Uitgelezen Verhalen: acteurs lezen de mooiste verhalen voor

27 Episodes
Subscribe

By: Pieter van Scherpenberg

Acteurs lezen geselecteerde korte verhalen voor op toneel. In elke podcast-aflevering weerklinkt een live opgenomen verhaal, gecompleteerd met een interview met de schrijver, de acteur, vertaler of kenner van het werk. Gastheer: Pieter van Scherpenberg | Celebrating short stories, read by professional actors on stage in The Netherlands (Europe). Language: Dutch. Interviews with writers, actors and translators. Host: Pieter van Scherpenberg

Jan Brokken over Jean Rhys | 'Moeder leren zijn' gelezen door Molly van Scherpenberg
#25
04/01/2021

In deze 25e jubileumeditie hoor je een goed voorbeeld van de verhalen van Jean Rhys (1890-1979): 'Moeder leren zijn' (1927), voorgelezen door theaterdocent Molly van Scherpenberg, De Caraïbische schrijfster behoort tot de beste verhalenschrijvers ter wereld . Dat zegt haar collega-auteur Jan Brokken in het nagesprek. Hij bewondert haar literaire werk al bijna dertig jaar en heeft een boek over haar leven en schriijven geschreven: Het eiland van Jean Rhys (2020). 

Heb je met plezier geluisterd? Deel dan sterren uit - of nog liever: schrijf een bespreking op podchaser.com. 

Steun onze podcast financieel; elk bedrag is mee...


2 verhalen van Kira Wuck voorgelezen door Ariane Schluter en haarzelf | Nagesprek met auteur
#24
03/01/2021

Je hoort de verhalen 'Winnaars' en 'Wezen' van Kira Wuck. Eerstgenoemde wordt live in het theater voorgelezen door actrice Ariane Schluter, de tweede door de schrijfster tijdens de zelfde voorstelling. Na elk verhaal spreken we Kira Wuck in de studio. 

Lees het verhaal Wezen van Kira Wuck op carver.nl.

Heb je met plezier geluisterd? Deel dan sterren uit of nog liever: schrijf een bespreking op podchaser.com. 

Steun onze podcast financieel; elk bedrag is meegenomen en wordt bejubeld via petje.af/uv

Deze aflevering is mede mogelijk gemaakt door:

Pr...


Tsjechovs 'Schoonheden' gelezen door Marcel Faber
#23
02/01/2021

Anton Tsjechovs verhaal Schoonheden uit 1888 is zeer waarschijnlijk autobiografisch. Je hoort het in deze aflevering voorgelezen door acteur Marcel Faber, live in theater Bouwkunde, in september 2019. 

Voor zover bekend schreef de keizer van het korte verhaal Tsjechov nauwelijks autobiografische verhalen. Dit is daarop een uitzondering: het is afwijkend in de ik-vorm geschreven en beschrijft jeugdherinneringen aan vrouwelijke schoonheid die hij tegenkwam op twee momenten in zijn leven. Het verhaal is vertaald uit het Russisch door Anne Stoffel en staat in Deel 3 van de Verzamelde verhalen (Van Oorschot, 2006)

Luister ook naar het interview dat we in a...


Guy de Maupassants 'De Kas', gelezen door Margo Dames
#22
12/05/2020

Hoopgevend verhaal De Kas van Guy de Maupassant, de grootmeester van het Naturalisme. Fijn vertolkt door actrice Margo Dames, live voor publiek. Laat je meevoeren naar de Franse provinciestad Mantes, waar een middelbaar echtpaar worstelt met het leven en elkaar. 

Deel sterren uit of nog liever: schrijf een bespreking op podchaser.com. 

Steun onze podcast financieel; elk bedrag is meegenomen en wordt bejubeld via petje.af/uv

Deze aflevering is mede mogelijk gemaakt door:

Fonds Kleine Culturele Initiatieven Provincie Overijssel (Prins Bernhard Cultuurfonds)Gemeente Deventer

Aan deze aflevering werkten mee:

Gu...


Rob van Essens 'De glazen kamer' gelezen door Cas Enklaar
#21
11/01/2020

In Rob van Essens verhaal De glazen kamer, uit zijn in 2020 verschenen bundel Een man met goede schoenen, gaan we mee met een auteur die in het paleis van de koning is uitgenodigd met andere kunstenaars. De live voordracht van acteur Cas was hilarisch, zul je horen.

Rob vertelt in een eerdere podcast-aflevering over dit verhaal vanaf 26:00 minuten

Je kunt het verhaal 'De glazen kamer' op het blog van de schrijver meelezen tijdens het luisteren.

Deel sterren uit of nog liever: schrijf een bespreking op podchaser.com. 

Steun onze podcast financieel; e...


Remco Camperts 'James Dean en het verdriet' vertolkt door Peter Drost
#20
10/01/2020

Hoe was het literaire leven in de jaren vijftig? Je hoort aspecten daarvan gesitueerd in het trieste Hilversum van die tijd in Remco Camperts verhaal James Dean en het verdriet, vertolkt door Peter Drost.

Schrijver Remco Campert is zo beroemd dat hij eigenlijk geen introductie behoeft. Inmiddels hoogbejaard (geboren in 1929) en dus niet meer heel productief, maar zijn oeuvre is groot en veelzijdig: verhalen, poëzie en romans. 

Acteur Peter Drost is oprichter van Toneelschap Beumer & Drost waarmee hij mooie voorstellingen voor jeugd en volwassenen maakt. Maar je kunt hem ook herkennen aan zijn prachtige ste...


Bertram Koelemans 'In de kiem' vertolkt door Titus Muizelaar
#19
09/01/2020

Hoe ontstaat een verhaal in het hoofd van een schrijver? Je hoort het in Bertram Koelemans verhaal 'In de kiem', uit zijn bundel Engels voor leugens (Atlas Contact, 2016), voorgelezen door de acteur Titus Muizelaar. 

Van Bertram Koeleman is in augustus 2020 een nieuwe - en wéér hele goede - verhalenbundel verschenen: Het dreigbed.

Titus Muizelaar las het verhaal voor tijdens onze voorstelling in de Week van het Korte Verhaal op 17 februari 2018, in de Deventer Schouwburg.

Laat je weten wat je van deze podcast vindt? Deel dan sterren uit, of liever: schrijf een bespreking op...


2 jeugdverhalen van Hans Vervoort voorgelezen door Wieteke van Dort
#18
05/01/2020

Twee Indische verhalen uit het jeugdboek van Hans Vervoort: 'Weg uit Indië', voorgelezen door actrice Wieteke van Dort. In het kader van ons -- uitgestelde -- theaterprogramma met nog meer Indische verhalen. Bekijk ook de 2 videoverhalen van Maria Dermoût en Tjalie Robinson met Martin Schwab en Jamie Grant als vertolkers.

Geen theateropname in verband met de corona-maatregelen en geen nagesprek in deze podcast om dezelfde reden. Maar genoeg over om van te genieten: schrijver Hans Vervoort leidt zijn twee verhalen zelf in en vervolgens hoor je de luisterboekopname die actrice Wieteke van Dort ervan maakte.

...


Juan Gabriel Vásquez' verhaal 'De terugkeer' gelezen door Yardeen Roos | nagesprek met vertaler
#17
04/01/2020

Beleef het prachtverhaal De terugkeer van Juan Gabriel Vásquez, voorgelezen door actrice Yardeen Roos. En na afloop een gesprek met de vertaler van Vásquez in het Nederlands, Brigitte Coopmans. 

De Colombiaanse schrijver Juan Gabriel Vásquez (1973) woonde in zijn vroeg-volwassen jaren in Europa, waarvan een deel in de Belgische Ardennen. Zijn schrijverschap is beïnvloed door grote voorgangers als Márquez, Vargas Llosa en Fuentes, maar ook Tsjechov en Alice Munro. Alle verhalen in de bundel De geliefden van Allerheiligen, waar De terugkeer in staat, spelen in de Ardennen. Het boek is in 2018 uitgegeven door Signatu...


Maartje Wortels verhalen gelezen door Isis Cabolet en Ludwig Bindervoet | nagesprek met schrijver
#16
03/01/2020

Luister naar twee indringende verhalen van Maartje Wortel, voorgelezen door de acteurs Isis Cabolet en Ludwig Bindervoet: 'Er moet iets gebeuren' en 'Als de dingen beginnen te draaien.' Na afloop vertelt de schrijver over de twee verhalen en haar schrijverschap. 

De verhalenbundel Er moet iets gebeuren van Maartje Wortel verscheen in 2015 en was haar vierde boek en tweede verhalenverzameling. Maartje leest haar verhalen vaak zelf voor, maar vond het interessant ze eens door andere stemmen te horen vertolken. Ook gaat ze in op het probleem dat één recensent haar roman IJstijd een keer heeft vergeleken met de...


Ray Bradburys verhaal 'De misthoorn', voorgelezen door acteur Marcel Faber
#15
02/01/2020

Beluister een fantastische voordracht van het spannende verhaal De misthoorn van Ray Bradbury uit 1951, door de acteur Marcel Faber. Het werd opgenomen in onze voorstelling eind 2017 in Theater Bouwkunde, Deventer. Je hoort dit keer geen nagesprek, maar na afloop wel interessante feiten over het verhaal en de schrijver. The Dutch language audio broadcasting of 'The Fog Horn' is granted by Don Congdon Associates, Inc., New York. (c) 1953 Ray Bradbury Estate.

De vertaling van het verhaal, De misthoorn, is in 1980 verschenen in de science fiction bundel De gouden appels van de zon, bij Elsevier. Vertaler van dit verhaal...


Bordewijks 'Keizerrijk' gelezen door Lisa de Rooy | nagesprek met Niels Klinkenberg
12/05/2019

In deze bonusaflevering hoor je het eerste deel van het verhaal Keizerrijk, geschreven door F. Bordewijk in 1937. Schijfster/actrice Lisa de Rooy leest het voor in het theater en na afloop praat de gastheer met een kenner van het literaire werk; Niels Klinkenberg.

Als bonus bij aflevering 14 van deze podcastserie hoor je een prachtige schildering van de Amsterdamse binnenstad in 1890, aan de hand van de avonturen en omzwervingen van het jongetje Harmen en het 'dagmeisje' van zijn ouders Heintje Hiekensauzer. Tip: de foto's van Jacob Olie uit diezelfde tijd helpen het beeld te op te roepen, zoek...


Bordewijks 'De aktentas' gelezen door Marc Klein Essink | nagesprek met Niels Klinkenberg
#14
12/05/2019

Luister naar het verhaal De aktentas van F. Bordewijk uit 1958, voorgelezen door Marc Klein Essink. Nagesprek met Niels Klinkenberg, kenner van het werk, familie van de schrijver en bestuurslid van het Bordewijkgenootschap.

F. Bordewijk, de grote auteur in de Nederlandse literatuur in de eerste helft van de twintigste eeuw, wordt niet zo veel meer gelezen als zijn werk verdient. Hij had een geheel eigen thematiek en stijl die nog steeds zeer goed leesbaar is. In deze aflevering hoor je een tegelijkertijd kenmerkend en uniek verhaal van hem, over de ‘merkwaardigste gewaarwording’ uit het leven van meneer Kars, ambt...


Rob van Essens 'De Amerikanen' gelezen door Job Römer | nagesprek met schrijver
#13
11/01/2019

Luister naar het verhaal De Amerikanen van Rob van Essen, uit zijn bundel Hier wonen ook mensen (2014), voorgelezen door acteur Job Römer. Na afloop spreekt gastheer Pieter van Scherpenberg met de schrijver, over zijn verhalen en romans en (fictief?) bezoek aan de Koning en Koningin. 

Rob van Essen won de allereerste JMA Biesheuvelprijs in 2015 met bovengenoemde verhalenbundel. Hij heeft inmiddels acht romans en twee verhalenbundels op zijn naam staan. In 2019 won hij de Libris Literatuurprijs voor zijn roman De goede zoon (Atlas Contact). Hij is een meester in het verdraaien van de werkelijkheid met als gevolg da...


Merijn de Boers 'De geur van miljoenen' gelezen door Margo de Geest | nagesprek met schrijver
#12
10/01/2019

Luister naar het relatiekomedieverhaal 'De geur van miljoenen' van Merijn de Boer (2018), voorgelezen door Margo de Geest. Daarna hoor je een interview met de schrijver, over het verhaal, zijn fascinatie voor en inspiratie van Nikolai Gogol en schrijver- en vader-zijn in het buitenland.

Merijn de Boer debuteerde met de verhalenbundel Nestvlieders in 2011 die werd bekroond met de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs. Daarna schreef hij nog drie boeken, twee romans en het meest recent de verhalenbundel De geur van miljoenen, waar het in deze aflevering over gaat.

Actrice Margo de Geest volgde...


Duitse durf van Karen Köhler: 'Vuurpijlen vangen' gelezen door Lotte Driessen | nagesprek met vertaler Gerrit Bussink
#11
09/01/2019

De Duitse auteur Karen Köhler verraste met haar debuut-verhalenbundel Vuurpijlen vangen in 2015. Je hoort in deze aflevering het titelverhaal, vertolkt door actrice Lotte Driessen in een vertaling van Gerrit Bussink. Daarna praat gastheer Pieter van Scherpenberg met de vertaler over zijn bewondering voor de bundel en het 'moeilijke van makkelijk' bij het vertalen uit het Duits, wat hij al decennnia doet. Voor zijn vertaaloeuvre kreeg hij in 2015 de eervolle Straelener Übersetzerpreis in Duitsland, vergelijkbaar met de Nijhoffprijs in Nederland. Alleen andersom: de Nijhoffprijs lauwert vertalingen naar het Nederlands, de Duitse prijs vertalingen uit het Duits naar alle mogelijke ta...


Dieuwke van Turenhouts verhaal 'De vlucht' gelezen door Stephanie Louwrier | nagesprek met schrijver
#10
06/01/2019

Actrice Stephanie Louwrier leest het verhaal De vlucht voor uit het verrassende debuut van Dieuwke van Turenhout Olifanten warm houden (In de Knipscheer, 2018). Gevolgd door een nagesprek met de schrijver. De theateropname van het verhaal heeft helaas een minder goede geluidskwaliteit.

Dieuwke debuteerde eind 2018 met een verhalenbundel die opviel door de boeiende schrijfstijl die sterk afwisselend is, ook in thema: van realisme tot magisch-realisme.

Dieuwke is zelf ook podcast-maker over korte verhalen: Not Just Hemingway, waar we natuurlijk in deze aflevering ook over praten. Ten onrechte telde Pieter 10 afleveringen: het zijn er 18! Zoek de podcast...


Diederik van Vleuten leest LH Wieners 'Haken ontbraken' | nagesprek met schrijver
#9
05/01/2019

Rasverteller Diederik van Vleuten vertolkt het verhaal Haken ontbraken uit 1973 van L.H. Wiener. Na afloop spreekt de podcast host met de schrijver over diens "autobiografische fictie".

Voormalig cabaretier en huidig standup history-performer Diederik van Vleuten behoeft weinig introductie. Hij vertelt vooral eigen verhalen, maar was bereid te komen voorlezen in oktober 2016, toen UItgelezen Verhalen te gast was in het DeLaMar Theater in Amsterdam.

LH Wiener was daar bij en toonde zich zeer enthousiast na het aanhoren van zijn eigen verhaal. Je hoort dat gesprek na Diederiks voordracht.

Deze aflevering is...


Sanneke van Hassels "Het is muis" voorgelezen door Hanna van Vliet | nagesprek met schrijver
#8
03/31/2019

Sanneke van Hassels verhaal Het is muis uit 2012 werd in 2015 uitgeroepen tot een van de zes beste korte naoorlogse verhalen in Nederland door de Volkskrant. Je hoort de actrice Hanna van Vliet (titelrol in tv-serie Anne+) het voorlezen, live opgenomen tijdens onze theateravond op 19 februari 2019. Vervolgens is er een studiogesprek met de schrijfster. Het verhaal verscheen in haar bundel Ezels, in 2012 uitgegeven bij De Bezige Bij. Binnenkort verschijnt haar nieuwe bundel Nederzettingen.

Deze aflevering is ondersteund door:

MAOC Gravin van Bylandt Stichting Prins Bernhard Cultuurfonds

Aan deze aflevering werkten mee:

Sanneke van Hassel Hanna...


Tsjechovs verhaal 'Over de liefde' gelezen door Petra Laseur
03/01/2019

Een bonus bij onze 7e aflevering over de verhalen van Anton Tsjechov. In deze bonus hoor je alleen het verhaal 'Over de liefde' uit 1889, voorgelezen door Petra Laseur op 14 februari 2016 in het Betty Asfalt Complex. Luister ook naar aflevering 7, waarin we drie verhalen plus een interview met Tsjechov-kenner Wouter van Oorschot hebben.

Deze aflevering is ondersteund door:

MAOC Gravin van Bylandt Stichting Stichting Wesselings - Van Breemen Prins Bernhard Cultuurfonds

Aan deze aflevering werkten mee:

De vertaler Marko Fondse (postuum) Floor Minnaert (opname) Dirkjan van Ittersum (montage) Amir Swaab en Sietse van Gorkom (herkenningsmelodie) ...


De keizer van het korte verhaal: Tsjechov | Plus interview met Wouter van Oorschot
#7
03/01/2019

Drie voortreffelijk voorgelezen verhalen van Anton Tsjechov, omlijst door een gesprek met Wouter van Oorschot, kenner van het werk van de keizer van het korte verhaal. Voorlezers zijn de acteurs: Leòn Ali Cifteci, Sofie Joan Wouters, Margo de Geest en Joske Koning. Tot slot leest Wouter van Oorschot zelf ook een verhaal van zijn keuze voor.

Als je alleen de verhalen zelf wilt (terug)horen:

Blijdschap start op 3 min 48 sec; Op kamers start op 20 min 53 sec; Moeilijke mensen start op 38 min 30 sec.

NB Het fotoboek waar Wouter van Oorschot over praat in het begin i...


Het beste korte verhaal: Manon Uphoffs 'Poep' gelezen door Carla Hardy
#6
02/01/2019

Manon Uphoff schreef haar debuutverhaal Poep 25 jaar geleden. In deze aflevering hoor je dat verhaal, voorgedragen door de actrice Carla Hardy. Sommigen beschouwen dit verhaal het beste dat ooit in het Nederlands is geschreven. Beluister ook het gesprek met de jubilerende schrijfster over haar debuut, haar trouw-zijn aan korte verhalen schrijven en haar latere werk, leidend tot de nieuwe roman die in maart 2019 verschijnt: Vallen is als vliegen.

Deze podcast-aflevering is mede mogelijk gemaakt door:

Prins Bernhard Cultuurfonds Overijssel Deventer Cultuurclub Stichting Wesselings-Van Breemen

Aan deze aflevering werkten mee:

Manon Uphoff Carla Hardy Dirkjan...


Komische Kerstverhalen: van Hanneke Hendrix en Simon Rich - door Cas Enklaar en Britte Lagcher
#5
12/11/2018

Luister naar de kerstbonus van Uitgelezen Verhalen! Maar liefst twee verhalen voor je gebundeld: van Hanneke Hendrix De Gesmolten Emmer, voorgedragen door Cas Enklaar en van Simon Rich: Ik zag Mama de Kerstman kussen, door Britte Lagcher. Beide voordrachten zijn opgenomen tijdens onze aflevering van 28 december 2015, met als thema 'Komische Kerstverhalen'.

Hanneke Hendrix is auteur van de romans Aswoensdag (2018), De
dyslectische-hartenclub (2014) en De Verjaardagen (2013). Simon Rich schreef voor het satirische Amerikaanse tv-programma Saturday Night Live en publiceerde in onder meer de verhalenbundels The Last Girfriend on Earth & other Love stories en Hits & Misses. Cas Enklaar...


Pieter Kranenborgs verhaal 'De wolken in', door Ludwig Bindervoet
#4
05/01/2018

In deze aflevering een verhaal uit het debuut Astronaut in 2017 van Pieter Kranenborg: De wolken in, voorgelezen door Ludwig Bindervoet tijdens onze voorstelling van 17 februari 2018. We praten na met de schrijver in de studio.

Pieter Kranenborg debuteerde in 2017 met de opvallende verhalenbundel Astronaut bij uitgeverij Van Oorschot. Korte en langere verhalen over zoekende twintigers. Het verhaal De wolken in volgt een groep Britse wiettoeristen in Amsterdam vanuit een groepslid.

Ludwig Bindervoet is acteur en theatermaker; medeoprichter van het performancecollectief Urland in 2012. Hij acteert ook bij de theatergroepen Oostpool en Wunderbaum.

Deze podcast is...


Hans Goedkoop over Herman Heijermans | Daniël Cornelissen leest ‘Klokken’ (1902).
#3
04/01/2018

Acteur Daniël Cornelissen leest het verhaal ‘Klokken’ van Herman Heijermans uit 1902. ‘Een van de betere Falklandjes,’ noemt Hans Goedkoop dat verhaal in deze podcast. Hij is bekend als presentator van het tv-programma Andere Tijden voor de NPO. En hij is de biograaf van Heijermans; in 1996 verscheen zijn boek ‘Geluk’ over het bewogen leven van de beroemde toneel- en verhalenschrijver uit Rotterdam. Nagesprek met Hans over het verhaal en over Heijermans zelf.

Het verhaal is opgenomen tijdens de voorstelling van Uitgelezen Verhalen op 28 december 2017 in Theater Bouwkunde, Deventer. Meer informatie op onze website.

Aan deze podcast werkt...


Flash Fiction uit de USA, vers vertaald en voortreffelijk voorgedragen
#2
03/01/2018

Drie Zeer Korte Verhalen uit de USA, voorgedragen door beroepsacteurs Marcel Faber en Johanna Hagen. De verhalen zijn vers vertaald door studenten van de Vertalersvakschool. Plus gesprekken met actrice Johanna Hagen en literair vertaler/docent vertalen Lisette Graswinckel.

Groene zoden - Lincoln Michel, gelezen door Johanna Hagen. Vertaling 2017 Gitte Postel, redactie Dion Kooijman en Claudia de Poorter. 'Lawn Dad' is performed by permission from Upright Beasts (Coffee House Press, 2015). Copyright © Lincoln Michel 2015. 


Het bed bewoog - Rebecca Schiff, gelezen door Johanna Hagen. Vertaling 2017 Jorrit Bosma, redactie Janny Ramakers. 'The Bed Moved' is performed by permission fro...


Actrice Johanna Hagen leest voor: kort verhaal van Gerda Blees 'Naar het oosten'. Plus interview met schrijver.
#1
02/01/2018

In deze eerste aflevering van de podcast van Uitgelezen Verhalen hoor je actrice Johanna Hagen een kort verhaal van Gerda Blees voorlezen: 'Naar het oosten'. Na afloop een interview met de schrijfster. En als bonus: Gerda leest zelf een ongepubliceerd gedicht voor 'Aanwijzing', uit haar bundel die in april 2018 verschijnt bij Uitgeverij Podium.

Het verhaal 'Naar het oosten' staat in de bundel Aan doodgaan dachten we niet, Podium 2017

Medewerkers aan deze aflevering:

Johanna Hagen Gerda Blees Amir Swaab & Sietse van Gorkom (herkenningsmelodie instant classical) Dirkjan van Ittersum (geluidstechniek) Pieter van Scherpenberg (interview en...