A-kursen
Vägen till allmänbildning har aldrig varit kortare för nu kan du ta nya A-kurser varje vecka, utan att behöva sätta dig i skolbänken. I A-kursen ger Sveriges främsta forskare och universitetslärare dig grunderna i aktuella ämnen. Dessutom gräver Emma och Clara i nyhetsarkiv, forskningsdatabaser och populärkultur för att sätta de dagsaktuella händelserna i ett större perspektiv. Så på med hörlurarna och välkommen in i klassrummet..A-kursen görs av Emma Frans, forskare och vetenskapskommunikatör och Clara Wallin, podcastproducent och vetenskapsjournalist..Tentor i alla A-kurser hittar du på...
Vad är meningen med livet? (Livets stora frågor, del 1)

Det är sommarlov och det betyder att alla flitiga A-kursare får paus i pluggandet och kan ägna tiden åt att fundera över livets stora frågor istället. Därför repriserar vi förra årets sommarserie där vi bjöd tillbaka tidigare gäster för att höra deras vitt skilda perspektiv på frågor om existens, mening och autenticitet. Och först ut i vår sommarserie är förstås frågan med extra stort F: Vad är egentligen meningen med livet?
Gäster:
Doktor i evolutionär antropologi Caroline Uggla<...
Varför bildning? (Extrakurs med Benjamin Elfors)

Varför ska man hålla på och lära sig nya saker hela tiden och vad är egentligen poängen med bildning? Som sommaravslutning bjöd vi in Bildningskomplexets Benjamin Elfors för att försöka råda klarhet i detta och det blev ett samtal om kungalängder, minnestekniker och varför det läsning en stund varje dag är att föredra istället för långa och komplicerade morgonrutiner.
Följ oss på instagram @akursen_podd
mail: akursenpodd@gmail.com
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more info
"Fattigdom och hunger kan driva människor till vad som helst" (Överkursen i global hälsa med Anna-Mia Ekström)

I måndags kom A-kursen i global hälsa och nu har det blivit dags för överkursen, det vill säga hela Emmas intervju med Anna-Mia Ekström som är professor i global infektionsepidemiologi vid Karolinska institutet samt infektionsläkare på Södersjukhuset. Anna-Mia berättar bland annat om varför klimatförändringar är ett så stort hot mot den globala hälsan, vilka insatser som har varit av största vikt för att lyckas fördubbla medellivslängden i världen på 100 år och hur Sverige borde agera nu när många länder skär ner på sina bistånd.
93. En bokstavligt talat sjuk värld (A-kursen i global hälsa med Anna-Mia Ekström)

I Sverige, USA och på många andra håll i världen dras det ner på bistånd till låginkomstländer och redan nu har det fått förödande konsekvenser för den globala hälsan. Men vad menas egentligen med global hälsa och varför har vi så svårt att förstå att fler sjukdomsutbrott och försämrat välstånd i slutändan drabbar oss själva? På det svarar Anna-Mia Ekström som är professor i global infektionsepidemiologi vid Karolinska institutet samt infektionsläkare på Södersjukhuset. Dessutom pratar Emma och Clara om George W Bush...
"Det är bra att vara lat och inte göra de akuta grejerna" (Överkursen i strategisk inaktivitet med Johan Anderberg)

I måndags kom A-kursen i strategisk inaktivitet och nu har det blivit dags för överkursen, det vill säga hela Emmas intervju med Johan Anderberg som är journalist och författare, nu senast till boken Just don't: om konsten att låta bli. Johan berättar bland annat om varför det ofta är dåligt att vara först på bollen, om politiker borde fejka handlingskraft och och varför det är extra bra att förhålla sig avvaktande när det kommer till ekonomi.
Följ oss på instagram @akursen_podd
mail: akursenpo...
92. Vad kan man skita i? (A-kursen i strategisk inaktivitet med Johan Anderberg)

Skolavslutningsveckan är här och det är därmed dags att dra ner på aktiviteter och fundera över vad man man borde göra mindre av. Varför är det ofta bättre att sitta på händerna istället för att agera och kan handlingskraft vara överskattat? På det svarar Johan Anderberg som är journalist och författare till boken Just don’t: om konsten att låta bli. Dessutom pratar Emma och Clara om prestationsbaserad självkänsla, den lönlösa jakten på lycka och två offentliga personer som inte satt på händerna när de verkligen borde ha gjort...
"En litterär kanon kommer inte att fungera läsfrämjande" (Överkursen i litteratursociologi med Ann Steiner)

I måndags kom A-kursen i litteratursociologi och nu har det blivit dags för överkursen, det vill säga hela Emmas intervju med Ann Steiner som är professor i litteratursociologi vid Uppsala universitet. Ann berättar bland annat om varför det förr ansågs som skumt att läsa tyst, att läsfrämjande är ett evighetsprojekt och om hon tycker att Sverige behöver en litterär kanon.
Följ oss på instagram @akursen_podd
mail: akursenpodd@gmail.com
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
91. Från bokslukare till ljudjunkie (A-kursen i litteratursociologi med Ann Steiner)

Vi läser allt mindre fysiska böcker men samtidigt är ljudbokslyssnandet exceptionellt stort i Sverige. Så hur definieras egentligen läsning i det nya medielandskapet och vad händer med oss människor när vi läser allt mindre? På det svarar Ann Steiner som är professor i litteratursociologi vid Uppsala universitet. Dessutom pratar Emma och Clara om Platons aversion mot skrivna texter, SVT:s geniala men lite för snuskiga högläsnings-tv och att rapar rakt i örat antagligen inte gör under för läslusten.
Klipp och musik:
SR P4 Jönköping, L...
"Självkänslan är skör men självförtroendet kan vara starkt" (Överkursen i narcissism med Peder Björling och Niki Sundström)

I måndags kom A-kursen i narcissism och nu har det blivit dags för överkursen, det vill säga hela Emmas intervju med psykiater Peder Björling och psykolog Niki Sundström som båda är verksamma på Psykiatri sydväst i Stockholm och författare till boken Störst, bäst och skörast. Peder och Niki berättar bland annat om hur man som anhörig påverkas av att leva nära en narcissist, hur vanligt det är med narcissitiskt personlighetssyndrom och hur man kan stötta personer som har det.
Följ oss på instagram @ak...
90. Generation Jag? (A-kursen i narcissism med Peder Björling och Niki Sundström)

Många menar att vårt individualistiska samhälle gjort oss alla mer narcissistiska. Men stämmer det verkligen att vi är mer självupptagna nu än förr och varför har just narcissist blivit ett så populärt tillmäle att kasta på personer man inte tycker om? På det svarar psykiater Peder Björling och psykolog Niki Sundström som båda är verksamma på psykiatri sydväst i Stockholm och författare till boken Störst, bäst och skörast. Dessutom pratar Emma och Clara om det verkligen går att distansdiagnostisera Trump som patologisk narcissist, Fr...
"Det finns få begrepp som stör mig så mycket som detox" (Överkursen i toxikologi med Mattias Öberg)

I måndags kom A-kursen i toxikologi och nu har det blivit dags för överkursen, det vill säga hela Emmas intervju med Mattias Öberg som är docent i toxikologi vid Karolinska institutet samt författare till boken Ingen anledning till oro om PFAS-skandalen i Ronneby. Mattias berättar bland annat om vad som menas med evighetskemikalier, hur man kan förhålla sig till tidningarnas alla cancerlarm och vad han tycker om att ordet toxiskt har blivit synonymt med dåligt
Följ oss på instagram @akursen_podd
mail: akursenpodd@gmail.com
Hosted...
89. Hur giftig är vår värld? (A-kursen i toxikologi med Mattias Öberg)

Cancerlarmen står som spön i backen, samtidigt som socker och tillsatser utmålas som gift. Men vad menas egentligen med att något ät giftigt? Går det att detoxa kroppen – kan man slippa cancer genom att undvika viss mat och dryck? På det svarar Mattias Öberg som är docent i toxikologi vid Karolinska institutet samt författare till boken Ingen anledning till oro – om PFAS-skandalen i Ronneby. Dessutom pratar Emma och Clara om kända förgiftningar, kvinnliga giftmördare och de oaktsamma fröknäckemammorna.
Klipp och musik:
SR P4 Blekinge, PFAS-före...
”Om du kan tjäna pengar på existentiell ångest så kommer du bli rik” (Överkursen i manlig självhjälp med Peter Ueda)

I måndags kom A-kursen i manlig självhjälp och nu har det blivit dags för överkursen, det vill säga hela Emmas intervju med Peter Ueda som är forskare vid Karolinska institutet samt författare till boken Man går sin egen väg. Peter berättar bland annat om den så kallade NoFap-rörelsen, vad han tycker om den senaste inceldebatten som blossat upp i samband med Netflixserien Adolescence och vad som egentligen händer på självhjälspsläger för män.
Följ oss på instagram @akursen_podd
mail: akursenpodd@gma...
88. Manlig nog för mindfulness? (A-kursen i manlig självhjälp med Peter Ueda)

Att ge män livsråd och gemenskap har blivit big business. Men vilken typ av manliga självhjälpsguruer finns det och varför har just de blivit så populära? Det svarar Peter Ueda på som är forskare på Karolinska institutet samt författare till boken Man går sin egen väg. Dessutom pratar Emma och Clara om orimliga morgonrutiner, universella drivkrafter och hur de manliga deltagarna i Love is blind såg den kontroversiella Ola som sin andliga ledare.
Klipp och musik:
Andrew Tate- TAKE CONTROL NOW - Why SUCCESS Is Earned, Not...
REPRIS: Är sexlösa män ett hot mot oss alla? (A-kursen i incels med Peter Ueda)

För ett år sen gjorde vi A-kursen i incels och gäst då var Peter Ueda. Nästa vecka kommer Peter tillbaka och berättar om manlig självhjälp – har det blivit svårare att vara man och är det så att självhjälp gått från att vara något kvinnligt kodat till manligt? Så vad sägs om att fräscha upp minnet med vad som sas då genom att lyssna på denna repris?
Följ oss på instagram @akursen_podd
mail: akursenpodd@gmail.com
Hosted on Acast. See acast.com/p...
”AI används på många sätt för informationspåverkan” (Överkursen i informationspåverkan med Carl Heath)

I måndags kom A-kursen i informationspåverkan och nu har det blivit dags för överkursen, det vill säga hela Emmas intervju med Carl Heath som är senior forskare på RISE där han jobbar med digital resiliens. Carl berättar bland annat vad som menas med hybridkrigföring, vilka främmande länder det är som främst försöker öka misstron i det svenska samhället och varför det är viktigt för oss alla att koll på den senaste tekniken.
Följ oss på instagram @akursen_podd
mail: akursen...
87. Det här vill Putin få dig att tänka (A-kursen i informationspåverkan med Carl Heath)

”Sverige är inte i krig med det råder inte heller fred." Så sa Ulf Kristersson i januari under Folk och försvars rikskonferens. För även om inga bomber regnar över Sverige så utsätts vi dagligen för digitala attacker. Men varför vill främmande makter påverka våra tankar och åsikter och är det bara vapen som behövs för att stärka vårt försvar? Det svarar Carl Heath på som är senior forskare på RISE där han jobbar med digital resiliens. Dessutom pratar Emma och Clara om LVU-kampanjen, de ryska motsvarigheterna till...
Välkommen våren? (Extrakursen i pollenallergi med Victoria Strand)

Våren förknippas ofta med glädje och livslust men för en allt för stor del av befolkningen är det faktiskt tvärtom. För pollen försämrar livskvalitén för allergiker som blir mindre produktiva, sjuka och får svårt att delta i sociala aktiviteter. Fast såhär behöver det faktiskt inte vara, det finns hjälp att få mot pollenallergi. I extrakursen i pollenallergi berättar Victoria Strand, som är överläkare och specialist i allergisjukdomar, varför man inte ska trivialisera sin pollenallergi, vilka behandlingsformer det finns och hur kan man hjälpa barn...
"Unga kvinnor med stora nätverk är betydelsefulla för språkförändringar" (Överkursen i svenska språket med David Håkansson)

I måndags kom A-kursen i svenska språket och nu har det blivit dags för överkursen, det vill säga hela Emmas intervju med David Håkansson som är professor i svenska språket vid Uppsala Universitet och ledamot i Svenska Akademin. David berättar bland annat vad som egentligen menas med rikssvenska, om vi hade kunnat konversera med svenskar under senmedeltiden och vilka som är mest drivande till att språket förändras.
Följ oss på instagram @akursen_podd
mail: akursenpodd@gmail.com
Hosted on Acast. See acast.com/priva...
86. Från runor till svengelska - hur förändras språket? (A-kursen i svenska språket med David Håkansson)

Samhället förändras i rasande fart – från tekniska genombrott till en ny världsordning, och parallellt med samhällsförändringar brukar också språket förändras. Men hur mycket påverkas svenskan av det som händer just nu? Och är det i turbulenta tider som vi också behöver förstå våra nordiska grannar lite bättre? På det svarar David Håkansson som är professor i svenska språket vid Uppsala universitet och ledamot i Svenska Akademin. Dessutom pratar Emma och Clara om dialekternas intåg i tv och radio, bespottade danismer och klapperslangar...
"Administration blir ofta störverksamhet istället för stödverksamhet” (Överkursen i byråkrati med Johan Alvehus)

I måndags kom A-kursen i byråkrati och nu har det blivit dags för överkursen, det vill säga hela Emmas intervju med Johan Alvehus som är professor i tjänstevetenskap på institutionen för tjänstervetenskap vid Lunds universitet. Johan berättar bland annat om varför det är så svårt att räkna hem investeringar på it, om det går att säga hur mycket byråkrati som är lagom och vilka risker det innebär att ha för många administratörer inom en organisation.
Följ oss på instagram @ak...
85. Dötrist, fyrkantig och alldeles alldeles nödvändig (A-kursen i byråkrati med Johan Alvehus)

Byråkrati används ibland som ett skällsord och är därför en tacksam måltavla för populistiska politiker. Men kan det finnas vissa poänger med seghet i organisationer och varför är byråkrati en förutsättning för demokrati? Dessa frågor besvarar Johan Alvehus som är professor i tjänstevetenskap på institutionen för tjänstevetenskap vid Lunds universitet. Dessutom pratar Emma och Clara om varför byråkrati är motsatsen till korruption, motorsågsmassakern DOGE och varför Förintelsen inte hade varit möjlig utan byråkrater.
Klipp och musik:
SR S...
"Klimatomställningen är en investering inte en kostnad" (Överkursen i klimatkrisen med Victor Galaz)

I måndags kom A-kursen i klimatkrisen och nu har det blivit dags för överkursen, det vill säga hela Emmas intervju med Victor Galaz som är docent i statsvetenskap på Stockholm Resilience Center vid Stockholms universitet. Victor berättar bland annat om hur AI både kan hjälpa och stjälpa oss i klimatkampen, vad man själv kan göra för att skapa förändring och på vilket oväntat sätt som Trumps politik kan ge positiva effekter på klimatet.
Följ oss på instagram @akursen_podd
mail: akur...
84. Stekhet planet, ljummet intresse (A-kursen i klimatkrisen med Victor Galaz)

Trots nya värmerekord år efter år verkar turbulensen i världen gjort så att klimathotet fallit i glömska. Hur går det att bekämpa klimatkrisen när vi har fullt fokus på annat och vad kan vi förvänta oss för liv på en allt varmare planet? Det svarar Victor Galaz, docent i statsvetenskap på Stockholm Resilience Center vid Stockholms universitet, på. Dessutom pratar Emma och Clara om den gamla goda tiden då folk kunde unna sig klimatångest, företagens green hushing i stället för greenwashing och att Trump kanske kommer visa sig vara en ofri...
"Ryssland kan utgöra ett rejält hot mot andra delar av Europa inom några år" (Överkursen i den nya världsordningen med Sebastian van Baalen)

I måndags kom A-kursen i den nya världsordningen och nu har det blivit dags för överkursen, det vill säga hela Emmas intervju med Sebastian van Baalen som är docent i freds- och konfliktforskning vid Uppsala universitet. Sebastian berättar bland annat om vi i Sverige bör se USA som ett säkerhetshot mot oss, om det kan finnas fördelar med en ny världsordning och hur ryssarna reagerat på Trumps varmare inställning till dem.
Följ oss på instagram @akursen_podd
mail: akursenpodd@gmail.com
Hosted on Acast...
83. Världen gungar, håller vi balansen? (A-kursen i den nya världsordningen med Sebastian van Baalen)

Världen är i gungning och den världsordning som vi är vana vid sen andra världskriget verkar vara ett minne blott. Men har maktbalansen i världen helt förändrats nu och går vi till ett säkerhetsläge där vi inte bara har Ryssland som enda hot mot Sverige utan också USA? Det svarar Sebastian van Baalen på som är docent i freds- och konfliktforskning vid Uppsala universitet. Dessutom pratar Emma och Clara om Tiktokflödena snart kommer fyllas med lumparhistorier, klantskallar på tunga positioner och ett riktigt antiklimax.
Klipp och musik:
C...
REPRIS: Är tredje världskriget snart här?

I november 2023 pratades det mycket om att ett tredje världskrig kunde vara nära anstående och för att få reda mer om det bjöd vi in Sebastian van Baalen för att få A-kursen i freds- och konfliktkunskap. Då sa Sebastian, som är forskare på Institutionen för freds- och konfliktforskning vid Uppsala universitet, att det största orosmolnet han kunde se på horisonten var att Donald Trump skulle bli återvald till USAs president. Nu har denna värsta farhåga besannats och vi är nyfikna på vad det kommer göra med säkerhetsläget i världen. Så näst...
"Svenskar är sämst i klassen på att bjuda in" (Överkursen i vänskap med Anna Bennich)

I måndags kom A-kursen i vänskap och nu har det blivit dags för överkursen, det vill säga hela Emmas intervju med Anna Bennich som är legitimerad psykolog, psykoterapeut och författare. Anna berättar bland annat om hur man kan göra för att fördjupa ytliga bekantskaper, vad hon tycker om begreppet toxisk för att beskriva dåliga relationer och hur sociala medier påverkar synen på vänskap.
Följ oss på instagram @akursen_podd
mail: akursenpodd@gmail.com
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for mo...
82. Kompisar eller konserver - vad är viktigast i kristider? (A-kursen i vänskap med Anna Bennich)

Ensamhet är ett stort samhällsproblem och 700 000 svenskar saknar en nära vän. Men varför är det livsviktigt med vänskapsrelationer och kan de också ibland vara skadliga? Det svarar Anna Bennich på som är legitimerad psykolog, psykoterapeut och författare. Dessutom pratar Emma och Clara om de allt frekventare parasociala interaktionerna, relationsbygge som en typ av prepping och när vänskap blir till korruption och klägg.
Klipp och musik:
Global News, Poilievre says Trump "stabbed America's best friend in the back" by putting tariffs on Canada
SR Nyheter Ekot...
”Det finns alltid en del av befolkningen som är lite lockade av auktoritära ledare” (Överkursen i autokratisering med Åsa Wikforss)

I måndags kom A-kursen i autokratisering och nu har det blivit dags för överkursen, det vill säga hela Emmas intervju med Åsa Wikforss som är professor i teoretisk filosofi vid Stockholms universitet. Åsa berättar bland vilka som är de främsta hoten mot Sveriges demokrati, om det finns några alternativa styrelseskick som är bättre än vårt folkstyre och vad man kan man göra för att stärka demokratin.
Följ oss på instagram @akursen_podd
mail: akursenpodd@gmail.com
Hosted on Acast. See acast.c...
81. Hur dör demokratier? (A-kursen i autokratisering med Åsa Wikforss)

Enligt en ny dyster rapport är antalet länder i världen som kan kalla sig demokratier numera i minoritet och den här autokratiseringen har aldrig gått så snabbt tidigare. Men vad krävs för att ett samhälle ska kunna betecknas som en demokrati och hur går det till när de dör? Det svarar Åsa Wikforss på som är professor i teoretisk filosofi vid Stockholms universitet. Dessutom pratar Emma och Clara om kejsarens nya kläder, grupptänkande och att den nya politiska skalan borde gå mellan gentleman och tölp istället för GAL-TAN.
”Det kan börja med att man tror att jorden är platt och sluta med att man skjuter ihjäl människor” (Överkursen i konspirationsteorier med Andreas Önnerfors)

I måndags kom A-kursen i konspirationsteorier och nu har det blivit dags för överkursen, det vill säga hela Emmas intervju med Andreas Önnerfors som är docent och professor i idéhistoria samt projektledare på Medieinstitutet Fojo där han utbildar journalister i desinformation och informationspåverkan. Andreas berättar bland annat om tron på konspirationsteorier har ökat i takt med sociala mediers intåg, om religiösa personer är mindre konspiratoriskt lagda än genomsnittet och om det finns typsikt svenska konspirationsteorier.
Följ oss på instagram @akursen_podd
mail: akursenpodd@gmail.com
80. Pedofilnätverk, vaccinmassövervakning och mörkläggning (A-kursen i konspirationsteorier med Andreas Önnerfors)

Aldrig har det varit lättare att sprida konspirationsteorier och en stor anledning till att Trump nu är USA:s president är de lögner om att hans politiska motståndare skulle vara pedofiler och ritualmördare. Men vad får konspirationsteorier att frodas och har det blivit vanligare nuförtiden? På det svarar Andreas Önnerfors, docent och professor i idéhistoria samt projektledare Medieinstitutet Fojo där han utbildar journalister i desinformation och informationspåverkan. Dessutom pratar Emma och Clara om sina egna besök i kaninhålet, antivaxxaren som blev hälsominister och om Stevie Wonder verkligen är blind.
<...
"USA:s tullar är självskadebeteende" (Överkursen i handelskrig med Rikard Forslid)

I måndags kom A-kursen i handelskrig och nu har det blivit dags för överkursen, det vill säga hela Emmas intervju med Rikard Forslid som är professor i internationell ekonomi vid Stockholms universitet där han studerar internationell handel sen många år tillbaka. Rikard berättar bland annat om vilka länder som är Sveriges viktigaste handelspartners, hur handelskrig uppstår och om vi borde bry oss mindre om USAs eventuella tullar.
Följ oss på instagram @akursen_podd
mail: akursenpodd@gmail.com
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for mor...
79. Att slåss med slantar (A-kursen i handelskrig med Rikard Forslid)

Trump har länge hotat med tullar och om det blir verklighet och omvärlden svarar med samma mynt kan faktiskt ett handelskrig ligga i korten. Men varför är egentligen världens alla experter på handel överens om att tullar mellan länder är dåligt och hur stora kommer konsekvenserna av Trumps tullar bli för oss här i Sverige? Det svarar Rikard Forslid på som är professor i internationell ekonomi vid Stockholms universitet där han studerar internationell handel sen många år tillbaka. Dessutom pratar Emma och Clara om internationellt fredagsmys, soft power och bojkotter.
"Det finns en sekt för alla" (Överkursen i sekter med Håkan Järvå)

I måndags kom A-kursen i sekter och nu har det blivit dags för överkursen, det vill säga hela Emmas intervju med Håkan Järvå som är legitimerad psykolog med inriktning på radikalisering, sekterism och våldsbejakande extremism och som bland annat skrivit bokem Radikalisering. Dessutom har Håkan personlig erfarenhet av sekter då han var medlem i Scientologerna under 14 år. Håkan berättar bland annat om rekrytering till sekter liknar den till kriminella gäng, vilka som löper störst risk att hamna i klorna på en sekt och vad som brukar få anhängare att lämna...
78. Omgiven av karismatiska ledare (A-kursen i sekter med Håkan Järvå)

Idag kanske inte så många oroar sig för att fastna i klorna på en religiös sekt. Däremot radikaliseras allt fler på nätet och personkulterna tycks vara på uppgång. Men varför sker mer radikalisering i samhället just nu och hur mycket paralleller går det att dra mellan religiösa sekter och den politiska utveckling vi ser idag? Det svarar Håkan Järvå på som är legitimerad psykolog och expert på sekter och radikalisering. Dessutom pratar Emma och Clara om Livets Ords uppgång och fall, sektschismen mellan religionsvetare och psykologer och att karisma kansk...
”Ett vräkningshot kan ha positiv effekt på behandlingen” (Överkursen i hoarding med Volen Ivanov)

I måndags kom A-kursen i hoarding och nu har det blivit dags för överkursen, det vill säga hela Emmas intervju med Volen Ivanov som är legitimerad psykolog och docent vid Karolinska institutet. Volen berättar bland annat om vilka som har störst risk att drabbas av samlarsyndrom, varför barn är så benägna att samla på sig kottar och pinnar och hur man som anhörig eller vän kan stötta en person med samlarsyndrom
Följ oss på instagram @akursen_podd
mail: akursenpodd@gmail.com
Hosted on Acast...
77. Att samla sig ut ur huset (A-kursen i hoarding med Volen Ivanov)

Att samla på saker ligger djupt rotat i vårt mänskliga DNA och vi hade antagligen inte varit så framgångsrika som art utan denna egenskap. Men vid vilken punkt går samlande över i hoarding disorder och varför är det så stor del av befolkningen som lider av samlarsyndrom? Det svarar Volen Ivanov på som är legitimerad psykolog och docent vid KI. Dessutom pratar Emma och Clara om slit och släng-kultur, kungliga porrsamlingar och hur man använder sig av och hajpade utrensningsmetoder.
Klipp och musik:
SR P4 Kronoberg, Brödernas extrema...
"Det kaosartade förtjänar att hyllas lite mer" (Överkursen i kvantfysik med Julia Ravanis)

I måndags kom A-kursen i kvantfysik och nu har det blivit dags för överkursen, det vill säga hela Emmas intervju med Julia Ravanis som är doktorand i teknikhistoria vid Chalmers och har en dubbelexamen i idéhistoria och teknisk fysik. Dessutom har hon skrivit den populärvetenskapliga boken Skönheten i kaos. Julia berättar om varför kvantfysiken är så obegriplig för oss människor men hur vi ändå kan närma oss den med hjälp av de erfarenheter vi alla bär med oss.
Följ oss på instagram @akursen_podd
ma...