterdam onder aanbod voor jou.


Episode ?????????: Meditation in the train, bus or tram
#19
06/15/2021

Meditation can take place everywhere. Also when you are in public transport. Want to know how to make the time that most people consider useless, a valuable part of your day? Listen to this episode of the Meditatie Amsterdam podcast and you will find out. 

Do you prefer the meditation in Dutch? Go to my website at https://meditatie.amsterdam/meditatie/audio-meditatie/. 

Enjoy! 


48. Can meditation do harm? - with Willoughby Britton, PhD
#48
06/01/2021

Meditation only has benefits right? Well, there are a number of cases where people experienced adverse effects, where meditation had results that were unexpected and perceived unpleasant.

This podcast will be very insightful for meditators and is an absolute must for yoga and meditation teachers! Because as my very first guest on this podcast, I found probably the world expert on this subject to talk to me about it! Willoughby Britton, PhD, did a lot of research around the adverse effects of meditation, gives training on this subject to meditation trainers and has her own foundation, Cheetahhouse...


Episode 47: Meditatie sells! @ wekelijkse meditatie avond
#47
05/15/2021

Meditatie is populair tegenwoordig en dat wordt ook commercieel ingezet. In deze aflevering een mooi voorbeeld hoe een verzekeringmaatschappij dit gebruikt om hun product te verkopen en oordeel zelf of wat ze ervan maken wel helemaal klopt. Verder ga ik erop in dat niet alles wat als meditatie aangeboden wordt,  naar mijn bescheiden mening ook daadwerkelijk meditatie is. 

En uiteraard is er ook weer een geleide meditatie.

Enjoy!


Episode 46: Wat meditatie doet bij dieren, jonge kinderen en voor je relatie
#46
05/01/2021

De meeste mensen mediteren om zelf de positieve effecten ervan te gaan ervaren. Het be√Įnvloedt echter ook je omgeving en zeker dieren en (jonge) kinderen zijn heel gevoelig voor wat meditatie met je doet.¬† Ben je nieuwsgierig wat dat is en hoe dat werkt? Check deze aflevering van mijn podcast!

In de geleide meditatie aandacht voor de heart coherence technique van het Hearthmath Institute die erop gericht is de verbinding van je hoofd en je hart en met de omgeving te maken. 

Veel plezier!


Episode 45: Hoe meditatie je brengt naar zijn in het nu @ meditatie avond
04/15/2021

Het moment van het nu... Iets waarover vaak gesproken wordt in de context van meditatie. En ook daarbuiten. Wat is dat nu precies, waarom is het belangrijk en hoe brengt meditatie je meer in het nu? Daarover gaat deze aflevering van de podcast. En uiteraard is er ook nu weer een geleide meditatie die aansluit bij het onderwerp van deze editie. 


Episode 44: Waarom is begeleiding zo belangrijk bij het leren mediteren?
#44
04/01/2021

Deze aflevering is de regie voor een groot deel in handen van Roos, journaliste in opleiding die onderzoek doet naar de negatieve effecten van meditatie en het belang van het hebben van begeleiding tijdens het gaan en leren mediteren. Wij gaan samen dieper in op deze onderwerpen en het interview gaat je inzicht geven in waarom juist instructie en begeleiding zo nuttig zijn aan de start van je meditatie carrière, maar ook tijdens.

Uiteraard gevolgd door een geleide meditatie die aansluit bij dit onderwerp. Enjoy!


Episode 43: Meditatie en liefdesverdriet en andere vormen van rouw @ wekelijkse meditatieavond
#43
03/15/2021

Meditatie helpt je bij liefdesverdriet en rouw aan een momentje van rust van de gevoelens, emoties en gedachten die je aandacht steeds weer over lijken te nemen. In de ruimte die ontstaat kun je afstand nemen van je verhaal over wat je denkt kwijt geraakt te zijn van jezelf en kun je gemakkelijker bewegen naar acceptatie van wat er is. 

Uiteraard ook vandaag weer met een geleide meditatie die aansluit bij het onderwerp. 

Enjoy en voor meer info, ga naar www.meditatie.amsterdam!


Episode 42: Hoe ervaar je elke dag dat gevoel van de laatste vakantie?
#42
03/01/2021

Je kent dat vast wel, dat gevoel van vrijheid, rust en ruimte van vakantie. Hoe ervaar je dat elke dag weer en kan je daar gemakkelijk naar terug? Of beter gezegd bij komen? Wat meditatie daar voor je kan doen leer je in deze aflevering van mijn podcast. 
Enjoy!


Episode 41: Meditation as the best antidote to stress @ weekly meditation evening
#41
02/15/2021

Stress is health problem number one under the working population and organisations and the medical world are still looking for a solution for this 'mental pandemic'. Curious how meditation can help and might be the best thing available? Find out in this episode of my podcast!

This is a live recording of one of my meditation evenings. If you want to attend one, live or online, let me know by sending me an email at roel@meditatie.amsterdam. Same for if you are interested in one of my workshops about dealing with stress, improving your relationship with...


Episode 40: 'Maar mijn hoofd is te onrustig om te mediteren'
#40
02/01/2021

Ik kan niet mediteren want .... en daarop volgen vaak veel antwoorden. 'Mijn hoofd is te onrustig' of 'het werkt niet bij mij' zijn de antwoorden die ik het meest hoor als ik mensen spreek. Daarop ga ik dieper in in deze aflevering van de podcast en leg ik uit waarom dat met een normale mentale gezondheid, niet het geval is.

En zoals altijd ook hier een geleide meditatie die aansluit bij het onderwerp van de podcast. Enjoy! 


Episode 39: The process of letting go through meditation @weekly meditation evening
#39
01/15/2021

Wanting to let go or detach from certain things, is one of the reasons people seek meditation. Meditation surely helps in the process that things don't influence you in a  negative way anymore, but the question is if 'letting go' is what is actually happening. The answer, or at least my view on this, you will learn in this episode of my podcast.

The podcast is a recording of my weekly meditation evening in Amsterdam. If you want to join, make sure to check my website www.meditatie.amsterdam. As always, the start is explanations about...


Episode 38: Wat is meditatie nu eigenlijk? @ wekelijkse meditatie avond
#38
01/01/2021

Nieuwjaar 2021! Voor veel mensen tijd van goede voornemens en heel vaak gaan die over gezondheid. Mentale rust is daarin een essenti√ęle schakel en wellicht zelfs de meest belangrijke tegenwoordig als we kijken naar de reden voor verzuim en arbeidsongeschiktheid. En meditatie is de tool daaraan te werken. Vrijwel iedereen geeft er een idee over of op zijn minst over gehoord, veel mensen hebben het al in de praktijk gedaan, maar weinigen zullen kunnen uitleggen wat meditatie nu precies is. Meditatie is een ervaring en ook niet erg gemakkelijk te vangen in woorden. In deze aflevering van mijn podcast g...


Episode 37: Meditatie voor meer mentale productiviteit @ wekelijkse meditatie avond
#37
12/15/2020

Mentale productief zijn is noodzakelijk voor vrijwel iedere werknemer tegenwoordig. Maar hoe trainen we dat? Wat is er voorhanden om dat te doen en hoe kan meditatie je daarmee helpen? Of beter nog, is meditatie eigenlijk een van de weinige middelen die we daarvoor hebben? Je komt erachter in deze aflevering van de podcast!

Ook nu weer met een geleide meditatie die hierop aansluit. Enjoy!


Episode 36: 'Maar meditatie is toch alleen iets voor labiele mensen?'
#36
12/01/2020

Ik hoor het niet vaak meer maar ze zijn er nog, mensen die meditatie een zwaktebod vinden. Wil je weten wat mijn antwoord is hierop? En waar de werkelijkheid eerder het tegenovergestelde is? Of ken je mensen die je deze podcast graag wil doorsturen? :-)

Luister naar deze aflevering van mijn podcast, waarin uiteraard weer een geleide meditatie die aansluit bij dit onderwerp.


Episode 35: Een langere geleide meditatie voor de iets gevorderde mediteerder @ wekelijkse meditatie avond
#35
11/15/2020

Deze editie een extra lange geleide! En een waarin we iets meer de diepte in gaan ten aanzien van mindfulness voorbij de wat meer oppervlakkige lagen van de geest aangezien de aanwezigen bij deze avond allen wat meer gevorderd waren.

Wil je er een keer bij zijn of zoek je meer informatie over meditatie: ga naar https://meditatie.amsterdam/

Enjoy!


Episode 34: How meditation can help you in times of Corona @ weekly meditation evening
#34
11/01/2020

This episode we talk about how meditation can help you in times of Corona where there are more challenges than normal. Also there is a lot of explanations about what meditation is and isn't and what th epitfalls are. You will hear before and after the meditation part how the people new in the group to get insights and understanding in how their ideas and concepts around it were not completely right and stood in the way of the practice.

Alsp there is a guided meditation again that relates to the subject of course.


Episode 33: Corona Extra: Deze periode doorkomen op wilskracht of innerlijke kracht?
#33
10/14/2020

De nieuwe beperkende overheidsmaatregelen vanwege de tweede golf en de geluiden van 'ik doe niet meer mee' houden veel mensen bezig. Hoe ga jij ermee om? Heb jij last van Corona moeheid en ervaar je innerlijke weerstand naar de beperkingen die er nu zijn? 

In deze editie van de podcast ga ik dieper in hoe je de innerlijke kracht vindt en om ondanks de externe beperkingen het grotere geheel voor ogen te kunnen houden. En hoe meditatie je daarmee kan helpen uiteraard en heb ik een geleide meditatie opgenomen voor je die hierop in gaat. Succes!<...


Episode 32: Wat gebeurt er bij je aandacht naar intern richten?
10/01/2020

Onze aandacht is voornamelijk extern gericht. Op wat er om ons heen allemaal gebeurt, waaraan we moeten voldoen en wat er van ons verwacht wordt. We vergeten vaak de blik ook zo nu en dan naar binnen te richten, daar waar we de antwoorden op vragen vinden als 'Wie ben ik?' en 'Wat wil ik nu eigenlijk?'. Daarover gaat deze aflevering van mijn podcast. En natuurlijk is ook deze aflevering weer voorzien van een meditatie die aansluit bij het centrale onderwerp, en in dit geval een die je helpt de aandacht naar binnen te richten en te...


Episode 31: Hoe kom je in een meditatie routine? @ wekelijkse meditatie avond
#31
09/16/2020

In deze editie van de meditatie avond gaan we dieper in op hoe een meditatie routine op te bouwen. Veel mensen willen graag dagelijks mediteren, maar hebben moeite om te komen tot een meditatie routine. In deze podcast geef ik tips over hoe dat het beste voor elkaar te krijgen en ga ik in gesprek met mensen die daar moeite mee hebben. 

En uiteraard ook in deze aflevering een geleide meditatie. Enjoy!


Episode 30: Meditation in modern society and the corporate world
#32
09/01/2020

 For this episode I was interviewed by a university student about how meditation fits into the corporate world of today, modern society and all the developments there like the increase of stress levels and burn-outs. The interview was recorded pre-Corona but the content became even more applicable since.

We also addresed topics like modern distractions, religion, the digital revolution, how technology has a huge influence on our lives and mental wellbeing and how the future of that might look like.

Because there was so much to talk about, this episode has no guided meditation...


Episode 29: Hoe breng je gedachten tot rust? @ wekelijkse meditatie avond
#29
08/16/2020

Je continue stroom van gedachten kunnen je heel gemakkelijk van je mentale rust beroven. Iedereen die vaker gemediteerd heeft zal dit herkennen. Gedachten zijn voor de meeste mensen de grootste bron van afleiding tijdens het mediteren. Zeker als er dingen spelen in ons leven die ons sterk bezig houden. 

Hoe ook meditatie trainers daar last van hebben, hoe dit werkt en vooral wat eraan te doen en hoe meditatie je kan helpen de impact van je gedachten te verminderen, leer je in deze aflevering van de podcast!


Episode 28: Mediteren met omgevingsgeluiden
#30
08/01/2020

Geluiden zijn er altijd en overal. Ze worden vaak als storend ervaren voor de meditatie en er zijn mensen die de aanwezigheid van veel omgevingsgeluiden als een reden zien om hun meditatie sessie over te slaan. Geluiden kunnen echter nuttig zijn tijdens het mediteren en je meditatie juist ondersteunen.

Over hoe dat werkt ga ik dieper in bij deze aflevering van mijn podcast. Uiteraard is er ook een bijbehorende meditatie die je gaat helpen om te mediteren als er veel omgevingsgeluiden zijn. Enjoy!


Episode 27: What time of the day is best to do your meditation? @ weekly meditation evening
#27
07/16/2020

Some people meditate in the morning, some in the evening and others don't have a set time for their meditations. What is best or recommendable? The answer to that you will get in this episode! 

In the guided meditation you will learn how to use sounds from your surroundings to benefit your practice instead of it being a distraction.

Enjoy!


Episode 26: Meditatie en yoga
#29
06/15/2020

De internationale yoga dag vindt jaarlijks plaats op 21 juni en in het kader daar van deel ik graag met jullie de workshop die ik afgelopen editie heb verzorgd over yoga en meditatie. Kom erachter wat de verschillen en overeenkomsten zijn tussen beide en hoe ze elkaar perfect aanvullen.

Omdat het een live training is en de omgeving wat rumoerig was, is de geluidskwaliteit helaas iets minder goed dan normaal. Mijn excuses daarvoor, maar ik wilde jullie deze training niet onthouden. Veel plezier.