Wie praat, die slaapt

10 Episodes
Subscribe

By: Dag en Nacht Media & Sublab

In de onderwereld geldt één duidelijke regel: wie praat, die slaapt. De boel verlinken, zorgt voor doden. Misdaadjournalist Marian Husken volgt al dertig jaar rechtszaken met een kroongetuige. Sinds de moord op haar collega Peter R. de Vries, die vertrouwenspersoon was van kroongetuige Nabil B. in het Marengoproces, vraagt ze zich af: is een kroongetuige echt nodig? Waarom sluit justitie deals met criminelen als onschuldige levens op het spel staan? Samen met journalist Maike van Leeuwen spreekt Marian Husken de hoofdrolspelers van geruchtmakende strafzaken: advocaten, rechters, officieren van justitie en... (ex)- criminelen. Voor het eerst geven zij jou, als lui...

Wie praat, die slaapt is verhuisd naar Podimo
#9
07/11/2023

Onze serie is verhuisd naar podcastapp Podimo. Via deze link luister je de eerste maand alle afleveringen gratis. Bij Podimo vind je meer meeslepende podcastseries, zoals Mr. Big en Villa Betty, en de wekelijkse misdaadpodcast van Marian Husken: De Nieuwe Willem. Hierin bespreekt ze met misdaadjournalisten Harry Lensink, Jan Meeus en Yelle Tieleman elke week een actuele zaak. Ook voor al je luisterboeken kun je terecht bij Podimo.

Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.


8. Wie praat, die slaapt
#8
04/26/2023

De inzet van kroongetuigen zit in een impasse: de minister wil de regeling uitbreiden, maar er is helemaal geen capaciteit voor meer mensen in het getuigenbeschermingsprogramma. Ook het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid was snoeihard: er is gefaald bij het beveiligen van advocaat Derk Wiersum, Peter R. de Vries en de familie van kroongetuige Nabil B. Hoe moet het nu verder met de kroongetuige? We maken de balans op met Inez Weski, Nico Meijering, Onno de Jong en oud-rechter Frits Lauwaars. En zijn er eigenlijk alternatieven?

Op Podimo verschijnen bonusinterviews met hoofdrolspelers uit de podcast. Luister...


7. Onderhandelen met een moordmakelaar
#7
04/20/2023

Tijdens de start van het hoger beroep van het Passageproces in 2013, loopt Willem Hollleeder nog altijd vrij rond. Het OM maakt een opmerkelijke draai: ze sluit een deal met Fred Ros, een 'moordmakelaar' die in de eerste aanleg van de strafzaak tot dertig jaar cel is veroordeeld. Opnieuw verlegt het OM dus grenzen. Welke gevolgen heeft dat voor advocaten?

Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.


6. Een kroongetuige met bloed aan zijn handen
#6
04/12/2023

Wat als een kroongetuige zélf een moordenaar is? Maar hij wel opdrachtgevers van liquidaties kan aanwijzen? In het Passageproces krijgt het OM te maken met dit dilemma. Officier van Justitie Sander de Haas vertelt uitgebreid over zijn afwegingen met kroongetuige Peter La Serpe. Intussen toert Willem Holleeder tijdens de eerste aanleg van dit proces nog op zijn scooter door Amsterdam, neemt selfies met bekende Nederlanders en krijgt een podium in het televisieprogramma College Tour. Lukt het om hém uiteindelijk ook voor de rechter te krijgen?

Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de pr...


5. Het zwijgen doorbreken
#5
04/05/2023

Als in het clubhuis van de Limburgse tak van de Hells Angels, de Nomads, drie leden worden vermoord, staat de politie voor een onmogelijke opdracht. Binnen de motorclub geldt een omerta: niemand praat over wat er zich binnen de muren van het clubhuis afspeelt. Op praten staat de doodstraf. Toch besluit één man te willen verklaren over de broedermoord en dat is Angelo Diaz. Maar de rechtszaak verloopt anders dan het OM hoopt, en ook lukt het niet om Diaz in Nederland een veilig onderkomen te geven.

Op Podimo verschijnen bonusinterviews met hoofdrolspelers uit de podcast. Luister va...


4. Een bommetje onder de zaak
#4
03/29/2023

Hoe weet je of een kroongetuige de waarheid spreekt? Nabil B. wordt door de advocaten en verdachten in het Marengoproces vaak uitgemaakt voor leugenaar. Eind jaren negentig kwam justitie met een wel heel dubieuze kroongetuige op de proppen. De Belgische drugssmokkelaar Patrick van Loon moest getuigen tegen de voormalige president van Suriname Desi Bouterse, maar leek niet eens te weten waar Suriname lag. Advocaat Inez Weski vraagt zich af: was de drugszaak tegen Bouterse eigenlijk een politieke zaak?

Op Podimo verschijnen bonusinterviews met hoofdrolspelers uit de podcast. Luister vanaf nu naar het volledige gesprek met de dealsluiters...


3. De testcase
#3
03/22/2023

Drugsbaron Johan V. alias de Hakkelaar wordt in de jaren ‘90 gezien als de gevaarlijkste crimineel van Nederland. Om hem te kunnen pakken, weet justitie een kroongetuige te strikken. Voormalig officieren van justitie Martin Witteveen en Fred Teeven vertellen uitgebreid hoe de deal met Ad Karman, de chef Laden en Lossen van de bende, in achterkamertjes tot stand kwam. Hoe regel je de beveiliging van een kroongetuige op wie alle ogen gericht zijn?

Op Podimo verschijnen bonusinterviews met hoofdrolspelers uit de podcast. Luister vanaf nu naar het volledige gesprek met de dealsluiters van het OM: Fred Teeven en Ma...


2. De eerste dode
#2
03/15/2023

Een week na de bekendmaking van een kroongetuige in het Marengo-proces rond Ridouan Taghi, wordt de broer van deze Nabil B. doodgeschoten. In criminele kringen houden ze niet van verraders.

Dat was begin jaren negentig ook al zo. Voor kroongetuige Helio Stewart die tegen de gevreesde drugshandelaar Kobus Lorsé moet verklaren, loopt het tragisch af. Hoe kwam die geheime deal tot stand? En was dit niet al de ultieme waarschuwing?

Op Podimo verschijnen bonusinterviews met hoofdrolspelers uit de podcast. Probeer de app twee maanden gratis uit via podimo.nl/wiepraatdieslaapt.

Dit is een pr...


1. Afgehakte hoofden
#1
03/15/2023

Waarom is justitie deals gaan sluiten met criminelen? Journalisten Marian Husken en Maike van Leeuwen reconstrueren de zaak tegen hasjbaron Charles Zwolsman waarbij de allereerste stappen gezet worden voor het sluiten van deals met criminelen. De ex-crimineel die als ‘kroongetuige avant la lettre’ wordt ingezet heeft vooral spijt van zijn medewerking en voelt zich in de steek gelaten. En criminoloog Frank Bovenkerk en strafrechtadvocaat Jan Boone waarschuwden toen al over de gevaren van deze methode: "Er vallen doden als je verraad invoert in het strafrecht."

Op Podimo verschijnen bonusinterviews met hoofdrolspelers uit de podcast. Probeer de app twee...


Luister vanaf 15 maart naar Wie praat, die slaapt
02/28/2023

Het allesomvattende verhaal van kroongetuigen, verteld door misdaadjournalist Marian Husken en Maike van Leeuwen. Wat gaat er schuil achter deze gevaarlijke deals met criminelen?

Geproduceerd door Dag en Nacht Media in samenwerking met Sublab.

Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.