pTro-presten

40 Episodes
Subscribe

By: pTro

Hør «ordspirer» fra pTro-presten Vidar Mæland Bakke, her deler han tanker og andakter. Til daglig er Vidar Mæland Bakke prest i Bymenigheten - Sandnes, en valgmenighet i Den norske kirke.

Kroppens teologi del 3: "Fallet og løftet"
#298
Last Monday at 2:39 PM

I denne tredje episoden i serien om «Kroppens teologi» handler det om fallet i menneskehetens tidligste historie, og hvordan det fikk konsekvenser for våre kropper, våre relasjoner og vår seksualitet. I sin hverdag møter Alexis Lundh mange flotte mennesker med sterke historier om kropp og seksualitet som ikke passer helt med idealene. «Rett og galt er ikke plassen å starte», sier Alexis, «men vi bør snakke om hva som er sant». Alexis Lundh jobber til daglig for Tro og Medier og foreningen Heltfri. pTro-presten Vidar Mæland Bakke jobber til daglig i ByMenigheten - Sandnes, en valgmenigh...


Hvordan elsker du oss
#297
Last Friday at 11:32 AM

Når Gud sier, «jeg elsker dere», er det ikke typisk at vi svarer med et spørsmål: «Hvordan elsker du oss?» Det er profeten Malaki pTro-presten Vidar Mæland Bakke tar utgangspunkt i når han deler sine tanker om Guds kjærlighet i dagens «spire». Til daglig er Vidar prest og daglig leder i ByMenigheten - Sandnes, en valgmenighet i Den norske kirke. 

 


Braut og Bakke- Palestina, Dekapolis, Pollestadbibel og poetisk visdom
#296
11/20/2023


 

I dette ordskiftet mellom presten Vidar Mæland Bakke og kommentatoren Sofie Braut går samtalen friskt om alt fra dagens Palestina til evangelienes Dekapolis, lanseringen av Pollestadbibelen og poetisk visdom til nye menighetsrådsmedlemmer. Til daglig er Sofie Braut kommentator i avisa Dagen, mens Vidar Mæland Bakke er prest i ByMenigheten - Sandnes. 

 


Kroppens teologi episode 2: "Skapt i Guds bilde"
#295
11/20/2023

I denne andre episoden i serien om «Kroppens teologi» tar Vidar Mæland Bakke og Alexis Lundh utgangspunkt i 1. Mosebok, kapittel 1 og spør hva det innebærer at våre menneskekropper er skapt i Guds bilde. Alexis Lundh jobber til daglig for Tro og Medier og foreningen Heltfri. Han reiser Norge rundt med foredrag for ungdom og foreldre om seksualitet og det han kaller «en bedre historie». pTro-presten Vidar Mæland Bakke er til daglig prest og daglig leder i ByMenigheten - Sandnes, en valgmenighet i Den norske kirke. 

 

 


Ro og tro
#293
11/17/2023

I denne «spiren» fra pTro-presten Vidar Mæland Bakke, skal det blant annet handle om noe han kaller for «aforismer». Og han forteller om noen kloke ord han har fått fra en god venn og veileder som heter Ommund. Til daglig er Vidar prest og daglig leder i ByMenigheten - Sandnes, en valgmenighet i Den norske kirke. 

 


Kroppens teologi del 2: " Skapt i Guds bilde"
#294
11/17/2023

I denne andre episoden i serien om «Kroppens teologi» tar Vidar Mæland Bakke og Alexis Lundh utgangspunkt i 1. Mosebok, kapittel 1 og spør hva det innebærer at våre menneskekropper er skapt i Guds bilde. Alexis Lundh jobber til daglig for Tro og Medier og foreningen Heltfri. Han reiser Norge rundt med foredrag for ungdom og foreldre om seksualitet og det han kaller «en bedre historie». pTro-presten Vidar Mæland Bakke er til daglig prest og daglig leder i ByMenigheten - Sandnes, en valgmenighet i Den norske kirke. 


Skiltmaler Hansen
#292
11/10/2023

I denne «spiren» fra pTro-presten Vidar Mæland Bakke, forteller han om Skiltmaler Hansen, en noe original mann som han ble litt kjent med i oppveksten på Stranda. Hvor har bygdeoriginalene tatt veien, spør Vidar, som til daglig er prest og daglig leder i ByMenigheten - Sandnes, en valgmenighet i Den norske kirke. 


Kroppens teologi del 1: «Hva sier kroppen om Gud?»
#291
11/10/2023

«Hva sier kroppen om Gud?» Dette spørsmålet forsøker prest Vidar Mæland Bakke og Alexis Lundh å svare på i denne podkastserien på fire episoder med temaet «Kroppens teologi». Alexis Lundh jobber til daglig for Tro og Medier og foreningen Heltfri. Han reiser Norge rundt med foredrag for ungdom og foreldre om seksualitet og det han kaller «en bedre historie». pTro-presten Vidar Mæland Bakke er til daglig prest og daglig leder i ByMenigheten - Sandnes, en valgmenighet i Den norske kirke. 

 


Fornuft, følelser og andre fyrlys
#290
11/03/2023

I denne «spiren» fra pTro-presten Vidar Mæland Bakke varsler han om at han er både i det poetiske og det filosofiske hjørnet. For det er urolige tider vi lever i. Hvordan bruker vi både fornuft og følelser og har vi også andre fyrlys å navigere etter? Til daglig er Vidar prest og daglig leder i Bymenigheten - Sandnes, en valgmenighet i Den norske kirke. 


Håndregel for slitesterkt trosliv
#288
10/27/2023

Kan fingrene på hånda være til hjelp for et slitesterkt trosliv? Det mener pTro-presten Vidar Mæland Bakke, som til daglig er prest og daglig leder i ByMenigheten - Sandnes, en valgmenighet i Den norske kirke. 

 

 


Skal vi alltid følge hjertet vårt?
#289
10/27/2023

"Er det riktig å alltid følge hjertet sitt?" spør pTro-presten Vidar Mæland Bakke. Spørsmålet er et svar til Vårt Lands kommentator Åste Dokka som har engasjert seg i debatten om det nye undervisningsopplegget «Identitet og seksualitet», utgitt av seks barne- og ungdomsorganisasjoner. Til daglig er Vidar prest og daglig leder i ByMenigheten - Sandnes, en valgmenighet i Den norske kirke. 

 Presten og kommentatoren
#287
10/12/2023

I podkastserien «Presten og kommentatoren», samtaler Vidar Mæland Bakke og Sofie Braut om aktuelle hendelser i lys av kristen tro. I denne episoden handler det blant annet om fredens fyrste, nobelprisvinnere og profetisk lederskap. Til daglig er Sofie  kommentator i avisa Dagen og Vidar er prest og daglig leder i ByMenigheten - Sandnes.  (Varighet: 36 minutter)


Josefs tøystykke
#286
10/12/2023

Hvordan kan to tøystykker og to menn ved navn Josef være vitner hver på sin måte om at Jesus både var sann Gud og sant menneske, spør pTro-presten Vidar Mæland Bakke i dagens «spire». Til daglig er Vidar prest og daglig leder i ByMenigheten - Sandnes, en valgmenighet i Den norske kirke. 


Plant flere menigheter
#285
10/06/2023

I denne podkastserien møtes pTro-presten Vidar Mæland Bakke og pinsepastor Per Eivind Kvammen til samtale om viktige verdier og praksiser i det norske menighetslivet i dag, på tvers av kirkesamfunn. I denne episoden snakker de om menighetsplanting som misjonsstrategi, før og nå. 


Å gjete de fete
#284
10/06/2023


 

Hvem er det som trenger gode hyrder eller gjetere? Er det de svake og trengende, eller er det de ressurssterke og mektige? Dette spørsmålet stiller pTro-presten Vidar Mæland Bakke i dagens «spire». Til daglig er Vidar prest og daglig leder i ByMenigheten - Sandnes, en valgmenighet i Den norske kirke. 

 

 


Splagchnizestai
#283
09/22/2023

I dag introduserer pTro-presten Vidar Mæland Bakke oss for det greske ordet «splagchnizestai». Ordet oversettes gjerne med «medynk» eller «medfølelse». Men hva betyr det opprinnelig? Og hva lærer det oss om Jesus? Til daglig er Vidar prest og daglig leder i ByMenigheten - Sandnes, en valgmenighet i Den norske kirke. 

 

 


pTro-presten og pinsepastoren - introepisode
#282
09/18/2023

«I denne podkastserien møtes pTro-presten Vidar Mæland Bakke og pinsepastor Per Eivind Kvammen til samtale om viktige verdier og praksiser i det norske menighetslivet i dag, på tvers av kirkesamfunn. I denne første introduksjonspodkasten tar de pulsen på pinsebevegelsen i Norge. Hva vil det si å være «dissenter»? Hvilken aldersgruppe bør en gudstjeneste særlig rettes inn mot? Og hva er fordeler og ulemper med pinsevenners pragmatisme og tilpasningsdyktighet i form?»

 


Lettere å være venn enn tjener?
#281
09/15/2023

- Er det lettere å være en venn enn å være en tjener? Dette er spørsmålet pTro-presten Vidar Mæland Bakke spør seg i dagens «spire». Til daglig er Vidar prest og daglig leder i ByMenigheten - Sandnes, en valgmenighet i Den norske kirke. 


Presten og kommentatoren - om kirkevalget
#279
09/08/2023

Her følger første episode i høstens podkastserie kalt «Presten og kommentatoren», der prest i ByMenigheten - Sandnes og pTro-prest Vidar Mæland Bakke og kommentator i avisa Dagen, Sofie Braut møtes til ordskifte om likt og ulikt i kirke og samfunnsliv. I denne utgaven av podkasten har de et skråblikk på årets kirkevalg, de snakker om valgmenigheter og Sofie kommer med en varm bokanmeldelse. 


A-lag og B-lag
#280
09/08/2023

I dagens «spire» fra pTro-presten Vidar Mæland Bakke handler det om vår tendens til å tenke om hverandre at vi spiller på A-laget eller B-laget i Guds rike. Men Jesus viser gang på gang at han ikke plasserte sine etterfølgere i sånne kategorier. Til daglig er Vidar prest og daglig leder i ByMenigheten - Sandnes, en valgmenighet i Den norske kirke. 


Jesusrevolusjonen
#278
09/01/2023

I dagens «spire» fra pTro-presten Vidar Mæland Bakke forteller han om sitt besøk i kinosalen nylig der han så filmen Jesus Revolution om begynnelsen på Jesusvekkelsen i USA på slutten av 60-tallet og 70-tallet. Han deler tre viktige lærdommer fra filmen. Til daglig er Vidar prest og daglig leder i ByMenigheten - Sandnes, en valgmenighet i Den norske kirke. 


Et ord til deg i mengden
#277
08/25/2023

I dagens «spire» fra pTro-presten Vidar Mæland Bakke tar han utgangspunkt i en scene fra filmserien The Chosen, som omhandler Jesu liv. Det er lett å bare se seg selv som en i den store mengden. Men se ikke vekk fra at Jesus har en personlig hilsen til deg i dag. Til daglig er Vidar prest og daglig leder i ByMenigheten - Sandnes, en valgmenighet i Den norske kirke. 


Sykemeldt jord
#276
08/24/2023

I dagens «spire» fra pTro-presten Vidar Mæland Bakke handler det om en jord som er feberhet og frykten som sniker seg på i møte med ekstremværet i sommer. Hvordan møter vi dette med vår tro på Gud?
 
 Til daglig er Vidar prest og daglig leder i ByMenigheten - Sandnes, en valgmenighet i Den norske kirke. 
 
 


Likhet bereder grunnen for splittelse
#275
06/30/2023

Også i denne spiren leser pTro-presten Vidar Mæland Bakke et utdrag fra den nye boka «Fem toneangivende personer» som han har skrevet sammen med Torstein Eidem Nordal og Egil Elling Ellingsen. Boka er utgitt på Frekk forlag. Det handler om sammenhengen mellom enhet og forskjellighet i et sunt kristent lederskap. Til daglig er Vidar prest og daglig leder i ByMenigheten - Sandnes, en valgmenighet i Den norske kirke. 


Misjonsbefalingen og de fem ledertypene
#274
06/23/2023

I denne spiren leser pTro-presten Vidar Mæland Bakke et utdrag fra den nye boka «Fem toneangivende personer» som han har skrevet sammen med Torstein Eidem Nordal og Egil Elling Ellingsen. Finnes det en sammenheng mellom misjonsbefalingen i Matteus 28 og den femfoldige utrustningen beskrevet i Efeserne 4? Til daglig er Vidar prest og daglig leder i ByMenigheten - Sandnes, en valgmenighet i Den norske kirke. 

 


Alpha - Bravo - Charlie
#273
06/16/2023

I denne «spiren» fra pTro-presten Vidar Mæland Bakke handler det om å ha innflytelse, slik som Alpha, Bravo og Charlie har. Til daglig er Vidar prest og daglig leder i ByMenigheten - Sandnes, en valgmenighet i Den norske kirke. 


Pinseparadokser
#272
06/09/2023

Vi kan ikke fange Den hellige ånd i en lampe og kontrollere ham, sier pTro-presten Vidar Mæland Bakke i dagens «spire». Til daglig er Vidar prest og daglig leder i ByMenigheten - Sandnes, en valgmenighet i Den norske kirke. 


Braut og Bakke: Keller, Vigeland og pinse
#271
05/25/2023

Når samfunnsdebattant, skribent og lektor Sofie Braut og prest og ordgyter Vidar Mæland Bakke møtes over en kaffekopp, har de ikke vanskeligheter med å finne ting å snakke om. I denne podkasten snakker de om Tim Keller, Vigeland-vekkelsen og pinsens paradokser. 


Bibelen på tretti ord
#270
05/19/2023

Er det mulig å oppsummere den kristne tro på tretti ord, spør pTro-presten Vidar Mæland Bakke i dagens «spire». Til daglig er Vidar prest og daglig leder i ByMenigheten - Sandnes. 


Kongen er død. Leve kongen
#269
05/12/2023

Alle øyne har vært rettet mot kroningsseremonien i Storbrittannia i det siste. I dagens «spire" fra pTro-presten Vidar Mæland Bakke tar han utgangspunkt i Jesaja kapittel 6 og det mektige synet av Herren på sin trone. Hva kan det bety at kapittelet starter med å nevne en annen konge? Til daglig er Vidar prest og daglig leder i ByMenigheten - Sandnes, en valgmenighet i Den norske kirke. 

 


Tusen måter å si jeg elsker deg på
#268
05/09/2023

I denne «spiren" fra pTro-presten Vidar Mæland Bakke snakker han om at Jesus har tusen måter å fortelle at han elsker oss på. Noen av disse måtene mener han å finne gjemt i Johannes-evangeliets kapittel 21, da Jesus møter disiplene ved Tiberiassjøen etter oppstandelsen. Til daglig er Vidar prest og daglig leder i ByMenigheten - Sandnes. 


Hvilket språk snakker troen din
#267
05/09/2023

Hvordan foretrekker du å kommunisere med Gud? Hva er ditt trosspråk? Dette spør pTro-presten Vidar Mæland Bakke i dagens «spire». Til daglig er Vidar prest og daglig leder i ByMenigheten - Sandnes, en valgmenighet i Den norske kirke. 


Så lenge det er håp
#266
04/14/2023

Vi er i påsketiden, og i den anledning leser pTro-presten Vidar Mæland Bakke et stykke fra sin bok «Gi mine øyne lys. Håpsord gjennom mørket». Stykket har han kalt, «Så lenge det er håp». Til daglig er Vidar prest og daglig leder i ByMenigheten -Sandnes, en valgmenighet i Den norske kirke. 

 


Den lengste - den mørkeste - den lyseste
#265
04/14/2023

«Den lengste fredagen, den mørkeste lørdagen, den lyseste søndagen»

 

«Det er et mysterium gjemt i det aller tyngste mørket. Mysteriet om en kjærlighet som seirer. Mysteriet om at døden rommer håp», sier pTro-presten i denne påskevandringa i ord. Til daglig er Vidar prest og daglig leder i ByMenigheten-Sandnes, en valgmenighet i Den norske kirke. 

 


Ordskifte med Braut og Bakke - om lykkeindeks, livsmening og påskens budskap
#264
04/04/2023

For noen uker siden ble FN´ lykkeindeks for 2022 offentliggjort, der Finland kom på 1. plass og Norge på 7. plass. I denne utgaven av «Ordskifte med Braut & Bakke» snakker de to snakkesalige vennene om lykke. Hvordan møter vi disse lykkekriteriene fra et kristent perspektiv og hvordan kan påskebudskapet være en kommentar til FN´s lykkeindeks?

 

Til daglig er Sofie Braut prosjektleder i Laget for prosjektet «Grill en kristen». «pTro-presten» Vidar Mæland Bakke er til daglig prest i ByMenigheten - Sandnes, en valgmenighet i Den norske kirke. 


Gjør dette til minne om meg
#263
03/31/2023

«Gjør dette til minne om meg», sa Jesus den første gangen. Det gjorde vennene til Jesus. De overleverte, sier pTro-presten Vidar Mæland Bakke i denne «spiren» om påsketradisjoner. Hvordan overleverer vi? Til daglig er Vidar prest og daglig leder i ByMenigheten-Sandnes. 

 

 


Inderlig bønn
#262
03/23/2023

Hva betyr det når noen ber en såkalt «inderlig" bønn for noe eller noen, spør pTro-presten Vidar Mæland Bakke i dagens «spire». Til daglig er Vidar prest og daglig leder i ByMenigheten - Sandnes, en valgmenighet i Den norske kirke. 


Jakobs-stigen
#261
03/17/2023

Er det lenge siden du har spilt «stigespill»? Spør Ptro-presten Vidar Mæland Bakke i dagens «spire». Han mener at stigespillet kan være som et satirisk bilde på selve livet. Men i Bibelen møter vi en annen stige. Til daglig er Vidar prest og daglig leder i ByMenigheten - Sandnes, en valgmenighet i Den norske kirke. 

 


Mammons falske profeter
#260
03/10/2023

I dagens «spire» fra pTro-presten Vidar Mæland Bakke, snakker han om Mammon og bekymringer. Mammon er som en falsk profet som påberoper seg å kunne se inn i framtiden og fortelle oss hva som kommer til å skje. Til daglig er Vidar prest og daglig leder i ByMenigheten - Sandnes, en valgmenighet i Den norske kirke. 

 


Mammons falske profeter
#259
03/10/2023

I dagens «spire» fra pTro-presten Vidar Mæland Bakke, snakker han om Mammon og bekymringer. Mammon er som en falsk profet som påberoper seg å kunne se inn i framtiden og fortelle oss hva som kommer til å skje. Til daglig er Vidar prest og daglig leder i ByMenigheten - Sandnes, en valgmenighet i Den norske kirke.