pTro-presten

40 Episodes
Subscribe

By: pTro

Hør «ordspirer» fra pTro-presten Vidar Mæland Bakke, her deler han tanker og andakter. Til daglig er Vidar Mæland Bakke prest i Bymenigheten - Sandnes, en valgmenighet i Den norske kirke.

2 Engelen Gabriel
#221
Yesterday at 7:00 AM

«I pTro-presten Vidar Mæland Bakkes adventskalender, fortsetter samtalen mellom Maria og Elisabet. I dag forteller Maria om engelen Gabriel».


1 Marias hjerte
#220
Last Thursday at 7:00 AM

pTro presten Vidar Mæland Bakke deler tankar med oss som ein adventskalender her i pTro. Første «luke» heter «Marias hjerte» og introduserer den lange samtalen som Maria og Elisabet skal ha gjennom adventstiden.


Å vende hjertet til barna
#219
11/25/2022

Vi nærmer oss adventstiden, og pTro-presten Vidar Mæland Bakke har denne uka smugkikket på en adventstekst som handler om neste generasjon. Til daglig er Vidar prest i Bymenigheten - Sandnes, en valgmenighet i Den norske kirke.


Håpets såkorn
#218
11/18/2022

I dagens «spire» fra pTro-presten Vidar Mæland Bakke har han stanset for ordene i Salme 126 om de som sår med tårer og høster med jubel. Til daglig er Vidar prest i Bymenigheten - Sandnes, en valgmenighet i Den norske kirke.


Titus-frivillighet
#213
11/11/2022

I Andre Korinterbrev dukker det opp en liten detalj om en medarbeider av Paulus ved navn Titus. Denne viktige detaljen har pTro-presten Vidar Mæland Bakke stoppet opp for i dagens «spire». Til daglig er Vidar prest og daglig leder i Bymenigheten - Sandnes, en valgmenighet i Den norske kirke.


Mor Theresas hemmelighet
#214
11/04/2022

Etter Mor Teresas død i 1997 ble omgivelsene kjent med sider av hennes liv som de færreste hadde visst noe om. Dette forteller pTro-presten Vidar Mæland Bakke om i dagens «spire». Til daglig er Vidar prest i Bymenigheten - Sandnes, en valgmenighet i Den norske kirke.


Ordskifte med Braut og Bakke - Underordning del 2
#217
11/03/2022

"Eg er nok eit omvandrande paradoks. Eg er jo alt anna enn stille i samfunnet. Men kanskje eg har avinstallert min ryggmargsrefleks som norsk feminist i møte med desse tekstane", sier Sofie Braut i dagens episoden av "Ordskifte med Braut&Bakke", der tema fortsatt er debatten rundt underordning.


Ordskifte med Braut og Bakke - Underordning del 1
#216
10/26/2022

I vår høstet Sofie Braut massiv kritikk fordi hun i et intervju i Stavanger Aftenblad sa at hun forsøker å respektere Bibelens ord om å underordne seg sin ektefelle. Det ble en voldsom debatt over flere uker, både i Aftenbladet og i Vårt Land. - Er dette særlig relevant å debattere i 2022, tenkte pTro-presten Vidar Mæland Bakke den gang. I podcasten du nå skal få høre forsøker han å finne ut hva Sofie Braut egentlig mener om underordning i ekteskapet.


Visdomsord
#212
10/21/2022

pTro-presten Vidar Mæland Bakke liker Salomos ordspråk. I denne «ordspiren» deler han noen visdomsord fra Ordspråkene kapittel 25. Til daglig er Vidar prest i Bymenigheten - Sandnes, en valgmenighet i Den norske kirke.


Tomas-spørsmålet
#211
10/14/2022

Tror jeg at Gud ble et menneske – og at dette mennesket døde, men lever i dag? Dette er Tomas-spørsmålet. Finnes det egentlig noe viktigere spørsmål, spør pTro-presten Vidar Mæland Bakke i dagens «spire». Til daglig er Vidar prest i Bymenigheten - Sandnes, en valgmenighet i Den norske kirke.


Troens mørke natt
#210
10/07/2022

I denne «spiren» fra pTro-presten Vidar Mæland Bakke, forteller han om Mor Teresas som i store deler av sitt voksne liv opplevde å leve i et åndelig mørke. Til daglig er Vidar prest i Bymenigheten - Sandnes, en valgmenighet i Den norske kirke.


Ordskifte med Braut og Bakke - intro
#215
09/29/2022

Når samfunnsdebattant, skribent og lektor Sofie Braut og prest og ordgyter Vidar Mæland Bakke møtes over en kaffekopp, har de ikke vanskeligheter med å finne ting å snakke om. I høst har de startet podkastprosjektet "Braut og Bakke". Her får du servert det første ordskiftet i serien.


Samlemani
#209
09/16/2022

Hva samler du på? Dette spørsmålet stiller pTro-presten Vidar Mæland Bakke i dagens «spire». Til daglig er Vidar prest i Bymenigheten - Sandnes, en valgmenighet i Den norske kirke.


Kjenn deg selv for å kjenne Gud
#208
09/09/2022

Kjenn deg selv for å kjenne Gud! Det høres ut som om setningen er skapt for vår tid. Bør ikke vi kristne være skeptiske til det moderne jaget etter å finne seg selv og være seg selv, spør pTro-presten Vidar Mæland Bakke i dagens «spire». Til daglig er Vidar prest i Bymenigheten - Sandnes, en valgmenighet i Den norske kirke.


Jonas reise
#207
09/02/2022

Profeten Jona er en mann som både viser følelser som fortvilelse, sinne, sorg og tristhet, og Gud møter ham i alt sammen. Hva kan vi lære av Jona, spør pTro-presten Vidar Mæland Bakke i denne «spiren». Til daglig er Vidar prest i Bymenigheten - Sandnes, en valgmenighet i Den norske kirke.


Da Titanic traff isfjellet
#206
08/26/2022

pTro-presten Vidar Mæland Bakke snakker om sammenhengen mellom emosjonell sunnhet og sunn åndelighet i dagens «spire». Til daglig er Vidar prest i Bymenigheten - Sandnes, en valgmenighet i Den norske kirke.


Å ha lov å bruke utestemme inne
#205
08/01/2022

«Som menighetsleder er det fristende å skape et innendørsklima der høye stemmer og kritiske røster regnes som et problem», sier pTro-presten Vidar Mæland Bakke i denne «sommer»-spiren, der han blant annet kommenterer reaksjonene etter terroren i Oslo, 25. juni. Til daglig er Vidar prest og daglig leder i Bymenigheten - Sandnes, en valgmenighet i Den norske kirke.


Kairos i samtalerommet
#204
06/08/2022

I dagens podkast i serien «Kairostider» forteller pTro-presten Vidar Mæland Bakke hvordan han tror kairosøyeblikk kan oppstå i åndelige samtaler og gjøre Jesus nærværende og relevant for oss. Til daglig er Vidar prest i Bymenigheten - Sandnes, en valgmenighet i Den norske kirke.


Åndens reise
#203
06/03/2022

P-Tro-presten Vidar Mæland Bakke forteller i denne «spiren» om hvordan han daglig ble minnet om pinsens under da han var pastor i Stavanger International Church for en del år tilbake. I dag er Vidar prest i Bymenigheten-Sandnes, en valgmenighet i Den norske kirke.


Å bedømme åndene og skjelne tidene
#202
06/01/2022

I dagens «spire» fra pTro-presten Vidar Mæland Bakke tar han opp igjen tråden fra en tidligere podkast og snakker videre om det å bedømme åndene og skjelne tidene. Til daglig er Vidar prest i Bymenigheten - Sandnes, en valgmenighet i Den norske kirke.


David og Goliat i et livsfaseperspektiv
#201
05/27/2022

I dagens «spire» fra pTro-presten Vidar Mæland Bakke har han latt seg inspirere av konfirmasjonene han har vært med i den siste måneden, både som konfirmantprest og fadder til to konfirmanter. Hva kan fortellinga om David og Goliat bety i et livsfaseperspektiv? Til daglig er Vidar prest i Bymenigheten - Sandnes, en valgmenighet i Den norske kirke.


Alle steder og alle tider
#200
05/25/2022

Kristi Himmelfart er den dagen da disiplene så Jesus forsvinne gjennom Kairos-vinduet og inn i det evige, sier pTro-presten Vidar Mæland Bakke, som i dagens episode i serien «Kairostider» tillater seg å dele noen ganske så høytflyvende tanker, siden det tross alt er dagen før Kristi Himmelfart. Til daglig er Vidar prest i Bymenigheten - Sandnes, en valgmenighet i Den norske kirke.


Hvordan har du det med Gud?
#199
05/20/2022

I dagens «spire» fra pTro-presten Vidar Mæland Bakke forteller han om en ny bok han har vært med på som har kommet ut nylig på Luther forlag. Boka heter «Påkoblet. Enkelt og overkommelig andaktsliv». Til daglig er Vidar prest i Bymenigheten - Sandnes, en valgmenighet i Den norske kirke.


Ode til frihet
#198
05/18/2022

I dagens «spire» uttrykker pTro-presten Vidar Mæland Bakke sin takknemlighet over årets feiring av 17. mai med det han kaller en "enkel ode til frihet». Til daglig er Vidar prest og daglig leder i Bymenigheten - Sandnes, en valgmenighet i Den norske kirke.


Djevelens mulighetsrom
#197
05/11/2022

Kan djevelen også være en aktør i våre kairostider? spør pTro-presten Vidar Mæland Bakke i dagens «spire». Han går på leting etter svar både i antikkens greske litteratur, i Lukas-evangeliet og hos en av det forrige århundrets store teologer, Paul Tillich. Til daglig er Vidar prest og daglig leder i Bymenigheten - Sandnes, en valgmenighet i Den norske kirke.


Alt har sin tid
#196
04/29/2022

I dagens «spire» fra pTro-presten Vidar Mæland Bakke handler det om Forkynnerens ord: «Alt har sin tid». Hva har disse orda med krigen i Ukraina å gjøre, og har den betydningsfulle teologen Paul Tillich noe å bidra med i en serie om Kairostider? Til daglig er Vidar prest og daglig leder i Bymenigheten - Sandnes, en valgmenighet i Den norske kirke


Kleopas sitt kairosøyeblikk del 2
#195
04/27/2022

pTro-presten Vidar Mæland Bakke har fundert litt på hvem denne Kleopas var som Jesus møtte på vei til Emmaus. I to podkaster forsøker han å leve seg inn i Kleopas sitt store kairos-øyeblikk. Her kommer andre del. Til daglig er Vidar prest og daglig leder i Bymenigheten - Sandnes.


Kleopas sitt kairosøyeblikk
#194
04/22/2022

pTro-presten Vidar Mæland Bakke har fundert litt på hvem denne Kleopas var som Jesus møtte på vei til Emmaus. I to podkaster forsøker han å leve seg inn i Kleopas sitt store kairos-øyeblikk. Her kommer første del. Til daglig er Vidar prest og daglig leder i Bymenigheten - Sandnes.


Et credo for kairos
#193
04/20/2022

Spire 102: Et credo for kairos Etter å ha holdt på med sin serie om Kairostider siden jul her på pTro, gjør pTro-presten Vidar Mæland Bakke en liten oppsummering i dag, i form av det han kaller et credo for kairos Til daglig er Vidar prest og daglig leder i Bymenigheten - Sandnes, en valgmenighet i Den norske kirke.


Korsets Kairos
#192
04/15/2022

Hvem var han egentlig, denne Simon fra Kyréne som tilsynelatende tilfeldig fikk en rolle i påskedramaet i Jerusalem? I to podkastepisoder forsøker pTro-presten Vidar Mæland Bakke å utforske korsets gåte gjennom Simon fra Kyrénes øyne. Her får du del 2.


Kyrénerens kairos
#191
04/13/2022

Hvem var han egentlig, denne Simon fra Kyréne som tilsynelatende tilfeldig fikk en rolle i påskedramaet i Jerusalem? I to podkastepisoder forsøker pTro-presten Vidar Mæland Bakke å utforske korsets gåte gjennom Simon fra Kyrénes øyne. Her får du del 1.


Kairos koster
#190
04/06/2022

Etter å ha snakket om tidebønn og hviledag som gode rammer for kairostid, minner pTro-presten Vidar Mæland Bakke i dag om motstanden som vi må regne med når vi søker kvalitet og dybde i det kristne livet. Til daglig er Vidar prest og daglig leder i Bymenigheten - Sandnes, en valgmenighet i Den norske kirke.


Tidebønnens 4 s-er
#189
03/30/2022

Kan vi mennesker legge til rette for et «kairosøyeblikk», spør Ptro-presten Vidar Mæland Bakke i dagens «spire», der han fortsetter å snakke om «tidebønn"? Til daglig er Vidar prest i Bymenigheten - Sandnes, en valgmenighet i Den norske kirke.


Når klokkene kaller til bønn
#188
03/25/2022

Ordet «klokke» har sin opprinnelse hos irske munker på 400-tallet, forteller pTro-presten Vidar Mæland Bakke i dagens «spire» i serien «Kairostider». Til daglig er Vidar prest og daglig leder i Bymenigheten - Sandnes, en valgmenighet i Den norske kirke.


Tidebønn
#187
03/23/2022

I dag vil jeg dele med dere min tidebønn i den aller mest konsentrerte og enkle form jeg vet om, sier pTro-presten i dagens «spire» i serien «Kairostider». Vidar er prest og daglig leder i Bymenigheten - Sandnes, en valgmenighet i Den norske kirke.


Salme 31 - en salme i krig
#186
03/09/2022

Salme 31 handler om våre tider, men dette er ikke tenkt som vakker livsfilosofi, et glass vin man nipper til i avslappet selskap, sier pTro-presten Vidar Mæland Bakke i dagens «spire» i serien «Kairostider». Vidar er til daglig prest og daglig leder i Bymenigheten - Sandnes, en valgmenighet i Den norske kirke


Kristen tro i en tid med krig
#185
03/04/2022

-Når livet settes på spissen, har vi sterke og gode verdier i vår kristne tro å løfte fram, sier pTro-presten Vidar Mæland Bakke, som reflekterer over den siste ukas dramatiske hendelser. Til daglig er Vidar prest og daglig leder i Bymenigheten - Sandnes. 


Levd liv ved Betesda
#184
02/23/2022

For sin egen del ga mannen opp håpet for lenge siden, og ligger der bare av gammel vane, forteller pTro-presten Vidar Mæland Bakke når han i dag tar oss med til Betesda i sin serie om Kairostider. Til daglig er Vidar prest og daglig leder i Bymenigheten - Sandnes.


Skjebnetro eller framtidshåp?
#183
02/18/2022

Den som bare lever "i nuet" og har blikket vendt mot en kjent fortid, taper av synet mulighetsrommet for forandring og utvikling, sier pTro-presten Vidar Mæland Bakke i dagens «spire» i serien «Kairostider». Vidar er til daglig prest og daglig leder i Bymenigheten - Sandnes.


Neste sommer
#181
02/16/2022

En av sommer-låtene som får pTro-presten Vidar Mæland Bakke i god stemning er Lars Lillo-Stenbergs «Neste sommer». Hva forteller den oss om syklisk tidsforståelse, spør Vidar i sin serie «Kairostider». Til daglig er Vidar prest og daglig leder i Bymenigheten - Sandnes, en valgmenighet i Den norske kirke