1Twente Vandaag Uitgelicht

40 Episodes
Subscribe

By: 1Twente

Elke dag vind je hier de beste fragmenten uit de uitzending van 1Twente Vandaag

Voorzitter Batavierenrace over de editie van 2021
#66
Yesterday at 4:00 PM

De Batavierenrace met deelname van honderden hardlopende studenten komt volgende week op 22, 23 en 24 april weer langs. Normaal gesproken beginnen de studenten in Nijmegen te lopen en komen ze uit op de atletiekbaan op de Universiteit Twente. Vorig en dit jaar gaat het onder invloed van corona heel anders.


Hengelose islamdeskundige over de ramadan
#65
Last Tuesday at 4:00 PM

Op 13 april begint de negende maand van de islamitische maankalender. Wellicht doet dat nog geen belletje rinkelen.. Dat wordt waarschijnlijk beter als ik de naam van die maand noem. Die is namelijk beter bekend als: de ramadan. Veel niet-moslims associëren de maand met vasten, maar de ramadan is meer dan dat.


Moskeebestuurder over rechtszaak tegen raadsbesluit
#64
Last Monday at 4:00 PM

De Enschedese gemeenteraad schoot in december het bestemmingsplan voor de bouw van een nieuwe moskee aan de Kuipersdijk af. Een zoveelste teleurstelling voor het hoofdzakelijk Turkse bevolkingsdeel van de stad, dat al negen jaar pogingen waagt om ergens een nieuw gebedshuis te kunnen bouwen. Het bestuur van de moskee stapte onlangs naar de Raad van State om recht te halen.


Twentse koordirigent spreekt met Koningin Maxima
#63
Last Sunday at 4:00 PM

geen concerten, geen repetities en geen zang meer, al een hele tijd. Het publiek mist ‘t, maar ook de zangers en koren zelf hebben het te verduren. Marielle Effing uit Wierden geeft als dirigent leiding aan meerdere koren in Overijssel .. om haar en haar koren een hart onder de riem te steken had ze gister wel een heel bijzonder gesprek, namelijk.. Met Koningin Maxima!


Raadslid waarschuwt voor gezondheidsrisico’s windmolens
#62
Last Saturday at 4:00 PM

Terwijl de geesten van de Twentenaren rijp worden gemaakt voor de plaatsing van tientallen windmolens, omdat we die opdracht nu eenmaal hebben en volgens Louis Koopmans -opperhoofd van de Regionale Energie Strategie – die ook verplicht moeten uitvoeren, vecht VVD-raadslid Joost Nijhuis tegen de komst van die vermaledijde verstoorders van ons landschap en nu ook onze gezondheid. Vraag is of hij nog veel te makken heeft en zich niet opstelt als een soort Don Quichotte, die ook tegen windmolens vocht.


Errol Herder wil Hengelose basisschooljeugd laten bewegen in meivakantie
#61
Last Friday at 4:00 PM

Door de coronamaatregelen zijn we minder gaan bewegen. In 2019 waren er wekelijks zo'n 10,4 miljoen Nederlanders aan het sporten, dat zijn er nu nog zo'n 8,7 miljoen. Vooral jonge kinderen scoren slecht. En door minder te bewegen, holt ook hun mentale gezondheid achteruit. Errol Herder weet daar alles van hen. Hij is niet alleen leerkracht aan een basisschool in Enschede, maar verzorgt ook gymlessen bij de Hengelose Gymnastiek Vereniging. Hij wil de Hengelose jeugd in de meivakantie massaal in beweging krijgen.


>>> Wethouder Jeroen Diepemaat over (niet-)legaal kamerverhuur in Enschede
#60
04/08/2021


NN Mission Marathon: 'Beste atleten van de wereld naar Enschede'
#59
04/07/2021

Ineens was daar gisteravond bijzonder sportnieuws voor Twente: de NN Mission Marathon wordt dit jaar niet gelopen in Hamburg, maar... in Enschede. En da’s niet zomaar een marathon; ‘s werelds allerbeste marathonloper van het moment, Eliud Kipchoge, zal aan de start verschijnen; 70 lopers uit de absolute wereldtop zullen er een gooi doen naar kwalificatie voor de Olympische Spelen in Japan deze zomer. Wanneer: 18 april, de dag dat eigenlijk de Enschede Marathon zou zijn. Dat ging niet door, maar nu speelt de organisatie een belangrijke rol in de organisatie van de NN Mission Marathon.


Projectleider Fietsstad Enschede over gratis snelle fietsen
#58
04/06/2021


Enschede vs Oldenzaal in NK Tegelwippen
#57
04/05/2021

Het jaarlijkse NK tegelwippen is weer van start gegaan. Gemeenten in het hele land gaan de uitdaging aan om de meeste (tuin)tegels te verwisselen voor groen. De wedstrijd is bedacht om wateroverlast te voorkomen, koelte te bieden, water vast te houden bij droogte en de leefruimte voor planten en dieren te vergroten. Dit jaar is extra speciaal, er is namelijk een onderlinge strijd tussen Enschede en Oldenzaal.


Ben Coelman over Bachs Matthäus-Passion in mini-docu 'Aus Liebe'
#56
04/04/2021

Voor sommigen is het iets dat ze geen jaar willen missen rond de paastijd: de Matthäus Passion. Nou zullen die mensen ongetwijfeld weten waar ze eigenlijk naar luisteren. Maar er is ook een groep die er ooit wel eens van heeft gehoord, maar eigenlijk niet echt een idee hebben. En er is een groep die er nog nooit van heeft gehoord. Waar hoor jij bij?


Wibout Dragt: 'Leden TVO hebben massaal voor nieuwbouw en dus leefbaarheid Beckum gestemd'
#55
04/03/2021

Een belangrijke horde richting nieuwbouw in Beckum is maandagavond genomen. De leden van omnisportclub TVO hebben massaal vóór verkoop van veld 3 aan de gemeente Hengelo gestemd. Op die kavel moeten 17 woningen verrijzen, waaronder 7 starterswoningen. Met name die laatste zijn essentieel voor de leefbaarheid van het kerkdorp. In de studio Wibout Dragt, vice-voorzitter van de Stichting Samen Bouwen aan Beckum.


Cliënt Twentse zorgcentra over Wereld Autismedag
#54
04/02/2021

Mocht je vandaag een blauw belicht gebouw zien.. Dat is om aandacht te vragen voor autisme. Het is vandaag namelijk Wereld Autismedag.. Ook op Bij de Twentse zorgcentra is er vandaag genoeg aandacht voor deze speciale dag. Bij ons in de studio is iemand die dagelijks te maken heeft met ADHD en autisme, want hij heeft het zelf: Thijs Fleer.


Wethouder Hengelo over nieuw marktplein
#53
04/01/2021

Het marktplein in Hengelo gaat definitief op de schop. Woensdag stemde de gemeenteraad vrijwel unaniem in met het plan dat de afgelopen maanden in samenwerking met inwoners tot stand is gekomen. Een historisch besluit, want het wederopbouwplein ondergaat een totale gedaantewisseling.


CDA-raadslid over onrust rondom growshops in Enschede
#52
03/31/2021

De winkeliers in de binnenstad van Enschede maken zich grote zorgen over de toename van growshops. Dat zijn winkels die producten voor wietteelt verkopen. Enschede telt er nu 17 volgens winkeliersvereniging Winkelhart Enschede en als het aan hen ligt blijft het daarbij. Ze schreven in november al een brief aan de gemeenteraad, maar vonden geen gehoor. Nu brengt het Enschedees CDA-raadslid Mart van Lagen deze brief opnieuw aan het licht.


Assistent professor UT vindt slimme oplossingen voor gehandicapten
#51
03/30/2021

‘We gaan het maken’. Dat is de titel van een televisieprogramma waarin vijf uitvinders – slash – knappe koppen van de UT slimme oplossingen zoeken voor mensen met een handicap. Het BNN/VARA-programma startte begin deze maand. De laatste van de vier afleveringen werd vorige week uitgezonden.


Eddy van Hijum (CDA-gedeputeerde Overijssel) over positie Pieter Omtzigt
#50
03/29/2021

Een bijzondere steunbetuiging voor Enschedeër Pieter Omtzigt zondag in Enschede. Het Tweede Kamerlid kwam de afgelopen tijd herhaaldelijk in het nieuws. De eigen partijtop zou met hem in de maag zitten, en afgelopen donderdag werd de zinsnede ‘Positie Omtzigt, functie elders’ op papieren van de verkenners gezien. Alsof ze het kritische kamerlid liever kwijt dan rijk zijn. Voor 300 mensen was dat genoeg reden om als protest mee te lopen in een mars in het centrum van Enschede. Ook vanuit de Overijsselse gelederen van het CDA verscheen een steunverklaring voor Pieter Omtzigt. Mede ondertekend door gedeputeerde Eddy van Hijum.


UT-promovenda: Virtual Reality helpt forensisch psychiatrische patiënt
#49
03/28/2021

Technologie kan forensisch psychiatrische patiënten enorm helpen om van hun problemen af te komen. Die patiënten laten agressief of seksueel grensoverschrijdend gedrag zien en hebben tegelijkertijd een psychische aandoening. Hun behandeling zou erg geholpen zijn met technologieën als Virtual Reality en mobiele apps. Dat concludeert Hanneke Kip na haar promotie-onderzoek aan de Universiteit Twente.


In de bres voor Twentse ondernemers: "De Twentse economie in stand houden"
#48
03/27/2021

Stefan Jacobs uit Enschede gaat zich inzetten voor Twentse ondernemers die financieel geraakt worden door de coronacrisis. Met het lopen van een hele marathon hoopt hij genoeg geld binnen te halen om vijf tot twintig ondernemers te helpen. De teller staat momenteel op ruim tweeduizend euro, maar hij hoopt dat dat bedrag de komende weken nog oploopt: "het zou heel gaaf zijn als wij tienduizend euro bij elkaar kunnen sprokkelen."


Carine van AdoptIDee Haaksbergen over koppeling kinderen aan bedrijven
#47
03/26/2021

'Hoe jonger, hoe creatiever'. Dat is de gedachte achter het concept AdoptIDee. Kinderen denken veel makkelijker out of the box, dan volwassenen, die vanaf een bepaalde leeftijd 'terminaal serieus' genoemd kunnen worden. Woorden die wij niet hebben bedacht, maar afkomstig zijn van de mensen achter AdoptIDee, dat de creatieve geest van basisschoolleerlingen verbindt met innovatieve ondernemers uit de regio, om te beginnen in Haaksbergen.


ZGT-chirurg Claassen trots op predikaat, maar ‘het echte werk begin nu pas’
#47
03/25/2021

Ziekenhuis ZGT kreeg deze week de status ‘topklinisch ziekenhuis’ en mag nu deel uitmaken van de vereniging Samenwerkende Topklinische Ziekenhuizen. ZGT, met vestigingen in Hengelo en Almelo, is dolblij met de erkenning. Naar eigen zeggen treedt het nu toe tot de ‘eredivisie van Nederlandse ziekenhuizen’. Ad Claassen, chirurg en voorzitter van de Coöperatie Medisch Specialisten bij ZGT, legt in 1Twente Vandaag uit wat deze promotie inhoudt en dat het nog maar een begin is.


Prya Rampersad hoopt via EO-programma aan donornier te komen
#46
03/24/2021

Vorig jaar zomer trad de nieuwe Donorwet in werking. Iedereen is donor, tenzij... Komen hierdoor meer organen beschikbaar? En zorgt dit voor kortere wachtlijsten? De Hengelose Prya Rampersad leeft al jaren zonder nieren, moet dagelijks dialyseren en wil dolgraag een donornier. Daarom meldde ze zich aan voor het EO-programma 'De 100: wachten op een donor'. Daarin worden 100 mensen gevolgd die een donororgaan zoeken.


Rijksmuseum Twenthe behoudt meesterwerk na miljoenenroof
#45
03/23/2021

In 2018 dacht het museum in Enschede 2,6 miljoen euro over te maken naar Dickinson om dít meesterwerk van landschapsschilder John Constable te kopen, maar in werkelijkheid gingen die miljoenen naar een hacker in Hong Kong. Rijksmuseum vond: wij hebben betaald, dus het schilderij is van ons. Maar Dickinson had die betaling dus nooit ontvangen. Meer dan twee jaar vechten en meer dan vierduizend mailtjes volgden, maar... die zijn uiteindelijk niet voor niets geweest. Er is nu een deal; het schilderij blijft definitief in Enschede!


Windmolens in Boekelo 'Mensen willen wel hun steentje bijdragen'
#42
03/22/2021

Inwoners van Enschede West, Usselo en Boekelo vragen met een petitie aandacht voor hun bezwaren tegen windmolenjoekels in hun omgeving. Twee en half keer de Alphatoren – da’s inderdaad best hoog... In vier dagen tijd haalden ze achthonderd tegen-handtekeningen op. BurgerBelangen-raadslid Barry Overink stelde er vragen over aan het college.


Coördinator EnschedeLAB over cultuursteun corona
#43
03/21/2021

Meestal komt Enschede er karig van af, maar soms bedeelt het rijk de stad bijna uitbundig. In dit geval: bijna 3 miljoen euro voor de noodlijdende culturele sector. Maar: wie behoren daartoe? Hoe vind je die makers die hun kop niet of nog maar net boven water kunnen houden? Hoeveel zijn dat er, waar zitten ze en weten ze hier van?


Gladjakker Bram Agterbos speelt hoofdrol in bioscoopfilm One of Us
#43
03/20/2021

Bram Agterbos is vooral bekend als één van De Gladjakkers, waarmee hij grappige Twentse sketches maakt voor het gelijknamige YouTube-kanaal. Deze zomer gaat hij een nieuw avontuur aan. De Oldenzaler heeft een hoofdrol te pakken in de bioscoopfilm ‘One Of Us’.


Wasbare luiers Jeffrey Scholten vallen in de smaak bij 'dragon' Shawn Harris
#41
03/19/2021

Het is de Hengelose ondernemer Jeffrey Scholten gelukt om een investering los te peuteren bij de investeerders van de Dragons' Den om zijn wasbare luiers verder in de markt te zetten. Scholten, eigenaar van Kidzstore en HappyBear Diapers, was donderdag te zien in het gelijknamige televisieprogramma op NPO1, waarin startende ondernemers de kans krijgen om hun ideeën te pitchen bij vijf succesvolle en in Nederland actieve zakenmensen. Vrijdag 19 maart was hij te gast in 1Twente Vandaag.


Arjan Brouwer en Thomas van der Meer over winst FvD en Volt in Enschede
#40
03/18/2021


1Twente Vandaag van donderdag 18 maart
#41
03/18/2021

Met vandaag o.a. 1Twente-verslaggever met update coronasituatie Twente, kersvers Tweede Kamerlid met Twentse roots werd vandaag al ontgroend, procesregisseur Duurzaamheid over de beste plekken in Hengelo voor windmolens en zonneparken en een nieuwe editie van het Twente Kwartearken


1Twente Vandaag van woensdag 17 maart
#40
03/17/2021

Met vandaag o.a. Oprichter de Theatermakerij over haar academie voor Theater en Musical, hoofdredacteur 1Twente over één jaar 1Twente Vandaag, volop aandacht voor de Tweede Kamer verkiezingen en we nemen een kijkje naar de Duitse Coronatesten die nu bij de Aldi in de schappen liggen


We zijn jarig: 1Twente Vandaag bestaat één jaar
#39
03/17/2021

1Twente bestaat vandaag (17 maart 2021) 1 jaar!


Journalist RTV Oost over podcast ‘De Keuze’
#38
03/16/2021


Wat is de energiecoöperatie Enschede Energie?
#37
03/15/2021

Ze schieten als paddestoeltjes uit de grond: overal in het land trekken inwoners gezamenlijke projecten van de grond om energie op te wekken. Ze kopen samen een windmolen of leggen zonneparken aan. Niet commercieel, de opbrengst is voor die inwoners zelf. In Enschede timmert Enschede Energie aan de weg, al een jaar of vijf. En het begint serious bussiness te worden...


Lid weidevogelwerkgroep over het eerste kievitsei van het jaar
#35
03/14/2021

Het eerste kievitsei van Overijssel werd afgelopen zaterdag gevonden in Kampen. Met de vondst is nu ook in onze provincie het weidevogelseizoen begonnen. In het algemeen is de Kievitsei-jacht in Nederland vooral in Friesland een populair fenomeen, maar het aantal kieviten daalt. Bij ons zit Jelle van der Meulen, lid van de weidevogelwerkgroep.


Topkok over groeituin met ‘vergeten’ groenten in Enschede
#34
03/13/2021

Enschede krijgt een speciale moestuin met 'vergeten’ groenten. Bij ons is topchef Emiel Kwekkeboom, van restaurant Jo-Enn in Enschede. Hij is één van de initiatiefnemers van 'De Enschedese groeituin', zoals de tuin vorige week werd gedoopt.


Stichting Jongerenhuisvesting Twente loofde een prijs uit voor huurders met de beste ideeën
#36
03/12/2021

Stichting Jongerenhuisvesting Twente loofde een prijs uit voor de huurders met de beste ideeën om met kleine aanpassingen duurzamer te leven en te wonen. Sybren Merkus, bouwkundestudent en huurder bij de stichting, won de eerste prijs, die live in het programma werd uitgereikt.


DJ Jelmex steekt jeugd hart onder de riem met livestream
#32
03/11/2021

Om jongeren een hart onder de riem te steken in deze lastige tijd heeft de gemeente Hengelo samen met Metropool en DJ Jelmex een livestream op touw gezet die zaterdag 13 maart 's avonds mee te beleven is vanuit de luie stoel. Jelmer Boersma (13) schuift aan en vertelt meer over deze bijzondere livestream.


Plannen voor windmolens en zonneparken gemaakt
#31
03/10/2021


Dolf Ruesink over zijn ervaringen met politieke kopstukken
#30
03/09/2021


EK-goud voor Marit Dopheide
#29
03/08/2021