Θανατογνωσία με τον Παναγιώτη Πεντάρη
Στο ποντκαστ Θανατογνωσία συζητάμε για το θάνατο, το πένθος, και απώλειες.
Θανατογνωσία: Τεκνοθεσία, αναζήτηση ριζών και πένθος - Συζήτηση με τη Μαίρη Θεοδωροπούλου

Σε αυτό το επεισόδιο συζητάμε για την τεκνοθεσία, την ανάζητηση ριζών, και το διαχρονικό πένθος που βιώνουν τα άτομα. Μαζί μας να κάνουμε αυτήν τη συζήτηση είναι η Μαίρη Θεοδωροπούλου από το Κέντρο Ερευνών Ρίζες.
Θανατογνωσία: Τραυματικό πένθος και συμβουλευτική - Συζήτηση με τη Νάνσυ Ψημενάτου

Το επεισόδιο αυτό φιλοξενεί την θανατολόγο Νάνσυ Ψημενάτου για μία συζήτηση για το τραύμα, το πένθος και την πολυπλοκότητα στην συμβουλευτική πένθους και την παροχή φροντίδας όσων ατόμων βιώνουν τραυματικό πένθος.
Θανατογνωσία: Ανακουφιστική φροντίδα - Συζήτηση με τη Δανάη Παπαδάτου

Σε αυτό το επεισόδιο εξερευνούμε τη σημασία της ανακουφιστικής φροντίδας, τις ανάγκες που υπάρχουν και τον αντίκτυπό της στις ζωές των ασθενών. Η ανακουφιστική φροντίδα αφορά την αξιοπρέπεια, την ανακούφιση από τον πόνο και την ποιότητα ζωής για ανθρώπους που αντιμετωπίζουν σοβαρές ασθένειες. Σε όλο τον κόσμο, εκατομμύρια άνθρωποι και οι οικογένειές τους έχουν ανάγκη από υποστήριξη, τόσο σωματική όσο και ψυχολογική.
Θανατογνωσία: Αναγγελία θανάτου και ψυχιατρική - Συζήτηση με τον Νικόλαο Σταθαράκο

Στο σημερινό επεισόδιο θα μιλήσουμε για την αναγγελία θανάτου και τις επιπτώσεις που έχει στην οικογένεια, στο φιλικό περιβάλλον και στους επαγγελματίες. Μαζί μας για να κάνουμε αυτήν τη συζήτηση είναι ο Νικόλαος Σταθαράκος.
Θανατογνωσία: Διαμεσολάβηση, επικοινωνία και αποφάσεις ζωής και θανάτου - Συζήτηση με την Αναστασία Ζάννη

Σε αυτό το επεισόδιο, εξετάζουμε ένα από τα πιο κρίσιμα ζητήματα στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη: τις αποφάσεις των ασθενών στο τέλος της ζωής ή σε περιπτώσεις μεταμοσχεύσεων, και τη σημασία της επικοινωνίας σε αυτές τις καταστάσεις. Η συζήτηση εστιάζει στη διαμεσολάβηση και τον ρόλο της στην ιατρική, καθώς θα αναλύσουμε τη σημασία της για την επίλυση συγκρούσεων, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι διαμεσολαβητές, όπως οι πολιτισμικές και θρησκευτικές διαφορές, και τις ηθικές πτυχές που συνδέονται με την ιατρική διαμεσολάβηση, ειδικά σε περιπτώσεις που αφορούν την αυτονομία του ασθενή και τις μεταμοσχεύσεις οργάνων - μία εμπειρία που χαρακτηρίζεται από απώλειες και πένθος.
Θανατογνωσία: ο θάνατος επί σκηνής - Συζήτηση με τον Δημήτρη Πλαβούκο

Αυτό το επεισόδιο εστιάζει στον ρόλο του θανάτου στην τέχνη και το θέατρο, εξετάζοντας πώς ο θάνατος επηρεάζει τους χαρακτήρες και την πλοκή, καθώς και τον αντίκτυπό του στους θεατές. Αναλύονται οι διαφορετικές προσεγγίσεις και οι ιστορικές αναφορές στον θάνατο, με έμφαση στη δραματουργία και την ψυχολογία των ηθοποιών. Η συζήτηση αναφέρεται στις πολιτισμικές και ιστορικές επιρροές που διαμορφώνουν την απεικόνιση του θανάτου, καθώς και την ψυχολογική διάσταση της τέχνης και του θεάτρου. Ο Δημήτρης Πλαβούκος μας μιλάει για την παράσταση "Επτά Γράμματα" και την καινοτόμο προσέγγιση της απεικόνισης του θανάτου, υπογρασμμίζοντας τη σημασία του θανάτου και της ζωής, αναλύοντας πώς ο θάνατος μπορεί να λειτουργήσει ως 'δώρο' που μας βοηθά να εκτιμήσουμε τη ζωή.
Θανατογνωσία: φωτογραφίζοντας τον θάνατο και το πένθος - Συζήτηση με την Ιωάννα Σακελλαράκη

Η δεύτερη σεζόν του podcast ξεκινάει με μία συζήτηση με την Ιωάννα Σακελλαράκη, μία εικαστικό και ερευνήτρια που μοιράζεται μαζί μας τις πολύπλευρες πτυχές της φωτογραφίας ως μέσο μετάφρασης, κατανόησης και βιώματος του πένθους μέσα από τις παραδόσεις.
Θανατογνωσία: εφηβική εγκυμοσύνη, απώλεια και ο χώρος της υγείας - Συζήτηση με την Ιγνατία Φαρμακοπούλου

Σε αυτό το επεισόδιο συζητάμε με την Ιγνατία Φαρμακοπούλου για τις απώλειες σε εφηβική και ανήλικη ηλικία, την περιγεννητική απώλεια, αλλά και τις ανάγκες εξειδικευμένης τεχνογνωσίας στην κλινική κοινωνική εργασία.
Θανατογνωσία: κοιμητήρια ζώων συντροφιάς, ο θάνατος ενός κατοικιδίου και το πένθος που ακολουθεί - Συζήτηση με τον Άγγελο Πετεβίνο

Η απώλεια ενός κατοικίδιου ζώου, ή αλλιώς ενός ζώου συντροφιάς, μπορεί να αποτελέσει μία σημαντική εμπειρία για πολλούς ανθρώπους. Το πένθος που ακολουθεί τέτοιες απώλειες είναι ιδιαίτερο και συχνά μη κοινωνικά αποδεκτό ή επιδέχεται έλλειψης σεβασμού. Σε αυτό το επεισόδιο συζητάμε με τον Άγγελο Πετεβίνο, τον ιδρυτή και ιδιοκτήτη του πρώτου κοιμητηρίου ζώων συντροφιάς στην Κύπρο, το Angels Pet Cemetery, που γίνεται ένα υποστηρικτικό περιβάλλον για πολλά άτομα που πενθούν τον θάνατο του κατοικιδίου τους.
Θανατογνωσία: Κοινωνικό-πολιτικός και ηθικός θάνατος διεμφυλικών ατόμων - Συζήτηση με τις Σεβαστή Χατζηφωτίου και Ερισέλντα Ζερέ

Αυτό το επεισόδιο αφορά ένα θέμα που παραμένει επίκαιρο και κρίσιμο: την έννοια της νεκροπολιτικής και την ηθική, πολιτική και κοινωνική θανάτωση των μειονοτικών ομάδων, ειδικότερα της πληθυσμιακής ομάδας ΛΟΑΤΚΙ+ και ιδιαίτερα των τρανς ατόμων.
Η νεκροπολιτική, ένας όρος που εισήγαγε ο Achille Mbembe αναφέρεται στην εξουσία που έχουν τα κράτη και οι κοινωνίες να αποφασίζουν ποιοι ζουν και ποιοι πεθαίνουν. Στο πλαίσιο αυτό, η θανάτωση δεν περιορίζεται μόνο στο φυσικό επίπεδο αλλά επεκτείνεται στην ηθική, πολιτική και κοινωνική διάσταση. Οι μειονότητες, και ειδικά τα τρανς άτομα, συχνά βιώνουν μορφές κοινωνικού θανάτου μέσα από την περιθωριοποίηση, τη βία και την αδιαφορία της κοινωνίας.
Θανατογνωσία: διάστημα και θάνατος - Συζήτηση με την Ανεζίνα Σολωμονίδου

Σε αυτό το επεισόδιο συζητάμε με την Δρ. Ανεζίνα Σολωμονίδου, πλανητική γεωλόγο, σχετικά με τις έννοιας του θανάτου και της ζωής μέσα από το πρίσμα της οικολογικής καταστροφής και της πλανητικής γεωλογίας.
Θανατογνωσία: ο θάνατος και το πένθος μέσα από την ιστορία της τέχνης - Συζήτηση με την Μαρία Αθανασέκου

Μία συζήτηση με την Μαρία Αθανασέκου για τον θάνατο και το πένθος μέσα από την ιστορία της τέχνης. Η Δρ. Αθανασέκου μοιράζεται μαζί μας της περίπλοκες αλήθειες της εικονοποίησης του θανάτου και του πένθους, στοιχεία πολιτικοποίησης αυτών των εμπειριών μέσα από την τέχνη, και την πραγματικότητα της ταφοφοβίας.
Θανατογνωσία: περιγεννητικός θάνατος και πένθος - Συζήτηση με την Μαρία Παπαλαμπροπούλου

Σε αυτό το επεισόδιο συζητάμε με την Μαρία Παπαλαμπροπούλου για τον περιγεννητικό θάνατο και την απώλεια. Η κυρία Παπαλαμπροπούλου μας μιλάει για την ερευνητική της δουλειά πάνω σε αυτό το θέμα και μοιράζεται ενδεικτικά τα αποτελέσματα που υπογραμμίζουν το φαινόμενο της αόρατης απώλειας.
Θανατογνωσία: εξαρτήσεις, θάνατος και πένθος - Συζήτηση με την Ελευθερία Κοκκίνη

Σε αυτό το επεισόδιο του podcast, συζητάμε με την Δρ. Ελευθερία Κοκκίνη τα περίπλοκα και συχνά ταμπού θέματα του θανάτου, του πένθους και της χρήσης ψυχοτρόπων ουσιών. Μέσα από τη συζήτηση με την Δρ. Κοκκίνη που έχει μελετήσει εκτενώς αυτά τα θέματα, εξετάζουμε τον βαθύ αντίκτυπο της απώλειας και τους μηχανισμούς αντιμετώπισης που συχνά οδηγούν στην κατάχρηση ουσιών ή και το αντίστροφο. Αυτό το επεισόδιο προσφέρει μια διεισδυτική ματιά στην συναισθηματική επίπτωση του θανάτου, τις πολυπλοκότητες του πένθους και τη διεργασία αυτού.
ΕΔΩ μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για το ερευνητικό έργο της Δρ. Κοκκίνη και την διδακτορική της διατριβή,
Δρ. Ελευθερία Κοκκίνη
Θανατογνωσία - Συζήτηση με την Παναγιώτα Χριστοδούλου

Σε αυτό το επεισόδιο συζητάμε με την Δρ. Παναγιώτα Χριστοδούλου, επόπτρεια κοινωνικών λειτουργών στην ανακουφιστική φροντίδα, με πολυετή εμπειρία. Η συζήτηση επικεντρώνεται στις ανάγκες επαγγελματιών στην ανακουφιστική φροντίδα, στα κριτήρια και είδη εποικοδομητικής επαγγελματικής εποπτείας, καθώς και προτάσεις για μελλοντικές εξελίξεις.
Θανατογνωσία - Συζήτηση με την Πολυξένη Στυλιανού

Σε αυτό το επεισόδιο συζητάμε με την κ. Πολυξένη Στυλιανού για την Παιδαγωγική της Απώλειας και του Πένθους, τα πλεονεκτήματα αυτής, καθώς και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στην προσπάθεια ένταξης αυτών των συζητήσεων στην τάξη.
Θανατογνωσία - Συζήτηση με τον Βασίλειο Μπούνταλη

Σε αυτό το επεισόδιο, ο θανατολόγος Παναγιώτης Πεντάρης συζητάει με τον Βασίλειο Μπούνταλη για την ανακουφιστική φροντίδα ογκολογικών ασθενών, κοινωνική εργασία σε ογκολογικά νοσοκομείο, και τις διεργασίες πένθους που βιώνουν ασθενείς, συγγενείς και φίλοι.
Thanatognosia-Trailer

Trailer