Läget

40 Episodes
Subscribe

By: Expressen

Expressens dagliga nyhetspodd är för dig som ständigt är i farten och snabbt vill bli uppdaterad om det senaste. Med en mix av nyheter, sport, nöje, krim, politik och längre fördjupningar. Varje vardag med Sally Sjöberg och gäster.Ansvarig utgivare: Klas GranströmKontakt: sally.sjoberg@expressen.se Annonsförfrågningar: podcast.sales@bonniernews.se

Verklighetens Jurassic Park och helgens hetaste streamingtips
Yesterday at 1:00 PM

Har vi tagit ett litet, litet steg på vägen mot att faktiskt kunna återskapa utdöda djur? Hör från professor Love Dalén. Dessutom får du tips på vad som är bäst att streama i film- och tv-världen just nu.


Hur påverkas du av den höjda räntan och kommer damlandslaget klara OS-kvalet?
Last Thursday at 1:00 PM

Riksbankens styrränta höjdes återigen idag. Vi pratar med sparekonomen Arturo Arques som får svara på lyssnarfrågor om hur man kan tänka när räntan blir högre. Dessutom nystar vi i vad damlandslaget står inför i Nations League-turneringen som även innebär kval till OS nästa år.


Är Wagnergruppens tid förbi och varför snöar det redan i Kiruna?
Last Wednesday at 12:58 PM

Vilken roll spelar egentligen Wagnergruppen i kriget i Ukraina efter ledaren Jevgenij Prigozjins död? Hör från Aleksandr Golts, analytiker vid Utrikespolitiska institutet. Dessutom går vi till botten med varför Kiruna sett tre decimeter snö falla på ett enda dygn redan i september.


Hur effektivt är det att blockera motorvägar och vad har Russel Brand gjort?
Last Tuesday at 1:00 PM

Återställ våtmarker utför klimataktioner där de stoppar trafiken på motorvägar. Men hur effektivt är det med civil olydnad för att få till politisk förändring? Hör från Frida Buhre som forskar om klimataktivism. Dessutom berättar vi mer om turerna kring våldtäktsanklagelserna mot Russel Brand.


Kan ChatGPT ersätta läsandet och hur mår egentligen diktatorn?
Last Monday at 1:00 PM

Barn och unga läser allt mindre – och tittar allt mer. ”Ett misslyckande”, enligt sex av landets kulturchefer som i ett gemensamt upprop kräver att kraftfulla åtgärder ska sättas in för att stävja läskrisen. Vad talar för läsning och varför kan man inte bara låta ChatGPT sammanfatta all text man stöter på?

Svaren får du i Expressens dagliga nyhetspodd ”Läget” som i dag bland annat gästas av Victor Malm, kulturchef.


Joe Biden kan hamna i riksrätt och helgens hetaste streamingtips
09/15/2023

Det stormar kring den amerikanska presidentfamiljen. Sonen Hunter Biden har åtalats för vapenbrott och  pappa Joe Biden kan komma att ställas inför riksrätt. Vad är det Hunter har gjort och hur hänger det hela ihop? Svaren får du i Expressens dagliga nyhetspodd ”Läget” som i dag bland annat gästas av utrikesreportern Mats Larsson. "Om det vill sig illa för Joe Biden kan det, på grund av sonens beteende, sluta med ännu en amerikansk riksrätt", säger Mats.


Är kungens firande ett terrormål och vem vinner SM-guld i ishockey?
09/14/2023

I helgen firar kungen 50 år på tronen. Höjdpunkten för firandet blir en kortege med kungaparet genom Stockholm på lördag. Tusentals människor väntas befinna sig på Stockholms gator för att fira. ”Vi vill att människor har en ökad vaksamhet”, säger Michael Fetz, polisens samordnare för terrorbekämpning i Stockholm.

Dessutom pratar vi ishockey och SHL-premiär med Sanny Lindström som siar om vem han tror tar hem SM-guldet.


Sveriges ansträngda relation till Turkiet och Shakiras diss av Pique hos MTV
09/13/2023

Natoprocessen, koranbränningar och "Kurdiska räven" har komplicerat relationen mellan Sverige och Turkiet. Hur ser vägen framåt ut, kan länderna komma överens? Hör från Turkiet-kännaren Paul Levin. Dessutom får vi en rapport från nattens MTV-gala. 


Är fem starköl en för mycket och varför är det ödesmatch i EM-kvalet?
09/12/2023

I Socialstyrelsens nya alkoholrekommendationer till hälso- och sjukvården ska den som dricker mer än fyra små starköl vid ett tillfälle en gång i månaden erbjudas vård. Vad handlar det här om, egentligen? Hör från Expressens Amina Manzoor. Dessutom förklarar Noa Bachner varför herrlandslaget i fotboll hamnat i så tuffa utmaningar i kvalet till fotbolls-EM nästa sommar.


Den svenska julskinkan i fara och varför alla är arga på Ashton Kutcher
09/11/2023

Vad innebär egentligen utbredningen av svinpest i Sverige? Är julskinkan i fara nu? Hör mer om det här från professor Susanna Stenberg-Lewerin. Dessutom pratar vi med Expressens Ebba Larsson som förklarar varför Ashton Kutcher och Mila Kunis hamnat i rejält blåsväder.


Kurdiska rävens liv i Turkiet och veckans viktigaste streamingtips
09/08/2023

Mordet på en 60-årig kvinna i Uppsala tidigare i veckan sägs handla om interna stridigheter i det kriminella nätverket Foxtrot. Hur ser nätverket ut och hur styrs det från Turkiet av den så kallade "Kurdiska räven" Rawa Majid? Hör från Expressens Kim Malmgren. Dessutom får du streamingtips från Expressens tv-kritiker Mattias Bergqvist. 


Krisen i TV4 och så kan kläderna skydda dig mot mygginvasionen
09/07/2023

Program efter program läggs ner hos TV4 - hur allvarlig är egentligen krisen för kanalen? Och hur mår tv- och streamingbranschen i stort? Vi pratar med Expressens tv-kritiker Mattias Bergqvist. Dessutom: Sverige är invaderat av mygg. Hur ska man skydda sig? Hör från myggexperten Jan Lundström.


Kan Trump hindras från att bli president och varför är dieseln rekorddyr?
09/06/2023

En paragraf i den amerikanska konstitutionen kan eventuellt hindra Donald Trump från att ens få ställa upp som kandidat i det amerikanska presidentvalet. USA-experten Andreas Utterström förklarar vad det här egentligen handlar om. Dessutom hör du från Jessica Alenius, vd på Drivkraft Sverige, om varför det är så rekorddyrt med diesel och bensin just nu.


Rättegången mot Lundin Oil – Carl Bildt kallad som vittne
09/05/2023

I dag i Stockholms tingsrätt inleds rättegången mot Ian Lundin och Alex Schneiter, tidigare toppar i Lundin Oil, som står åtalade för medhjälp till grova krigsbrott i Sudan. Rättegången förväntas pågå i över två år, den längsta någonsin i Sverige. Men vad handlar rättegången om? Varför ska den pågå så länge? Och vad har Carl Bildt med allt det här att göra? Hör från Expressens reporter Leif Brännström.


Erdogan träffar Putin och lerkaos på Burning man
09/04/2023

Den globala livsmedelsförsörjningen står på spel när Erdogan träffar Putin i Sotji. Förhoppningen är att Erdogan ska lyckas övertala Putin att återvända till det viktiga spannmålsavtalet. Hur ser relationen mellan presidenterna ut och varför har frågan om världens matförsörjning hamnat i Erdogans händer? Svaren får du i Expressens dagliga nyhetspodd ”Läget” som i dag bland annat gästas av utrikesreportern Mats Larsson.  


Polisjakten på Södermalm och helgens heta streamingtips
09/01/2023

En 52-årig man har begärts häktad efter vansinnesfärden i centrala Stockholm i onsdags. Uppgifter visar att mannen sedan tidigare dömts för över 100 trafikbrott. Vad var det egentligen som hände och vad vet vi om 52-åringen? Svaren får du i Expressens dagliga nyhetspodd ”Läget” som i dag bland annat gästas av reportern Thea Mossige-Norheim. 


Det innebär ett förbud mot koranbränningar och köparens marknad
08/31/2023

En majoritet av svenska väljare vill se ett förbud mot koranbränningar, det visar en ny mätning från DN och Ipsos. Samtidigt visar undersökningen att väljarna bortsett från brännandet av böcker har en liberal syn på religionskritik. Hur skulle ett förbud kunna påverka rätten att kritisera religion och vilka risker finns? Svaren får du i Expressens dagliga nyhetspodd ”Läget” som i dag bland annat gästas av Expressens biträdande chefredaktör Karin Olsson. 


Explosioner i Kiev och så blir du av med dina skulder
08/30/2023

I morse vaknade Expressens team i Kiev till ljudet av flyglarm. Det skulle visa sig bli de kraftigaste attackerna som träffat staden sedan i våras. Hur stor är förödelsen och hur ser det ut på plats? Svaren får du i Expressens dagliga nyhetspodd ”Läget” som i dag bland annat gästas av reportern Anna Gullberg.


Ilskan mot Luis Rubiales och så påverkar skådisstrejken kända filmfestivalen
08/29/2023

Spanien blev historiska när de vann mot England i fotbolls-VM. Sedan finalen har dock en annan diskussion varit i fokus, nämligen den om fotbollspampen Luis Rubiales beteende under medaljceremonin. Vad var det egentligen som hände och vad säger det om strukturerna i det spanska fotbollsförbundet? Svaren får du i Expressens dagliga nyhetspodd ”Läget” som i dag bland annat gästas av sportreportern Therese Strömberg.


Hemliga agentens liv innan gripandet och ilskan mot Hov1
08/28/2023

Idag väcktes åtal mot en 60-årig affärsman som misstänks ha försett Ryssland med hemlig information om Sverige i tio års tid. På sidan av hade han fru och barn och bodde i en villa i Nacka i Stockholm. Hur såg hans liv ut innan gripandet och hur ser åklagarens bevisning mot mannen ut? Svaren får du i Expressens dagliga nyhetspodd ”Läget” som i dag bland annat gästas av grävreportern Erik Wiman.


Trumps "mugshot" och helgens streamingmåsten
08/25/2023

Donald Trumps förbrytarfoto talas redan om som världens kändaste ”mugshot”. Bilden fick snabbt spridning efter att ex-presidenten själv lagt ut den på plattformen X, tidigare Twitter. Varför sprider Trump bilden och vad har han att vinna på att den uppmärksammas? Svaren får du i Expressens dagliga nyhetspodd ”Läget” som i dag bland annat gästas av Expressens kulturchef Victor Malm. 


Wagnerledaren död och Indien landar på månen
08/24/2023

Wagnergruppens ledare Jevgenij Prigozjin är död. Hans anhängare vill hämnas, men sen myteriförsöket i juni är gruppen försvagad. Hur sannolik är en hämnd och vad kommer hända med Wagnergruppen nu? Svaren får du i Expressens dagliga nyhetspodd ”Läget” som i dag bland annat gästas av utrikesreportern Mats Larsson.


Svenska ryktets påverkan på kronan och Drew Barrymores stalker
08/23/2023

Storbanken Swedbank ser ingen ljusning för den svenska kronans värde. Vid årsskiftet spår banken att en euro kommer kosta över 12 kronor. Varför är den svenska kronan så svag och när kan det vända? Svaren får du i Expressens dagliga nyhetspodd ”Läget” som i dag bland annat gästas av sparekonomen Maria Landeborn.


Trafikolyckan utanför Skara och Ståhls historiska guld
08/22/2023

Fem män dog i den trafikolycka som inträffade på länsväg 184 mellan Skara och Falköping i går. Exakt vad som hände utreds fortfarande, men enligt Trafikverket var den väg där olyckan inträffade under ombyggnad. Hur såg förutsättningarna ut på plats och vad kan det finnas för förklaringar till att olyckan blev så allvarlig? Svaren får du i Expressens dagliga nyhetspodd ”Läget” som i dag bland annat gästas av Trafikverkets presschef Bengt Olsson.


Historisk storm i Kalifornien och presidentens kontroversiella kyss
08/21/2023

Den tropiska stormen Hilary har dragit in över USA:s västkust. Det är första gången på 84 år som Kalifornien drabbas av en storm och den enorma mängden regn väntas ställa till det. Hur ödesdigra kan konsekvenserna bli och när är faran över? Svaren får du i Expressens dagliga nyhetspodd ”Läget” som i dag bland annat gästas av meteorologen Johan Groth.


Helgens heta streamingtips och så undviker du desinformationen
08/18/2023

Bara timmar efter att terrorhotnivån i Sverige höjdes spreds ett felaktigt rykte om två planerade dåd mot gallerior i Stockholm. SOS Alarm som påstods ligga bakom informationen gick senare ut och dementerade ryktet. Hur ska man navigera bland all information i sociala medier och hur undviker man att bli lurad? Svaren får du i Expressens dagliga nyhetspodd ”Läget” som i dag bland annat gästas av informationsexperten Björn Appelgren. 


Ukrainas kamikazebåt “Sea baby” och Britneys skilsmässa
08/17/2023

I juli exploderade den strategiskt viktiga Krimbron i Ukraina. Nu har den ukrainska säkerhetstjänsten SBU tagit på sig attacken och samtidigt avslöjat att deras vattendrönare “Sea baby” ligger bakom. Hur funkar drönaren och hur användbar kan den vara i kriget? Svaren får du i Expressens dagliga nyhetspodd “Läget” som idag bland annat gästas av försvarsexperten Hans Liwång.


Serierna som stoppas i strejken och så mycket lightläsk kan du dricka
07/14/2023

Tusentals skådespelare har valt att gå ut i strejk i Hollywood. Det är första gången på över 60 år som både skådespelare och manusförfattare strejkar tillsammans. Vilka produktioner blir påverkade och hur länge kan strejken pågå? Svaren får du i Expressens dagliga nyhetspodd ”Läget” som i dag gästas av Expressens tv-kritiker Mattias Bergqvist. 


Extremhetta i Europa och fotbolls-VM
07/13/2023

Rekordet på 48,8 grader kan slås när värme från Sahara sveper in över Europa. Det handlar om Spanien, Italien och Frankrike, länder som många semestrar till på sommaren. Hur varmt ska det bli på de aktuella platserna och hur ska man tänka som semesterfirare? Svaren får du i Expressens dagliga nyhetspodd "Läget" som i dag bland annat gästas av meteorologen Josefine Qvarnesjö Bergstedt. 


Influencertrenden som tar över kultursidorna och streamingtips
07/07/2023

Frilansjournalisten Stina Pettersson kallade influencers snack om hemmafödslar för en farlig normförskjutning. Det var startskottet för en het diskussion om hemmafödslarnas vara eller icke vara. Vad tycker de som är positiva respektive negativa till att föda hemma och vad säger debatten om tiden vi lever i? Svaren får du i Expressens dagliga nyhetspodd ”Läget” som i dag bland annat gästas av Theo Vareman och Valerie Kyeyune från Expressens kulturredaktion. 


Rekordmycket droger i Sverige – så tar sig kokainet in
07/06/2023

Mängden droger som kommer till Sverige är mer är någonsin. Under årets sex första månader beslagtog Tullverket mer kokain och cannabis än under hela 2022. Vad beror ökningen på och hur jobbar tulltjänstpersonal för att upptäcka lasterna? Svaren får du i Expressens dagliga nyhetspodd ”Läget” som i dag bland annat gästas av Tullverkets generaldirektör Charlotte Svensson. 


Gröna Lund har öppnat och vem är ”Mr Johansson”
07/05/2023

Gröna Lund har öppnat för första gången sedan dödsolyckan under midsommarhelgen. Attraktioner och butiker håller öppet – förutom Jetline som kommer vara stängd resten av sommaren. Hur är stämningen inne i parken och hur går tankarna hos besökarna som valt att gå dit? Svaren får du i Expressens dagliga nyhetspodd ”Läget” där du i dag får en direktrapport från Grönan av Expressens reporter Sarah Rätzer. 


Attacken på Västbanken och Anna stalkades med en Airtag
07/04/2023

Israeliska styrkor har attackerat Jenin på Västbanken. Nu flyr tusentals palestinier från flyktinglägret i den attackerade staden. Samtidigt rapporteras det om att en bil kört in i en folkmassa i Tel-Aviv i Israel. Vad är orsaken bakom eskaleringen i konflikten och hur allvarlig är situationen? Svaren får du i Expressens dagliga nyhetspodd ”Läget” som i dag bland annat gästas av Israelkännaren Anders Persson. 


Förklaringen bakom protesterna i Frankrike och SMHI:s varning
07/03/2023

Massiva demonstrationer har rasat i Frankrike sedan 17-åriga Nahel sköts till döds. Butiker har plundrats, bilar har satts i brand och tusentals har gripits. 17-åringens mormor menar att demonstranterna bara använder Nahels död som en ursäkt för att ta till våld. Vad finns det för alternativa förklaringar bakom protesterna och hur ska man förstå den enorma ilskan? Svaren får du i Expressens dagliga nyhetspodd ”Läget” som i dag bland annat gästas av frilansjournalisten Jennifer Paterson. 


Färjeolyckan på Östersjön och protester i Paris
06/30/2023

En 36-årig kvinna och en sjuårig pojke har bekräftats döda i färjeolyckan på Östersjön i går. Den svenska polisen samarbetar nu med polsk polis och man jobbar bland annat med att hitta vittnen till händelsen. Vad vet vi om händelseförloppet och hur jobbade räddningstjänst på plats ute i havet? Svaren får du i Expressens dagliga nyhetspodd ”Läget” som i dag gästas av Expressens reporter Agnès Ericson.


Nya detaljen i Tove-fallet och Lollapalooza drar igång
06/29/2023

I augusti tas mordet på Tove i Vetlanda upp i hovrätten. Inför förhandlingarna har åklagarsidan presenterat nya bevis som säger emot det Maja Hellman menar hände den natten. Varför pratas det om ett förråd inför hovrättsförhandlingarna och hur stor är risken för att livstidsdomarna rivs upp? Svaren får du i Expressens dagliga nyhetspodd ”Läget” som idag gästas av Expressens krimreporter Kim Malmgren. 


Putins framtid efter Wagnerkuppen och statsministerns sommarstuga
06/28/2023

Wagnergruppens marsch mot Moskva har försvagat Putin och Kreml. Experter menar att fler kan ha fått upp ögonen för att mobilisera mot den ryska presidenten. Vad ska hända med Putin och kommer han kunna upprätthålla sin image? Svaren får du i Expressens dagliga nyhetspodd ”Läget” som i dag bland annat gästas av Rysslandsexperten Hugo von Essen.


Dom i Fruängen-skjutning och MMA-stjärnans relation till tjetjenska diktatorn
06/27/2023

I januari besköts en lägenhet i Fruängen och en video på händelsen fick snabbt spridning på sociala medier. 20-åriga Ibou Badjie bedöms vara projektledaren bakom dådet och idag dömdes han till 18 års fängelse. Vem är han och vad kan domen få för effekt på våldsvågen i Stockholm? Svaren får du i Expressens dagliga nyhetspodd ”Läget” som idag bland annat gästas av Expressens krimreporter Kim Malmgren.


Dödsolyckan på Gröna lund och Gift vid första ögonkastet
06/26/2023

”Den värsta händelsen i modern tid”. Så beskriver Gröna lunds vd Jan Eriksson dödsolyckan som inträffade på Grönan i går. Vad hände egentligen på plats, hur kunde det gå så illa och när kan vi få svar på vad som hänt? Det och annat får du höra i Expressens dagliga nyhetspodd ”Läget” som i dag bland annat gästas av Expressens reporter Lou Mikko.


Resmålen att satsa på när kronan svajar och ditt midsommarväder
06/22/2023

Den svenska kronan är nere på rekordlåga nivåer vilket gör att resor utomlands blir dyra för svenskarna. Vad beror det på att kronan svajar och vilka resmål ska man satsa på för att inte förlora en massa pengar? Svaren får du i Expressens dagliga nyhetspodd ”Läget” som i dag bland annat gästas av Dagens industris reporter Gabriel Mellqvist.