Čteme vám Seznam Zprávy

10 Episodes
Subscribe

By: Seznam Zprávy

Dlouhé čtení ze Seznam Zpráv i v audioverzi. Původní analýzy, komentáře, investigace, které by vám neměly uniknout.

Reportáž: „Václavák“ na Sněžce. Tisíce lidí na horách utrácejí. Má to i svá negativa
#6608
07/10/2024

Reportáž Barbory Kučerové. Pec pod Sněžkou zažívá nápor turistů, kteří míří na nejvyšší vrchol Krkonoš. Město staví apartmánové domy, podporuje podnikatele. Líbí se to ale domorodcům? Seznam Zprávy zjišťují, jak některá místa mění „overturismus“.

Parkoviště v horském středisku v Peci pod Sněžkou se o víkendu ráno začínají rychle plnit. Z aut vyskakují lidé ve slunečních brýlích s trackingovými holemi. Ranní sluníčko hřeje do tváří, v okolí aut se to hemží a skupinky turistů šlapou do mírného kopce. Většina z nich míří na n...


Netanjahu zvažoval, že se cestou do USA zastaví v Česku a Maďarsku
#6635
07/10/2024

Článek České tiskové kanceláře. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu, kterému hrozí, že na něj bude vydán mezinárodní zatykač, zvažoval, že cestou do Spojených států navštíví i Česko a Maďarsko. Nakonec si to ale rozmyslel.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu zvažoval možnost, že by tento měsíc cestou do Spojených států navštívil Českou republiku a Maďarsko. Nakonec se ale rozhodl letět rovnou do USA, kde má 24. července vystoupit v americkém Kongresu. Informoval o tom dnes zpravodajský server The Times of Israel (ToI) s odvoláním n...


Rozhovor: Kdy už si Češi nedají pivo? Šéf Budvaru vysvětluje magickou hranici
#6629
07/10/2024

Rozhovor Zuzany Hodkové s Petrem Dvořákem. Šéf Budějovického Budvaru Petr Dvořák popisuje, jak se proměnil trh s pivem. Počítá s tím, že rekordy v litrech na osobu už Česko lámat nebude. Zároveň sdělil, že podnik odvede do státního rozpočtu 550 milionů korun.

Budějovický Budvar má za sebou úspěšný rok. Tržby meziročně stouply o 11 procent na rekordních 3,37 miliardy korun, zisk vyrostl o polovinu –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ na téměř 400 milionů korun.

Celý článek čtěte zde. 


●       Další články, ale také podcasty, komentáře a videa najdete na zpravodajském serv...


Jak se vyvázat z nevýhodné smlouvy na energie
#6625
07/10/2024

Článek Sofie Krýžové. Ceny energií jsou dolů a lidé hledají výhodnější nabídky u různých dodavatelů. Při změně dodavatele by měli pamatovat i na to, že se jim nemusí vyplatit.

Dodavatelé energií nyní nakupovali elektřinu a plyn levněji a i když v posledních týdnech ceny energií na burze mírně vzrostly, v cenících pro domácnosti se to ještě neprojevilo. Ceny pro koncové spotřebitele šly naopak ještě víc dolů.

Celý článek čtěte zde. 

Další články, ale také podcasty, komentáře...


Duda: Studená válka je zpět a NATO musí reagovat
#6634
07/10/2024

Článek redakce Seznam Zpráv. Polský prezident Andrzej Duda navrhuje, aby se závazné výdaje na obranu v rámci NATO zvýšily na 3 % HDP, jak tomu bylo v minulosti. Míní také, že nezáleží, kdo v USA vyhraje prezidentské volby – důležité je, aby podporoval Evropu.

Polský prezident Andrzej Duda přijel na každoroční summit NATO ve Washingtonu s jednoduchým poselstvím: Nezáleží na tom, kdo sedí v Bílém domě, důležité je, aby budoucí prezident Spojených států podporoval zabezpečení Evropy před Ruskem.

Celý článek čtěte zde. 

...


Evropská raketa nové generace Ariane 6 dokončila první let
#6633
07/10/2024

Článek České tiskové kanceláře. Vypuštění dvou návratových modulů ani návrat horní části rakety na Zemi se nepodařily, uvedla agentura AFP. Činitelé Evropské vesmírné agentury bez ohledu na to hovoří o úspěchu, neboť se podle nich Evropa vrátila zpět do vesmíru.

Nová evropská raketa Ariane 6 ve středu po půlnoci SELČ dokončila svou první misi. Nosič, který má být náhradou za téměř tři desetiletí používanou raketu Ariane 5, na nízkou oběžnou dráhu Země vynesl devět miniaturních satelitů.

Celý článek čtěte zde. 

...


Volební model Medianu ukazuje volební vítězství ANO, prošla by i TOP 09
#6632
07/10/2024

Článek České tiskové kanceláře. Sněmovní volby by v květnu vyhrálo hnutí ANO s 33 % hlasů, druhá ODS by měla 14,5 % a třetí Piráty by volilo 10 % lidí. Do Sněmovny by se dostalo ještě hnutí STAN s podporou 8,5 %, SPD se 7,5 % a TOP 09 s 5,5 % hlasů.

Vyplývá to z volebního modelu, který ve středu na svém webu zveřejnila agentura Median. Z vládních stran ve srovnání s dubnem posílily ODS, STAN i TOP 09, která se vrátila nad pětiprocentní hranici potřebnou pro vstup do Sněmovny.

Celý článek čtěte zde...


Dcera kamerunského prezidenta se přiznala k homosexualitě, v zemi je to trestné
#6631
07/10/2024

Článek České tiskové kanceláře. Brenda Biyaová žije v belgickém exilu, v zemi jejího původu může být ale podle agentury Reuters homosexualita trestána až pěti roky vězení.

Dcera kamerunského prezidenta se veřejně přiznala k homosexuální orientaci a učinila takzvaný coming out pomocí svého účtu na sociální síti Instagram.

Celý článek čtěte zde. 


●       Další články, ale také podcasty, komentáře a videa najdete na zpravodajském serveru Seznam Zprávy. 

●       Své názory, návrhy, otázky, stížnosti nebo pochvaly nám můžete posíl...


Prázdniny: Kdy jsou v Česku, kdy v zahraničí a jak je to na univerzitách
#6626
07/10/2024

Článek Vojtěcha Janků. Prázdniny –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ dny volna, na které se těší snad každý žák. Jak je to ale s prázdninami na vysoké škole? A kdy budou prázdniny v následujícím školním roce? Připravili jsme pro vás informace, které by se mohly hodit.

Letní prázdniny jsou oblíbeným obdobím většiny školáků. Povinně je na našem území zavedla jedna z nejvýznamnějších osob historie českého školství, Marie Terezie. Jejich zavedení ale propagoval i Komenský již o století dříve.

Celý článek čtěte zde. 

Další články, ale také po...


Rwanda tvrdí, že zrušení britského plánu deportací neznamená vrácení peněz
#6630
07/10/2024

Článek České tiskové kanceláře. Kontroverzní plán ohledně deportace nelegálních migrantů z Velké Británie do Rwandy se nekoná. Londýn už ale Rwandě zaplatil 280 milionů eur. Africká země ale peníze vracet nechce, protože to podepsaná dohoda prý nenařizuje.

Rwandská vláda tvrdí, že kontroverzní dohoda o deportaci migrantů, kterou podepsala s Británií, nestanovuje, co se stane s již poskytnutými finančními prostředky v případě odstoupení od smlouvy. To přitom avizovala nově zvolená britská vláda. O detailech smlouvy v úterý informovala agentura AFP.

Celý článek čtěte zde. 


●       Dalš...