De Wijsneuzen

10 Episodes
Subscribe

By: Vernieuwenderwijs

In De Wijsneuzen, de podcast van Vernieuwenderwijs, duiken Linda Litjens en Wessel Peeters in interessante onderwijsontwikkelingen. Daarbij kijken ze verder dan hun neus lang is en zoeken ze uit hoe het zit! Wat wordt er mee bedoeld? Waarom is het belangrijk? En hoe kun je er mee in je les? Diep in inhoud en praktisch op de uitvoering, en dat in ongeveer 20 minuten. Veel luisterplezier!Over VernieuwenderwijsWij zijn docenten en onderwijskundigen die met onze expertise scholen en opleidingen helpen te komen tot een krachtig curriculum, bestaande uit doordachte doelen, betekenisvolle toetsing en effectieve didactiek. In het vo, mbo, hbo en...

Hoe ondersteun je zelfregulatie als team? - De Wijsneuzen #30
#22
07/09/2024

In de 30ste aflevering gaan Wessel en Linda, in gesprek met Dr Shyam Barr, opzoek naar het antwoord op de vraag: waarom is zelfregulatie belangrijk?

Vorige podcast heb je kunnen luisteren naar het eerste deel van ons gesprek met Dr Shyam Barr, auteur van het recent verschenen boek 'Educate to Self-Regulate'. In dit tweede deel gaan we verder met hem in gesprek over hoe je als docent in je klas, maar vooral ook als team zelfregulatie kunt ondersteunen bij leerlingen en studenten. Zo stellen we hem onder andere de vraag: hoe zorg je nou dat zelfregulerend leren...


Waarom is zelfregulerend leren belangrijk? - De Wijsneuzen #29
#21
06/26/2024

In de 29ste aflevering gaan Wessel en Linda, in gesprek met Dr Shyam Barr, opzoek naar het antwoord op de vraag: waarom is zelfregulatie belangrijk?

In een eerdere podcast hebben we stilgestaan bij wat zelfregulerend leren is, waarbij we ook vanuit zowel de wetenschap als praktijk hebben gekeken hoe je hier mee in de praktijk aan de slag kunt gaan. Nu is zelfregulatie erg belangrijk onderwerp waar de laatste tijd veel aandacht voor is. Maar waarom is het dan zo belangrijk? En waarom leggen we als docenten toch vaak de focus op de vakinhoud?

Hierover...


Hoe kun je succescriteria goed inzetten? - De Wijsneuzen #28
#20
06/12/2024

In deze 28ste aflevering gaan Wessel en Linda opzoek naar het antwoord op de vraag: Hoe kun je succescriteria goed inzetten?

Hoe behouden we enerzijds ruimte voor leerlingen en studenten om het leren op hun eigen wijze zichtbaar te maken, maar zijn we anderzijds wel helder over onze verwachtingen ten aanzien van de beoordeling? In sommige gevallen biedt het gebruik van succescriteria een oplossing voor dit vraagstuk. Wessel legt uit wanneer je wel en wanneer je niet gebruik maakt van succescriteria. Ook hierbij geldt: bezint eer ge begint!

Veel luisterplezier!

Meer weten over...


Hoe toetsen we betekenisvol met de komst van AI? - De Wijsneuzen #27
#19
05/29/2024

In deze 27ste aflevering gaan Wessel, Linda én Barend Last opzoek naar het antwoord op de vraag: Hoe toetsen we betekenisvol met de komst van AI?

Hoe zetten we toetsen betekenisvol in? Op zich al een complexe en uitdagende vraag, maar met de komst en de mogelijkheden van AI relevanter en urgenter dan ooit. Voor deze aflevering gingen we niet alleen op onderzoek uit, maar schoof Barend Last aan om zijn expertise en ervaringen omtrent AI met ons te delen. We bespreken wat betrouwbaar en valide toetsen betekent in de aanwezigheid van AI en ook denken we n...


Hoe beoordeel je gedrag? - De Wijsneuzen #26
#18
05/15/2024

In deze 26ste aflevering gaan Wessel en Linda opzoek naar het antwoord op de vraag: Hoe beoordeel je gedrag?

Dat we naast kennis ook steeds meer aandacht willen besteden aan gedragscomponenten, zoals samenwerkingsvaardigheden of professionaliteit is duidelijk. Maar betekent aandacht besteden aan ook dat je het moet beoordelen? En zo ja, hoe doe je dat eigenlijk? Reflectieverslagen zijn niet altijd de beste meetinstrumenten en heldere criteria formuleren rondom non-cognitieve vaardigheden is nog knap lastig. In deze aflevering bespreken we de complexiteit van het beoordelen van gedrag.

Veel luisterplezier!

Meer weten over dit onderwerp?<...


Hoe leerzaam is een goed verhaal? - De Wijsneuzen #25
#17
05/01/2024

In deze 25ste aflevering gaan Wessel en Linda opzoek naar het antwoord op de vraag: Hoe leerzaam is een goed verhaal?

Directe instructie, leerstrategieën, blended leren... we zijn in het onderwijs altijd graag bezig met de leertijd zo effectief mogelijk te maken. Maar is er dan nog wel tijd voor een goed verhaal? En wat is eigenlijk de waarde van het vertellen van een goed verhaal? In deze aflevering kijken we naar verschillende voordelen van een goed verhaal want, zoals Daniel Willingham het zegt: verhalen nemen een voorkeurspositie in ons brein!

Veel luisterplezier!


Hoe bouw ik stap voor stap aan meer zelfstandigheid bij mijn leerlingen of studenten? - De Wijsneuzen #24
#16
04/17/2024

In deze 24ste aflevering gaan Wessel en Linda opzoek naar het antwoord op de vraag: Hoe bouw ik stap voor stap aan meer zelfstandigheid bij mijn leerlingen of studenten?

De mate van zelfstandigheid van onze leerlingen en studenten hangt voor een groot deel samen met het handelen van ons als docenten. In deze aflevering neemt Linda ons mee in welke didactische strategieën in iedere stap van het leerproces van waarde zijn. Met als belangrijkste les: Scaffolding, not spoon-feeding!

Veel luisterplezier!

Meer weten over dit onderwerp?

https://www.vernieuwenderwijs.nl/podcast/


Welke invloed hebben emoties op leren? - De Wijsneuzen #23
#15
04/03/2024

In deze 23ste aflevering gaan Wessel en Linda opzoek naar het antwoord op de vraag: Welke invloed hebben emoties op leren?

Wat we ook doen, we worden op elk moment van de dag beïnvloed door onze emoties. Het spreekt vanzelf dat onze emoties invloed hebben op onze leerprestaties. In een eerdere aflevering gingen we in op cognitieve leerstrategieën, maar in deze aflevering focussen we op affectieve strategieën. Wessel legt uit hoe we rekening kunnen houden met emoties ter bevordering van het leren van onze leerlingen of studenten, waarbij een vleugje humor weliswaar hartstikke leerzaam kan...


Hoe leer ik mijn leerlingen of studenten goed falen? - De Wijsneuzen #22
#14
03/20/2024

In deze 22ste aflevering gaan Wessel en Linda opzoek naar het antwoord op de vraag: Hoe leer ik mijn studenten of leerlingen goed falen?

Van fouten maken leer je, toch? In deze podcastaflevering onderzoeken we wat er precies gebeurt in ons brein op het moment dat we een fout maken en waarom dat een leerzaam proces is. Tenminste, als we daar op de juiste manier bij stilstaan. Want waarom focussen we als docenten dan toch vooral op het voorkomen of corrigeren van fouten? Linda legt uit op welke manier je studenten en leerlingen goed kunt ondersteunen in...


Moeten we stoppen met cijfers geven? - De Wijsneuzen #21
#13
03/06/2024

In deze 21ste aflevering gaan Wessel en Linda opzoek naar het antwoord op de vraag: Moeten we stoppen met cijfers geven?

Cijfers zijn niet weg te denken bij de gemiddelde school of opleiding. Ze geven de waarde van een prestatie weer, ze worden gebruikt ter verantwoording van belangrijke beslissingen en het zijn belangrijke communicatie- en vergelijkingsmiddelen. Maar steeds meer ontstaat er onvrede rondom het gebruik van cijfers. Leerlingen en studenten worden er gestresst van of lijken alleen maar gemotiveerd wanneer iets een cijfer oplevert.

In deze aflevering onderzoeken we wat nou precies het probleem is...