Doodskast

10 Episodes
Subscribe

By: Darko Groenhagen & Farida Lemouchi

In deze podcast gaan Farida Lemouchi en Darko Groenhagen samen in gesprek over de eindigheid van het leven. Dat doen ze meestal met z'n tweeën, maar er kan zo nu en dan ook een gast aanschuiven. Het onderwerp 'de dood' wordt vaak gemeden, maar met behulp van deze podcast hopen de hosts juist om ook dit, voor iedereen, onvermijdelijke te bespreken.

S03e08 - Bitter in de mond maakt het hart gezond
#27
08/26/2023

Vanuit de studio in Eindhoven praten Farida en Darko deze keer met Lianne van der Voort. Zij is psychosociaal verpleegkundige vanuit een narratieve therapie en wijkverpleegkundige en heeft daardoor regelmatig met de dood te maken. Ze handelt vaak vanuit zorg en helpt mensen met chronische en langdurige klachten, door zich te verdiepen in het verhaal rondom de klacht.

www.doorklink.nl
www.instagram.com/doods.kast


S03e07 - Ondraaglijk lijden
#26
07/28/2023

Farida en Darko zijn afgereisd naar Geleen om samen met huisarts Peter Mekel in zijn tuin plaats te nemen en te praten over zijn rol als SCEN-arts. SCEN staat voor Steun en Consultatie bij Euthanasie Nederland. Hij is dus naast huisarts ook een arts die speciaal is opgeleid om te adviseren over en te ondersteunen bij euthanasie en hulp bij zelfdoding. Deze artsen spelen een belangrijke rol bij het beoordelen of een verzoek om euthanasie voldoet aan de wettelijke criteria en ethische normen.

www.doorklink.nl
www.instagram.com/doods.kast


S03e06 - It's the end of the world as we know it
#25
07/15/2023

In deze aflevering schuift kunsthistorica en auteur Eva Rovers bij Darko en Farida aan tafel. Zij is o.a. de schrijfster van de biografieën van Boudewijn Büch en Helene Kröller-Müller, maar is ook actief als klimaatactiviste en mede-oprichter van Bureau Burgerberaad, waarmee ze zich inzet voor een nieuwe vorm van democratie. Door een bijna dood-ervaring is haar kijk op de wereld veranderd. Genoeg stof voor een interessant gesprek dus.

www.doorklink.nl
www.instagram.com/doods.kast


S03e05 - Leve de Dood!
#24
05/20/2023

In deze aflevering praten Darko en Farida met Eva Heerdink. Zij heeft al op jonge leeftijd ervaringen gehad met de dood, die haar hebben doen zoeken naar andere manieren om om te gaan met de dood. Het bracht haar o.a. in Egypte en Mexico en juist daar vond ze het vieren van de dood iets heel moois. Ze studeerde rouwverwerking en combineert dit met haar ervaringen in Mexico en maakt kleine ‘In Memoriam’ kunstwerken in de Mexicaanse stijl.

www.doorklink.nl
www.instagram.com/doods.kast


S03e04 - Godsakker
#23
04/15/2023

Darko en Farida zijn op bezoek bij Stefani de Bie van Hommage Uitvaarten. Zij is niet alleen uitvaartbegeleider, maar ook begraafplaatsbeheerder. In de aula van de begraafplaats bespreken ze hoe je een uitvaart kunt regelen en dat je daar ook best een heleboel zelf in kunt kiezen.

www.doorklink.nl
www.instagram.com/doods.kast


S03e03 - Leven na de dood
#22
04/01/2023

Femme en Michiel hadden een jong gezin toen hij werd gediagnostiseerd met lymfeklierkanker. Na een moeilijke behandelperiode overleed hij in 2019. In deze aflevering praat Femme, samen met Darko en Farida, openhartig over deze moeilijke periode en de dood van Michiel. 

www.doorklink.nl
www.instagram.com/doods.kast


S03e02 - Op sterven na dood
#21
03/18/2023

Darko en Farida zijn op bezoek bij PJ. Hij kreeg te horen dat hij een niet meer te genezen hersentumor heeft. Zijn laatste tijd beleeft hij met zijn Patricia, familie en vrienden in zijn eigen fietsenmaker-werkplaats. Het is een mooi openhartig gesprek, waarbij ook Patricia nog zal aanschuiven. Rust zacht, PJ.

www.doorklink.nl

www.instagram.com/doods.kast


S03e01 - De voltooid verleden tijd
#20
03/04/2023

Na een nodige pauze zijn Darko en Farida weer terug met het derde seizoen van Doodskast. Dit keer vanuit het nieuwe atelier van Darko in Eindhoven. Het leven is eindig, maar hoe kijk je erop als je weet wanneer het echt eindigt? Maak je dan bepaalde keuzes om je leven te leven of geef je het op? Niet voor iedereen is dat hetzelfde en in deze podcast wordt dat besproken. Ook bespreken Farida en Darko hoe je overledenen herinnert en blikken ze een beetje vooruit op dit nieuwe seizoen.

www.doorklink.nl

www.instagram.com...


S02e09 - Rouw op je dak
#19
08/21/2022

Iedereen komt in het leven wel in aanraking met verlies. Dat kan pijn en verdriet veroorzaken, maar ook andere gevoelens oproepen. Het zorgt in ieder geval ook in zekere mate voor een tijd van rouw, maar hoe moet je daar nu eigenlijk mee omgaan? Is daar een goed manier voor en een slechte? Kun je het leren om daarmee om te gaan en moeten we dit wellicht ook leren aan de kinderen? Dit zijn allemaal zaken waar Darko en Farida in deze aflevering over praten.

www.doorklink.nl
www.instagram.com/doods.kast


S02e08 - De dood met een spirituele saus
#18
08/06/2022

Darko en Farida schuiven in Hapert aan tafel bij energetisch therapeut Miranda Stokmans. Zij vertelt o.a. hoe ze in de leer is gegaan bij een Groenlandse sjamaan en hoe ze zich met haar stichting inzet voor de inheemse bevolking van Groenland. Hoe wij als westerlingen kunnen leren van hun onvoorwaardelijk liefde voor moeder aarde en op wat voor manier er anders naar de dood wordt gekeken als je dichter bij de de natuur staat.

www.nativegreenland.org
www.doorklink.nl