Psykopodiaa-podcast
Psykopodiaa on psykologian aiheita ja ilmiöitä käsittelevä podcast, jonka emäntä on psykologi Nina Lyytinen. Joka jaksossa Ninan kanssa keskustelemassa on asiantuntijavieras. Podcast sopii Sinulle, jos olet kiinnostunut työssä jaksamisesta, hyvästä johtamisesta, omista vaikuttamisen keinoista hyvinvointisi edistämiseen - ja yleisesti ihmisistä, ihmismielestä ja ihmisen käyttäytymisestä. Psykologiliitto valitsi Nina Lyytisen Vuoden psykologiksi 2023 mm. vaikuttavasta toiminnasta psykologisen tiedon popularisoinnista Psykopodiaan kautta.—IG, FB: @psykopodiaa / Anna palautetta, ehdota aiheita -> http://psykopodiaa.fi/palaute
183. Itsetunto ja sen vahvistaminen. Vieraana Katri Laine. (uusinta)

Itsetunto tarkoittaa tunnetta ja käsitystä omasta arvosta. Itsetunto kehittyy vuorovaikutussuhteissa ja se lähtee kehittymään jo varhaislapsuudessa, mutta omaa itsetuntoaan voi vahvistaa myös aikuisena.
Tässä Psykopodiaa-podcastin jaksossa keskustelemme itsetunnosta ja sen vahvistamisesta psykologi, psykoanalyytikko Katri Laineen kanssa.
Hyvä itsetunto kehittyy ihmissuhteissa, joissa kokee, että on tärkeä, arvokas ja rakastettu. Välittäminen, huolenpito ja kannustava palaute vanhemmilta tai muilta läheisiltä muodostavat itsetunnon perustan. Myös myöhemmät ihmissuhteet vaikuttavat itsetunnon kehittymiseen. Itsetuntoon voi vaikuttaa monin tavoin eri ikävaiheissa. Koskaan ei ole liian myöhäistä vahvistaa omaa itsetuntoa. Katri kerto...
182. Ennaltaehkäisevä lastensuojelutyö. Vieraina Hannaleena Immonen ja Jarkko Virta.

Kaupallinen yhteistyö: JHL.
Jokaisella lapsella on oikeus turvalliseen arkeen ja huolenpitoon. Valitettavasti tänäkin iltana liian moni lapsi käy nukkumaan peloissaan ja nälkäisenä, eikä kukaan ulkopuolinen tiedä hänen hädästä. Avun pyytäminen ei ole häpeä. Meillä kaikilla on mahdollisuus auttaa. Lasten ja nuorten hyvinvointia on tärkeää tukea ajoissa, ennen kuin ongelmat kasautuvat.
Psykologi Nina Lyytisen vieraana ovat laillistettu sosiaalityöntekijä, YTM Hannaleena Immonen sekä yhteisöpedagogi (AMK) ja lastensuojelulaitoksen ohjaaja Jarkko Virta. Nina, Hannaleena ja Jarkko keskustelevat ennaltaehkäisevästä lastensuojelutyöstä.
Tässä jaksossa kuulet muun muassa: <...
181. Kuinka rakennat yhteyttä keskustelutaidoilla? Vieraana Ilona Rauhala.

Kaupallinen yhteistyö: Suomen Punainen Risti.
Keskustelutaidot ja yhteyden luominen toiseen ihmiseen voivat auttaa vähentämään yksinäisyyden tunnetta. Kuunteleminen, läsnäolo ja tilanteeseen mukautuminen auttavat luomaan merkityksellisiä ihmissuhteita niin arjessa kuin työelämässä. Ystävällisyys, tervehtiminen ja kuulumisten kysyminen ovat pieniä, mutta tärkeitä askelia kohti yhteyden muodostamista. Kun osoitamme aitoa kiinnostusta toista kohtaan ja myötäelämme hänen tunteitaan, madallamme kynnystä avoimeen vuorovaikutukseen.
Psykologi Nina Lyytisen vieraana on psykologi, OK5 yritysvalmentaja ja tietokirjailija Ilona Rauhala. Nina ja Ilona keskustelevat hyvistä keskustelutaidoista ja yhteyden luomisesta.
Tässä jaksossa kuulet muu...
180.

Kaupallinen yhteistyö: Suomen Punainen Risti.
Yksinäisyys koskettaa yhä useampia Suomessa, ja kriisitilanteissa sen vaikutukset voivat korostua entisestään. Kriisi voi syventää yksinäisyyden kokemusta – vaikka toisaalta se voi myös yhdistää ihmisiä ja vahvistaa yhteisöllisyyttä.
Erilaiset kipeät tunteet voivat estää meitä jakamasta kokemuksiamme. Saatamme pelätä, mitä muut ajattelevat, tai emme halua kuormittaa toisia omilla tunteillamme. Tämä voi johtaa sosiaaliseen eristäytymiseen – ei siksi, että haluaisimme olla yksin, vaan koska emme tiedä, miten olla toisten kanssa.
Samalla läheiset ja yhteisö voivat kokea epävarmuutta: "En tiedä, mitä sanoa", "En osaa auttaa." Tämä molemminpuoli...
179. EMDR-terapia. Vieraana Markus Heinimaa.

EMDR-terapia (silmänliiketerapia, Eye Movement Desensitization and Reprocessing) on hoitomenetelmä, joka soveltuu erityisesti kuormittavien ja traumaattisten kokemusten käsittelyyn. Sen avulla voidaan työstää vaikeita muistoja ja kokemuksia, jotka häiritsevät nykyhetkeä ja heikentävät hyvinvointia.
Mutta mitä EMDR-terapia käytännössä on ja mitä hoidossa tapahtuu?
Psykologi Nina Lyytisen vieraana on psykiatri, EMDR kouluttaja Markus Heinimaa. Heinimaa on Suomen EMDR-yhdistyksen puheenjohtaja ja hän toimii aktiivisesti alan kansallisessa ja kansainvälisessä yhteistoiminnassa.
Jaksossa kuulet mm.
- Mitä EMDR-terapia on?
- Mikä EMDR:n vaikutusmekanismi on?
- Millaisissa ti...
178. Kuinka vaalia ja syventää ystävyyssuhteita? Vieraana Katri Laine.

Kaupallinen yhteistyö: Suomen Punainen Risti.
Kaipuu ystävyyssuhteisiin on syvästi inhimillinen, perustavanlaatuinen tarve meissä kaikissa. Kaipaamme yhteyttä toisiin, nähdyksi tulemista ja tunnetta siitä, että olemme tärkeitä jollekin. Ystävyyssuhteet tukevat sekä psyykkistä että fyysistä hyvinvointiamme ja tuovat elämään merkitystä. Mutta miten vaalia niitä?
Psykologi Nina Lyytisen vieraana on psykologi, psykodynaaminen kouluttajapsykoterapeutti ja psykoanalyytikko Katri Laine. Nina ja Katri keskustelevat siitä, miten ystävyyssuhteita voi rakentaa ja ylläpitää.
Tässä jaksossa kuulet muun muassa:
- Mitä ystävyys on?
- Miten ystävyyssuhteet vaikuttavat mielenterveyteen ja hyvinvointiin...
177. Rikosten psykologinen profilointi. Vieraana Helinä Häkkänen.

Moni pohtii, millaista on työskennellä rikosten profiloijana. Televisiosarjat ja elokuvat tarjoavat meille erilaisia ja usein dramatisoituja kuvia tästä ammatista. Todellisuudessa työ on kuitenkin analyyttisempaa ja arkisempaa. Profiloijan työ vaatii syvällistä paneutumista rikosten taustoihin sekä perehtymistä ihmismielen pimeimpiin puoliin: pahuuteen, ilkeyteen ja väkivaltaan.
Psykologi Nina Lyytisen asiantuntijavieraana on psykologian tohtori, oikeus- ja kriminaalipsykologian dosentti, psykoterapeutti ja tietokirjailija Helinä Häkkänen. Nina ja Helinä keskustelevat rikosten psykologisesta profiloinnista. Helinä on työskennellyt yli kymmenen vuotta keskusrikospoliisin palveluksessa ja hän on kirjoittanut kirjan Profiloija (Bazar, 2025).
Helinä ja Nina keskustelevat mm. seuraavista kysymyksistä:
- Mitä rikollis...
176. Työelämän realismi. Vieraina Kimmo Laitinen, Marko Jääskeläinen ja Ville-Matti Vilkka.

Kaupallinen yhteistyö: SunUra Oy.
Työnhakijoita, työntekijöitä ja ihmisiä on monenlaisia. On tärkeää tunnistaa yksilölliset vahvuudet ja kehityskohteet, sekä ne asiat, jotka tukevat työssä onnistumista ja hyvinvointia. Työelämään, kuten elämään yleensäkin, kuuluu myös rosoisuutta ja erilaisia haasteita. Tässä jaksossa keskustellaankin työelämän realismista.
Psykologi Nina Lyytisen vieraana ovat SunUra Oy:n toimitusjohtaja Kimmo Laitinen, monimuotoisuuden, yhdenvertaisuuden ja esteettömyyden asiantuntija Marko Jääskeläinen sekä SunUran valmentaja Ville-Matti Vilkka.
Tässä jaksossa kuulet muun muassa:
- Millaisilla odotuksilla työelämään...
175. Yksinäisyys ja ostrakismi työelämässä. Vieraana Sirpa Manninen.

Kaupallinen yhteistyö: Suomen Punainen Risti.
Yksinäisyys koskettaa yhä useampia Suomessa, eikä työelämä ole poikkeus. Työpaikoilla voidaan kokea ulkopuolelle jättämistä eli työpaikkaostrakismia, jossa yksilö suljetaan yhteisön ulkopuolelle ilman sanoja tai selityksiä. Tämä voi ilmetä esimerkiksi tervehtimättömyytenä, toisen puheen sivuuttamisena, poispäin kääntymisenä tai muilla tavoilla huomiotta jättämisenä. Työpaikkaostrakismi on henkisesti raskasta sen kohteeksi joutuneelle ja vahingollista koko työyhteisölle, heikentäen yhteistyötä, työtyytyväisyyttä ja hyvinvointia.
Psykologi Nina Lyytisen vieraana on yhteiskuntatieteiden tohtori, Sirpa Manninen. Sirpa väitteli vuonna 2024 aiheesta Työpaikkaostrakis...
174. Tyhmä työelämä. Vieraana Mona Moisala.

Meillä jokaisella on yksilölliset aivot. Olemme monin eri tavoin ainutlaatuisia. Kenelläkään muulla ei ole täysin samanlaisia aivoja kuin sinulla, vaan jokainen meistä on uniikki. Työelämä hyötyisi merkittävästi siitä, että tunnistaisimme yksilölliset erot, sekä ymmärtäisimme erilaisia tarpeita ja vahvuuksia. Lisäksi joustavuuden lisääminen työelämässä auttaisi hyödyntämään erilaisia kykyjä parhaalla mahdollisella tavalla.
Psykologi Nina Lyytisen vieraana on aivotutkimuksesta väitellyt psykologian tohtori ja tietokirjailija Mona Moisala. Nina ja Mona keskustelevat siitä, miten neuromoninaisuutta ja erilaisia persoonallisuuspiirteitä voidaan huomioida työelämässä paremmin joustavampien työsken...
173. Miesten yksinäisyys. Vieraana Joni Härkönen.

Kaupallinen yhteistyö: Suomen Punainen Risti.
Yksinäisyys koskettaa yhä useampaa Suomessa ja miesten kohdalla se voi olla erityisen haastavaa. Monille on jo nuorena iskostettu ajatus, että vahvuus tarkoittaa pärjäämistä yksin, mikä voi vaikeuttaa tunteiden näyttämistä ja avun hakemista. Todellista vahvuutta on kuitenkin uskaltaa avautua ja pyytää tukea.
Psykologi Nina Lyytisen vieraana on Jäbät ja tunteet yhteisö- ja kumppanuusvastaava Joni Härkönen. Nina ja Joni keskustelevat miesten yksinäisyydestä sekä keinoista, joilla sitä voisi vähentää.
Tässä jaksossa kuulet muun muassa:
- Millaisia tekijöitä on miesten yksinäi...
172. Rakkauden logiikka: kuinka vahvistat parisuhteen tunneyhteyttä? Vieraana Eira Eklund-Mikola.

Jokaisessa parisuhteessa on ajoittain vaikeuksia. Parin vuorovaikutus voi ajautua umpikujaan. Toisen vaativa käytös ja toisen vetäytyminen voivat muodostua toistuvaksi kehäksi. Suojautuminen rakkaudessa on luonnollista. Me kaikki teemme sitä. Kun opimme tunnistamaan katkosten taustalla olevan logiikan, voimme vaikuttaa parisuhteen vuorovaikutukseen. Ymmärtämällä suojautumisen ja sen alla piilevän haavoittuvuuden yhteyden voimme luoda parisuhteeseen uudenlaista syvyyttä
Psykologi Nina Lyytisen vieraana on psykologi, pari -ja perhepsykoterapeutti ja tunnekeskeisen pariterapian kouluttajaterapeutti, tietokirjailija Eira Eklund-Mikola. Nina ja Eira keskustelevat parisuhteen haasteista ja tunneyhteyden vahvistamisesta. Eira on kirjoittanut aiheesta kirjan Rakkauden logiikka - vahvista parisuhteen tunneyhteyttä (Otava, 2025).
Jaksos...
171. Miten olla oma itsensä ihmissuhteissa? Vieraana Pekka Tölli.

Kaupallinen yhteistyö: Suomen Punainen Risti.
Kuinka voit luoda ihmissuhteita, joissa voit olla aidosti oma itsesi? Jotta voisimme tulla nähdyiksi ja hyväksytyiksi, on tärkeää pohtia myös sitä, miten itse näemme ja hyväksymme muut. Yhtä tärkeää on tunnistaa, milloin tunnemme olomme hyväksi ja luontevaksi toisten seurassa – ja milloin emme. Aitojen ja merkityksellisten ihmissuhteiden perustan muodostavat itsetuntemus sekä hyväksyvä ja arvostava asenne toisia kohtaan.
Psykologi Nina Lyytisen vieraana on Mehiläisen johtava organisaatiopsykologi ja tietokirjailija Pekka Tölli. Nina ja Pekka keskustelevat siitä, miten sisäinen ristiriita ystävyyssuhteiden muodostamisessa voi vaati...
170. Vainoaminen. Vieraana Helinä Häkkänen.

Vainoaminen on tuskallinen kokemus, joka vie sen kohteena olevalta henkilöltä kontrollin omaan elämään ja rikkoo hänen turvallisuudentunteensa. Vainoaminen on traumatisoiva väkivallan muoto, joka voi aiheuttaa vakavia psyykkisiä, fyysisiä ja sosiaalisia seurauksia. Se on äärimmäisen raskasta vainoamisen kohteeksi joutuneille.
Psykologi Nina Lyytisen asiantuntijavieraana psykologian tohtori, oikeus- ja kriminaalipsykologian dosentti, psykoterapeutti ja tietokirjailija Helinä Häkkänen. Nina ja Helinä keskustelevat vainoamisesta ja sen psykologista vaikutuksista vainoamisen kohteeksi joutuneelle.
Rikoslain mukainen rikos vainoaminen on silloin, kun henkilö toistuvasti häiritsee toista esimerkiksi uhkailemalla, seuraamalla, tarkkailemalla, ottamalla yhteyttä tai muilla vastaavilla tavoilla, jotka ovat omiaan aihe...
169. Miten lievittää yksinäisyyttä? Vieraana Sanna Korpela.

Kaupallinen yhteistyö: Suomen Punainen Risti.
Yksinäisyys on kipeä tunne. Sitä voi pyrkiä lievittämään hakeutumalla tilanteisiin, joissa voi kohdata muita ihmisiä, esimerkiksi vaikka harrastustoiminnassa. Ensimmäinen askel voi olla lähteminen kotoa tai yhteydenotto toiseen ihmiseen esimerkiksi viestillä tai puhelulla.
Psykologi Nina Lyytisen asiantuntijavieraana on psykologi Sanna Korpela, Nina ja Sanna keskustelevat käytännön keinoista yksinäisyyden tunteen vähentämiseen. Sanna kuuluu Punaisen Ristin psykologien kotimaan valmiusryhmään sekä kansainvälisen avun avustustyöntekijöiden henkilöreserviin.
Jaksossa käsitellään mm. seuraavia kysymyksiä:
- Miten yksinäisyyttä voi vähentää arj...
168. Yksinäisyys - kaipuu yhteyteen. Vieraana Niina Junttila.

Kaupallinen yhteistyö: Suomen Punainen Risti.
Yksinäisyys on tunne siitä, että kaipaa jotakin muuta kuin mitä sillä hetkellä on. Se on usein kipeä kokemus ja eroaa selvästi halusta olla yksin. Yksinäisyys koskettaa yhä useampaa suomalaista. Meistä jokainen voi tehdä tekoja yksinäisyyden vähentämiseksi.
Psykologi Nina Lyytisen vieraana yksinäisyydestä keskustelemassa on kasvatuspsykologian professori ja konsortiojohtaja Niina Junttila.
Jaksossa käsitellään mm. seuraavia kysymyksiä:
- Mitä yksinäisyys tarkoittaa, ja miten se eroaa fyysisestä yksin olemisesta?
- Millaisia vaikutuksia yksinäisyydellä on henkiseen ja fyysiseen terveyteen?
167. Epäasiallinen käytös työpaikalla. Vieraina Marja-Liisa Manka ja Marjut Manka.

Kaupallinen yhteistyö: JHL.
Epäasiallinen käytös heikentää työilmapiiriä ja kuormittaa työntekijöitä. Sen ehkäiseminen ja siihen puuttuminen on jokaisen vastuulla.
Psykologi Nina Lyytisen asiantuntijavieraina epäasiallisesta käytöksestä työpaikalla keskustelemassa ovat Tampereen yliopiston työhyvinvoinnin johtamisen dosentti, Marja-Liisa Manka ja luokanopettaja, opinto-ohjaaja ja puheviestinnästä valmistunut filosofian maisteri Marjut Manka. Hän työskentelee JHL ry:ssä ammattialatoiminnan päällikkönä. Marja-Liisa ja Marjut ovat yhdessä kirjoittaneet tietokirjan Työhyvinvointi (AlmaTalent 2023).
Jaksossa käsitellään mm. seuraavia kysymyksiä:
- Mitä epäasiallinen käytös työelämässä on?
- Millaisia v...
166. Sote-alan muutokset ja työntekijöiden hyvinvointi. Vieraana Virpi Fagerström.

Kaupallinen yhteistyö: TSR:n rahoittama Valitse ilo ja innostus -hanke.
Sote-ala on viime vuosina kokenut merkittäviä muutoksia, kuten siirtymisen hyvinvointialueille, työn tehostamisen, digitalisaation lisääntymisen ja uusien järjestelmien käyttöönoton. Nämä muutokset ovat vaikuttaneet merkittävästi myös työntekijöiden hyvinvointiin.
Sote-alan muutoksista ja niiden vaikutuksista työntekijöiden hyvinvointiin psykologi Nina Lyytisen asiantuntijavieraana on keskustelemassa on FT (työterveyshuolto), TtM ja toimitusjohtaja Virpi Fagerström Ergomentor Oy:stä. Hän toimii Työsuojelurahaston rahoittaman Valitse ilo ja innostus! Sote-alan veto- ja pitovoiman edistäminen ergonomia- ja työturvallisuustietoa levittä...
165. Mielenrauhasta. Vieraana Maaret Kallio.

Mielenrauha on pyrkimystä rauhalliseen mieleen ja toisaalta sisäiseen rauhaan. Mielenrauha on kykyä olla läsnä erilaisten tunteiden ja kokemusten kanssa. Sisäinen rauha syntyy, kun vaikeita tunteita ei vältellä, vaan ne kohdataan ja hyväksytään osaksi elämää.
Mielenrauhasta psykologi Nina Lyytisen asiantuntijavieraana keskustelemassa on kouluttajapsykoterapeutti ja tietokirjailija Maaret Kallio. Hän on tehnyt aiheesta kirjan Mielenrauha (WSOY, 2024)
Nina ja Maaret käsittelevät mm. seuraavia kysymyksiä:
- Mitä mielenrauha on?
- Millaisia esteitä sisäisen rauhan löytymisessä voi olla?
- Mitä oman elämän rauhanneuvottelut ovat? mit...
164. Koetko itsesi ulkopuoliseksi? Vieraana Emilia Kujala.

Oletko joskus tuntenut, ettet kuulu joukkoon? Että kukaan ei oikein näe tai ymmärrä sinua? Ulkopuolisuuden tunne voi olla kipeä ja raskas kokemus, joka luo syvän kaipuun yhteyteen ja ymmärrykseen. Nykyajassa tämä tunne saattaa voimistua entisestään: yksilökeskeinen kulttuuri, työelämän paineet ja jatkuvat häiriötekijät voivat lisätä ulkopuolisuuden tunnetta.
Ulkopuolisuuden kokemuksesta psykologi Nina Lyytisen asiantuntijavieraana on sosiaalipsykologi, psykoterapeutti ja tietokirjailija Emilia Kujala. Hän on kirjoittanut aiheesta kirjan Ulkopuolisuudesta (Otava, 2024).
Nina ja Emilia käsittelevät mm. seuraavia kysymyksiä:
- Mitä ulkopuolisuuden tunteella tarkoitetaan?<...
163. Rajoittavat roolit vs roolivapaus? Vieraana Maarit Lassander.

Roolit ovat meille tärkeitä. Roolit voivat toimia suojanamme ja auttaa meitä sopeutumaan. Roolit voivat myös tuntua mukavilta, kuin hyvin istuva vaate, johon on helppo sujahtaa ja jossa on turvallista olla. Toisinaan rooleihin kuitenkin kietoutuu odotuksia, joista voi olla vaikea vapautua—mutta ne on myös tehty rikottaviksi.
Jaksossa keskustellaan rooleista ja niiden merkityksestä meille ihmisille. Psykologi Nina Lyytisen asiantuntijavieraana on psykologian tohtori, psykoterapeutti Maarit Lassander. Hän on kirjoittanut aiheesta tietokirjan Roolivapaus. Miten haastaa itsensä ja muiden odotukset? (Atena, 2024).
Nina ja Maarit käsittelevät mm. näitä kysymyksiä:
- Mitä rooli, identitee...
162. Lasten ja nuorten mielenterveys. Vieraina Olavi Sydänmaanlakka ja Mia Mountraki.

Kaupallinen yhteistyö: JHL.
Nuorten hyvinvointi on ajankohtainen ja tärkeä kysymys. Yhteiskunnan ja vanhempien tuki voi vahvistaa nuorten minäkuvaa ja auttaa ehkäisemään pahoinvointia. Myönteisten kokemusten ja tukiverkostojen rakentaminen on ratkaisevassa roolissa nuorten henkisen hyvinvoinnin edistämisessä.
Tässä jaksossa käsittelemme lasten ja nuorten mielenterveyttä. Vierainani ovat Mielenterveyden keskusliiton toiminnanjohtaja Olavi Sydänmaanlakka sekä nuorisotyöntekijä, ohjaustoiminnan artesaani, seksuaalikasvattaja Mia Mountraki. Hän toimii aktiivisesti JHL kasvatus- ja ohjausalan nuorisotyön foorumissa.
Keskustelemme mm. seuraavista kysymyksistä:
- Miten nuoret voivat tällä hetkellä Suomessa?
- Miten me voimme tukea nu...
161. Ekaa kertaa pomona? Roolimuutos esihenkilöksi. Vieraina Tuukka Kostamo ja Henna Hakulinen.

Kaupallinen yhteistyö: Aalto EE.
Siirtyminen asiantuntijasta ensimmäistä kertaa esihenkilöksi tarjoaa sekä haasteita että uusia mahdollisuuksia. Roolimuutoksessa on tärkeää kirkastaa oma toimenkuva ja määritellä selkeästi omat vastuut ja odotukset. Uuteen rooliin siirtyminen edellyttää myös vanhasta roolista pois opettelua ja uuden omaksumista. Tämä voi olla haastavaa - mutta samalla myös palkitsevaa.
Tässä jaksossa pureudutaan roolimuutoksen psykologisiin ja käytännön ulottuvuuksiin: millaista esihenkilötyö on, miten siihen kannattaa valmistautua, ja millaisia taitoja ja asenteita tarvitaan onnistumiseen uudessa roolissa? Psykologi Nina Lyytisen asiantuntijavieraina ovat yliopisto-opettaja ja väitöskirjatutkija, DI, Tuukka Kos...
160. Rasismi meissä ja sen vaikutukset muissa. Vieraana Anu Castaneda.

Rasismi on yhteiskunnallisesti merkittävä ongelma, ja sen vaikutukset voivat olla erittäin haitallisia niin yksilöille kuin yhteisöillekin. Rasismi voi olla joko tahallista tai tahatonta, mutta kun tiedostamme sen olemassaolon, voimme vaikuttaa omaan toimintaamme.
Jaksossa keskustellaan rasismista meissä ja rasismin vaikutuksista sitä kokeviin. Psykologi Nina Lyytisen asiantuntijavieraana on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori ja Helsingin yliopiston psykologian dosentti Anu Castaneda. Anu on työskennellyt THL:lla 20 vuotta ja hän tutkii maahanmuuttoon ja kulttuuriseen moninaisuuten liittyviä terveys- ja hyvinvointikysymyksiä kuten rasismin vaikutuksia mielenterveyteen.
Jaksossa käsitellään mm. seuraavia kysymyksiä:
- Mitä rasismi on...
159. Häiritsevä tinnitus. Vieraina Mari Havia ja Kristiina Laakso.

Tinnitus voi häiritsevänä aiheuttaa stressiä, ahdistusta ja sosiaalista eristäytymistä. Tinnitus on tila, jossa henkilö kuulee jatkuvaa ääntä ilman ulkoista lähdettä. Sen vaikutukset vaihtelevat lievistä oireista elämänlaatua heikentäviin ongelmiin.
Jakson aiheena on häiritsevä tinnitus ja ääniyliherkkyydet. Psykologi Nina Lyytisen asiantuntijavieraana ovat korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri, audiologi Mari Havia ja häiritsevien kuulo-oireiden hoitoon ja kuntoutukseen erikoistunut psykologi Kristiina Laakso.
Jaksossa käsitellään mm. seuraavia kysymyksiä:
- Mitä tinnitus on?
- Millaisia tekijöitä tinnituksen taustalla on?
- Miten tinnitus liittyy muihin kuul...
158. Ahdistunut sukupolvi. Vieraina Silja Kosola ja Kaisu Paulanto.

Miksi ahdistus, masennus ja koulu-uupumus ovat yleistyneet nuorten keskuudessa, vaikka vakavat mielenterveysongelmat eivät ole lisääntyneet?
Tässä jaksossa keskustellaan Jonathan Haidtin kirjan Ahdistunut sukupolvi ja suomalaisten asiantuntijoiden kokemusten pohjalta siitä, miten älykännykät, sosiaalinen media ja ohjelmoidumpi lapsuus vaikuttavat nuorten mielenterveyteen.
Psykologi Nina Lyytisen asiantuntijavieraina ovatnuorisolääketieteen dosentti, Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen tutkimusjohtaja Silja Kosola sekä neuropsykologian erikoispsykologi (PsL) ja kliinisen mielenterveyspsykologian erikoispsykologi Kaisu Paulanto (HUS).
Jaksossa käsitellään mm. seuraavia kysymyksiä:
- Millaiset mielenterveyden haasteet näyttäytyvät nuorten keskuudessa?
- Miten haasteet vertautuvat aikaisempiin sukupolvi...
157. Ergonomia ja työhyvinvointi. Vieraana Virpi Fagerström.

Kaupallinen yhteistyö: TSR:n rahoittama Valitse ilo ja innostus -hanke.
Miten ergonomiasta huolehditaan teidän työpaikallanne? Tässä jaksossa käsittelemme kokonaisvaltaista ergonomiaa ja sen merkitystä työelämässä. Ergonomialla on suuri vaikutus työntekijöiden hyvinvointiin ja työn tuottavuuteen. Jaksossa kuulet, kuinka ergonomiset toimenpiteet ovat parantaneet työterveyttä ja sujuvoittaneet työntekoa.
Psykologi Nina Lyytisen asiantuntijavieraana on FT (työterveyshuolto), TtM ja toimitusjohtaja Virpi Fagerström Ergomentor Oy:stä.
Kun ergonomia on kunnossa, työ sujuu jouhevasti, työntekijät ja asiakkaat ovat tyytyväisiä, ja työn tehokkuus sekä tuottavuus paranevat. Onnis...
156. Häpeä. Vieraana Katja Myllyviita.

Tunnemme usein häpeää, kun vertailemme itseämme muihin tai emme koe tulevamme nähdyksi sellaisina kuin haluaisimme. Häpeä on ikävä tunne, mutta sillä on myös suojaava rooli. Häpeä auttaa meitä korjaamaan käyttäytymistämme silloin, kun olemme rikkoneet ryhmän sääntöjä tai toimineet itsekkäästi.
Psykologi Nina Lyytisen asiantuntijavieraana on psykologi, kognitiivinen ylemmän erityistason psykoterapeutti, kognitiivisen käyttäytymisterapian kouluttajapsykoterapeutti, tietokirjailija Katja Myllyviita. Hän on kirjoittanut aiheesta kirjan Häpeän hoito (Duodecim, 2020).
Häpeästä ei tarvitse pyrkiä kokonaan eroon. Häpeän tunnistaminen on tärkeä osa sosiaalista taitavuutt...
155. Tunnesyöminen. Vieraana Katarina Meskanen. (uusinta)

Tunnesyöminen on yleistä. Se ei ole nälkään syömistä vaan tunne-elämän tarpeiden tyydyttämistä. Tunnesyömisellä haetaan helpotusta ja lohtua erilaisissa tilanteissa.
Tässä jaksossa keskustelen tunnesyömisesta psykologi ja tietokirjailija Katarina Meskasen kanssa. Hän on kirjoittanut aiheesta tietokirjan Pysäytä tunnesyöminen.
Tunnesyöminen ilmenee monella eri tavalla. Siihen voi liittyä yksin ja salaa syömistä, itsensä palkitsemista, lohduttamista ja turvan hakemista. Epämukavat ja hankalat tunteet, kuten häpeä ja syyllisyys, eivät kuulu terveeseen syömiseen. Ne voivat olla hälytysmerkkejä vääristyneestä suhteesta syömiseen.
Tässä jaksossa pohdimme mm. kysy...
154. Itsemyötätunto. Vieraana Ronnie Grandell. (uusinta)

Itsemyötätunto on taito, josta on paljon hyötyä hyvinvoinnille. Se on myös taito, jota voi kehittää. Harjoittaessasi itsemyötätuntoa kohtelet itseäsi, niin kuin kohtelisit ystävää - erityisesti vastoinkäymisten hetkellä.
Tässä jaksossa keskustelemme siitä, mitä itsemyötätunto on, mitä hyötyä siitä on ja miten sitä voi vahvistaa aiheesta tietokirjan (Tammi 2015) kirjoittaneen työterveyspsykologi, johtajuusvalmentaja Ronnie Grandellin kanssa. Jakson lopuksi Ronnie ohjaa harjoituksen, jota voit käyttää itsemyötätunnon kehittämiseen. Hän antaa tähän myös muita käytännön vinkkejä.
Tutkimuksissa on havaittu, että itsemyötätuntoiset ihmi...
153. Johtaminen jazzbändin opein. Vieraana Patrick Furu.

Kaupallinen yhteistyö: Aalto EE.
Muuttuvassa maailmassa organisaatiolta vaaditaan ketteryyttä ja radikaalia muuntautumiskykyä. Tätä voi oppia jazzbändeiltä. Jazzbändien opeista johtamiselle ja johtajalle psykologi Nina Lyytisen asiantuntijavieraana keskustelemassa on jazzjohtamista tutkinut kauppatieteiden tohtori, tutkija ja johdon kouluttaja Patrick Furu.
Nina ja Patrick ja keskustelevat mm. seuraavista kysymyksistä:
- Miten jazzbändiä voi käyttää vertauskuvana ja mallina työelämän haasteiden haasteiden hallintaan?
- Miten jazzbändin toimintaperiaatteet voivat toimia johtamisen keinoina?
- Mitä konkreettisia asioita johtaja voi tehdä edistääkseen tiimin yhteistoimintaa ja luodakseen psykologista turvallisuutta?
- Miten virheitä k...
152. Sijoittamisen psykologiaa. Vieraana Lassi Järvinen.

Kaupallinen yhteistyö: Mandatum.
Miten ihmiset tekevät sijoituspäätöksiä? Sijoittaminen on päätöksentekoa valtavan informaatiotulvan keskellä. Lisäksi sijoittamisessa pitää pystyä tekemään päätöksiä mahdollisimman systemaattisesti ja pitkäjänteisesti.
Sijoittamisen psykologiaa -jaksossa psykologi Nina Lyytisen vieraana on keskustelemassa Mandatumin allokaatioratkaisuista vastaava johtaja Lassi Järvinen.
Sijoituspäätöksiä voi lähteä ratkomaan esimerkiksi keskustelemalla niistä varainhoitajan kanssa. Mandatumin varainhoidon asiakkaana henkilökohtainen varainhoitajasi perehtyy tavoitteisiisi ja tarpeisiisi. Varojasi hoidetaan pitkäjänteisesti ja muuttuvia markkinatilanteita hyödyntäen. Varainhoitajasi varmistaa, että sinulla on aina tarpeitasi parhaiten palveleva sijoitus- ja palvelukokonaisuus.
151. Millaista tukea nepsy-lapsi tarvitsee? Vieraina Anna-Reeta Korhonen ja Aslak Rantakokko

Kaupallinen yhteistyö: JHL.
Neuropsykiatriset (nepsy) piirteet kuormittavat niin lapsen kuin nuoren mielenterveyttä, jaksamista ja arjesta selviytymistä. Piirteiden tunnistaminen, ymmärtäminen ja niissä tukeminen on ensiarvoisen tärkeää lapselle ja nuorelle, mutta myös hänen lähipiirilleen.
Tunnistamalla lapsen voimavaroja ja vahvuuksia, pystytään hänelle antamaan onnistumisen tunteita sekä avaimia hyvinvoivaan ja onnistuneeseen elämään.
Ammattitaitoisia ja osaavia kasvatus- ja ohjausalan ammattilaisia tarvitaan tukemaan nepsy-lapsia ja -nuoria koko kasvupolun ajan – varhaiskasvatuksesta nuoruusikään asti.
Tämän jakson aiheena on se, millaista tukea nepsy-lapsi ja -nuori tarvitsevat kasvupolullaan tarvitsevat.
Psykolo...
150. Miten stressata paremmin? Vieraana Laura Sokka.

Voiko stressin kääntää voimavaraksi?
Kun meitä kehotetaan välttämään stressiä, alamme usein sinnitellä. Se voi itse asiassa ylläpitää stressiä ja pahentaa tilannetta. Toisaalta ponnistelemme meille tärkeiden asioiden eteen. Stressi ei ole pelkästään kielteinen ilmiö. Koemme sitä asioista, jotka ovat meille tärkeitä. Tapamme suhtautua stressiin vaikuttaa merkittävästi siihen, miten stressi meihin vaikuttaa.
Jakson aiheena on stressi ja se, miten stressin voi kääntää itselleen voimavaraksi. Psykologi Nina Lyytisen asiantuntijavieraana on psykologian tohtori, neuropsykologian erikoispsykologi, yrittäjä Laura Sokka. Hän teki väitöskirjansa työuupumuksen vaikutuksista aivojen toimintaan, k...
149. Päiväkodin ja kodin yhteistyö lapsen eritasoisessa tuessa. Vieraana Miia Kekäläinen.

Kaupallinen yhteistyö: JHL.
Laadukas varhaiskasvatus edistää lapsen iän ja kehityksen mukaista kasvua, tukee oppimisedellytyksiä sekä vahvistaa elinikäistä oppimista ja koulutuksellista tasa-arvoa. Yksilöllisesti kohdennetulla ja lapsen tarpeiden mukaisella tuella edistetään lapsen kehitystä, oppimista ja hyvinvointia.
Samalla ehkäistään lapsen ongelmien kasvamista ja monimuotoistumista sekä riskiä syrjäytyä. Kodin ja päiväkodin toimiva kasvatuskumppanuus on tuen onnistumisessa tärkeää.
Psykologi Nina Lyytisen vieraana on varhaiskasvatuksen lastenhoitaja Miia Kekäläinen. Hänellä on 12 vuoden kokemus varhaiskasvatuksesta niin hoitajan kuin opettajan silmin.
Miia toimii JHL:ssa aktiivisesti kasvatus- ja ohjausalan varhaiskasvatu...
148. Miten tunnistat manipuloinnin ja löydät omat rajasi? Vieraina Nina Lyytinen ja Satu Pihlaja.

Oletko huomannut suostuneesi johonkin haluamattasi? Sinua on luultavasti silloin manipuloitu. Tämän jakson aiheena on haitallisen manipuloinnin tunnistaminen ja sille rajojen asettaminen. Tästä on hyötyä niin ihmissuhteissa kuin työpaikallakin.
Jakson asiantuntijavieraina ovat Psykopodiaan vakiojuontaja, psykologi, tietokirjailija Nina Lyytinen sekä psykologi, valmentaja, tietokirjailija Satu Pihlaja.
He ovat kirjoittaneet aiheesta kirjan: Tunnista manipulointi ja löydä omat rajasi (Atena 2024).
Nina ja Satu käsittelevät muun muassa seuraavia kysymyksiä:
- Mistä manipuloinnissa on kyse?
- Miten manipulointi ilmenee erilaisissa ihmissuhteissa?
- Miten voit huomata manipuloinnin?
- Miten v...
147. Yhteys ja sen johtaminen. Vieraina Ilona Rauhala ja Ira Lange.

Usein työelämän ongelmien taustalla on sotkuinen tai pätkivä yhteys ihmisten välillä.
Yhteydestä sekä sen ymmärtämisestä ja johtamisesta psykologi Nina Lyytisen vieraina keskustelemassa ovat psykologi (PsM), senior executive coach (MCC, ACTC), tietokirjailija, OK5 Oy:n toimitusjohtaja Ilona Rauhala ja TM, senior executive coach (PCC), OK5 Oy:n perustajaosakas Ira Lange.
He ovat yhdessä Kimmo Kääriän ja Iikka Virkkusen kanssa kirjoittaneet aiheesta kirjan Yhteys avain johtamiseen (Alma Talent 2024).
Tässä jaksossa käsitellään muun muassa seuraavia kysymyksiä:
- Mitä yhteys tarkoittaa?
- Miksi se voi pätkiä j...
146. Toivo ja kriiseistä selviytyminen. Vieraina Nina Lyytinen ja Eija Palosaari. (Psykopodiaa 5-v!)

Reaktiomme kohtaamiimme ennakoimattomiin, äkillisiin kriiseihin tulevat ‘selkärangasta’. On luonnollista, että reagoimme kriiseihin. Toivolla on oleellinen rooli kriiseistä toipumisessa ja selviämisessä, niin sen kohdanneelle kuin häntä auttavalle ammattilaiselle tai läheiselle.
Tämän Psykopodiaan 5-vuotisjuhlajakson aiheena on toivo ja sen merkitys kriiseistä selviämisessä.
Jakson vieraina ovat psykologi (PsT), kriisi-, trauma- ja katastrofipsykologian asiantuntija Eija Palosaari sekä Psykopodiaan vakiojuontaja, psykologi (PsL), kriisi- ja traumapsykologian asiantuntija Nina Lyytinen. Juontajana toimii poikkeuksellisesti Psykopodiaan tuottaja Mikko Heiskala.
Nina ja Eija pohtivat mm. seuraavia kysymyksiä:
- Mitä kriisit ovat?
- Miten traumat ja kriis...
145. Puhumattomuus parisuhteessa. Vieraina Riina Nissinen ja Laura Huuskonen.

Puhumattomuus parisuhteessa voi olla todella kipeä tilanne, joka vaikuttaa merkittävästi molempien osapuolten hyvinvointiin. Tämän taustalla voi olla monia erilaisia tekijöitä, kuten kommunikaatio-ongelmia, pelkoja, traumoja, epävarmuutta tai temperamenttieroja.
Kuitenkin yhteinen halu ja sitoutuminen toisen parempaan ymmärtämiseen voivat avata tien uudelle yhteydelle ja syvemmälle molemminpuoliselle ymmärrykselle. Puhumattomuuden taustalla piileviä haasteita on mahdollista käsitellä yhdessä tai ammattilaisen avulla ja rakentaa vahvempaa ja kestävämpää suhdetta.
Puhumattomuudesta parisuhteessa psykologi Nina Lyytisen asiantuntijavieraina keskustelemassa ovat asiantuntija, pari- ja perhepsykoterapeutti Riina Nissinen ja asiantuntija, seksuaalineuvoja Laura Huuskonen Parisuhdekeskus Kataja ry:sta.
Nina...
144. Ylisukupolvinen tarinasi – taakka vai turva? Vieraana Aino Juusola.

Kannamme jokainen mukanamme ylisukupolvisia tarinoita, jotka voivat tukea meitä tai olla meille taakkana. Tämän jakson aiheena ovat ylisukupolviset tarinat ja se miten ne voivat tuoda meille turvaa - tai taakan kannettavaksemme. Psykologi Nina Lyytisen asiantuntijavieraana on psykologi, psykoterapeutti, tietokirjailija Aino Juusola. Hän on kirjoittanut aiheesta kirjan Taakka vai turva? Mitä kannan mukanani menneiltä sukupolvilta (Kirjapaja 2023).
Nina ja Aino käsittelevät mm. seuraavia kysymyksiä:
- Mitä kannamme mukanamme menneiltä sukupolvilta?
- Mikä merkitys erilaisilla tarinoilla on oman menneisyytemme tutkimiselle?
- Millaisia taakkoja siirrämme sukupolvelta toiselle?
- Miten ylisuk...