De Wijsneuzen

10 Episodes
Subscribe

By: Vernieuwenderwijs

In De Wijsneuzen, de podcast van Vernieuwenderwijs, duiken Linda Litjens en Wessel Peeters in interessante onderwijsontwikkelingen. Daarbij kijken ze verder dan hun neus lang is en zoeken ze uit hoe het zit! Wat wordt er mee bedoeld? Waarom is het belangrijk? En hoe kun je er mee in je les? Diep in inhoud en praktisch op de uitvoering, en dat in ongeveer 20 minuten. Veel luisterplezier!Over VernieuwenderwijsWij zijn docenten en onderwijskundigen die met onze expertise scholen en opleidingen helpen te komen tot een krachtig curriculum, bestaande uit doordachte doelen, betekenisvolle toetsing en effectieve didactiek. In het vo, mbo, hbo en...

Welke invloed hebben emoties op leren? - De Wijsneuzen #23
#15
04/03/2024

In deze 23ste aflevering gaan Wessel en Linda opzoek naar het antwoord op de vraag: Welke invloed hebben emoties op leren?

Wat we ook doen, we worden op elk moment van de dag beïnvloed door onze emoties. Het spreekt vanzelf dat onze emoties invloed hebben op onze leerprestaties. In een eerdere aflevering gingen we in op cognitieve leerstrategieën, maar in deze aflevering focussen we op affectieve strategieën. Wessel legt uit hoe we rekening kunnen houden met emoties ter bevordering van het leren van onze leerlingen of studenten, waarbij een vleugje humor weliswaar hartstikke leerzaam kan...


Hoe leer ik mijn leerlingen of studenten goed falen? - De Wijsneuzen #22
#14
03/20/2024

In deze 22ste aflevering gaan Wessel en Linda opzoek naar het antwoord op de vraag: Hoe leer ik mijn studenten of leerlingen goed falen?

Van fouten maken leer je, toch? In deze podcastaflevering onderzoeken we wat er precies gebeurt in ons brein op het moment dat we een fout maken en waarom dat een leerzaam proces is. Tenminste, als we daar op de juiste manier bij stilstaan. Want waarom focussen we als docenten dan toch vooral op het voorkomen of corrigeren van fouten? Linda legt uit op welke manier je studenten en leerlingen goed kunt ondersteunen in...


Moeten we stoppen met cijfers geven? - De Wijsneuzen #21
#13
03/06/2024

In deze 21ste aflevering gaan Wessel en Linda opzoek naar het antwoord op de vraag: Moeten we stoppen met cijfers geven?

Cijfers zijn niet weg te denken bij de gemiddelde school of opleiding. Ze geven de waarde van een prestatie weer, ze worden gebruikt ter verantwoording van belangrijke beslissingen en het zijn belangrijke communicatie- en vergelijkingsmiddelen. Maar steeds meer ontstaat er onvrede rondom het gebruik van cijfers. Leerlingen en studenten worden er gestresst van of lijken alleen maar gemotiveerd wanneer iets een cijfer oplevert.

In deze aflevering onderzoeken we wat nou precies het probleem is...


Hoe houd je rekening met de cognitieve belasting? - De Wijsneuzen #20
#12
02/22/2024

In deze twintigste aflevering gaan Wessel en Linda opzoek naar het antwoord op de vraag: Hoe houd je rekening met de cognitieve belasting van leerlingen of studenten?

Hoe voorkom je dat jouw lesinhoud over de hoofden van leerlingen of studenten heen vliegen? En hoe zorg je ervoor dat je hen niet overvraagt? Kennis van hoe ons geheugen informatie verwerkt kan daar wel eens enorm bij helpen. In deze aflevering duiken we in de welbekende (en decenniaoude) Cognitive Load Theory, maar bespreken we ook waarom deze theorie niet zaligmakend is.

Veel luisterplezier!

Meer weten...


Hoe kunnen breinprincipes ondersteunen bij het motiveren? - De Wijsneuzen #19
#11
02/07/2024

In deze negentiende aflevering gaan Wessel en Linda opzoek naar het antwoord op de vraag: Hoe kunnen breinprincipes ondersteunen bij het motiveren van leerlingen of studenten?

Het aanspreken van de motivatie van leerlingen of studenten blijft een uitdaging voor menig docent. In deze aflevering bekijken we het concept eens vanuit een neurologisch perspectief. Hoe werkt ons brein eigenlijk en hoe kan kennis van ons brein bijdragen aan motiverend lesgeven? Wessel bespreekt zes bruikbare en praktische principes die je kunt toepassen in je les.

Veel luisterplezier!

Meer weten over dit onderwerp?

https...


Hoe organiseer je waardevolle feedback in een grote groep? - De Wijsneuzen #18
#10
01/24/2024

In deze achttiende aflevering gaan Wessel en Linda opzoek naar het antwoord op de vraag: Hoe organiseer je waardevolle feedback in een grote groep?

Feedback is één van de belangrijkste factoren in het leerproces van leerlingen en studenten. Echter, met een gemiddelde groepsgrootte van 20-30+ kan waardevolle feedback geven soms best lastig zijn! Linda gaat daarom in op de meerwaarde van groepsgewijze feedback, wat het precies inhoudt en en hoe je dit middels werkvormen handig kunt toepassen in je lessen. Belangrijk punt hierin? Focus vooral op de het verbeteren van de lerende, en niet het product!

...


Wat is het verschil tussen formatief handelen en programmatisch toetsen? - De Wijsneuzen #17
#9
01/10/2024

In deze zeventiende aflevering gaan Wessel en Linda opzoek naar het antwoord op de vraag: Wat is het verschil tussen formatief handelen en programmatisch toetsen?

Zijn jullie al bezig met formatief handelen en/of programmatisch toetsen? En overzie jij soms ook de overeenkomsten en verschillen niet meer? Want gaat het nou over toetsen, didactiek, visie of allemaal? In deze aflevering pogen we deze twee relatief complexe concepten verder te verhelderen. Wessel legt uit hoe de twee concepten van elkaar verschillen, tegelijkertijd bespreken we juist ook de overeenkomsten.

Veel luisterplezier!

Meer weten over dit...


Hoe kun je rubrics wél goed inzetten? - De Wijsneuzen #16
#8
12/19/2023

In deze zestiende podcastaflevering gaan Linda en Wessel opzoek naar het antwoord op de volgende vraag: Hoe kun je rubrics wél goed inzetten?

Rubrics, ze komen in alle soorten en maten. Van héél gedetailleerd tot héél vaag, van 3 tot 7 niveaus: de keuze is reuze. In deze aflevering bespreken we het belang van het maken van bewuste keuzes bij het ontwerpen én gebruiken van rubrics. Linda waarschuwt voor een aantal bekende valkuilen hierbij en geeft tips voor het waardevol inzetten ervan.

Veel luisterplezier!

Meer weten over dit onderwerp?

https://www.ve...


Hoe kun je voorkennis benutten? - De Wijsneuzen #15
#7
12/06/2023

In deze vijftiende podcastaflevering gaan Linda en Wessel opzoek naar het antwoord op de volgende vraag: Hoe kun je voorkennis benutten?

“De meest invloedrijke factor voor het leren is dat wat de lerende al weet." In deze aflevering bespreken we deze uitspraak. Wessel legt uit waarom voorkennis zo'n belangrijke rol speelt in leren.

We bespreken hoe voorkennis zowel positieve als negatieve invloed heeft op het leerproces en delen tips over hoe je in je les gebruik kunt maken van deze invloedrijke factor.

Veel luisterplezier!

Meer weten over dit onderwerp?

ht...


Hoe kun je lesgeven vanuit hoge verwachtingen? - De Wijsneuzen #14
#6
11/23/2023

In deze veertiende podcastaflevering gaan Linda en Wessel opzoek naar het antwoord op de volgende vraag: Hoe kun je lesgeven vanuit hoge verwachtingen?

Wel eens gehoord van het Pygmalion effect? In deze podcast legt Linda uit wat het Pygmalion effect precies is en hoe dit psychologisch fenomeen precies werkt in de onderwijspraktijk. We bespreken hoe hoge verwachtingen van invloed zijn op de kwaliteit van jouw onderwijs en geven praktische tips die je direct kunt toepassen in de les.

Veel luisterplezier!

Meer weten over dit onderwerp?

https://www.vernieuwenderwijs.nl/podcast/

<...