SportsPodcast
Eίμαι η Αργυρώ Γιαννουδάκη και σας καλωσορίζω στο SportsPodcast, στο οποίο φιλοδοξώ να σας παρουσιάζω πρόσωπα και ιστορίες από τον χώρο του αθλητισμού, για θέματα που άπτονται της πολιτικής, της κοινωνίας και της επιστήμης.
#17 Άρση βαρών: Από την dream team στον εφιάλτη!
Κάποτε, η άρση βαρών ήταν το άθλημα που δόξαζε την Ελλάδα. Τα τελευταία χρόνια, είναι το άθλημα που την ντροπιάζει. 41 επιβεβαιωμένα κρούσματα ντόπινγκ και άλλα που εξαφανίστηκαν, μέσα σε βαλίτσες με χρήματα. Αθλητές που κατέληξαν με καρκίνο λόγω ντόπινγκ. Λογοκρισία δημοσιογράφων. Και τιμωρίες που θα προκαλέσουν αίσθηση όταν ανακοινωθούν.
Ο Πύρρος Δήμας, εμφανίστηκε ως ο Μεσσίας, που θα αναβάπτιζε την άρση βαρών μετά το σκάνδαλο του 2008. Αντί γι’ αυτό, της έδωσε τη χαριστική βολή.
Ακολουθεί η βρώμικη ιστορία της Άρσης Βαρών στην Ελλάδα όπως την κατέγραψα από το ρεπορτάζ των τελευταίων 20 χρόνων.
#16 Enhanced Games: Μήπως είναι η ευκαιρία να καθαρίσει πραγματικά ο αθλητισμός και να τελειώσει η υποκρισία;
Τα Enhanced Games, είναι οι αγώνες στους οποίους θα είναι ελεύθερη η χρήση σκευασμάτων και μεθόδων, που θα βελτιώνουν τις αθλητικές επιδόσεις και μας συστήθηκαν διστακτικά το 2023, όμως τον περασμένο Μάιο, έδωσαν επισήμως το στίγμα τους, με πρεσβευτή τον Κρίστιαν Γκολομέεφ.
Ο Έλληνας αθλητής, στο πλαίσιο αγώνα επίδειξης, έγινε ο ταχύτερος κολυμβητής στον κόσμο, κέρδισε ένα εκατομμύριο δολάρια και υπόσχεται ότι ως τον Μάιο του 2026, όταν θα γίνει η πρεμιέρα, θα είναι έτοιμος για ένα ακόμη ρεκόρ.
Η υποδοχή της είδησης μίας τέτοιας διοργάνωσης έγινε με φοβικότητα και περισσή υποκρισία από πλευράς των θεματοφυλάκων του ερασιτεχνικού αθλητισμού, σε διεθνές επίπεδο, οι οποίοι για πρώτη φορά ίσως, βρίσκονται προ των ευθυνών τους.
Αν συμφωνήσουμε ότι το ντόπινγκ είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα που μαστίζει τον αθλητισμό, δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με αφορισμούς.
Στο επεισόδιο αυτό, μέσα από επιστημονικές μελέτες και τα λόγια των εμπνευστών, των αθλητών και ανθρώπων που εμπλέκονται σε αυτό το εγχείρημα, μπορεί να σχηματίσει κανείς μία σφαιρική εικόνα για τους σκοπούς που θα υπηρετήσει αυτή η διοργάνωση, η οποία αναπόφευκτα θα αποτελέσει ορόσημο στην ιστορία του παγκόσμιου αθλητισμού, όπως τον γνωρίζαμε έως και σήμερα.
#15 Ο Δημήτρης Ελευθερόπουλος για τον αποκλεισμό της Γάζας: «Είναι γενοκτονία!»
Όσο το «Μαντλίν» πλησίαζε στη Γάζα για να σπάσει τον αποκλεισμό του ισραηλινού στρατού, ο Δημήτρης Ελευθερόπουλος έπαιρνε ξεκάθαρη θέση για την εθνοκάθαρση.
Έδωσε το «παρών» στον πολυχώρο Calibra, όπου η Be Cause Art Production διοργάνωσε μία συγκινητική ποιητική βραδιά για την Παλαιστίνη και σημείωσε μεταξύ άλλων ότι αυτό που συμβαίνει κατά του παλαιστινιακού λαού είναι γενοκτονία και οφείλουμε να τη λέμε με το όνομα της.
«Υπάρχει λάθος στο ερώτημα με αυτή τη κυβέρνηση ή με την άλλη, δεν είναι θέμα κυβέρνησης, όπως αντίστοιχα οι συγκεντρώσεις που έγιναν για τα Τέμπη ήταν πολύ πάνω από την πολιτική.
Εγώ ξέρω πάρα πολλούς γνωστούς μου, που ψηφίζουν την κυβέρνηση που είναι σήμερα στη χώρα μας και κατέβηκαν με πολύ μεγάλη ένταση στα συλλαλητήρια. Οπότε νομίζω ότι είναι πολύ μεγάλο λάθος να του δίνουμε πολιτικό πρόσημο», σημειώνει ο παλαίμαχος διεθνής τερματοφύλακας του Ολυμπιακού και νυν προπονητής.
#14 Πρεβολαράκη: «Δεν μου αρέσει να κάθομαι σε ένα γραφείο 8 ώρες και να κάνω πρωτόκολλο, ενώ έχω τόση γνώση στον αθλητισμό»
Κοτόπουλο με πατάτες και επιδόρπιο, σοκολατόπιτα με παγωτό, είναι το αγαπημένο της γεύμα. Αποφορτίζεται με την πεζοπορία στη φύση και το ράφτινγκ.
Μπορεί να έχει αποφοιτήσει από την γυμναστική ακαδημία και το μεταπτυχιακό της να είναι στη διοίκηση αθλητισμού, ωστόσο το ελληνικό κράτος την… αξιοποιεί στο πρωτόκολλο της Διεύθυνσης Μελετών και Εκτέλεσης Έργων Μουσείων και Πολιτιστικών Κτηρίων του Υπουργείου Πολιτισμού.
Αυτός ο καθημερινός καταναγκασμός, ήταν ευτυχώς ο λόγος που δεν εγκατέλειψε την αγωνιστική δράση μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού.
Η Μαρία Πρεβολαράκη στις 12 Απριλίου εξασφάλισε για πρώτη φορά στην καριέρα της το προνόμιο να κλαίει με υπόκρουση τον εθνικό ύμνο από την καλύτερη θέα, το ψηλότερο σκαλί του βάθρου του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, έχοντας τέσσερις χαμένους τελικούς, το 2013, 14, 21 και 22.
Αυτή η επιτυχία αποτελεί ορόσημο στην πορεία της κορυφαίας Ελληνίδας αθλήτριας της πάλης, η οποία έχοντας επαναπροσδιορίσει τη στάση της απέναντι στον ίδιο της τον εαυτό, ατενίζει το μέλλον της ίδιας και του αθλήματος με την ηρεμία και τη σιγουριά που της δίνει η ωριμότητα μιας ολόκληρης ζωής στα ταπί.
#sportspodcast #wrestling #european #champion
#13 Τέμπη - Κατσούρης και Greek Mafia
Mε αφορμή την πρόσφατη εν ψυχρώ εκτέλεση του μέλους της Greek Μafia, Γιώργου Μοσχούρη, στο Χαλάνδρι, σε αυτό το επεισόδιο θα ασχοληθούμε με την ανεξιχνίαστη δολοφονία, του οπαδού της ΑΕΚ, Μιχάλη Κατσούρη, τον Αύγουστο του 2023, τις ομοιότητες που παρουσιάζει με το έγκλημα των Τεμπών, όπου έχασαν τη ζωή τους 57 άνθρωποι και τον τρόπο που εμπλέκεται η Greek Mafia στις δύο κρατικές δολοφονίες.
Οι προειδοποιήσεις που αγνοήθηκαν, το Modus operandi των αρχών, η συγκάλυψη και οι ένοχοι που δεν βρέθηκαν έως τώρα ενώπιον της δικαιοσύνης.
#SportsPodcast #Τέμπη #Κατσουρης #AEKFC #GNKDinamo
#12 Κούβελος: «Να δοθεί το ΣΕΦ στον Ολυμπιακό, αλλά όχι χωρίς να έχει βρεθεί εναλλακτική λύση» - Σε εκκρεμότητα η καταβολή ποσοστού επί των εσόδων της ΠΑΕ σε ΓΓΑ
12.42 Κούβελος: «Το να δοθεί κάποιος χώρος εγώ δεν είμαι αντίθετος, αρκεί να υπάρχει εναλλακτική λύση. Δεν μπορείς να δίνεις το ΣΕΦ και ταυτόχρονα να δίνεις και το ταεκβοντό. Δώσε μία λύση να μείνει το ταεκβοντό στον Νότιο τομέα και κάντο ότι θες το ΣΕΦ. Εγώ δεν έχω αντίρρηση, αλλά όχι να δοθεί χωρίς να έχει βρεθεί εναλλακτική λύση».
24:00 Στην ερώτηση για το αν η ΠΑΕ Ολυμπιακός έχει αρχίσει να καταβάλει ποσοστό επί των εσόδων των εισιτηρίων και των διαφημιστικών χώρων (κάτι που είχε πάρει αναβολή λόγω της πανδημίας) η απάντηση του Ισίδωρου Κούβελου ήταν: «Όχι δεν νομίζω, όλα αυτά είναι σε εκκρεμότητα».
#SportsPodcast #Olympiacosfc #Olympiacosbc #Hellenic_Olympic_Commitee #doping
#11 Ένας οπαδός του Ολυμπιακού εξομολογείται τον βιασμό του από έναν ΠΑΟΚτσή
Η εξομολόγηση του Γιάννη έρχεται να κλείσει τη συζήτηση γύρω από τα γηπεδικά συνθήματα και το κατά πόσο προάγουν την κουλτούρα του βιασμού, η οποία σε ακραίες μορφές της, εκδηλώνεται με τη σεξουαλική κακοποίηση ως οπαδικά αντίποινα.
Με τις απόψεις να διίστανται και τα περιστατικά να υποκαταγράφονται σημαντικά, θα αποφύγω οποιαδήποτε συμπεράσματα. Κλείνω, ελπίζοντας απλώς, σε δύο πράγματα.
Το ένα είναι, όλο αυτό να αποτελέσει έναυσμα για να ανοίξει σοβαρά η συζήτηση για το κατά πόσο η τοξική αρρενωπότητα που ξεκινά, και από τα γήπεδα, διαπερνά τις γενιές μολύνοντας τις κοινωνίες με τη δημιουργία ανασφαλών ανδρών, οι οποίοι διατυπώνουν μισογυνιστικές, σεξιστικές και ρατσιστικές απόψεις, προκειμένου να καλύψουν συμπλέγματα που δημιουργήθηκαν στο βάθος των αιώνων.
Το δεύτερο είναι να πάψει να αποτελεί ταμπού για τα θύματα ένα τόσο εφιαλτικό βίωμα και να μιλούν, γιατί αυτό αφενός είναι ένα βήμα προς το να γιατροπορέψουν το τραύμα και αφετέρου για να τιμωρούνται οι δράστες. Κάτι τέτοιο βέβαια προϋποθέτει ότι οι αστυνομικές και δικαστικές αρχές, ειδικά στη χώρα μας, θα αποκτήσουν κατάρτιση τέτοια ώστε να πάψουν να επανατραυματίζουν τα θύματα.
#10 Οπαδική βία στα όρια της σεξουαλικής κακοποίησης, τι λένε οι οπαδοί
Η σειρά των επεισοδίων που αφορούσε στα γηπεδικά συνθήματα και το κατά πόσο προάγουν την κουλτούρα του βιασμού, έγινε με αφορμή την εξομολόγηση ενός βιασμού με οπαδικά κίνητρα και έτσι θα κλείσει στο επόμενο, τελευταίο επεισόδιο.
Σε αυτό, το 10ο επεισόδιο θα ακούσουμε τη θέση των οργανωμένων οπαδών.
Ποια η άποψη της για την παρούσα κατάσταση στο οπαδικό κίνημα και γιατί θεωρούν ότι έχει κλιμακωθεί η βία;
Είναι σύνηθες φαινόμενο η βία να φτάνει στα όρια της σεξουαλικής κακοποίησης, με σκοπό τον εξευτελισμό του αντίπαλου οπαδού;
Γιατί επί της ουσίας επιτρέπονται συνθήματα με κακοποιητικό λόγο, εκτός και εάν στο στόχαστρο μπαίνουν διαιτητές, προπονητές και σπανιότερα αθλητές;
Πώς είναι δυνατόν να ακούγεται έως και σήμερα ένα άκρως εξευτελιστικό σύνθημα για τον Γιάννη Ηλιόπουλο;
Τον λόγο παίρνει πρώτος ο Παναγιώτης, οργανωμένος οπαδός του ΠΑΟΚ, ο οποίος μάλιστα λόγω της εμπλοκής του με τα οπαδικά αναγκάστηκε να φύγει και να ζήσει για κάποια χρόνια της ζωής του στο εξωτερικό.
Η -εδώ και 35 χρονια ενεργή στο οπαδικό κίνημα- Χριστίνα Τεξανού και ο Ηλίας, παλιοί γνώριμοι από το δεύτερο επεισόδιο του SportsPodcast με τίτλο «Τέξας και Τεξανού, οι Μπόνι και Κλάιντ της Θύρας 13».
Η προσπάθεια να μιλήσω με οπαδό του Ολυμπιακού, απέβη άκαρπη. Ένας φίλος μου ξεκαθάρισε, «Ομερτά Αργυρώ, δεν υπάρχει περίπτωση να ανοίξει κανείς το στόμα του με τη δίκη Λυγγερίδη να εκκρεμεί. Ακόμα και αν δεν έχουν απολύτως καμία σχέση, φοβούνται».
Δυστυχώς δεν κατάφερα να μιλήσω ούτε με οπαδό της ΑΕΚ, αλλά θα ακούσουμε τον Δημήτρη Χατζηχρήστο σε παλαιότερη συνέντευξη του να μιλά για τα συνθήματα που ακούγονται σήμερα στο γήπεδο.
Συμπερασματικά καταλήγουμε ότι ένας οργανωμένος οπαδός αντιλαμβάνεται πλήρως τι φωνάζει και επιλέγει τι θα φωνάξει όταν πια ωριμάσει. Αυτό επισημαίνουν η Χριστίνα Τεξανού, ο Ηλίας και ο Δημήτρης Χατζηχρήστος, οι οποίοι έχουν συμπληρώσει την πέμπτη δεκαετία της ζωής τους, όμως ο Παναγιώτης δεν έχει την ίδια άποψη. Οχι μόνο δεν μπαίνει καν στη διαδικασία να αναλύσει πόσο κακοποιητικές μπορεί είναι οι λέξεις ενός συνθήματος, αλλά επισημαίνει ότι απαγόρευση τους θα αλλοίωνε την ατμόσφαιρα στο γήπεδο.
Άπαντες εξ όσων κατέθεσαν την άποψη τους σε αυτό το podcast για το συγκεκριμένο θέμα συμφωνούν ότι οποιαδήποτε αλλαγή δεν είναι θέμα επιβολής και απαγορεύσεων, αλλά παιδείας, δηλαδή επιλογών και ελευθερίας.
#9 Η Όλγα Νικολαΐδου «αποκωδικοποιεί» τα συναισθήματα που εκφράζονται με συνθήματα βίας
Δημοσιογράφος, συγγραφέας, ηθοποιός, ψυχαναλύτρια και τελειόφοιτη νομικής, η Όλγα Νικολαΐδου, σχηματοποιεί μέσα από διαφορετικές σκοπιές τι είναι εκείνο που πυροδοτεί τη βία στα γήπεδα και το αν τα συνθήματα προάγουν μια κουλτούρα τοξικής αρρενωπότητας και βιασμού.
«Πίσω από το θυμό και την επιθετικότητα καλύπτεται ένας πολύ μεγάλος φόβος. Νομίζω ότι και στο γήπεδο συμβαίνει αυτό, δηλαδή όταν βλέπουμε έναν άνθρωπο πολύ θυμωμένο, υπάρχει από πίσω ένας πολύ μεγάλος φόβος.
Γεννιόμαστε αγκαλιά με έναν φόβο. Τον φόβο του θανάτου και ίσως γι' αυτό δεν είναι και τόσο τυχαίο που καταφερόμαστε στις στιγμές της μεγάλης μας επιθετικότητας στην πηγή της ζωής, δηλαδή στη μάνα», αποφαίνεται η Όλγα Νικολαΐδου.
#8 O Γιάννης Πανούσης καταθέτει τη δική του άποψη για τη σεξουαλική βία στον αθλητισμό και τα υβριστικά συνθήματα
Ο Καθηγητής Εγκληματολογίας, Γιάννης Πανούσης καταθέτει τη δική του άποψη για τα περιστατικά σεξουαλικής βίας στον αθλητισμό και τα υβριστικά συνθήματα, σημειώνοντας ότι οι απαγορεύσεις δεν είναι ικανές να αλλάξουν την κουλτούρα ενός λαού, όπως και ότι δεν είναι στα χαρακτηριστικά των χούλιγκαν η διάπραξη σεξουαλικών εγκλημάτων.
«Δεν είναι χαρακτηριστικό των χουλιγκάνων ή των ομαδοποιημένων λεσχών το να βιάζουν, το να κάνουν σεξουαλικά εγκλήματα. Δεν τους ενδιαφέρει άλλωστε αυτό. Αυτό που θέλουν να δείξουν είναι το φανατισμό, το πάθος κατά κάποιου αντιπάλου», σημειώνει ο καθηγητής και συνεχίζει,
«Το θα σκίσω τον ηττημένο, έχει μια ιστορικότητα. Παλιά, πάρα πολλά χρόνια πίσω, στην αρχαιότητα, τον εχθρό τον έσκιζες και του έτρωγες την καρδιά για να πάρεις τη δύναμή του και αυτό έχει μεταφερθεί από το μυθολογικό μέρος στο συμβολικό. Άρα, λοιπόν, θα σε σκίσω σεξουαλικά, θα σε ταπεινώσω, θα σε κάνω, είναι μια μορφή έκφρασης μαγκιάς, ανδρισμού, αρρενωπότητας».
#7 O Kυριάκος Κυριάκος για το αν τα συνθήματα καλλιεργούν κουλτούρα βιασμού και τη βία στα γήπεδα
Ο αντιπρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Κυριάκος Κυριάκος καταθέτει τη δική του άποψη για το κατά πόσο τα συνθήματα καλλιεργούν την κουλτούρα του βιασμού και αν τελικά προάγουν τη βία στα ελληνικά γήπεδα.
Ποια είναι η αμφίδρομη σχέση της ΠΑΕ ΠΑΟΚ με τους οργανωμένους οπαδούς του «Δικεφάλου» και με ποιο τρόπο επιδιώκει να αλλάξει μια παγιωμένη νοοτροπία, σύμφωνα με την οποία η αγάπη για την ομάδα μπορεί να φτάσει να εκφράζεται με φαινόμενα βίας.
#6 Η αντιπρόεδρος της Super League, Κάτια Κοξένογλου, τάσσεται υπέρ της εξάλειψης των συνθημάτων που προάγουν τη βία
Η Κάτια Κοξένογλου, αντιπρόεδρος του Ατρομήτου και της Superleague, παίρνει θέση στο SportsPodcast για τα συνθήματα που προάγουν τη βία και σημειώνει ότι δεν έχουν θέση στα γήπεδα.
«Δεν μπόρεσα ποτέ να αναπαράγω συνθήματα που έχουν μέσα έννοιες βίας, ουσιών και όλα αυτά που είναι αντίθετα στη δική μου την κουλτούρα. Αυτό που με ενοχλεί όταν παίρνω τα δικά μου τα παιδιά στο γήπεδο είναι αυτά τα συνθήματα. Δεν φοβάμαι να έρθω με το παιδί μου στο γήπεδο για να μην γίνουν επεισόδια. Επειδή είμαι πολλά χρόνια στο γήπεδο, αυτό δεν το φοβάμαι, αλλά δεν μου αρέσει αυτά που ακούν τα παιδιά και συνήθως επειδή τα παιδιά δεν μπορούν να αντιληφθούν απλά επαναλαμβάνουν και αναπαράγουν αυτό που ακούν. Πολλές φορές τα τραγουδούν, αλλά χωρίς να ξέρουν καν τι λέει το περιεχόμενο. Δεν το αντιλαμβάνονται.
Πρέπει να τους επιστήσεις την προσοχή. Μπορείς να τραγουδήσεις τον ύμνο σου, μπορείς να δείξεις την αγάπη σου για την ομάδα σου, να δώσεις το κίνητρο στην ομάδα σου να παίξει, χωρίς να βρίσεις, χωρίς να προσβάλλεις, χωρίς να υποτιμήσεις, χωρίς να ξεφτιλίζεις. Νομίζω ότι αυτό είναι ανάγκη μιας συγκεκριμένης ομάδας οπαδών. Δεν είναι το σύνολο των οπαδών που επιθυμεί κάτι τέτοιο.
Σίγουρα, μπορεί να παρασυρθεί κάποιος να το αναπαράγει, γιατί δεν έχει αντιληφθεί την ώρα εκείνη της έντασης. Δεν θέλω να πιστεύω ότι όλος αυτός ο κόσμος που το αναπαράγει, μπορεί να το πιστεύει.
Εγώ δεν θεωρώ ότι όλοι όσοι το τραγουδούν έχουν αυτή την επιθυμία, αλλά σκέφτομαι ότι αυτοί που έχουν μια τέτοια εγκληματική προδιάθεση πιθανότατα ακούγοντας το σίγουρα τους αρέσει. Σίγουρα προτρέπονται προς αυτή την κατεύθυνση ίσως.
Είναι ένα τεράστιο θέμα αυτό το πώς τελικά αυτά τα συνθήματα μπορούν να επηρεάσουν και έναν έφηβο που δεν έχει τη λογική και τι μπορεί να τον προτρέπουν αυτά τα συνθήματα να κάνει. Έχει σημασία λοιπόν, η εξάλειψη αυτών των συνθημάτων με τέτοια περιεχόμενα».
#5 Τέλος τα υβριστικά συνθήματα στα γήπεδα από το 2025 - Μαυρωτάς: «Είναι ουσιαστικά το λίπασμα της βίας»
Ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, Γιώργος Μαυρωτάς παίρνει ξεκάθαρη θέση για τα συνθήματα που προάγουν την κουλτούρα του βιασμού και τη βία γενικότερα, αποκαλύπτοντας την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου, από το 2025.
«Πρέπει να δούμε το πλαίσιο, πρέπει να είναι ξεκάθαροι οι κανόνες. Τώρα για παράδειγμα, όταν υπάρχουν πανό με υβριστικά, ρατσιστικά, μισαλλόδοξα συνθήματα κτλ. τιμωρούνται. Αυτό έχει περιγραφεί. Το αντίστοιχο πρέπει να κάνουμε και στον προφορικό λόγο, γιατί, επαναλαμβάνω, θεωρώ ότι η ρητορική μίσους και τα υβριστικά συνθήματα, είναι ουσιαστικά το λίπασμα της βίας», επισημαίνει μεταξύ άλλων ο Γιώργος Μαυρωτάς.
#4 Οι βιασμοί ως οπαδικά αντίποινα και τα συνθήματα που προάγουν την κουλτούρα της σεξουαλικής βίας
Με αφορμή την εξομολόγηση του βιασμού ενός οπαδού του Ολυμπιακού από έναν ΠΑΟΚτση, εξετάζουμε περιστατικά σεξουαλικής βίας ως οπαδικά αντίποινα στα ελληνικά γήπεδα και την κουλτούρα που καλλιεργείται μέσα από «αθώα» συνθήματα.
Σύμφωνα με τους εμπνευστές αυτών των συνθημάτων αλλά και όσων τα τραγουδούν είναι: υποτιμητικό να είσαι ομοφυλόφιλος, πράξη ανωτερότητας του θύτη - ο βιασμός μέλους της οικογενείας (ειδικά της μητέρας) του αντιπάλου και φυσικά του ιδίου του θύματος.
Δυστυχώς, υπάρχει μία λεπτή γραμμή, που κάποιοι την ξεπερνούν. Είναι η μερίδα των οπαδών, για τους οποίους δεν είναι συνθήματα, που απλώς τραγουδούν στο γήπεδο.
Είναι εκείνοι που δεν μένουν στα λόγια, αλλά προχωρούν σε κακουργηματικές πράξεις, που θα τους αναδείξουν σε εξέχοντα μέλη της κοινωνίας των σκληροπυρηνικών οπαδών.
Για το θέμα θα μιλήσουν επιστήμονες, ποδοσφαιρικοί και πολιτειακοί παράγοντες, μεταξύ των οποίων έχουν τοποθετηθεί ήδη ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Γιώργος Μαυρωτάς και ο Αντιπρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Κυριάκος Κυριάκος.
#3 Από τον Έρικσεν στον Μπάλντοκ: Πότε μία υγιής καρδιά σταματά να χτυπά;
Στις 9 Οκτωβρίου 2024, το ελληνικό ποδόσφαιρο συγκλονίστηκε από την είδηση του θανάτου του Τζορτζ Μπάλντοκ.
Αυτό μας έδωσε την αφορμή να ασχοληθούμε, με τους αιφνιδίους θανάτους ποδοσφαιριστών στο υψηλό επίπεδο, από καρδιολογικά αίτια.
Πότε η καρδιά ενός αθλητή μπορεί να τον προδώσει; Είναι κάτι που μπορεί να προληφθεί; Τι επιπτώσεις έχουν το ντόπινγκ και τα ναρκωτικά στο καρδιαγγειακό; Οι αιφνίδιοι θάνατοι αυξήθηκαν μετά τον εμβολιασμό κατά του κόβιντ;
Ζητήσαμε απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα από τον Σπύρο Παπαϊωάννου, επεμβατικό καρδιολόγο, Διευθυντή της καρδιολογικής κλινικής του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών, διδάκτορα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου και πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Αθλητικής Καρδιολογίας.
Ο γιατρός, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην περίπτωση του Κρίστιαν Έρικσεν, για την οποία έχει προσωπική γνώση.
Επίσης, έκανε και μία συγκλονιστική αποκάλυψη για τις ολέθριες συνέπειες του ντόπινγκ στην υγεία Έλληνα πρωταθλητή!
#2 «Τέξας» και «Τεξανού», οι Μπόνι και Κλάιντ της Θύρας 13!
Βαγγέλης «Τέξας» και Χριστίνα «Τεξανού», το ζευγάρι που αφιέρωσε τη ζωή του στον Παναθηναϊκό. Εκείνος από τις ηγετικές μορφές στο οπαδικό κίνημα και ιδρυτής του συνδέσμου της Θύρας 13 στου Γκύζη. Εκείνη από τις πρώτες γυναίκες χούλιγκαν στην Ελλάδα.
Ένωσαν τις ζωές τους ανεβαίνοντας τα σκαλιά της εκκλησίας το 2001 και τους χώρισε ο αιφνίδιος θάνατος του Βαγγέλη το 2006, σε ηλικία 40 ετών.
Μέσα από την ιστορία που θα μας διηγηθεί η Χριστίνα και ο επιστήθιος φίλος και κουμπάρος του ζευγαριού, Ηλίας, ο οποίος υπήρξε επίσης οργανωμένος, ξεδιπλώνονται οι πτυχές της γέννησης του οπαδικού κινήματος στην Ελλάδα και η εμφάνιση της βίας, η οποία κλιμακώθηκε τα τελευταία χρόνια όχι μόνο μεταξύ των οπαδών αντίπαλων ομάδων, αλλά και συνοπαδών.
«Τέξας» και «Τεξανού», οι Μπόνι και Κλάιντ της Θύρας 13!
Βαγγέλης «Τέξας» και η Χριστίνα «Τεξανού», το ζευγάρι που αφιέρωσε τη ζωή του στον Παναθηναϊκό. Εκείνος από τις ηγετικές μορφές στο οπαδικό κίνημα και ιδρυτής του συνδέσμου της Θύρας 13 στου Γκύζη. Εκείνη από τις πρώτες γυναίκες χούλιγκαν στην Ελλάδα.
Ένωσαν τις ζωές τους ανεβαίνοντας τα σκαλιά της εκκλησίας το 2001 και τους χώρισε ο αιφνίδιος θάνατος του Βαγγέλη το 2006, σε ηλικία 40 ετών.
Μέσα από την ιστορία που θα μας διηγηθεί η Χριστίνα και ο επιστήθιος φίλος και κουμπάρος του ζευγαριού, Ηλίας, ο οποίος υπήρξε επίσης οργανωμένος, ξεδιπλώνονται οι πτυχές της γέννησης του οπαδικού κινήματος στην Ελλάδα και η εμφάνιση της βίας, η οποία κλιμακώθηκε τα τελευταία χρόνια όχι μόνο μεταξύ των οπαδών αντίπαλων ομάδων, αλλά και συνοπαδών.
#1 Η Εμμανουέλα Κατζουράκη απασφάλισε και ανοίγει πυρ...
Η Εμμανουέλα Κατζουράκη, «χάλκινη» παγκόσμια πρωταθλήτρια και 5η Ολυμπιονίκης στην σκοποβολή, στο αγώνισμα του σκητ, μιλά για την εμπειρία των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, την αθλητική παιδεία στη χώρα μας, την παράνομη οπλοχρησία και οπλοκατοχή στην Κρήτη, την τοξική αρρενωπότητα και μου αποκάλυψε ότι δέχεται σεξιστικά σχόλια από τα 16 της έως και σήμερα που είναι 23 ετών, από παράγοντα του αθλήματος.