Beetweters
Sofie en Luck graven diep om alles over gezonde voeding te ontdekken.
#54 Insulineresistentie

Het is niet zo gemakkelijk om een goeie balans tussen een koolhydraatarm voedingspatroon en intensief sporten te vinden. Wanneer je te weinig koolhydraten in de tank hebt zitten, geraak je snel leeg. Aan de andere kan een langdurig overgebruik van suiker(s) een insulentieresistentie veroorzaken. En toch hebben al deze situaties dezelfde oplossing. Bovendien verklaart Sven hoe een onverwachte wending in onze dagelijkse bezigheden (fight, flight or freeze) het koolhydraatniveau beïnvloedt.
#53 Acne

Niet alleen jongeren hebben last van acne, ook volwassenen kunnen er ongemakken van ondervinden. Zowel bij mannen als bij vrouwen kan ance een gevolg zijn van een verkeerde voedselinname, tenzij het hormonaal bepaald is. Wat zijn de oorzaken en hoe kunnen we het eventueel voorkomen?
#52 Orgaanvlees

Wat is orgaanvlees? Zijn er voordelen aan het eten van dit soort vlees? Dankzij een vraag van een luisteraar praten we er over.
#51 Vasten vs Detox

Wat is het verschil tussen vasten en detox-en? Wat is het nut van een kuur? Mag iedereen er aan beginnen en is het effect van een kuur al aangetoond? Kan vasten als medicijn dienen? Tot slot deelt Lynn haar ervaring met een nieuwe kuur.
#50 Stoelgang en wind

Sven en Luck praten over het gemiddeld aantal keren dat een gezonde mens per dag naar het toilet gaat. Wat is het gemiddeld aantal keren dat een normale persoon een wind(je) laat? Wat kan de reuk van winderigheid ons vertellen? Wat is de oorzaak van de onaangename geuren en hoe kunnen we dat met aangepaste voeding oplossen of voorkomen? Wat kunnen we leren van de 'golden drop' ?
#49 Rusteloze benen

Veel mensen hebben een magnesiumtekort en hebben het niet door. Een tekort aan magnesium is meestal moeilijk te herkennen, rusteloze benen is slechts één van de symptomen. Wat zijn de manieren om het te ontdekken? Uit welke voeding haalt ons lichaam magnesium? Luck vertelt vanuit zijn ervaring over het magnesiumtekort van zijn moeder en hoe het verholpen is.
#48 Lactose

Problemen met lactose kunnen best vervelend zijn. Wanneer spreken we van een lactose-intolerantie, wat zijn de symptomen en wanneer is het een allergie? Maar vooral: hoe kunnen we onze voeding aanpassen om de ongemakken van lactose-problemen te vermijden of te minimaliseren?
#47 Vermoeidheid

Vermoeidheid, wat is het precies? Hoe herkennen we het? Met welke voeding valt het te verhelpen en te voorkomen?
#46 Afrodisiaca

Oesters, aardbeien, mosselen, vijgen, asperges,… worden omschreven als afrodisiaca. Erotiserend voedsel dat het libido de hoogte zou injagen. Maar klopt het wel dat de goesting in deze voedingsmiddelen ook een lustopwekkend effect hebben? We verleiden Sven met alle prikkelende vragen.
#45 Zware metalen

Detox! Is dit nodig en op welke manier kan het? Een luisteraar vraagt wat ze kan doen nadat een te hoge dosis zware metalen ontdekt werd in haar bloed.
#44 Starten met Keto: ervaringen

Starten met Keto: onze ervaringen
Sofie nam een vriendin onder de arm om samen het keto-experiment aan te gaan. We verzamelen in deze aflevering alle tegenstrijdige ervaringen en ontdekken dat de mindset een cruciale rol speelt in de weg naar ketose.
#43 Hormonale disbalans

Een luisteraar wil op een gezonde manier afvallen en vindt heil bij intermittend fasting, vele groenten en een minimum aan koolhydraten. Toch ervaart ze een hormonale disbalans. Wat kan ze doen? We vragen het aan Sven!
#42 Buikloop?

Wat eten tegen buikloop? Wanneer onze darmen overhoop liggen, is het soms niet eenvoudig om uit te maken wat je wel of niet mag eten. Zijn de klassieke toasts, rijstwater, bananen of cola zonder prik een goede oplossing? We maken tijdens deze aflevering kennis met geactiveerde kool en de magische krachten hiervan. Luister naar deze aflevering als antwoord op een luisteraarsvraag vanop het toilet.
#41 Slaapvoeding

Slaap je beter van een warme kop melk met scheutje honing of een klassiek slaapmutsje? Bestaat er zoiets als slaapvoeding? En wat is het belang van triptofaan in onze voeding? Sven geeft een uitgebreide toelichting over hoe voeding invloed kan uitoefenen op onze slaap.
#40 Starten met Keto

Keto wordt vaak gebruikt als dieet om af te vallen, toch is Sofie vooral geïnteresseerd in het fenomeen 'ketose'. Wanneer je lichaam niet voldoende koolhydraten binnen krijgt, gaat het op zoek naar een andere bron van energie via vetverbranding. Hierbij komen ketonen vrij. Dit proces wordt ketose genoemd. Maar wat mag je verwachten van ketose? Hoe geraak je er? Wat zijn de voor- en nadelen? Kan je nog sporten? Wat mag je wel en niet meer eten? Sven legt het ons uit.
#39 Ziekte van Crohn

De ziekte van Crohn zoekt gezonde voeding: we stellen geen diagnoses of raden geen medische behandelingen aan maar we zijn wel erg benieuwd naar het complexe effect van gezonde voeding op ons lichaam. Sven legt grondig uit hoe vitaminen, ontstekingen, bio-voeding, gember, stress en glutenvrije voeding op elkaar kunnen inwerken. Hopelijk krijg je daarmee een aanzet om verder jouw medische pad te bewandelen.
#38 Happy food

Bestaat happy food of comfort food? Of zijn er voedselbestanddelen waarvan we comfy in de zetel nestelen? Tomaten zouden gecatalogeerd worden onder happy food, terwijl wij eerder vrolijk worden van een stukje chocolade. Sven geeft toelichting bij een aantal producten die onze gelukshormonen de hoogte in jagen en vertelt je graag waarom dat zo is.
#37 Omegabaars

De zoektocht naar een gezonde vis leidde ons naar Stijn Van Hoestenberghe. Hij ontpopte zich als een jongetje met een goudvis tot de viskweker van de toekomst. Zijn droom werd werkelijkheid: hij ontwikkelde een duurzame vis. Ontdek hoe zijn denkproces evolueerde tot een wetenschappelijk succesverhaal met een lekker en gezond product in de winkelrekken vandaag.
#36 Bewegen versus Diëten

Als we kilo’s willen verliezen, wat heeft dan de meeste impact: op onze voeding letten of intensief sporten? Welk is de juiste balans en waar moeten we rekening mee houden? Hoeveel calorieën verbruiken we tijdens het sporten en wat leren we over het lichaam in rust?
Sven geeft een heldere uitleg en rekent alle verbruik uit in hamburgers zodat we precies verstaan hoe ons lichaam werkt.
#35 Eten tegen verzuring

Twee luistervragen worden gebundeld in deze aflevering. Hoe kan je een gezonde huisgemaakte granola maken als er toch nog havermout (koolhydraten) in de oven moeten? En hoe kunnen symptomen van verzuring in het lichaam voorkomen worden met de juiste voeding? Sven zoekt het voor jou uit!
#34 Koffie

Sommige mensen lusten geen koffie en vragen zich af waarom anderen koffie drinken? Wat is de functie van deze zwarte drank? Wat zijn de voordelen én de nadelen van deze gezelligheidsdrank? Wat doet koffie met onze insuline? Waarom is het bij intermittent fasting toegelaten?
#33 Lekkende darm

Luck heeft slecht nieuws gekregen; hij heeft blijkbaar een lekkende darm met daarbovenop verschillen neveneffecten. Reden genoeg om aan de alarmbel te trekken en onze consulent Sven te raadplegen.
#32 To shake or not to shake?

Luisteraar Sarah is op zoek naar de juiste shake om erna te kunnen gaan sporten. Waar moet ze op letten? Wat zou de juiste shake of voeding kunnen zijn? Sven geeft haar advies.
#31 Nutriscore

De Nutriscore is gemaakt om de consument beter te begeleiden om gezondere keuzes te maken in de supermarkt. Is het systeem duidelijk genoeg voor iedereen of zaait het hier en daar verwarring? Welk algoritme bepaalt de score?
#30 Vis

Vis is onmisbaar in elk gebalanceerd voedingsschema. Is vette vis de gezondste? Hoe vaak eten we best deze zeedieren? Wat zijn de voor- en de nadelen (én de gevaren) van té veel vis? Waar moeten we op letten bij de bereiding? Zijn er alternatieven voor veganisten of mensen die geen vis lusten? In deze aflevering kom je alle belangrijke info over de geschubde dieren te weten.
#29 Chocolade

België is wereldwijd bekend voor o.a. zijn heerlijke chocolade. Bestaat 'gezonde' chocolade? Welke effecten heeft chocolade op onze gezondheid? Worden we werkelijk gelukkiger van chocolade? Wat zijn de voor- en nadelen van deze overheerlijke lekkernij?
#28 Vegan of veggie

Wat zijn de voordelen van veganistische vleesvervangers, wormenburgers en insecten voor menselijke consumptie? Hoeveel eiwitten en vetten bevatten deze alternatieven? Vinden we in deze opties voldoende voedingsstoffen? Is het plantaardige aanbod (tofu, tempeh, seitan) een verstandige keuze? Wat is het verschil tussen veganistisch en vegetarisch? Wat is een goeie balans voor een alleseter en waarom eten sommigen nog vlees?
#27 Wat eet Sven?

Sofie en Luck krijgen regelmatig de vragen: Eet Sven altijd gezond? Durft hij wel eens te 'zondigen'? Hoe bewust kiest hij zijn maaltijden? In deze aflevering geeft Sven zijn persoonlijke geheimen prijs. Hij bekent dat hij wellicht verslaafd is aan anandamide.
#26 Snacks

Een gezonde snack, bestaat dat? Hebben we tussendoortjes nodig? En waarom zouden we dan die nodig hebben? Als we er niet kunnen aan weerstaan, wat moeten die snack dan (niet) bevatten?
#25 Cholesterol te hoog?

Cholesterol te hoog? Wat mag ik nog eten?
Hoe lager je cholesterol, hoe beter. Met een gezonde leefstijl kun je het cholesterolgehalte in het bloed verlagen maar het verminderen van verzadigd vet is ook zeker een must. We zetten een luisteraar op pad.
#24 Energiedranken

Hoe (on)gezond zijn energiedranken? Het drinken van een energiedrankje kan de vermoeidheid in het verkeer tegengaan. Maar op de langere termijn is er mogelijk een kans op negatieve effecten. Er kunnen problemen ontstaan wanneer energiedrankjes gebruikt worden als slaapvervangers. Verder bevatten ze vaak een hoog suikergehalte... We analyseren in deze aflevering op vraag van een luisteraar de energiedranken.
#23 Voedseldriehoek

Een paar jaar geleden werd de verouderde voedseldriehoek ondersteboven gedraaid, met als gevolg dat verschillende elementen op een andere plaats terecht kwamen. Wat kunnen we leren van de vernieuwde voedseldriehoek en de daarbij behorende promotie?
#22 DNA

Wat kan je leren van een DNA-test in functie van jouw gezondheid? Wat kan je proactief uit deze informatie halen om een langer leven te bekomen? We bespreken met Sven deze nieuwe ontwikkelingen en bekijken hoe “Personlized Medicine" de toekomst zal worden.
#21 Melk

Is melk goed voor elk? En wat is het verschil tussen alle verschillende soorten? Melkproducten kunnen voor- én nadelen voor je gezondheid hebben. Al is de wetenschap er nog niet uit wat de exacte impact is. En sowieso is die natuurlijk afhankelijk van het type (melk, kaas, yoghurt, …) én het vetgehalte. Sven geeft meer info en doet een paar nieuwe onthullingen…
#20 Gezond eten na een maagverkleining

Wat mag of kan je nog eten na een maagverkleining? Steeds meer mensen met overgewicht kiezen voor een gastric sleeve of bypass. De gevolgen op de eetgewoonte nadien is echter even ingrijpend. Luisteraar Bert blijft na een geslaagde operatie achter met veel vragen en te weinig medische opvolging. Samen met voedingsexpert Sven leggen we de aandachtspunten bloot.
#19 Intuïtief eten

Hoe heb jij de kerst-en nieuwjaarsdiners verteerd? Heeft jouw maag ook overdaad moeten verwerken? En waarom is het zo moeilijk om in gezelschap het dessert aan jou te laten voorbij gaan? In deze aflevering bespreken we hoe we beter kunnen luisteren naar de signalen van ons lichaam. Wanneer hebben we genoeg? Waarom eten we wat we eten en wanneer we eten? Hoe leer je de signalen van het lichaam te interpreteren?
#18 Collageen

Voor een stralende en rimpelvrije huid zijn collageen supplementen erg populair. Toch is er een natuurlijke en veel goedkopere manier om collageen via onze voeding op te nemen. Alle info en tips vind je in deze aflevering.
#17 Magnesium (als stressremmer)

Stress beheerst een groot deel van ons leven en kan ervoor zorgen dat ons metabolisme helemaal op z’n kop staat. Magnesium kan hiervoor een oplossing bieden. Een onevenwichtig dieet en diverse chronische ziekten kunnen eveneens leiden tot een magnesium tekort. Sven legt de werking ervan uit en bespreekt de mogelijke oplossingen.
#16 Alcohol

Alcohol is een sociaal aanvaarde drug en heeft een verdovend effect op de hersenen? Maar waarom is dit zo ingebakken in onze Bourgondische eetcultuur? Welk effect heeft het gebruik van alcohol op de rest van ons lichaam?
#15 Brood

Wél brood eten of niet? Als we toch brood nuttigen, welk brood nemen we dan best? Van waar komt dat opgeblazen gevoel? Door wat kunnen we brood vervangen? Wat is gekiemd brood?