Kraamkunde
Kraamkunde belicht de wetenschappelijke wereld van kraamzorg. In elke aflevering gaan Fleur Lambermon en Barbara de Ruiter (KCKZ) in gesprek met een onderzoeker in de kraamzorg. De podcast is speciaal voor kraamverzorgenden én iedereen die een hart voor de kraamzorg heeft. Kijk binnenkort voor meer info op www.kraamkunde.nl en volg ons op Instagram, Facebook en LinkedIn.
#6: Momfluencers tijdens de kraamperiode

Veel ouders zoeken naar tips over het ouderschap op social media. Momfluencers spelen hier handig op in. Alhoewel dit fenomeen begon als een tegengeluid op de smetteloze beelden van celebrity's in traditionele media, zijn momfluencers nu vaak ook een onrealistische weerspiegeling van de werkelijkheid. In deze aflevering gaan we hierover in gesprek met GZ-psycholoog Merith Cohen de Lara. Zij heeft veel praktijkervaring in het behandelen van ouders met psychologische problemen in de kraamperiode. Samen duiken we de wetenschap in over de relatie tussen het volgen van momfluencers en het vertrouwen in het ouderschap. Wist je bijvoorbeeld dat vrouwen die...
#5: Positieve effecten van huid-op-huidcontact

Huid-op-huidcontact (de baby met alleen een luier aan bloot op de borst van de ouder) wordt vaak geadviseerd door kraamverzorgenden. Maar wat zijn eigenlijk de effecten van huid-op-huidcontact voor moeder en kind? Kelly Cooijmans heeft hier aan de Radboud Universiteit onderzoek naar gedaan. Zij onderzocht de effecten van dagelijks een uur huid-op-huidcontact voor moeder en pasgeborene in de eerste vijf weken. En je raadt het al, dit leverde mooie resultaten op voor zowel moeder als kind.
Gast: Kelly Cooijmans
Presentatie: Fleur Lambermon en Barbara de Ruiter
Productie: Fleur Lambermon
//links
<...#4: Kraamgezinnen in kwetsbare situaties

Uit onderzoek blijkt dat kraamvrouwen in kwetsbare situaties vaak weinig of helemaal geen kraamzorg afnemen. Ook is bekend dat juist deze groep méér zorgkosten heeft in het eerste jaar na de bevalling. Wie zijn deze vrouwen precies? En waarom nemen zij minder of helemaal geen kraamzorg op? Het Erasmus MC zocht het uit in hun onderzoek naar kraamgezinnen in kwetsbare situaties. Dit leidde tot interessante aanknopingspunten voor de praktijk. Ook ontwikkelde zij - speciaal voor zorgverleners - samen met Pharos de Klantroute Kraamzorg. Deze (gratis) tool brengt in kaart welke fases vrouwen tijdens hun zwangerschap tot aan de kraa...
#3: Samen zorgbehoeften inschatten

Er is behoefte aan een nieuwe manier van indiceren dat zorgt voor meer maatwerk. Het Landelijke Indicatieprotocol (LIP) is namelijk sterk aanbodgericht en heeft weinig oog voor de unieke situatie per kraamgezin. De GIZ-methodiek (Gezamenlijk Inschatten Zorgbehoeften) kan hierbij helpen. Het onderzoeksinstituut TNO heeft deze methodiek aangepast naar de kraamzorg en onderzocht hoe dit precies in de praktijk gebracht kan worden. Ook zijn er animaties ontwikkeld om de GIZ-methodiek en kraamzorg uit te leggen aan gezinnen met een migratieachtergrond (zie links).
Gast: Remy Vink
Presentatie: Fleur Lambermon en Barbare de Ruiter
Productie: Fleur L...
#2: Continue begeleiding tijdens de baring

De voordelen van continue begeleiding vanaf het begin van de baring is door meerdere wetenschappelijke onderzoeken aangetoond. Kraamverzorgenden zijn bij uitstek een logische zorgverlener om deze vorm van begeleiding te bieden. Hoewel partusassistentie al bestaat, is dit vaak pas tijdens de 'laatste' centimeters van de baring. Daarom heeft het Maastricht UMC+ onderzoek gedaan naar het effect van continue begeleiding door een kraamverzorgende aan de barende vanaf het begin van de baring. De onderzoekers zien mooie mogelijkheden voor de toekomst.
Gast: Amber Scheenen
Presentatie: Fleur Lambermon en Barbara de Ruiter
Productie: Fleur Lambermon
<...#1: Flexibel plannen van kraamzorguren

Kraamzorg wordt standaard aangeboden in de eerste acht á tien dagen na de bevalling. Maar zowel kraamgezinnen als kraamverzorgenden hebben behoefte aan meer flexibiliteit. Daarom heeft het Radboudumc onderzoek gedaan naar het flexibeler plannen van kraamzorg; over maximaal veertien dagen na de bevalling én met de mogelijkheid om een 'wendag' (een dag zonder kraamzorg) in te plannen. Verbetert dit de zorg? En zo ja, hoe brengen we dit in de praktijk? Aan de hand van een tafelkleed leggen de onderzoekers het uit.
Gast: Noortje van Duijnhoven
Presentatie: Fleur Lambermon en Barbara de Ruiter
Productie: Fl...
Trailer: welkom bij Kraamkunde

In deze trailer stellen Fleur Lambermon en Barbara de Ruiter zich voor. Fleur is de host van deze podcast en wetenschappelijk onderzoeker in de kraamzorg. Barbara vergezelt haar als co-host en is werkzaam bij Kenniscentrum Kraamzorg als beleidsadviseur. Beiden hebben een groot hart voor de kraamzorg. Ook wordt er een korte introductie over wetenschap gegeven, want wat is dat nou eigenlijk? Als laatste worden de onderzoeksonderwerpen benoemd die aan bod komen in de eerste vier pilot-afleveringen.
Presentatie: Fleur Lambermon en Barbara de Ruiter
Productie: Fleur Lambermon
//links
ZonMw-gefinancierde...