Vorming voor elke dag
De Vorming voor elke dag podcast. Goud uit het verleden. Gemunt voor vandaag.
De lampen bleven branden in de Tabernakel
Met zuivere olijfolie moest Aäron de lamp in de tabernakel brandend houden. Voortdurend brandde dit licht, van de avond tot de morgen, als eeuwige verordening. In Lev. 24: 2 wordt ‘licht’ enkelvoudig aangeduid en in Lev. 24: 4 meervoudig. Het gaat hier om eenheid en meervoudigheid met de menora als lichtbron met zeven lampen.
Ds. W.L. Tukker: God op Zijn Woord geloven
‘Van dat Woord hangt het geloof af. En dat niet alleen omdat het Woord ons door Gods Geest gegeven is, maar ook omdat het door de Heilige Geest in de harten ingedragen wordt.’ Aldus ds. W.L. Tukker in 1973 in de Waarheidsvriend, in een artikel over geloofszekerheid.
Gemeentelid alleen op zondag?
‘In onze kerkelijke gemeente worden veel activiteiten georganiseerd. Moet ik van alles bijwonen om een goed gemeentelid te zijn?’ Deze vraag kreeg ik recent om te beantwoorden, in het Reformatorisch Dagblad.
De Heere liet een verlosser opstaan (preek)
Preek over Richteren 3: 9
Bron der hoogste zaligheden
Paul Gerhardt, Hervormde bundel 1938
Opvoeden is begrenzen – met liefde én richting (2)
Opvoeden betekent begrenzen – met liefde én richting (1)
Vijf overwegingen voor ouders bij het stellen van grenzen “Mijn zoon, geef mij je hart.” Deze oproep uit Spreuken 23:26 raakt de kern van opvoeding. Het hart van het kind is het doel. Terecht worden deze woorden vaak toegepast op de relatie tussen God en mens, waarbij de oproep klinkt: ‘Geef Mij je hart’. Tegelijkertijd klinkt het bij de Spreukendichter in het kader van de opvoeding. Vanuit verbinding op hart niveau volgt het richting wijzen in de weg waarin de opvoeder voorgaat.
Gods vraag aan Zijn ongehoorzame verbondsvolk (preek)
Preek over Richt. 2: 2b Schriftlezing Richteren 1-2: 5.
Jezus zond gewone mannen op pad met het Evangelie (2)
We dienen in deze verzen de verschillende karakters op te merken van de onderscheiden discipelen van Christus. Andermaal vinden wij bij deze belangrijke gelegenheid Petrus en Johannes samen in hetzelfde schip, en andermaal, evenals bij het graf, zien wij deze mannen zich op verschillende wijze gedragen. Toen Jezus bij het morgenschemerlicht op de oever stond, was Johannes de eerste die ontdekte wie het was en zei: "Het is de Heere"; maar Petrus was de eerste om in het water te springen en er zich doorheen te waden om dicht bij zijn Meester te komen. Kortom: Johannes was de eerste...
Jezus zond gewone mannen op pad met het Evangelie (1)
‘In de eerste plaats moeten wij in deze verzen opmerken hoe arm de eerste discipelen van Christus waren. Wij vinden hen werkend met hun eigen handen om in hun tijdelijke behoeften te voorzien, bezig in een van de nederigste beroepen: het beroep van visser. Zilver en goud hadden zij niet; landerijen en inkomsten evenmin. Daarom behoefden zij zich niet te schamen om tot hun vroegere bezigheid terug te keren, waarin de meesten van hen waren opgeleid.
Opmerkelijk is het dat enkelen van de hier genoemde zeven aan het vissen waren toen de Heere hen het eerst tot ap...
Luthers’ gebed bij de woorden ‘Leid ons niet in verzoeking’
Ach, lieve Heere, God en Vader, houd ons wakker en fris, ijverig en vlijtig in Uw Woord en in Uw dienst, zodat wij niet gerust, lui en traag worden, alsof wij nu alles al bezitten.
Laat de grimmige duivel ons niet besluipen, zodat hij ons te snel overweldigt en ons van Uw dierbaar Woord afbrengt, tweedracht en partijtwisten onder ons zaait, of ons op andere wijze in zonde en schande stort — zowel geestelijk als lichamelijk.
Maar geef ons door Uw Geest wijsheid en kracht, zodat wij hem ridderlijk kunnen weerstaan en de overwinning behouden.
...
Jezus verschijnt aan Maria Magdalena (preek)
Preek over Johannes 20: 16-17
Verlangen naar God
Hij verlangt naar de Heere met alles wat in hem is. Soms moet je door iets te ontberen, ontdekken wat je mist. Toen het eiland Tholen in de oorlog onder water werd gezet, werden veel inwoners geëvacueerd. Tijdelijk woonden ze ver van huis en haard. Na enige tijd mocht men terug. Dan weer voet aan wal te zetten op het eigen eiland, te wandelen door de straten van het eigen dorp. Weer ‘thuis’ te zijn. Wat een blijdschap gaf dat!
De dichter verlangt niet naar huis, maar naar de voorhoven van de HEERE...
Ds. W.L. Tukker: De belijdenis maakt de kerk tot kerk (2)
Voorgangers in de gemeente gaan gemeenteleden voor in het belijden. Ds. W.L. Tukker heeft dat in het hiervoor geplaatste blog uitgewerkt aan de hand van Petrus. In deze bijdrage vervolgt hij met Paulus en Jezus. Uiteindelijk raakt het belijden ons allen, in de navolging van Christus. Hierbij het tweede deel van een artikel dat ds. W.L. Tukker in 1975 schreef voor de Waarheidsvriend.
Ds. W.L. Tukker: De belijdenis maakt de kerk tot kerk (1)
‘De belijdenis van Jezus Christus maakt de kerk tot kerk, zoals de Schrift zegt in Romeinen 10:9-10: “Indien gij met uw mond zult belijden de Heere Jezus en met uw hart geloven dat God Hem uit de doden opgewekt heeft, zo zult gij zalig worden; want met het hart gelooft men ter rechtvaardigheid en met de mond belijdt men ter zaligheid.” Dat is een gelovige kerk, een belijdende kerk, een kerk die in dit geloof zalig is en zalig wordt.’ Aldus ds. W.L. Tukker in 1975, schrijvend in de Waarheidsvriend vanuit de Hervormde gemeente te Sirjansland.
David Dickson: de ernst van ongeloof
Ongeloof is een ernstige zonde. Dit toont David Dickson aan in zijn uitleg van de Westminster Catechismus. Hij noemt enkele redenen en werkt dit vervolgens uit met Bijbelteksten.
Jezus is Koning (preek)
Preek over Markus 15: 18.
Deze week geen vorming voor elke dag ivm conferentie
Zie de Mens!
Thomas Watson: Hoe krijg ik deel aan Christus?
Voor de hele preek zie www.tabernakel.nl
Zending volgens Voetius
Opdracht
Zending is volgens Voetius geen initiatief dat mensen als zodanig nemen, hij lokaliseert het in de wil van God. Missio Deï. Het eeuwige raadsbesluit, de beloften voor de toekomst en het zendingsbevel hier en nu. Hij beschouwt het zendingsbevel dus als gegrond in én de verborgen én de geopenbaarde wil van God.
Sinds de uitzending van de apostelen met de opdracht tot verkondiging en doop, zijn velen geworven voor Jezus. In de zendingsgeschiedenis is Voetius een belangrijke stem. Hij zag het bekeren van heidenen als doel, met als tweede focus het planten van...
Zalig zijn de reinen van hart (preek)
Preek over Matt. 5: 8
Middelpunt van ons verlangen
Kern van het geloof volgens Kohlbrugge
Vraag: Wat hebt u volgens het Evangelie te geloven, en wat is uw belijdenis?
Ds. W.L. Tukker: Dorst naar God
'Ja, David dorstte naar God, naar de levende God.' Aldus ds. W.L. Tukker in een meditatie in het Gereformeerd Weekblad in de jaren '70, over Psalm 42. 'God was voor hem geen woord, geen begrip, maar God was voor hem God—niet één levende God, maar dé levende God. God was daar, in die tabernakel, boven het verzoendeksel. David wist: „Daar woont Hij Zelf.” O, dat wist hij zo zeker. Dat had hij gevoeld. Dat had hij gehoord in het onderwijs van de priesters. Dat had hij gehoord wanneer zijn vader en moeder daarover spraken. Daar had hij als het ware...
Honger, dorst en verzadigd (preek)
Preek over Matt. 5: 6.
Daar is plaats bij 't kruis
De blinde dichtster Fanny Crossby schreef het lied 'Mourner, wheresoever thou art' rond 1870. In het Nederlands werd dit lied bekend onder de titel 'Daar is plaats bij 't kruis'.
Dr. A. van Brummelen over Bijbellezen
Leren in de praktijk
‘In de eerste plaats bepleiten wij de noodzakelijkheid van oefening. Geestelijke training is ons nodig. Wij zullen maar niet elke dag wachten of Gods Geest ons ook opwekken wil om de Heere te zoeken, maar wij moeten onze vaste tijden kennen, waarop wij verlangen samen te komen met Hem. Zo alleen komt er en blijft er een welbewust wandelen met God. Zo gewennen wij ons aan de gemeenschapsoefening met de Heere en worden de ons gegeven talenten geoefend tot de ware levenskunst om de dingen Gods gestadig te herkennen en lief te hebben. Zo...
Octavius Winslow: Ga ermee naar Jezus
Gaat u gebukt onder een last van zonde? Ga naar Jezus en zeg het Hem. Geen sterveling heeft ooit een zodanige last gedragen als dit! Voelt u het gewicht ervan? Dan is er in uw ziel geestelijke gevoeligheid, een heilig bewustzijn, goddelijk leven.
Troost voor gebroken harten (Preek)
Preek over Matt. 5: 4
Isaäc Watts: Als ik des Heilands kruis aanschouw
Als ik des Heilands kruis aanschouw,
Waar Hij de diepste smarten leed,
Dan is mijn hart vervuld van rouw
Om Hem, die daar de strijd volstreed.
Veracht, bespot zie ik daar Hem,
Bedekt met bloed, de dood nabij;
En ’t is, alsof ik Zijn stem hoor:
"Ik stierf voor u, leeft gij voor Mij?"
Gij, Jezus, droeg mijn schuld en smart,
Die zonde mij te dragen gaf;
Daar kocht Gij vrede voor mijn hart,
D...
Vijf overwegingen waarom zending offers vraagt
Bereidheid
De geschiedenis van zending kent een spoor van grote offers. In de eeuwen die achterliggen gingen velen op weg om vanuit Europa in andere delen van de wereld het evangelie te verkondigen. Honderden zendelingen stierven ver van huis, onder erbarmelijke omstandigheden. Zij legden hun leven op het altaar, omwille van het evangelie. De weg van het evangelie is die van het stervende tarwegraan, dat vrucht brengt. In het voetspoor van de Meester.
In onze eeuw van beheersing, maakbaarheid en planmatigheid, lopen we het gevaar dat zending een bedrijfsmatig karakter krijgt. Je steekt er...
Augustus Toplady over worsteling met uitverkiezing
Uitverkoren
Toplady laat zien dat de vraag stellen, een groot deel van het antwoord reeds geeft: ‘Zwakke gelovigen zijn soms geneigd om te vrezen, dat zij niet behoren onder het getal van Gods uitverkorenen. Zij kunnen in waarheid met David zeggen: "Welgelukzalig is de mens, die Gij verkiest en tot U doet naderen". Maar ze zijn niet duidelijk voldaan, dat deze welgelukzaligheid ook van hen is. Wat mij betreft, ik beschouw het als een van de beste kentekenen van een wedergeboren staat, wanneer iemand vurig verlangt om zijn uitverkiezing van God te weten. Het is een...
Leven met het einde voor ogen (Preek)
Preek over Psalm 39: 5-6
William Cowper: God gaat Zijn ongekende gang
Kleine Westminster Catechismus over bidden
98. Vraag: Wat is bidden?
Antwoord: Bidden is een aan God bekendmaken van onze verlangens (1) naar dingen die met Zijn wil overeenstemmen (2), in de Naam van Christus (3), met belijdenis van onze zonden (4) en dankbare erkenning van Zijn barmhartigheid (5).
1) 1 Samuël 1:15; Psalm 10:17; Psalm 62:9. 2) 1 Johannes 5:14. 3) Johannes 16:23-24. 4) Psalm 32:5-6; Daniël 9:3-19.
5) Filippenzen 4:6.
99. Vraag: Welke richtlijn heeft God gegeven met het oog op ons bidden?
Antwoord: Het hele Woord van God is nuttig om ons in ons bidden leiding te geven (1), maar de bijzondere richtlijn is het gebed dat Christus aan Zijn discipelen geleerd heeft, wat gewoonlijk “het Gebed van d...
Jac. Eringa: Het sterven van Christus
Welke dood is Christus gestorven?
Christus is de kruisdood gestorven, die van God vervloekt was. (Deut. 21: 23)
Welke zekerheid geeft u dat?
Daardoor ben ik zeker, dat Hij mij heeft vrijgekocht van de vloek van de wet. (Gal. 3: 13)
Welke sprake gaat er uit van Golgotha’s kruis?
Het kruis spreekt van ’s mensen boosheid en de liefde van Christus (Joh. 15: 13, Rom. 5: 8)
Welke verandering brengt Jezus’ verzoenend lijden in ons lijden teweeg?
Ons lijden is niet langer een openbaring van Gods toorn, maar e...
Ds.W.L. Tukker: Dominee is dienaar van het Woord (2)
In een lezing voor collega-predikanten geeft ds. W.L. Tukker een aantal overwegingen mee ten aanzien van de prediking. Zijn gedachten die hij in 1972 deelden zijn ook vandaag leerzaam. Tukker gaf als voorzitter van de Gereformeerde Bond leiding op inhoud, dat hebben we ook vandaag nodig.
Psalmgezang en een doopdienst in de nacht (preek)
Preek over Hand. 16: 30-34.