KRIMILAND

40 Episodes
Subscribe

By: Radio4

Anden Verdenskrig påvirkede billedet af kriminaliteten og retssamfundet i Danmark i 40’erne og 50’er. Vært Julie Bundgård og Krimilands faste husekspert, Christian Holtet har været en tur på rigsarkivet og gravet nye sager frem til serien: Krimiarkiverne.

Krimiarkiverne episode 10 - Fremmedlegionær, fantast og forfatter, historien om Svend Richard Christensen¨
Last Saturday at 5:01 PM

Julie Bundgaard er tilbage i krimiland, og hun får igen hjælp af forsker og forfatter, Christian Holtet, til at se nærmere på nogle af datidens kriminelle handlinger. I tiende afsnit ser Julie og Christian nærmere på historien om den tidligere fremmedlegionær og forfatter, Svend Richard Christensen. Bogen, som Svend Richard Christensen skriver om sine oplevelser i Fremmedlegionen, udkommer midt under Anden Verdenskrig og bliver en succes, men kun indtil, at der begynder at blive sået tvivl, om Svend Richard Christensen nu også selv er ophavsmand til alle bogens historier.

See omnystudio.com/listener for priva...


Krimiarkiverne episode 9 - Gunhilda Skyldfri - Fra offer til morder til heltinde
11/26/2022

Julie Bundgaard er tilbage i krimiland, og hun får igen hjælp af forsker og forfatter, Christian Holtet, til at se nærmere på nogle af datidens kriminelle handlinger. I niende afsnit ser Julie og Christian på en mordsag fra mellemkrigsårerne, hvor en kvinde dræber sin mand. En sag, der når medierne, og en sag, der bliver bundet ind i tidens spirende kvindekamp.

See omnystudio.com/listener for privacy information.


Krimiarkiverne episode 8 - Jagten på Les Apaches
11/19/2022

Julie Bundgaard er tilbage i krimiland, og hun får igen hjælp af forsker og forfatter, Christian Holtet, til at se nærmere på nogle af datidens kriminelle handlinger. I ottende afsnit ser Julie og Christian nærmere på en sag fra den sidstedel af Anden Verdenskrig, hvor en lang række forretningsfolk modtager afpresningsbreve, der allesammen er underskrevet med bandenavnet Les Apaches.

See omnystudio.com/listener for privacy information.


Krimiarkiverne episode 7 - Mordet i Magstræde
11/12/2022

Julie Bundgaard er tilbage i krimiland, og hun får igen hjælp af forsker og forfatter, Christian Holtet, til at se nærmere på nogle af datidens kriminelle handlinger. I syvende afsnit kigger Julie og Christian på en mordsag fra Magstræde, hvor en rig enke findes myrdet, og politet i løbet af sagen får mistænkt store dele af beboerne i den ejendom, som offeret boede i.

See omnystudio.com/listener for privacy information.


Krimiarkiverne episode 6 - De jyske bankrøverier - når borgerskabet mangler mønt
11/05/2022

Julie Bundgaard er tilbage i krimiland, og hun får igen hjælp af forsker og forfatter, Christian Holtet, til at se nærmere på nogle af datidens kriminelle handlinger. I sjette afsnit tager Julie og Christian et kig på et par spektakulære bankrøveriver i Jylland, hvor to ellers velrespekterede mænd fra borgerskabet forsøger sig som bankrøvere.

See omnystudio.com/listener for privacy information.


Krimiarkiverne episode 5 - Spion, stiller eller modstandskvinde - historien om Ada Ravn
10/29/2022

Julie Bundgaard er tilbage i krimiland, og hun får igen hjælp af forsker og forfatter, Christian Holtet, til at se nærmere på nogle af datidens kriminelle handlinger. I femte afsnit bevæger Julie og Christian sig tættere på Anden Verdenskrig, når de ser nærmere på Ada Ravn, der under krigen arbejdede som spion og stikker - faktisk på både for besættelsesmagten og for modstandsbevægelsen.

See omnystudio.com/listener for privacy information.


Krimiarkiverne episode 4 - Skidt, fedt og snyd hos brødrene Houlberg
10/22/2022

Julie Bundgaard er tilbage i krimiland, og hun får igen hjælp af forsker og forfatter, Christian Holtet, til at se nærmere på nogle af datidens kriminelle handlinger. I fjerde afsnit ser Julie og Christian nærmere på den dengang store slagtervarerproducent, Houlberg, der i krigens år bliver ramt af den ene store skandale efter den anden, når brødrene Houlberg forsøger at undgå kriselovgivningen og slet og ret snyder på vægten, og kører den hæderkronede virksomhed i grus.

See omnystudio.com/listener for privacy information.


Krimiarkiverne episode 3 - Mordet i Drogdensgade
10/15/2022

Julie Bundgaard er tilbage i krimiland, og hun får igen hjælp af forsker og forfatter, Christian Holtet, til at se nærmere på nogle af datidens kriminelle handlinger. I tredje afsnit ser Julie og Christian nærmere på mordet på en ung kvinde. Kvindens kæreste bliver dømt for mordet, men han fastholder sin uskyld fra sagens start indtil sagen får sin historiske afslutning flere år senere.

See omnystudio.com/listener for privacy information.


Krimiarkiverne episode 2 - Howells-affæren
10/08/2022

Julie Bundgaard er tilbage i krimiland, og hun får igen hjælp af forsker og forfatter, Christian Holtet, til at se nærmere på nogle af datidens kriminelle handlinger. I andet afsnit bevæger Julie og Christian sig ud af de vante rammer i den Københavnske underverden og helt op til den internationale overklasse, hvor en kriminalsag udspiller sig i København.

See omnystudio.com/listener for privacy information.


Krimiarkivet Episode 1 - Mordet i Saxogade
10/01/2022

Julie Bundgaard er tilbage i krimiland, og hun får igen hjælp af forsker og forfatter, Christian Holtet, til at se nærmere på nogle af datidens kriminelle handlinger. I første afsnit skal vi tilbage til 1943, hvor en sexarbejder findes myrdet i det københavnske slumkvarter Saxogade.

See omnystudio.com/listener for privacy information.


Det store ta' selv-bord episode 4 - Rødspætteligaen
09/24/2022

I den nye miniserie af Krimiland, ser vært, Frederik Holst, nærmere på kriminalitetens udvikling i 60’erne og 70’erne. En tid hvor åbne grænser og et økonomisk opsving giver den danske befolkning mange nye muligheder. En serie vi kalder, Det store ta’ selv-bord. I fjerde afsnit stiller vi skarpt på den nordjyske storsmugler, Thorkild Løndal Therkildsen, når vi taler med den tidligere tolder, Egon Nielsen, der er forfatteren bag en bog om netop Thorkild Løndal Therkildsen.

See omnystudio.com/listener for privacy information.


Det store ta' selv-bord episode 3 - De mange småsmuglere
09/17/2022

I den nye sæson af Krimiland, ser vært, Frederik Holst, nærmere på kriminalitetens udvikling i 60’erne og 70’erne. En tid hvor åbne grænser og et økonomisk opsving giver den danske befolkning mange nye muligheder. En sæson vi kalder, Det store ta’ selv-bord. Tredje afsnit er fokus på den almene befolknings smugleri, der stod på både sideløbende med storsmuglernes og sømændenes smugleri, og i sidste ende varede væsentligt længere op i tiden.

See omnystudio.com/listener for privacy information.


Det store ta' selv-bord episode 2 - storsmuglernes storhedstid
09/10/2022

I den nye sæson af Krimiland, ser vært, Frederik Holst, nærmere på kriminalitetens udvikling i 60’erne og 70’erne. En tid hvor åbne grænser og et økonomisk opsving giver den danske befolkning mange nye muligheder. En sæson vi kalder, Det store ta’ selv-bord. I de andet afsnit er fokus på de storsmuglere, der i 60’erne og 70’erne ulovligt førte millioner af cigaretter til landet, og hvordan tolderne kæmpede med at få bugt med dem.

See omnystudio.com/listener for privacy information.


Det store ta' selv-bord episode 1 - Sømændenes smugling
09/03/2022

I den nye sæson af Krimiland, ser vært, Frederik Holst, nærmere på kriminalitetens udvikling i 60’erne og 70’erne. En tid hvor åbne grænser og et økonomisk opsving giver den danske befolkning mange nye muligheder. En sæson vi kalder, Det store Ta’ selv-bord. I de første afsnit er fokus på smugleriet og i dette afsnit er det nærmere bestemt, hvordan smugleriet vokser fra en at være en ekstra lille indtjeningsmulighed for sømændene til at blive professionaliseret af kriminelle med hurtige speedbåde.

See omnystudio.com/listener for privacy information.


Palme: Genbesøgt episode 9 - Journalisterne
08/27/2022

I det sidste afsnit af Palme: Genbesøgt i denne omgang ser vært, Frederik Holst, og historiker, Anders Orris, på nogle af de journalister, der har gjort den videre dækning af sagen mulig. Både fra nyhedens spæde start, og senere hen granskning af efterforskningen.

See omnystudio.com/listener for privacy information.


Palme: Genbesøgt episode 8 - Hvordan Olof Palme blev Olof Palme
08/20/2022

I denne uges program ser vært, Frederik Holst, og Historiker, Anders Orris, et nærmere kig på Palmes liv længe før mordet, og hvordan Olof Palme går fra at være en ung mand født ind i overklassen til at blive lederen af det svenske socialdemokrati.

See omnystudio.com/listener for privacy information.


Palme: Genbesøgt episode 7 - Fremmede sammensværgelser
08/13/2022

I denne uges program tager vært, Frederik Holst, og historiker, Anders Orris, et kig på mulighederne for en sammensværgelse udenfor Sveriges Grænser.

See omnystudio.com/listener for privacy information.


Palme: Genbesøgt episode 6 - Svenske sammensværgelser
08/06/2022

I denne uges afsnit, taler ser vært, Frederik Holst, og historiker, Anders Orris nærmere på de spor, der leder til sammensværgelser indenfor Sveriges grænser. Links nævnt i episoden: Manden mordet mysteriet - del 1 https://www.youtube.com/watch?v=S7FyB249uUE

See omnystudio.com/listener for privacy information.


Palme: Genbesøgt episode 5 - De aleneagerende gerningsmænd
07/30/2022

I denne uges afsnit, ser vært, Frederik Holst, og historiker, Anders Orris, nærmere på aleneagerende gerningsmænd, for der er blandt andet kommet nye informationer ud, om Christer A. Links nævnt i episoden: Løgnedetektortest med Christer P Del 1 https://www.youtube.com/watch?v=27jnO8y-0mE Del 2 https://www.youtube.com/watch?v=trWjEtHkKeM

See omnystudio.com/listener for privacy information.


Palme: Genbesøgt episode 4 - Granskningskommissionen
07/23/2022

I denne uges program, tager vært, Frederik Holst, i samarbejde med Historiker, Anders Orris, et ekstra kig på granskningskommissionen. Links nævnt i programmet Palme episode 47 - kommissionernes glasloft https://radio4.dk/program/krimiland/?gid=4820&title=kommissionernes-glasloft-episode-47 Granskningskommissionen https://www.regeringen.se/rattsliga-dokument/statens-offentliga-utredningar/1999/01/sou-199988--/ Episode af Kanalen https://www.youtube.com/watch?v=YvZKF_l5GiQ Program om kommissionen i 7 dele Del 1 https://www.youtube.com/watch?v=2dLe1UqEgxQ&t=282s Del 2 https://www.youtube.com/watch?v=LLv0-pBrxC8&t=236s Del 3 https://www.youtube.com/watch?v=m_cjE90RhWM Del 4 https://www.youtube.com...


Palme: Genbesøgt episode 3 - Efterforskningslederne
07/16/2022

I denne uges program, taler vært, Frederik Holst, med Historiker, Anders Orris, om tre af de forskellige efterforskningsledere. Og her kommer de blandt andet omkring nye informationer om tiden omkring Hans Ölvbros afgang.

See omnystudio.com/listener for privacy information.


Palme: Genbesøgt episode 2 - De tre gerningstedsvidner
07/09/2022

I denne uges udgave af Palme:Genbesøgt, tager vært, Frederik Holst, og Historiker, Anders Orris, fat i tre af gerningsstedsvidnerne, for at tegne et billede af det observerede forløb omkring mordet. Link til dokumentet nævnt i udsendelsen: http://www.itdemokrati.nu/page36.html

See omnystudio.com/listener for privacy information.


Palme: Genbesøgt episode 1 - Genstart
07/02/2022

Henover sommeren tager Frederik Holst et kig tilbage til mordet på Olof Palme, for historiker, Anders Orris, har fundet ny viden frem om sagen. I vores åbningsafsnit tager vi en snak med Anders, om hvor man kan undre sig, når man kigger på mordet på Olof Palme. Det gør vi som en indledning til at kunne snakke om de nye aspekter i efterforskningen i senere afsnit.

See omnystudio.com/listener for privacy information.


Edderkoppen & Min Morfar Episode 34 - Ejnar og Edderkoppens Epilog
06/25/2022

Julie Bundgaard er nået til vejs ende. For denne gang i hvert fald. I dette foreløbig sidste afsnit af Edderkoppen & Min Morfar vender Julie tilbage til Røde Ejnar og kigger samtidig tilbage på den tur hun har været på i jagten på at finde ud af mere om hendes kriminelle morfar og den tid og det miljø han levede i. Vi møder også andre efterkommere af markante personer fra serien, og så har Julie endelig fået tilladelse til at dele oplysningerne fra Ejnars fangesag.

See omnystudio.com/listener for privacy information.


Edderkoppen & Min morfar episode 33 - BONUSMATERIALE II
06/18/2022

Nu hvor serien, Edderkoppen & min morfar lakker mod enden, så samler Krimiland nogle af de historier, som forsker og forfatter, Christian Holtet, fortalte Julie Bundgaard, men som der ikke blev plads til i de enkelte afsnit. I sidste uge bragte vi det første af vores specialafsnit af krimiland fyldt med historier fra tiden under og efter Anden Verdenskrig, og i denne uge bringer vi så det andet specialafsnit.

See omnystudio.com/listener for privacy information.


Edderkoppen & min morfar episode 32 - Bonusmateriale 1
06/11/2022

Som serien, Edderkoppen & min morfar lakker mod enden, så samler Krimiland nogle af de historier, som forsker og forfatter, Christian Holtet, fortalte Julie Bundgaard, men som der ikke blev plads til i de enkelte afsnit. Det gør vi i denne specialeudgave af krimiland fyldt med historier fra tiden under og efter Anden Verdenskrig.

See omnystudio.com/listener for privacy information.


Edderkoppen & Min morfar episode 31 - Brændselkooperativets svindelnummer
06/04/2022

I en tid med varemangel og rationering kunne der gode grunde til at snyde på vægten, for at score en ekstra gevinst, og blev det opdaget, så kunne de rette bekendtskaber holde gerningsmændene straffri. Christian Holtet har igen været i arkiverne, og sammen med Julie Bundgaard ser Krimiland nærmere på et eksempel på, hvordan en krisesag om svindel med kvaliteten af brændsel kunne forsvinde.

See omnystudio.com/listener for privacy information.


Edderkoppen & min morfar episode 30 - Edderkoppernes tricks
05/28/2022

Selvom Svend Aage Hasselstrøm og Johannes Linde blev hovedrige på sortbørshandel, så var det ikke de eneste indtjeningskilder, de to havde. For udover at tjene stort på den illegale handel med rationeringsmærker og smugleri, havde de to også mange andre tricks. Forsker og forfatter, Christian Holtet har igen været i arkiverne, og sammen med Julie Bundgaard ser Krimiland nærmere på nogle af de andre indtjeningskilder, som hovedmændene i Edderkopsagen havde.

See omnystudio.com/listener for privacy information.


Edderkoppen & Min morfar episode 29 - Kuppet i Ingerslevsgade
05/21/2022

Selvom politiet vender tilbage efter Anden Verdenskrig, er der stadigvæk flere kriminelle, der holder fast i deres vaner, og det leder til, at vi i perioden får nogle af danmarkshistoriens mest spektakulære kup. I Denne uge i Krimiland ser Julie Bundgaard sammen med forsker og forfatter, Christian Holtet, nærmere på det, på det tidspunkt, største kup nogensinde. Kuppet mod arbejdernes kontrolkontor i Ingerslevsgade skriver sig i 1949 ind i historiebøgerne, og efterlader politiet på bar bund, når de skal finde ud af, hvem der har stjålet det historisk store belø

See omnystudio.com/listener...


Edderkoppen & Min morfar episode 28 - Edderkoppens store kup
05/14/2022

Den illegale handel med rationeringsmærker var en hjørnesten i Edderkoppen Svend Aage Hasselstrøms sortbørshandel, og havde der ikke været rationering i årene omkring Anden Verdenskrig, så havde vi måske slet ikke haft nogen Edderkopsag. Der blev svindlet med mærkerne og der blev i den grad også stjålet mærker, og flere gange var det Svend Aage Hasselstrøm, der endte med at aftage dem. Forsker og forfatter, Christian Holtet, har igen været i arkiverne og sammen med Julie Bundgaard ser Krimiland nærmere på nogle af de allerstørste rationeringsmærkekup, som edderkopsagen...


Edderkoppen & Min morfar episode 27 - Den perfekte forbrydelse
05/07/2022

Hvad er egentlig den perfekte forbrydelse? Selvfølgelig er det en forbrydelse, man ikke bliver snuppet i, men endnu mere perfekt er den forbrydelse, som der aldrig er nogen, der opdager er blevet begået. Og sådan en forbrydelse er faktisk lige ved at lykkes, da Kaj Bernhard Tore ved hjælp af sin svigerfar K.K. Steincke får arbejde i den nyetablerede tipstjeneste. Forsker og forfatter, Christian Holtet, har igen været i arkiverne og sammen med Julie Bundgaard dykker Krimiland denne gang ned i den (næsten) perfekte forbrydelse.

See omnystudio.com/listener for privacy informa...


Edderkoppen & Min morfar episode 26 - Titankuppet
04/30/2022

Christian Emil Andersen, eller bornholmeren som han også bliver kaldt, vil gerne pensionere sig selv som kriminel. Han mangler bare lige det sidste store kup, det sidste stik, den geniale plan, der kan sikre ham så mange penge, at han kan trække sig tilbage til sin gård på Bornholm. Og sammen med sin bande, bestående af garvede kriminelle, har han fået en ide der nærmest ligner manuskriptet til en Olsenbandenfilm, og som skal vise sig at blive datidens 2. største kup. Julie Bundgaard og Christian Holtet kigger nærmere på det store kup fra Titanfabrikken.

See omnys...


Edderkoppen & min morfar Episode 25 - Sortbørshandel og Selvtægt
04/23/2022

Selv om stort set er alle borgere i landet på et eller andet tidspunkt benytter den sorte børs, så er det ikke ensbetydende med at befolkningen er glade for sortbørshandlerne. Igen taler dobbeltheden i efterkrigstiden sit tydelige sprog, når man på den ene side køber de rationerede luksusvarer af sortbørshandlerne, men jo altså på den anden side så også er med til at gøre deres formuer større. Julie Bundgaard og Christian Holtet kigger i dette afsnit nærmere på nogle af de selvtægtsopgør, som befolkningen tog med sortbørshandlerne da utilfredsheden begynder at ulme.


Edderkoppen & Min morfar episode 24 - Prisinspektør Schumacher
04/16/2022

Kaj Schumacher er manden, der under et middagsselskab sætter journalist Anders Nørgaard på sporet af et decideret sortbørsnetværk. Kaj Schumacher er prisinspektør og har specialiseret sig i restaurationsbranchen. Han indsamler beviser og udvikler metoder til at fælde de restauratører, der snyder med alt fra priser til fortyndet snaps.Julie Bundgaard og Christian Holtet følger i sporene på prisinspektør Schumacher, der i efterkrigstiden bliver en hadet mand både i restaurationsbranchen og i pressen.

See omnystudio.com/listener for privacy information.


Edderkoppen & Min morfar episode 23 - Store Bjørn & Lille Bjørn
04/09/2022

Grænsen mellem helt og kriminel er til tider hårfin i årene under og efter 2. verdenskrig. Sammen med forfatter og forsker Christian Holtet, så kigger Julie Bundgaard denne gang nærmere på makkerparret Svend Aage Geisler og Ingolf Asbjørn Lyhne alias Store Bjørn og Lille Bjørn. De var begge modstandsmænd med speciale i likvideringer. Men de var også kriminelle, der til tider handlede helt på egen hånd og for egen vindings skyld.

See omnystudio.com/listener for privacy information.


Edderkoppen & Min morfar episode 22 - Mordet i Kildeskoven
04/02/2022

n tidlig morgen sidst i maj måned i 1948 finder en murerarbejdsmand liget af en ung kvinde i en lysskakt tæt på Kildeskoven i Gentofte. Hun er blevet skudt, nærmest likvideret, og der er ingen tegn på overgreb eller seksualforbrydelse. Alligevel forfølger politiet sagen som en sædelighedsforbrydelse, og vælger at gå efter "gamle kendinge". Julie Bundgaard kigger sammen med forsker og forfatter Christian Holtet nærmere på sagen om den myrdede 24-årige Jutta Lange, for Christian er stødt på oplysninger i Edderkopsagen som har at gøre med mordet i Kildeskoven.

See omnystudio.com...


Edderkoppen & Min morfar episode 21 - Sortbørskvinderne
03/26/2022

Vi har hørt en del om sortbørsmænd, men hvad med kvinderne? De færdedes skam også på den sorte børs, men oftest i rollen som kone, kæreste, elskerinde eller prostitueret. Krimilands ekspert Christian Holtet har gravet nogle forskellige historier frem i Rigsarkivet, som fortæller om nogle af de kvinder, der blev involveret i den sorte børs. Nogen bevæger sig derind for spændingens skyld, mens det for andre er et spørgsmål om ren overlevelse. I dette afsnit kan du møde nogle af de kvinder som på den ene eller den anden måde b...


Edderkoppen & Min Morfar Episode 20 - Lindes drikkelag
03/19/2022

Johannes Linde er kendt for at være grov og brysk, men lige så udannet han kan være i sin fremtoning, lige så eminent er han til at pleje sine sociale forbindelser. Fra handler med tyskerne, til politifolk han bestikker, til fornemme jagtselskaber med de adelige. Han bevæger sig som en fisk i alle vande, og han formår at sørge for alle hans forbindelser med penge, alkohol eller andre forbudte varer. Men naturligvis også med en forventning om at have en tjeneste til gode. Han drikker jævnligt med nogle af de øverste folk hos politiet og har til...


Edderkoppen & min morfar episode 19 - Journalisternes dagbog
03/12/2022

I slutningen af 1948 er de fleste danskere uvidende om den omfattende organiserede sortbørshandel og den udbredte korruption i politiet. Men det kommer to journalister snart til at lave om på. Poul Dalgaard og Anders Nørgaard fra Socialdemokraten skriver som de første om den københavnske underverden og om de centrale figurer i det som en kløgtig redaktør hurtigt døber Edderkopsagen. Undervejs fører de en hemmelig strengt fortrolig dagbog, og det er den Julie Bundgaard og Christian Holtet dykker ned i i dette afsnit Edderkoppen & Min Morfar.

See omnystudio.com/listener for privacy informati


Edderkoppen & Min Morfar episode 18 - Guldhandel
03/05/2022

Efter at have gennemgået nogle af de centrale personer i efterkrigstidens kriminelle underverden, skal vi denne gang se nærmere på en specifik sortbørsvare - nemlig guld. Sammen med Christian Holtet kigger Julie Bundgaard nærmere på hvordan, hvor meget og ikke mindst hvem der handlede med det populære gule metal. Og hvor blev alt guldet af?

See omnystudio.com/listener for privacy information.