De Vergeten Groepen
Welkom! De Vergeten Groepen Podcast richt zich op de uitdagingen van jongeren en ouders. Ons doel is om uitdagingen en problematiek in de huidige tijd bespreekbaar te maken omtrent opvoeden en omgang met jongeren. Samen met professionals en ervaringsdeskundigen maken we een reis door een oerwoud aan maatschappelijke dillema’s, staan we stil bij keuzes die we maken of soms voor ons gemaakt worden en hoe we kunnen anticiperen bij veeleisende sociale veranderingen.
A disorganized attached child (Engels) - Karen Woodall

Wanneer ouders besluiten te scheiden, brengt dit vaak een onvermijdelijke onbalans met zich mee in het leven van hun kinderen. In de chaos van deze scheiding raken kinderen soms hun authentieke zelfgevoel kwijt, een fenomeen dat bekend staat als "gedesorganiseerd hechtingsgedrag". Maar hoe ontstaat deze zelfvervreemding, en waarom lijken de gevolgen van ouderlijke vervreemding vaak over het hoofd te worden gezien?
In onze samenleving heerst het idee dat jeugd- en gezinsdiensten altijd het welzijn van kinderen vooropstellen. Maar zien zij de rol van beide ouders echt als even belangrijk, ook als deze in twee verschillende huishoudens plaatsvinden...
De schilden van je innerlijke familie - Arienne Klijn

Karaktereigenschappen, ook wel bekend als kerneigenschappen, zijn de essentiële kenmerken die iemands karakter en persoonlijkheid definiëren. Ze vormen de basis van ons gedrag en beïnvloeden onze interacties met de wereld. Hoewel deze eigenschappen diep verankerd zijn en meestal stabiel blijven, kunnen ze door de jaren heen veranderen.
De Zwitserse psychiater en psychoanalyticus Carl Gustav Jung, een van de invloedrijkste denkers uit de geschiedenis van de psychologie, had de theorie dat ieder mens wordt geboren met een bepaalde set herinneringen in het collectieve bewustzijn van het brein, archetypen genaamd. Deze archetypen worden bepaald door de nor...
De taal van het opvoeden - Romy Thomas

Opvoeden, een fase die vroeg of laat aanbreekt in het leven van velen. Er heerst het idee dat opvoeden een vaardigheid is die we van nature bezitten, maar is dat echt zo? Als we willekeurig mensen op straat zouden aanspreken over het overwegen van opvoeden als hobby, zouden maar weinigen volmondig 'ja' zeggen. Toch is er een groepje dat bewust voor deze uitdaging kiest, en zelfs hun beroep ervan heeft gemaakt!
Een van hen is Romy Thomas. Met haar achtergrond als pedagoog, opvoeddeskundige, oudercoach én moeder, beschikt ze over een rijke ervaring en diepgaand inzicht in de h...
Systemisch denken als therapie - Janneke de Voogd

In deze aflevering hebben we een boeiend en leerzaam gesprek met Janneke de Voogd, systeemtherapeut en voormalig pedagoog en gezinsvoogd.
Na jaren werkzaam te zijn geweest in de jeugdzorg, viel het Janneke op dat uithuisplaatsingen vaak resulteerden in kinderen die niet meer terugkeerden naar hun ouders, of dat het traject naar terugkeer moeizaam verliep. Haar interesse in de dynamiek binnen gezinnen bracht haar tot de ontdekking van de mogelijke oplossingen die systemische therapie kon bieden, waarna ze al snel haar eigen praktijk begon.
Systemische therapie, ook wel bekend als familie- of systeemtherapie, is een benadering...
Ouderverstoting en de gevolgen voor het kind - Monique Meulemans

Ouderverstoting blijft vaak onopgemerkt, een onderwerp dat zelden de aandacht krijgt die het verdient. Het gaat dieper dan alleen een begrip; het is een verborgen psychologische strijd waarbij één ouder uitsluiting als tactiek inzet om de andere ouder - vader of moeder - het gezag te ontnemen of het contact met het kind te verbreken."
In een diepgaand gesprek spraken we met Monique Meulemans, een toegewijde systemische coach, NPL practitioner en auteur van het aangrijpende boek 'Emotioneel Gevangen'. Monique is niet alleen een mentor voor coaches, maar heeft ook uit eerste hand ervaren welke verwoestende impact ouderverstoting he...
Het geheim voor een vredige nacht met kindermeditatie - Bodil van Roeden

In deze aflevering schuiven we aan tafel met Bodil van Roeden-de Bruin, een buitengewone moeder, kinderyogadocent, kindercoach én de creatieve kracht achter Slaaapie, dé meditatie-app specifiek ontworpen om kinderen te ondersteunen bij een goede nachtrust.
Vaak staan we er niet bij stil: de overvloed aan prikkels die kinderen gedurende de dag ervaren, kan een rol spelen bij het verstoren van een rustige nachtrust. De constante drukte van ons gehaaste leven leidt er soms toe dat kinderen niet voldoende gehoord worden of eenvoudigweg minder aandacht krijgen, wat kan resulteren in een verstoorde balans in de opvoeding.”
Vele...
Een reis naar een senang (t)huis met Feng Shui - Romy Sipkes

Feng Shui, afgeleid van "feng" (wind) en "shui" (water) in het Chinees, is meer dan interieurontwerp. Het is een filosofie die onze verbondenheid met de omgeving benadrukt. Het is als een dans met de natuur, waarbij je je leefruimte inricht om balans te creëren en energie te vangen. Dit komt voort uit het Taoïsme, dat ons leert om in harmonie te leven met de natuurlijke stroom.
In deze boeiende podcast gaan we in gesprek met niemand minder dan Romy Sipkes, "the holistic Organizer". Samen met haar klanten duikt ze in de wereld van Feng Shui om...
Het belang van creatief schrijven voor kinderen - Saskia van den Brand

Creatief schrijven is vaak afwezig als een opzichzelfstaand vak in het curriculum van scholen. Kinderen leren weliswaar lezen en schrijven, maar wat als we kinderen al op jonge leeftijd zouden aanmoedigen om hun eigen boek te schrijven?
Volgens Saskia van den Brand, een gepassioneerde kinderboekenschrijfster, biedt het creatieve schrijfproces niet alleen enorm veel plezier, maar helpt het kinderen ook bij de ontwikkeling van andere essentiële vaardigheden. Saskia deelt met overtuiging haar verhaal en legt uit waarom zij van mening is dat kinderen op jonge leeftijd de kunst van het schrijven zouden moeten omarmen.
Saskia v...
Loskomen van toxische relaties - Ylske Tammel

We kennen allemaal wel van iemand die in een ongezonde relatie zit of heeft gezeten. Maar wanneer spreek je van een toxische relatie?
Toxische relaties kunnen variëren in gradatie. Bij sommige relaties is er sprake van een negatief gespannen sfeer terwijl andere dusdanig toxisch zijn dat iemand er fysiek en mentaal aan onderdoor gaat. Veel slachtoffers hebben bijvoorbeeld door trauma’s uit hun kindertijd moeite met het stellen van persoonlijke grenzen met als gevolg dat ze het vaak erg lastig vinden om deze waarschuwingssignalen te herkennen. Wat nu?
In deze Podcast bespreken we het boe...
Eerste hulp bij pesten - Bianca van Tilburg-Rademaker

Pesten is een complex fenomeen en er zijn verschillende factoren die ervoor zorgen dat iemand besluit te gaan pesten. Uit onderzoek blijkt onder andere dat kinderen en volwassenen elkaar pesten om hun sociale positie te verbeteren of te behouden. Het systematisch pesten wijst ook op een cultuur die het gedrag mogelijk maakt en in sommige gevallen zelfs normaliseert. Denk hierbij aan de ontgroeningsrituelen van middelbare scholieren waarbij er een aanzienlijke machtsonbalans ontstaat met psychische klachten voor het slachtoffer als gevolg.
In ons gesprek met kinder- en gezinscoach Bianca van Tilburg-Rademaker, eigenares van BIEK Coaching, wordt ons duidelijk...
Creatieve therapie voor kinderen - Monica Zeevenhooven

Zijn blokkades in de emotionele ontwikkeling van kinderen gerelateerd aan trauma’s uit hun eerste levensjaren? Hoe uiten deze blokkades zich en is men in staat om trauma’s op te sporen met behulp van creatieve therapie?
Monica Zeevenhooven is zo’n creatief therapeut en helpt kinderen spelenderwijs hun problemen te verwerken. Denk hierbij aan concentratie- en motivatieproblemen, sociale vaardigheidsproblemen en boosheid. Monica kan aan het gedrag en lichaamstaal zien waar de behoeftes van het kind ligt en begeleidt ouders in het ontwikkelingsproces. Ook worden actuele maatschappelijke problemen besproken en waar we als collectief ons beter voor zouden...
Het belang van een hoger doel hebben voor jongeren - Huib Rommers

Een goede gezondheid is ons kostbaarste bezit en daar kunnen we simpelweg niet meer omheen. Overheden spenderen miljarden per jaar aan curatieve zorg terwijl burgers jaarlijks een aardig bedrag aan gezondheidsproducten spenderen. De mondiale markt voor voedingssupplementen bijvoorbeeld groeit met gemiddeld 7,4% per jaar en verwacht wordt dat het zal groeien naar €235 miljard in 2025. Doen we dan wel voldoende?
Welzijn is een zeer complex ecosysteem waarbij uiteindelijk verschillende factoren tegelijkertijd dienen samen te werken om gezond te zijn en te blijven. Dus, voldoende beweging, goede nachtrust en gezonde voeding…zou je denken?
In ons gesprek met Huib...
De transitie van gedrag naar kracht - Marie-Liz de Jongh

De mens handelt grotendeels vanuit een aangeboren gedragspatroon maar zijn we in staat om rationeel te handelen wanneer het ons niet is aangeleerd?
De Vergeten Groepen spreekt met Marie-Liz de Jongh van EQfit over preventief en reactief werken met kinderen thuis en op scholen. Tevens wordt in het gesprek duidelijk waarom preventief werken lastig is en hoe we daar toch anders naar moeten kijken.
EQfit gebruikt vechtsport en lichaamsgerichte therapie als copingstrategie om emotionele stress en trauma te helpen beheersen, eveneens om te leren voelen en begrijpen wie we nou eigenlijk zijn.
"Een...
Hoe word je mentaal en fysiek weerbaar? - Krista Fleming

Krista Fleming ontvangt de Vergeten Groepen op de locatie Vitaliteitscentrum de Bron in Velp van KF Action. Op deze locatie geeft ze, samen met haar zeer bedreven en kundig team, weerbaarheidstrainingen aan kinderen, jongeren en volwassenen.
Doel: in alle (weer)omstandigheden jezelf blijven
Het gesprek gaat over haar persoonlijke misse, KF Action en haar beeld van de wereld. Krista's missie is om kinderen en jongeren te helpen en dit komt zeer duidelijk naar voren. Haar doorzettingsvermogen, eigengereidheid en zeer open & fearless karakter helpt enorm om direct de positiviteit te voelen.
Dit heeft haar...
Mijn verhaal: Ik leef wél, ondanks mijn diagnose borderline en PTSS!! - Linda

Het aantal jongeren in Nederland die jeugdzorg krijgt blijft stijgen. Plakken we te snel een etiket op onze kinderen of zijn scholen misschien te proactief bezig met het signaleren van afwijkend gedrag?
In 2006 kreeg Maria van der Hoeven (CDA), toenmalige minister van onderwijs, een zeer kritisch rapport aangeboden door de Landelijke Commissie Toezicht Indicatiestelling. De commissie concludeerde onder meer dat ‘het huidige beleid het voor scholen wel erg makkelijk maakt om gedragsproblemen als kinderproblemen te zien en zichzelf te ontslaan van de verantwoordelijkheid er binnen het gewone circuit wat aan te doen.’ Bron: www.ewmagazine.nl
Ha...
Thuiskomen bij jezelf - Sjoerd Kaljee

Een zeer persoonlijke podcast. De ervaring en interessante persoonlijkheid van Sjoerd maakt het een diepzinnig gesprek waarin ook De Vergeten Groepen met de billen bloot gaat.
Thuiskomen bij jezelf betekent terugkijken om te begrijpen: "waar vandaan vertrek ik"
Sjoerd en De Vergeten Groepen praten in deze aflevering over de invloeden van opvoeding en hoe het onze besluitvorming jaren later bepaald. Hoe kunnen we een stevig fundament bouwen met als doel ons persoonlijk leiderschap te leren ontwikkelen.
Sjoerd Kaljee | Systemisch Coach
https://www.thuiskomenbijjezelf.nl/
https://www.linkedin.com/in/sjoer...
Welke invloed heeft straling op je persoonlijkheid en gezondheid - Benjamin Adamah

Benjamin Adamah is schrijver van boeken en blog om Vamzzz, eigenaar van Occult bookstore en Dooozz.
Vanuit liefde voor zijn vrouw heeft Benjamin speciale stenen gemaakt voor het reduceren van straling.
Er zijn verschillende soorten straling maar wat weten we er eigenlijk van? De meeste onder ons zijn vooral bekend met niet-ioniserende straling oftewel elektromagnetische straling. Een hoge of lage frequentie bepaalt uiteindelijk voor welke doeleinde deze worden gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan zendmasten, hoogspanningslijnen, mobiele telefoons en andere elektrische apparaten.
Draadloos staat voor gemak. Draadloos opladen, draadloos bellen, draadloos muziek beluisteren, draadloos typen...
Mijn verhaal: De eeuwige zoektocht van een Bengaals adoptiekind - Rina Duijnker

In ons gesprek met Rina Balm-Duijnker ligt de focus niet zozeer op ons nationaal adoptiebeleid en statistieken maar worden we meegenomen in een bijzondere en emotionele levensreis.
De PodCast is een duidelijke reflectie van de zoektocht die Rina door maakte en nog steeds maakt.
De zoektocht naar de vergeten geuren en kleuren van Rina’s identiteit, met het prachtig boek ‘Bengaalse Curry met een Bloemkoolsausje’ als resultaat.
In Nederland overwegen jaarlijks vele gezinnen om een kind te adopteren maar staan vaak niet stil bij de complexiteit en emotionele impact van zo’n adoptieprocedure. Volgens...
Van je hoofd naar je hart - Selena van Apeldoorn

Dichter bij jezelf komen, probeer je hart te volgen of keuzes durven maken vanuit je gevoel?
Kunnen we bovenstaande uitingen scharen onder clichés of zijn het uitdrukkingen die wel degelijk een diepere betekenis hebben?
De vergeten groepen is tijdens het gesprek met Selena van Apeldoorn er al snel achter dat lief zijn voor jezelf helemaal geen cliché is maar eerder een essentiële vaardigheid.
Het leren luisteren naar je lichaam past dan ook in het rijtje van vaardigheden terwijl rationaliseren de meest voor de hand liggende oplossing is, met alle gevolgen van die...
De gevolgen van een narcistische opvoeding voor het kind - Zoraida van Welie

Hoe ga je als kind om met een narcistische ouder?
Ligt de verantwoordelijkheid van een gezonde ouder-kind relatie dan bij het kind?
Wordt het innerlijk kind hierdoor aangetast en welke consequenties heeft het voor iemands welzijn en toekomst?
De Vergeten Groepen heeft een zeer confronterend en vooral boeiend gesprek met Zoraida van Welie van Spiritz Coaching. Zoraida verteld openhartig over haar eigen jeugd en hoe ze als ervaringsdeskundige/therapeut slachtoffers en partners helpt hun innerlijke kracht en rijkdom te ontdekken.
Luister met een open hart naar het gesprek met Zoraida en...
Help! Waarom begrijp ik mijn kind niet? - Yolanda Yalcin

Deze keer heeft De Vergeten Groepen een gesprek met Yoland Yalcin.
Ze helpt kinderen en jongeren om tot rust te komen en hun zelfvertrouwen te verhogen. Additioneel zijn de ouders de sleutel in de opvoeding. Yolanda helpt ouders om hun kinderen weer te begrijpen. Hierbij gebruikt ze ook hypnotherapie als tool.
Als ervaringsdeskundige kan zij zich perfect inleven en kwetsbaar opstellen naar haar doelgroep!
Van oudsher is Yolanda een scheikundige die het roer heeft omgegooid naar coach en hypnotherapeut voor vooral jongeren en kinderen. Een moedig en dappere keuze die zeer welkom is in d...
Instrueren, healing en transformeren - Annewil Hidden

Puur natuur. Wat als de standaard coaching/therapie niet toereikend is voor kind of jezelf als ouder?
Het probleem, de klacht en pijn komt weer terug. Wat zijn de alternatieven buiten de regulieren wetenschap?
De Vergeten Groepen nodigt u uit om te luisteren naar een gesprek met Annewil Hidden van I am Healing.
We kunnen enorm veel van Annewil leren door verder te kijken. Het gesprek was een zeer leerzaam open en vooral natuurlijk gesprek waarin wij als mens worden uitgedaagd om terug te gaan naar onze levensenergie. Je komt weer meer thuis...
Eetpsycholoog - Saskia de Ridder

De reden van een (on) juist eetpatroon:
Hoe belangrijk is om te weten waarom je ongezond eet en waar het vandaan komt? Heeft jouw eetpatroon niet veel meer te maken met wie je bent en hoe je bent opgevoed?
De vergeten groepen heeft een interessant gesprek met de eetpsycholoog Saskia de Ridder.
In dit enerverend, assertief en vooral informatief gesprek wordt duidelijk dat gezond willen eten zeer moeilijk kan zijn.
Tevens, hoor je de achterliggende signalen hoe je als ouders je bewust wordt van jouw rol in het eetpatroon van je...
Eetpsycholoog

De reden van een (on)juist eetpatroon: Hoe belangrijk is om te weten waarom je ongezond eet en waar het vandaan komt?
De vergeten groepen heeft een interessant gesprek met de eetpsycholoog Saskia de Ridder. In dit enerverend, assertief en vooral informatief gesprek wordt duidelijk dat gezond willen eten zeer moeilijk kan zijn. Tevens, hoor je de achterliggende signalen hoe je als ouders je bewust wordt van jouw rol in het eet patroon van je kind.
De bekende spiegel wordt voorgehouden! Geniet en leer.
Je maakt altijd je eigen keuze!
Saskia...
Deëscaleren met assertiviteit - Marcel Boneschansker

Assertiviteit kan je leren!
Ben je assertief en hoe belangrijk is het om dit als kind leren voor jezelf en de maatschappij?
De vergeten groepen heeft een gesprek met Marcel Boneschansker. Trainer in Deëscalatie en aggressiehantering
Een gesprek met natuurlijke assertiviteit, over waarom het belangrijk is dat ouders zelf assertiever moeten worden om dit ook aan hun kind mee te geven.
Hoe belangrijk is het om als kind assertiviteit aan te leren? Hoe kan je je dit als ouder dit jezelf en je kind leren? Wat als school dit als lesuur e...