GameChanger

40 Episodes
Subscribe

By: GameChanger

GameChanger. Fodbold. Viden. Udvikling. GameChanger er en vidensplatform skabt i samarbejde mellem DBU og Divisionsforeningen, og som samler, inspirerer og faciliterer den faglige fodboldsamtale. Vores ambition er at formidle om fodboldspillet og gøre dansk fodbold endnu stærkere i en tid, hvor spillet udvikler sig eksplosivt.Her kan du lytte til vores podcasts, som gennem unikke og relevante cases giver dig teoretisk og praksis indblik i udviklingen af viden og kompetencer - både hos trænere, specialister, spillere og klubber i fodboldens verden.Samtidig vil vi inspirere andre interessenter såsom medier, forskere og studerende, der vil dykke længe...

Pres, possession og PPDA: Her er tendenserne i 3F Superliga
Today at 3:00 AM

En ny sæson står for døren, men inden vi lukker 2024/2025-sæsonen helt ned, tager vi fat på Performance Rapport, som Divisionsforeningen årligt udgiver. Rapporten zoomer ind på tendenser i den netop afsluttede sæson af 3F Superliga, og til at diskutere data er Johannes Hoff Thorup, tidligere cheftræner i FC Nordsjælland og Norwich City F.C., med i studiet. Ved siden af er Mikkel Høyer Julø, som har sin daglige gang i Brøndby IF som analytiker.

Du hører om udvalgte tendenser og data fra rapporten – nærmere bestemt pres og possession, og...


Taktik er også for spillere: Træn spilforståelsen med disse metoder
07/02/2025

Den aktive involvering af spillere i taktiske beslutninger markerer en forholdsvis ny æra inden for fodboldstrategi. Denne trænertilgang søger at skabe en mere engageret, fleksibel og beslutningsdygtig spillertrup, der er bedre rustet til at håndtere spillets udfordringer og kompleksitet.

Når fodboldspillere bliver uddannet i taktiske elementer og får en dybere forståelse for spillet, vil de også være i stand til at bidrage til holdets arbejde, ligesom det at tale taktik med spillerne styrker spillernes relationer og kommunikation med hinanden – både på og uden for banen.

Så hvad sker der med spiller...


Er keeperen en glemt markspiller? Sådan træner og bruger du 'de gode fødder'
06/18/2025

Et større fokus på presspillet har medført, at flere hold – både nationalt og internationalt – i dag bruger keeperen som en ekstra markspiller i opspil og som spilstation. Dette skal ses i lyset af regelændringer, som har skubbet på udviklingen – nemlig tilbagespilsreglen og reglen om korte målspark – således at keeperen i dag rører bolden langt mere med fødderne end med hænderne.

Udviklingen åbner for nye taktiske muligheder og ændrer grundlæggende, hvad det vil sige at være målmand i moderne fodbold. Keeperens evne til at spille med fødderne er blevet en afgør...


Har vi overtaget eller ej? Få momentum med de seks C’er
06/11/2025

"Vi har momentum nu" hører du i fodbold. Men hvordan kan du arbejde med momentum psykologisk plan, og hvordan kan du bruge det som et redskab til at håndtere kampens taktiske bølger, spillernes præstationer og kampens udfald?

Det hører du om i denne podcast, hvor U21-landstræner, Steffen Højer, og sportspsykolog, Nikolaj Bonde Korsgaard, beskriver momentum-begrebet ud fra de seks C'er: 
Commitment (arbejdsindsats)Concentration (koncentration)(Self) Control (selvkontrol)Communication (ommunikation)Cohesion (sammenhængskraft)Confidence (selvtillid)
Steffen og Nikolaj bruger begrebsapparetet som et væktøj til at håndtere forskellige...


Fodboldtræning og cyklus: Sådan skaber du en tryg og åben kultur
05/28/2025

Menstruationscyklussen kan påvirke kvindelige fodboldspillere mentalt og socialt og dermed deres trivsel og præstationer i fodbold. Det slår lektor, Knud Ryom fra Institut for Folkesundhed, Aarhus Universitet, fast i denne podcast.

Podcasten bygger ligeledes på AU's rapport, som er udarbejdet for DBU, og mens en tidligere podcast fokuserer på de fysiske aspekter af cyklussen, tager denne podcast fat på de psykiske og sociale aspekter.

I studiet sidder også Ghita Nordentoft, som er bestyrelsesmedlem i Silkeborg IF Q, ligesom hun er ansvarlig for klubbens trivselsudvalg. Her beskæftiger hun sig indgående med emnet på prakti...


Fodboldtræning og cyklus: Derfor virker individuelle hensyn
05/21/2025

For kvindelige fodboldspillere kan menstruationscyklussen have en betydelig indvirkning på deres præstationer, både fysisk og mentalt. Det konkluderer en ny rapport udarbejdet af Aarhus Universitet for DBU.

Dette afsnit af GameChanger dykker ned i rapportens fund, som vedrører menstruationscyklussens betydning for fysisk performance. Mette Hansen er ph.d. og lektor i Idrætsvidenskab ved Institut for Folkesundhed, Aarhus Universitet, og medforfatter til rapporten. Et af hendes budskaber er, at andelen af kvinder i fodbold med hormonforstyrrelser er så stor, at det skal tages alvorligt, og at undersøgelser tyder på, at der rent faktisk kan gøres en...


Brian Riemer: Sådan integrerer vi nye spillere på holdet
05/07/2025

Det er et sammensurium af mange overvejelser, når Brian Riemer udtager spillerne til fodboldlandsholdet. Der ligger et grundigt forarbejde bag, som blandt andet indebærer besøg og individuelle samtaler med spillerne, en analyse af, hvad den definerede spillestil stiller af krav til spillerne på de forskellige pladser, og utallige timers kiggen af fodboldkampe.

I dette afsnit af GameChanger giver Brian Riemer et indblik i tilgangen til udvælgelsen af nye spillere til landsholdet, og hvordan han sikrer de nye spillere - eksempelvis Mika Biereth, Mads Roerslev og Victor Froholdt - en god integration på holdet og i hold...


Bo Henriksen: Fodbold handler ikke om, hvad jeg synes, men om hvad spillerne forstår
04/30/2025

Årets Træner, Bo Henriksen, har sin hverdag i Bundesliga-miljøet, som bliver beskrevet i den tyske undersøgelse Trænerkompetencer i Topfodbold. Undersøgelsen beskriver blandt anden Fag- og metodekompetencer, hvorunder 17 Bundesligatrænere og 11 sportsdirektører peger på flere delkompetencer.

I denne udgave af GameChanger forholder Bo Henriksen sig til tre af delkompetencer: Analyse, Planlægning samt Respekt og anerkendelse. Undersøgelsen, som du kan finde i en dansk version her, viser, at ledelse er den centrale, tværgående kompetence for cheftrænere i topfodbold i dag. Bo Henriksen nikker genkendende til, at ledelse er blevet en større og stør...


Foundations for Task Design: Sådan lærer du spillerne at finde nye løsninger
04/23/2025

Har du forsøgt? Har du fejlet? Lige meget! Prøv igen, fejl igen, men begå bedre fejl.

Tidligere i år udgav Mark O'Sullivan, Associate Professor hos NIH, sammen med Martin Vlk, Head of Methodology and Coach Development i Slavia Prag og Coordinator of Higher Education hos det tjekkiske fodboldforbund, en artikel om repetition og læring. Pointen er, at læring ikke alene handler om at gentage en løsning, men om at gentage processen med at finde en løsning.

Dén pointe uddyber Mark O’Sullivan her i podcasten. Mark O’Sullivan stiller sine træneras...


Vækstkurver og talentudvikling: Kom bag om Everton F.C., Manchester United og Manchester City
04/11/2025

Relativ væksteffekt er et begreb, som er tæt knyttet med talentudvikling.

Rasmus Porse er Projektleder hos DBU, og I efteråret var han på studietur i England. Her besøgte han tre toprangerede akademier for at diskutere, hvordan vækst og modning påvirker talentudvikling. Nærmere bestemt besøgte han Manchester City, Manchester United og Everton F.C., og her oplevede Rasmus Porse tre meget forskellige tilgange til spørgsmålet:

Hvordan kan akademier implementere viden om spillernes vækstkurver, så spillerne får de bedste muligheder for at opnå det højeste niveau?


Bliv en god sparringspartner: Tre trin styrker det faglige fællesskab
04/09/2025

Hvordan udvikler du dig som fodboldtræner, når kalenderen er pakket, og der sjældent er tid til lange kurser eller dybe refleksioner?

Løsningen kan ligge lige for; nemlig at coache eller sparre med dine kolleger.

I denne episode af GameChanger dykker vi ned i kunsten og værdien af kollegacoaching og kollegasparring, som er metoder til at få forløst potentiale blandt kolleger og kan bidrage til faglig udvikling og trivsel på arbejdspladsen.

Vi har besøg af Line Ullmann, ekspert i læringskultur og professionel sparring, som udfolder metoderne og deler sine...


Involvering giver større effekt: Sådan vil Jeglertz udvikle flere landsholdsspillere
03/28/2025

Andrée Jeglertz løfter sløret for samarbejdet med danske klubber om talenter og om samarbejdet med udenlandsprofessionelle. Det gælder særligt klubbernes feedback, som er et område, hvor danske og skandinaviske klubber har en fordel i forhold til udenlandske klubber. Derfor feedback også et område, som Jeglertz peger på, skal dyrkes og udvikles endnu mere i pige- og kvindefodbold.

Desuden bliver landstræneren bedt om at forholde sig til at inkludere talenter og/eller erfarne mentorer på de yderste pladser. Kort efter André Jeglertz trådte til som dansk landstræner, stoppede en del erfarne la...


Overgangen fra 8v8 til 11v11: Sådan kan nye spildesign fremme trivsel og læring
03/12/2025

Siden november 2023 har en arbejdsgruppe under Dansk Boldspil-Union (DBU) og Divisionsforeningen haft til opgave at gøre status på spilformer og banestørrelser i ungdomsfodbolden fra U13-U14 for at sikre at transitionen fra 8 mod 8 til 11 mod 11 er optimal.

Gruppens formål er at komme med anbefalinger herfor, og de anbefalinger er snart klar, så de kan blive sendt i høring i de danske fodboldinstanser.

I arbejdsgruppens kommissorium pålægges gruppen at komme med et forslag til et kamplæringsmiljø, som skal sikre, at den enkelte spiller ’er mest muligt involveret i spillet, har flest mulige...


Fem trænerkompetencer: Sådan tackler du modstand og får følgeskab på dit projekt
02/26/2025

Bo Svensson stoppede som spiller i Mainz 05 for godt ti år siden, og da bestod trænerstaben af en målmandstræner, en assistenttræner, en analytiker og en cheftræner.

Da han kom til klubben som cheftræner syv år senere, var trænerteamet mere end fordoblet. Dét siger i sig selv noget om en voksende ledelsesmæssig opgave for en moderne cheftræner, og dertil kommer krav om indsigt i databehandling, sportspsykologi, kommunikation og håndtering af pres fra spillere, fans, agenter, medier og ledelse.

Netop de ledelsesmæssige opgaver og stigende krav er omdrejnings...


Fra strategi til spillerudvikling: Debat om læringssyn er gavnlig for dansk fodbold
02/05/2025

Læring og ledelse er nøgleord i trænerarbejdet i dansk fodbold, og det er af gørende for såvel bredde- som topklubber og akademier at gøre sig nogle tanker og tage nogle strategiske beslutninger om, hvilke overordnede normer og værdier der skal være grundlaget for de læringssyn, klub og trænere vil arbejde efter.

Og der skal være plads til både det funktionelle, databaserede læringssyn, der bliver beskrevet som et snævert perspektiv, og det bredere, mere dannelsesorienterede læringssyn, hvor der er plads til fordybelse uden blik for målbarheden...


At vælge anførergruppe: Matchet mellem trænerværdier og spillerrepræsentation
12/18/2024

Rollen som anfører er langt mere end at bære et bind på armen. Anførerrollen er kompleks, og lederskabet har ofte stor betydning for holdets præstationer på banen og truppens sammenhold uden for banen. Derfor er det relevant at perspektivere anførerrollen til lederroller, som du kender fra organisationer, ligesom anførergruppen kan perspektiveres til ledergrupper.

Det rejser imidlertid spørgsmål om anførerens lederskab på flere niveauer, som både handler om at lede opad til cheftræneren og sidevers til medspillere.

Med i studiet er Rand Blak Barawy, som er psykolog og pa...


Straffespark som disciplin: Mødet mellem teknik, mentalitet og personlig udvikling
12/04/2024

I takt med at straffesparkskonkurrencer spiller en mere og mere fremtrædende rolle i både internationale og nationale turneringer er det nødvendigt også at uddanne skytter og keepere i at stå i den afgørende situation.

For at imødekomme dette behov igangsatte Dansk Boldspil-Union (DBU) i sommeren 2020 et pilotprojekt, som indebar indføringen af en ny regel i U17 Ligaen og U17 Divisionen for drenge Reglen bestod i, at alle uafgjorte kampe skulle afgøres med en straffesparkskonkurrence. Vinderen af straffesparkskonkurrencen fik to point for kampen, mens taberen fik ét point. Måske kender du lignende af...


Skadesforebyggende træning: Her er din guide til investering i spillerne
11/20/2024

Skader i fodbold er forbundet med både fysiske og mentale omkostninger, og derfor skal skadesforebyggende træning have opmærksomhed.

Imidlertid bygger megen forskning i effekten af skadesforebyggende træning på drenge- og herrefodbold.

I og med at pige- og kvindekroppen biologisk og fysiologisk adskiller sig væsentligt fra drenge- og herrekroppen kan samme træningsprogram ikke bruges én til én på tværs af køn.

Her kommer en ny, dansk undersøgelse ind i billedet, som har titlen ”Injury Prevention Training in Girls and Womens Football” (Bandak et al., 2024).

Undersøgelsen tag...


Opdel projekter i trin: Sådan forbinder du viden og hverdagen
11/06/2024

Uanset hvilken type organisation, du arbejder i, vil du møde komplekse problemstillinger.

For at løse problemstillingerne og sikre udvikling, skal du bruge forskellige former for viden. Det gælder lige fra den forskningsbaserede viden og den erfaringsbaserede viden, som du kender fra din egen hverdag. Fodboldverdenen er en særegen branche, hvor det er vigtigt at forstå, at fodboldklubber er små- og mellemstore virksomheder.

Tid er oftest den mest knappe ressource, og hvis klubben formår at få mest muligt ud af sine ressourcer og bringe den mest relevante viden i spil, er der stor...


Frivillighed er en hjørnesten. Så hvorfor er de 'ikke-frivillige' ikke frivillige?
10/23/2024

Frivillighed er en hjørnesten!Med de ord indledes DBU’s Frivillighedsrapport (2022), der estimerer, at cirka 120.000 frivillige engagerer sig i de danske fodboldklubber.

Samtidigt konkluderer DBU’s samfundsregnskab (2018), at de frivillige arbejder lige så meget som 9.000 fuldtidsansatte.

Det svarer til det samtlige antal ansatte på Aarhus Universitetshospital.

De frivillige er altså en vigtig ressource, i forhold til at skabe rammerne for at børn, unge og voksne kan dyrke den aktivitet, de elsker, og samtidigt skabe rum til samvær udenfor kridtstregerne.

Dette er indtalt artikel fra GameChanger, og du kan læse artiklen...


Landstrænere på job: Sådan samles alle landshold om én spillestil
10/09/2024

Forestil dig, at du skal implementere en spillestil på tværs af årgange og køn.

Hvordan vil du sikre, at spillestilen kommer ud på banen?

Det er en opgave, som landstrænerne på de i alt 12 danske landshold samarbejder for at sikre udviklingen af fremtidens landshold.

Den fælles spillestil har navnet Den Røde Tråd 2.0, og i marts 2024 udgav vi her på GameChanger en podcast, som fortæller om processen bag den opdaterede version af Den Røde Tråd fra 2008.

Nu er det lidt over et halvt år siden, at Den R...


Succes som træner: Fokusér på din arbejdsidentitet (i stedet for dit talent)
09/25/2024

Hvad er forskellen på 'talent' og 'styrke'?

Talent og Talentudvikling støder du typisk på, når det gælder spillere.

I denne podcast kan du høre om, hvilken rolle talent-begrebet har, når det gælder fremtidens trænere og uddannelse af trænere.

Eller:

Faktisk handler podcasten nærmere om problematisering af talentbegrebet for i stedet at rette blikket mod begrebet arbejdsidentitet.

Med i studiet er Billy Adamsen, som er forskningsleder på Sjællands Erhvervsakademi (Zealand) og en del af Talent Lab.

I sin forskning beskæftiger h...


Den vigtige dobbeltrolle: Sådan er du både træner og leder
09/11/2024

Trænerens rolle bliver i højere grad knyttet sammen med rollen som leder af mennesker på flere niveauer.

Det får os til at stille spørgsmålet: Hvordan er du leder, når du også er træner? Hvordan er du træner, når du også er leder?

For at få nogle svar på, hvad det vil sige at være leder og træner samtidigt er Nicklas Pyrdol og Danek Olsen med i studiet.

Nicklas er i dag selvstændig ledelsesrådgiver og har tidligere været tilknyttet som sportspsykologisk konsulent hos bland...


Den gode feedbackkultur: Forstår spillerne dig - og forstår du spillerne?
08/28/2024

Hvordan giver du spillere feedback, som de kan handle på?

Overordnet er feedback en kommunikationsform, hvor du giver en tilbagemelding på en spillers adfærd og handlinger. Uden feedback ved spilleren ikke, om han/hun lever op til forventninger, ligesom han/hun uden feedback heller ikke har mulighed for at ændre og styrke sin adfærd.

Gennem udveksling af perspektiver og informationer er feedback på mange måder en forudsætning for, at dine spillere bliver dygtigere og udvikler kompetencer. For at give at kunne give dine spillere den nødvendige feedback, kan du tage flere metoder i...


Få spillerne ud af komfortzonen: Sådan arbejder du med Deliberate Practice
08/14/2024

Hvordan designer du en træning, der får spillerne ud af komfortzonen?

Det får du svar på i denne podcast, hvor du kommer tæt på metoden Deliberate Practice.

Groft skitseret udspringer Deliberate Practice af forskning i, hvad der gør eksperter til eksperter og adskiller dem fra andre. Heri ligger også et spænd mellem tillært ’kompetence’ og ’naturtalent’.

I en sportslig sammenhæng peger forskningen på, at Deliberate Practice er den træningsform, som giver det bedste udbytte, når målet er et højt færdighedsniveau.

I holdsport bruges f...


TrænerDNA: Hvem er Morten Eskesen?
07/19/2024

For første gang nogensinde er det danske U19-herrelandshold repræsenteret til et Europamesterskab.

Lige nu er landsholdet i fuld gang med gruppespillet, og for at du kan lære landstræneren bedre at kende, genudgiver vi her GameChangers podcast med Morten Eskesen i serien TrænerDNA.

I podcasten fordeler Morten 100 point på fem byggesten, for på den måde at fremhæve sine styrker og svagheder som træner i topfodbold.
Taktisk håndværk og fodboldforståelse (tid: 02:00)Lederskab og menneskelige relationer (tid: 16:00)Beslutningstagning og hurtige reaktioner (tid: 30:35)Følgeskab på nye idéer og trends...


Tendenser i 3F Superliga: Titlen som topscorer og disciplin på dødbolde
07/17/2024

For femte sæson i træk udgiver Divisionsforeningen Performance Rapport, som bygger på et omfattende datamateriale indsamlet via Opta og Second Spectrum.

Tilsammen muliggør indsamlingen af data at give et objektivt billede af tendenser og holds præstationer i den forgangne sæson i 3F Superliga.

Nogle af tendenserne og præstationerne, som dette års udgave af Performance Rapport har analyseret, er 1) indskifternes indflydelse på kampens resultater, 2) topscorer og serviceringen af angriber og 3) mål efter standardsituationer (også kendt som dødbolde).

Når det gælder indskifternes indflydelse på kampens resultat, viste Thomas Th...


Seks sæsoner med VAR: Hvad er prisen på øget korrekthed og fairness?
07/11/2024

I 2017 blev Video Assistant Referee – i daglig tale VAR – introduceret. I løbet af 2017/2018-sæsonen blev teknologien testet og tilpasset i den Serie A og Bundesligaen.

Efter testperiodens lovende erfaringer blev VAR således implementeret i 2018/2019-sæsonen i både nationale og internationale fodboldturneringer, og dommerteknologien blev samtidigt indskrevet i det officielle regelsæt.

Siden marts 2023 har VAR været en fast del af spillet i 61 lande og herunder i mere end 100 fodboldturneringer. Inklusive 3F Superliga.

Formålet med implementeringen har været (og er) at øge præcisionen i dommernes aktioner ved at give dem...


Lars Knudsen og Frederik Rønnow: Hvordan forhindrer vi, at modstanderen scorer på standardsituationer?
06/19/2024

De kommer igen og igen i forskellige varianter. Du kan træne dem gentagne gange. Du kan analysere og arbejde med mønstre.

Hjørnespark er blot én ud af flere former for standardsituationer, som et hold skal forsvare sig mod. Frispark og lange indkast er to andre.

Dvæler vi lidt ved hjørnesparket viser en analyse, som er foretaget på bagkant af VM 2022, at de mest effektive hjørnespark er dem, der lægges ind imod straffesparksfeltet, og hvor modstanderens angribere er i konstant bevægelse i området. Du finder link til analysen på GameChan...


Morten Wieghorst: Sådan bliver landsholdet EM-klar, når tiden sammen er knap
06/12/2024

Europamesterskabet 2024 står for døren. Den 16. juni løber det danske herrelandshold på banen i Stuttgart til den første gruppekamp mod Slovenien.

Forud for slutrunden er der imidlertid en kringlet ligning med en række detaljer, der skal gå op, når truppen skal forberedes taktisk og fysisk.

For spillerne møder ind i landsholdslejren med vidt forskellige udgangspunkter afhængigt af klubbernes sæsonforløb:

Eksempelvis spillede Jannik Vestergaard og Mads Hermansen sidste kamp for Leicester City FC den 4. maj, mens Rasmus Højlund og Christian Eriksen afsluttede sæsonen i Manchester Uni...


TrænerDNA: Hvem er Thomas Thomasberg?
05/29/2024

Inden Thomas Thomasberg i 2004 startede sin trænerkarriere, var han at finde på midtbanen for først AaB, som han vandt to mesterskaber med, og efterfølgende for FC Midtjylland.

Det var også i sidstnævnte klub, at Thomasberg startede som assistenttræner under Erik Rasmussen, inden han kortvarigt tog over som cheftræner fra 2008 til 2009.

Herefter tog jobbet som enten assistent- eller cheftræner ham vidt og bredt rundt i Jylland: Fra FC Hjørring i nord til FC Fredericia i syd og Hobro IK og Randers FC i Kronjylland.

I 2023 vendte han tilbage ti...


Motivation med kvalitet: Sådan arbejder du med tre psykologiske behov
05/22/2024

’Motivation’ taler vi ofte om, enten som noget, nogen mangler, eller noget, nogen har meget af.

Men motivation har du ikke meget eller lidt af.

At forstå og at skabe et motiverende træningsmiljø er de fleste fodboldtrænere optaget af, og uanset niveau er motivation et nøgleord for at fastholde de spillere, der dyrker fodbold.

Det hører du om i denne podcast, hvor vi tager dig med omkring Self Determination Theory (SDT). Eller på dansk: Selvbestemmelsesteori.

Du får en introduktion til begreber af Ib Ravn, lektor emeritus hos DPU samt råd...


Jesper Stüker: Denne strategi gør Silkeborg IF til en fast superligaklub
05/08/2024

Du har formentligt hørt om vision og strategi. Men ved du, hvordan du arbejder med dem i virkeligheden?

Det skal det handle om i denne podcast, hvor du kommer med ind i visions- og strategiarbejdet i Silkeborg IF.

For at få helt styr på, hvad en vision og en strategi er, er partner og strategirådgiver hos LEAD, Christian Nyvang Qvick, med i studiet.

En vision drejer sig om den ønskede fremtidsituation, og du arbejder med spørgsmålet: »Hvor vil vi hen?« Visionen fortæller imidlertid ikke noget om, hvordan organsatio...


Stéphanie Frappart: Sådan brød hun gennem glasloftet og blev topdommer
04/24/2024

Hvordan ville du have det, hvis du hver dag gik på arbejde velvidende, at en fejl ikke kun ville få konsekvenser for dig, men for alle, der går med samme drømme?

Det ansvar følte den internationale topdommer, Stéphanie Frappart, i lang tid overfor piger og kvinder, hver gang hun gik på banen for at dømme fodbold på allerhøjeste niveau.

Den 40-årige franskmand anses i dag for at være en af de bedste – hvis ikke den bedste – kvindelige fodbolddommer. Stéphanie var den første kvinde til at dømme en Ligue 1 kamp...


Thomas Thomasberg: Her er de taktiske fordele ved at bruge fem udskiftninger
04/10/2024

FC Midtjylland drager nytte af regelændringen til fem udskiftninger. Men hvordan?


Et mere komprimeret kampprogram var en af konsekvenserne, da coronapandemien ramte i 2020.
Som følge heraf blev vedtog IFAB (International Football Association Board), at de nationale ligaer kunne sætte antallet af udskiftninger op fra tre til fem.

De to ekstra udskiftninger var tænkt som en midlertidig regelændring for at beskytte spillerne og deres helbred i det sammenpressede program.

I sæsonen 2022/2023 blev den midlertidige løsning gjort permanent i 3F Superliga og NordicBet Liga og har samtidigt betydet...


TrænerDNA: Hvem er Lene Terp?
03/27/2024

Kort sagt har Lene Terp et CV med mange facetter:

Siden juli 2023 har Lene Terp været cheftræner for Fortuna Hjørring, og inden da var hun landstræner for Færøernes kvindehold. Det danske kvindelandshold har hun også været omkring, da hun i 2017 som assistenttræner var med til at tage EM-sølvet hjem.

Lenes CV omfatter titler som blandt andet cheftræner hos Kolding Q og SønderjyskE Fodbold, talentchef for pige- og kvindefodbolden hos Dansk Boldspil-Union og træner på Oure Sportsefterskoles pigefodboldlinje.

En tur til USA har der været plad...


Kenneth Heiner-Møller: Tag teamet ud af de vante rammer og få et stærkere samarbejde
03/20/2024

I 2022 påbegyndte en samlet landstrænergruppe og et performance-team en proces med målet om at skabe og integrere en fælles og tidssvarende spillestil, som går på tværs af danske landshold uanset køn og alder.

Produktet af det tværgående samarbejde er 'Den Røde Tråd 2.0' og er en videreudvikling af Den Røde Tråd, som blev lanceret i 2008 under Morten Olsen som herrelandstræner.

Den opdaterede version af Den Røde Tråd 2.0 er sammenfattet og illustreret i en spillestilsbold, men det er ikke dén bold, denne podcast...


Fem kendetegn: Sådan lykkes du med at opbygge relationskompetence
03/13/2024

God fodboldtræning handler ikke kun om trænerens fodboldfaglighed, men i høj grad også om trænerens evne til at skabe relationer. Det gælder både egne relationer til spillerne og at sætte rammerne for, at spillerne får stærke relationer til hinanden.

I denne podcast dykker vi derfor ned i relationer som begreb, og hvad det egentligt vil sige at have relationskompetence. Og endnu vigtigere: Hvordan bliver du relationskompetent, og hvordan bruger du kompetencen i praksis?

Med i studiet er Louise Klinge, som er børne- og skolefor...


David Nielsen: Du skal se trænerens personlighed på holdets præstationer (genhør)
03/06/2024

Efter syv år er David Nielsen nu tilbage som cheftræner i Lyngby Boldklub.

En klub, som han førte tilbage til landes bedste liga i 2016/2017-sæsonen, og som i selvsamme sæson vandt bronzemedaljen.

Derfor kan du nu (gen-)høre denne podcast fra maj 2023, hvor David Nielsen tager dig med til kamp.

Mens mange trænere lever for træningsbanen, ånder David Nielsen for kampdagen og lever bedst på sidelinjen. Her skal du også føle, at det der fedt at være træner, uanset om I vinder eller taber.

Ifø...


Sådan kan 'self-reported athlete data' gøre dine spillere mere kampklar
02/28/2024

Vil du monitorere, hvordan dine spillere responderer på træning, er det en fordel at inddrage både de objektive og subjektive perspektiver. Eller med andre ord: Det, du og spillerne kan måle og sætte tal på, og det, I kan fornemme, mærke og føle.

Her kommer self-reported athlete data (på dansk selvrappoterede spillerdata) ind i billedet. Kort fortalt er det et værktøj til monitorering, hvor den enkelte spiller giver egne input til deres performance og tilstand - både fysisk og mentalt.

James Malone er med i studiet for at give dig...