BluPodden

40 Episodes
Subscribe

By: Høgskulen på Vestlandet

Kvardagsliv i barnehagen. Produsert av Høgskulen på Vestlandet

PRIDE-markering i barnehagen
#57
06/26/2025

PRIDE-markeringer i barnehagen har de siste årene vekket sterke reaksjoner og skapt krevende debatter. Samtidig er barnehagens verdigrunnlag tydelig forankret i rammeplanen: å fremme mangfold, respekt og likeverd. I denne podcastepisoden tar vi utgangspunkt i en bacheloroppgave som undersøker hvordan barnehager kan markere PRIDE på en måte som støtter barns identitetsutvikling – uten å overse foreldres rett til religionsfrihet. 
Medvirkende: Alicja Sadownik ,førsteamanuensis i pedagogikk, Eydis Sævarsdottir, barnehagelærer og Tor Ragnar Hjelmtveit høyskolelektor i norsk ved HVL.


Kunstfaglig arbeid med de yngste barna – mellom sansing, utforsking og medvirkning
#56
05/28/2025

Hvordan kan vi jobbe estetisk med de aller yngste barna? Og hva skjer når vi legger vekt på prosess fremfor resultat? I denne episoden av BluPodden snakker vi om kunstfaglig arbeid i barnehagen. Jarand og Rakel deler erfaringer, refleksjoner og inspirasjon fra både barnehage og barnehagelærerutdanning. Medvirkende: Jarand Rønneid og Rakel Huglen, begge Høgskulen på Vestlandet.


Derfor husker du – og derfor glemmer du. Episode 2
#55
05/28/2025

I denne episoden av BluPodden fortsetter samtalen med professor Göran Söderlund, denne gangen med fokus på hukommelse og minnesystemer i hjernen. Söderlund forklarer hvordan hjernen ikke er en “lagringsplass” med skuffer, men et komplekst nettverk hvor minner lagres spredt, og hvor hver gang vi henter frem et minne, så bearbeider vi det – og endrer det. Hukommelsen er med andre ord dynamisk. Medvirkende: Professor i spesialpedagogikk Göran Söderlund i samtale med Eivind Rogne, lektor i pedagogikk – begge ved Høgskulen på Vestlandet.


Hva skjer i hjernen når barn lærer? Episode 1
#54
04/25/2025

Hva skjer egentlig i hjernen når barn lærer? Hvorfor husker vi noe – og glemmer annet? Og hvordan kan denne kunnskapen hjelpe oss som jobber i barnehage og skole? I episoden får du høre professor i spesialpedagogikk Göran Söderlund i samtale med Eivind Rogne, lektor i pedagogikk. Begge er tilknyttet Høgskulen på Vestlandet.


Söderlund er kjent fra sosiale medier for sin forskning på ADHD og white noise, men i denne samtalen handler det om noe helt annet: hukommelse, utvikling, læring – og hvordan barn bygger opp sin forståelse av verden.


Ulldotten – Estetisk samspel med dei yngste
#53
04/11/2025

Korleis kan kunstopplevingar skape nærleik, tryggleik og inspirere til leik for dei aller yngste barna?

I denne episoden av BluPodden tek Lena Skjerdal og Henriette Harbitz oss med inn i ei heilt spesiell sanseleg verd der ull, musikk, rørsle og forteljinga om Lille Bæ som frys dannar rammene for den interaktive framsyninga Ulldotten. Etter 15 år med framsyningar ser dei to erfarne pedagogane tilbake på erfaringar, refleksjonar og dei små magiske augneblikka som har oppstått saman med dei yngste barna i barnehage i Noreg og i utlandet. Medverkande: Førstelektor i musikk Lena Skjerdal i samtale...


Kartfaring - utforsking på trehjulssykkel.
#52
04/04/2025

I denne episoden får vi høre om prosjektet Kartfaring, utviklet av Ingrid Skarprud og Gro Merete Eide, og vist under Festspillene i Bergen. Her fikk barn utforske høgskulens område på trehjulssykkel, med en tilhenger der bevegelser ble fanget opp av blekkkuler på papir. Målet var ikke å lære barna å bruke kart, men å åpne for en leken og kroppslig opplevelse av rom og bevegelse – en utforskende kartlegging uten fokus på et ferdig resultat.Medvirkende er førsteamanuensis Lillian Ylvisåker Pedersen og stipendiat Ingrid Skarprud, begge Høgskulen på Vestlandet. 
Les med om prosjektet her: https://hvlopen...


Hvordan lærer små barn norsk som andrespråk i barnehagen?
#51
03/21/2025

Hvordan lærer små barn norsk som andrespråk i barnehagen? I denne episoden møter vi professor Ann-Kristin Helland Gujord fra Universitetet i Bergen, som deler innsikt fra sin forskning på andrespråksutvikling. Vi diskuterer typiske trekk ved språktilegnelse, utfordringer flerspråklige barn kan møte, og hva barnehagelærere kan gjøre for å støtte språkutviklingen i det daglige arbeidet. Medvirkende er professor Ann-Kristin Helland Gujord, Universitetet i Bergen i samtale med professor Hilde Hofslundsengen, Høgskulen på Vestlandet. 


Lek på småbarnsavdeling
#50
03/03/2025

Hvordan kan barnehagelærere skape, utvide og regulere lek for de aller yngste barna? I denne episoden av BluPodden ser vi på en studie som undersøker hvordan norske barnehagelærere samhandler med barn i alderen 2–3 år under lek. Gjennom videoanalyser av 18 barnehagelæreres lek med små grupper av barn, ser forskerne på tre sentrale kjennetegn ved lekepraksiser – og hvordan variasjoner i disse kan påvirke både lekens utvikling og barns inkludering. Medvirkende er førsteamanuensis Lillian Ylvisåker Pedersen og Eivind Rogne, begge Høgskulen på Vestlandet. 
Les artikkelen her: https://www.tandfonline.com/doi/pdf/10.1080/09575146.2024.2371122
 


Forskning i barnehagen
#49
02/07/2025

Hva forskes det egentlig på i norske doktorgradsavhandlinger om barnehagen? Hvilke metoder brukes, og hvilke temaer får mest oppmerksomhet? I denne episoden av BluePodden møter du Hilde Hofslundsengen som deler innsikt fra en studie av 109 doktorgradsavhandlinger (2012–2022). Vi ser på forskningstrender, metoder og kunnskapshull – og diskuterer hvordan forskning kan styrke barnehagepedagogikken. Du møter professor Hilde Hofslundsengen i samtale med lektor i pedagogikk Eivind Rogne, begge ved Høgskulen på Vestlandet. Se også Hofslundsengen sin artikkel i Nordisk barnehageforskning her. 


Bruk av kommunikasjonsapper i barnehager.
#48
01/17/2025

I denne episoden skal vi se nærmere på de komplekse konsekvensene som bruken av kommunikasjonsapper har for barnehager. Vi skal undersøke hvordan disse appene påvirker samarbeidet mellom foreldre og ansatte, og hvordan de  er med å former arbeidshverdagen til barnehagepersonalet. Har teknologien overtatt så mye at den går på bekostning av verdifull tid sammen med barna? Vi vil også diskutere hvordan kommunikasjonsapper kan bidra til å omdefinere foreldrerollen og hvilken innvirkning de har på dynamikken i barnehagemiljøet. Du møter doktorgradsstipendiat Karoline Jangård Selliseth i samtale med lektor i pedagogikk Eivind Rogne, begge ved Høgskulen på Vestl...


Barnehagepionerar i Sogndal: Frå ide til verkelegheit
#47
04/19/2024

Episoden gjev eit interessant innblikk i utviklinga av barnehagar i Sogndal på slutten av 70-talet og byrjinga av 80-talet. Medverkande: Gunn Haugen tidlegare styrar i Kjørnes barnehage og Kari Marie Navarsete tidl. styrar og praksiskoordinator ved HVL. Samtalen blir leia av Sigrid Bøyum førstelektor i pedagogikk ved HVL.


Barnehagepionerar i Sogndal: Med tru på eigen kompetanse
#46
04/19/2024

Bli med på ei spennande reise tilbake til slutten av 70-talet i dei nyaste episodane av BluPodden. Dette var ein tid då det å velje høgare utdanning som kvinne ikkje var vanleg, og det var òg avgrensa kunnskap om førskulelærarutdanninga. Her møter du barnehagepionerane Gunn Haugen og Kari Marie Navarsete som fortel om sine erfaringar som nyutdanna førskulelærarar i Sogndal. Dei deler sine opplevingar frå ei tid då barnehagetilbodet vart forma for å imøtekomme behova til dei som flytta til området for å jobbe ved høgskulen. Medverkande: Gunn Haugen tidlegare styrar i Kjørnes barnehage og...


Programmering gjennom lek
#45
04/05/2024

I denne episoden av BluPodden snakker vi om programmering, realfag og vitenskapen sin plass i barns læring.  Veronica Danielsen, som er fysiker og formidler ved ViteMeir -vtensenteret på Kaupanger, deler sin erfaring om realfag gjennom vitensentre, barnehageaktiviteter og vitenskapelige show. Hør hvordan hun inspirerer til utforskning og forståelse av verden på en tilgjengelig måte. Medvirkende: Førsteamanuensis Jostein Rønning Sanderud, HVL, i samtale med fysiker og vitenskapsformidler Veronica Danielsen, Vitensenteret ViteMeir


Utforskende arbeidsformer i barnehagen
#44
03/15/2024

I BluPodden får vi høre Elin Eriksen Ødegaard i samtale med Hilde Gunnarsson om arbeidsformer i barnehager, spesielt med fokus på utforsking. Gunnarsson jobber som tjenesteleier for barnehagene på Osterøy og har lang fartstid innen barnehagesektoren. Samtalen tar utgangspunkt i resultatene fra en nasjonal undersøkelse utført av forskningssenteret BarnKunne, hvor de blant annet undersøkte hvordan barnehager over hele Norge arbeider med utforskende arbeidsformer i barnehagen. Medvirkende: Professor Elin Eriksen Ødegaard fra BARNkunne- senter for barnehageforskning, HVL og Hilde Gunnarsson, tjenesteleier  Osterøy kommune.


Å tegne med tråd
#43
03/08/2024

Kvifor er det viktig å legge til rette for at barn får utforske eksperimentere med materiale? Kva er ein visuell dialog? Dette er nokre av spørsmåla assisterande instituttleiar ved Institutt for kunstfag Hege Gjerde Sviggum stiller i samtale med Rakel Elice Huglen. I   episoden får ein også høyre Huglen, som er i eit kvalifiseringsløp som førstelektor, fortelje om sitt kunstnarlege utviklingsarbeid der ho blant anna teiknar med tråd.  

 


Språkutvikling og sosial og emosjonell utvikling
#42
12/01/2023

I denne podcast-episoden er professor Courtney Norbury gjest, hvor hun snakker om det nære forholdet mellom språkferdigheter og følelser. Norbury utforsker hvordan språk fungerer som et verktøy for å utvikle mer nyanserte følelseskategorier og forståelsen av andres sinn. Medvirkende er professor Courtenay Norbury fra UCL, England i samtale med professor Hilde Hofslundsengen, HVL. 


Samskaping, lage saman, lære i lag- regional kompetanseutvikling i Barnehagen
#41
11/17/2023

Samskaping- La oss gjere det saman.

I denne podkasten møter du  Ragne Mari Røed Kandal som er styrar i Nygård barnehage i samtale med Astrid Bakken høgskulelektor  ved HVL. Dei snakka om regionalt kompetanseutvikling (REKOMP). Denne ordninga bygger på eit partnerskapssamarbeid mellom høgskulen og barnehagen og går over to år. I denne episoden får du høyre om dette samarbeidet og kva som motiverte for å starte eit utviklingsprosjekt.


Å møte barn med utfordrande atferd i barnehagen
#40
11/02/2023

Korleis handtere utagerande atferd hjå femårsgamle barn i barnehagen? I denne episoden av BluPodden er fokuset retta mot temaet utagerande atferd og inkludering av barn i fri leik. Medverkande: Høgskulelektor i pedagogikk, Merete Nornes-Nymark, i samtale med dei tidlegare HVL-studentane Andrea Sæhle Samland, Kari Skrautvol og Lars Kristian Garnes om deira bacheloroppgåve;  «Du må se bak atferden min». 


Bildeboklesing i svenske språkbadgrupper i finsk førskole
#39
10/20/2023

Korleis møter barn bildebøker, og kva legg pedagogar vekt på i bildeboklesing når finskspråklege barn har svensk som opplæringsspråk? Desse spørsmåla har ph.d.-stipendiat Sofie Tjäru frå Åbo akademi i Finland undersøkt i ein studie av bildeboklesingsøkter med finske 6-åringar i ei svensk språkbadgruppe.

Ho samtaler om funna frå studien og kva vi kan overføre til ein norsk samanheng med ph.d.-stipendiat Randi Høyland, HVL. Dei deltok begge på ein Nordforsk-finansiert workshop for nettverket Nordic Early Literacy Education i Sogndal


Temperament
#38
06/16/2023

Hva er temperament, og hvorfor er det et viktig tema i faglig-pedagogisk forståelse? I denne episoden av BluPodden møter du Kirsten Flaten, redaktør og medforfatter av boka "Temperament hos små og store barn", i samtale Eivind Rogne. Kirsten Flaten er dosent i spesialpedagogikk og Eivind Rogne er lektor i pedagogikk, begge ved Høgskulen på Vestlandet. 

Url til boka: https://utdanning.cappelendamm.no/_temperament-hos-sma-og-store-barn-9788202717520


Glädje i barns litteracitetspraktiker
#37
05/26/2023

Hur kan glädje förstås i små barns litteracitetspraktiker, och hur uppstår glädje i möten mellan barn, vuxna och texter i den sociomateriella miljön?  Postdoktoral forskare Alexandra Nordström (Helsingfors universitet) och postdoktoral forskare Sofia Jusslin (Åbo Akademi) diskuterar dessa frågor utifrån Nordströms (2023) doktorsavhandling ”Joy in young children's literacy practices in early childhood education”.  


Kvalitet i samspelet mellom personale og barn i norske barnehagar
#36
05/05/2023

Kva er god kvalitet i samspelet mellom personale og barn, og kva former for samspelskvalitet kjem til syne hjå personalet når observasjonsverkøyet ECERS-R blir brukt? Med utgangspunkt i ein studie som er publisert i «Nordisk barnehageforsking», blir desse spørsmåla diskutert og problematisert av professor Elisabeth Bjørnestad, OsloMet, og førsteamanuensis Lillian Pedersen, HVL. 

 

Lenkje til studien/artikkelen:

https://nordiskbarnehageforskning.no/index.php/nbf/article/view/321/413


Fem myter om flerspråklighet i barnehagen
#35
03/24/2023

Det eksisterer mange myter om hva vil det si å være flerspråklig og hvordan man best kan støtte utviklingen. I denne episoden knuser vi noen av disse mytene. Medvirkende er phd-stipendiat Randi Høyland, HVL og professor Hilde Hofslundsengen, HVL, Begge er medlemmer i forskningsprosjektet Second Language Plus. 


Kva kompetansar treng barnehagelæraren i framtidas barnehage?
#34
03/03/2023

Den norske barnehagen har dei seinare åra vore i stor utvikling og stort sett alle barn går i barnehage. Krava utanfrå knytt til kva barnehagen skal vere og korleis personalet skal utøve arbeidet sitt har vorte sterkare. I samtale med professor Solveig Østrem snakkar førsteamanuensis Lillian Pedersen om kva kompetansar dette gjer at barnehagelæraren i framtidas barnehage treng. 
Medverkande: Solveig Østrem, professor Oslo Met og professor II HVL og Lillian Pedersen, førsteamanuensis HVL 


Les meir om barnehagelærerutdanning med master i Første Steg med Solveig Østrem:

https://www.utdannings...


Gjerekraft for berekraft
#33
02/17/2023

Gjerekraft for berekraft omhandlar kvifor berekraft er viktig i barnehagen, også i eit meir overordna perspektiv. Korleis berekraft kan utspele seg i dei ulike barnehagepraksisane, er viktig del av dette. Gjerekrafta til barn og vaksne blir eit viktig fokus. Berekraft er noko vi må vere! Medvirkande: Professor i berekraft Marianne Presthus Heggen i samtale med høgskulelektor i pedagogikk Hilde Alme, begge HVL


Hva kjennetegner et godt uteområde i barnehagen?
#32
02/03/2023

I denne episoden møter du barnehagelærer Mari Engesæter i samtale med Jostein R. Sanderud ved barnehagelærerutdanniga, HVL om hva som kan være et godt uteområde i barnehagen. Samtalen har som utgangspunkt Sanderud sin kronikk på NRK ytring "En oppvekst på døde underlag". Medvirkende: Barnehagelærer Mari Engesæter ved Fosshagen barnehage, som er en lærerutdanningsbarnehage, og førsteamanuensis Jostein Rønning Sanderud, HVL.

Les ytringen her: https://www.nrk.no/ytring/en-oppvekst-pa-dode-underlag-1.16143387


Dataspill i barnehagen
#31
01/20/2023

I denne episoden vil du få møte Torstein Unstad ved Universitetet i Tromsø som forteller om et spillprosjekt med Minecraft i barnehagen. Unstad deler erfaringer med, og tanker om bruk av dataspill i barnehagen. Medvirkende: Torstein Unstad, tidligere barnehagelærer og lektor i pedagogikk ved UIT og Eivind Rogne, høgskulelektor i pedagogikk, HVL. 


Juleforberedelse i barnehagen
#30
12/02/2022

Den søte førjulstiden er her og mange barnehjerter gleder seg. Men denne tiden kan også gi noen dilemma – for hva er tradisjon og hva er religion i barnehagen? Hva er egentlig innafor? I denne podkasten snakker førsteamanuensis, prest og teolog Tom Sverre Tomren om dette, sammen med professor Hilde Hofslundsengen, HVL. Dette er året siste podkast – GOD JUL fra oss i BLUpodden!


Bildebøker i barnehagen
#29
11/25/2022

Tema for denne podkasten er bildebøker i barnehagen. Vi snakker om hvorfor bildebøker er viktig, favorittbøker og hva bærekraftig litteratur kan være. Medvirkende er professor Nina Goga og Hilde Hofslundsengen, HVL


Leiken - barnas domene?
#28
11/11/2022

Er leiken berre barnas domene og noko dei tilsette i barnehagen helst ikkje skal delta i? Professor Anne Greve problematiserer dette spørsmålet,  og saman med førsteamanuensis Lillian Pedersen snakkar dei om kva som skjer når når dei barnehagetilsette tek del i barns leik. Medverkande: professor Anne Greve, OsloMet og førsteamanuensis Lillian Pedersen, Høgskulen på Vestlandet. 


Digital barndom og digitalisert oppvekst
#27
10/28/2022

Norge er et av verdens mest digitaliserte samfunn med hensyn til digitale muligheter for innbyggerne. Hvordan påvirker dette barndommen og den digitale sosialiseringen av barn? Medvirkende er pedagogisk leiar i Fosshagen barnehage i Sogndal og høgskulelektor i pedagogikk Mari Engesæter, professor i psykologi Magne Olav Mæhle, HVL og høgskulelektor i pedagogikk Eivind Rogne.


Internasjonal forskning om barn med språkforstyrrelser
#26
10/14/2022

Språkforstyrrelser, eller dld, rammer omtrent 2 barn i hvert klasserom. Det er en «usynlig» vanske og ikke alle barn blir oppdaget før skolealder. I denne episoden hører du om resultatene fra det engelske forskningsprosjektet SCALES, som har fulgt barn med språkvansker fra de var 5 år til 13 år, og vi diskuterer hva pragmatiske språkforstyrrelser er. Medvirkende er professor Courtenay Norbury, UCL, UK og professor Hilde Hofslundsengen, HVL.


Hvordan skaper barn mening i naturmiljøer gjennom lek?
#25
09/30/2022

Hva kan naturmiljø bety for barns lek, og hvordan skaper barn mening mens de leker i naturmiljøer? Dette er problemstillingen i Jostein Rønning Sanderud sin doktoravhandling. I denne episoden møter du høgskolelektor Jostein Rønning Sanderud i samtale med førstelektor i pedagogikk Dag Skram, begge ved Høgskulen på Vestlandet


Lekresponsiv undervisning i svensk barnehage
#24
09/16/2022

Lekresponsiv undervisning i barnehagen – hva er det? I Sverige brukes begrepet undervisning i barnehagen, men hva menes egentlig med det? I denne episoden snakker vi med den svenske barnehageforskeren Maria Magnusson om et forskningsprosjekt hvor lekresponsiv undervisning knyttes til skriftspråksutvikling hos barn. Medvirkende er dr. Maria Magnusson fra Linne Universitet i Kalmar og professor Hilde Hofslundsengen, HVL.


Trøbbel eller moro med flagg?
#23
06/09/2022

Å bruke nasjonalflagg som symbol på mangfold og fest er vanlig praksis i norske barnehager, men ikke alle opplever dette som noe positivt. I denne episoden hører du Lene Angelskår, koordinator ved BARNkunne, i samtale med Marion Oen, migrasjonsrådgiver og PhD stipendiat, Alicja Sadownik og Elin Eriksen Ødegaard, alle fra BARNkunne- senter for barnehageforskning


Å sjå og skapa gode augeblikk frå barns ståstad
#22
06/03/2022

Kan barnevogna vera ein god arena for møter mellom de yngste barna i barnehagen? Eller skapar me vaksne dei beste møta mellom barn når me går på tur? I denne episoden får du høyre om korleis firesetersvogner i barnehagen kan vere ein møtestad for dei yngste barna, og om vaksne sitt ansvar for å skape gode augeblikk i barnhagekvardagen saman med barn. Medvirkande: Anette Kristoffersen Winje og Maritha Berger Nylund. Winje og Nylund har tilsaman ei lang erfaring som pedagogiske leiarar i ulike barnehagar og arbeidar no som høgskulelektorar i pedagogikk på barnehagelærerutdanning...


Nyutdanna barnehagelærar, hjelpetrengande eller visjonære?
#21
05/20/2022

Har du lurt på korleis det er å vere nyutdanna barnehagelærar? Denne podcasten vil gje deg eit innblikk i erfaringane til ein nyutdanna barnehagelærar, og ein veileder sine tankar om kva den nyutdanna treng den første tida i yrket. I tillegg vil du få informasjon om kva rettigheitene til nyutdanna barnehagelærar med tanke på veiledning og oppfølging. Medverkande: Førsteamanuensis Hege Fimreite, Høgskulelektor i pedagogikk Astrid Bakken, Barnehagelærar Christina Roskaritz Diaz frå Sagatun barnehag og Undervisingsinspektør Bente Frøholm, Tonning skule


Uteleikens pedagogiske paradoks
#20
05/06/2022

Er det slik at uteleik alltid er bra for barn, og kva pedagogisk grunngjeving finnes for at born skal leike i naturen? I denne episoden utfordrer Liv Torunn Grindheim den nordiske tatt-for-gitt haldninga av at å leike i natur er bra for barn. Grindheim er tidlegare styrar og barnehagelærar, no professor i pedagogikk ved Høgskulen på Vestlandet og tilknytta forskningsstiftinga BARNKunne. Medvirkande: Professor Liv Torunn Grindheim i samtale med Eivind Rogne lektor i pedagogikk, begge tilsatt på HVL.


Humor i barnehagen
#19
04/22/2022

Hvilken plass har humor i barnehagen, og hva er "group glee" eller latterras? Denne episoden ta utgangspunkt i Kirsten Flaten sin bok Pedagogikk og humor- på godt og vondt. Medvirkende dosent i pedagogikk ved HVL Kirsten Flaten i samtale med Eivind Rogne, lektor i pedagogikk.


Kulturmøte i barnehagen
#18
04/01/2022

Denne episoden handler om bevisstgjøring av hvordan vi setter egne verdier og normer som standard i møte med andre og hvordan vi kan redusere vår etnosentrisme. Medvirkende: Førsteamanuensis Monica H. Skaten og førstelektor Ane Bergersen