עושים היסטוריה עם רן לוי Osim Historia With Ran Levi
448: ההיסטוריה של מחשוב הענן (ש.ח.) [עושים היסטוריה]

כיום, התלות שלנו במחשבים שנמצאים אי שם בהאינטרנט - ב"ענן" - היא כמעט מובנת מאליה: מעטים מאיתנו מסוגלים להסתדר בלי ג'ימייל, ומעטות החברות שלא משתמשות ב-AWS. אבל בימיה המוקדמים של מהפכת המחשוב, הרעיון של המחשב כמשאב חיצוני - בדומה לשירותי המים והחשמל שאנחנו מקבלים מבחוץ ולא מייצרים בעצמנו - לא היה כה מובן מאליו. עלייתה של רשת האינטרנט, ובמיוחד תופעות חברתיות מפתיעות שהביאה עימה כדוגמת "החיבוק של סטיבן פריי" - הובילו למהפכה שאנחנו נהנים מפירותיה בימינו.
האזנה נעימה,
רן
447: הטיל הבליסטי הראשון - ורנר פון בראון וה- V-2 [עושים היסטוריה]

כשניחתו ראשוני טילי ה- V-2 על לונדון בשלהי 1944, הבריטים לא ידעו מה נפל עליהם - מילולית: טילים כה גדולים ורבי עוצמה נחשבו עד אז למדע בדיוני. המוח המבריק שמאחורי נשק הנקמה הנאצי היה "ילד פלא" בשם ורנר פון בראון, שבגיל 22 בלבד כבר נחשב למומחה הגדול בעולם להנעה רקטית בדלק נוזלי. פון בראון שיתף פעולה עם המשטר הנאצי כדי להגשים את חלום חייו - לפתח משגר שיוכל להביא את האנושות לחלל - אבל המשחק ששיחק היה משחק מסוכן ביותר: כשהתקרבה מלחמת העולם לסיומה, פון בראון הפך - בזכות הידע הייחודי שצבר - לאחד האנשים המבוקשים בעולם. הגסטפו, הצבא האדום והצבא האמריקני היו כולם בעקבותיו.
עוד בפרק: הצטרפו אלי לביקור במתקן פיתוח סודי של אלביט במרכז הארץ כדי לשמוע על תהליך הפיתוח והניסוי של טיל מודרני - 'נץ דורס', אחד הטילים המתקדמים והמאתגרים שפיתחה אלביט מעולם.
האזנה נעימה,
רן
446: ארכימדס (ש.ח.) [עושים היסטוריה]

ארכימדס איש סירקוסאי זכור בעיקר בזכות המכונות המרשימות שבנה כדי להגן על עירו מפני הרומאים: קרן החום וה'טלפיים' האימתניות שהניפו ספינות מהמים וטילטלו אותן כדגים על חכה. אבל התגלית החשובה ביותר שלו, זו שהקדימה את ניוטון ולייבניץ בכמעט 1900 שנים החשבון האינפיטיסימלי נותרה עלומה, בגלל נזיר נוצרי שהחליט להפוך את כתב היד החשוב שלו לספר תפילה.
האזנה נעימה,
רן
445: מלחמת העצמאות, חלק ד' [עושים היסטוריה]

במקביל לקרבות הבלימה כנגד צבאות ערב הפולשים, ניהל דוד בן גוריון קרבות פוליטיים מרים נגד יריביו בממשלה ובמטה הכללי של צה"ל, כדי לעצב את דמותה של המדינה וכוחות הביטחון שלה כפי שראה בחזונו. אבל הקרב הפנימי הקשה ביותר היה נגד מנחם בגין ומחתרת האצ"ל, שחבריה היו נחושים לנהל מדיניות רכש וביטחון נפרדת מזו של מדינת ישראל. המאבק על צביונה הממלכתי של המדינה הגיע לשיאו עם הגעתה לחופי הארץ של ה'אלטלנה': אירוע שבו ירו לוחמים עבריים זה על זה ברחובותיה של העיר העברית הראשונה.
האזנה נעימה,
רן
444: מלחמת העצמאות, חלק ג' [עושים היסטוריה]

החלטתן של מדינות ערב לפלוש לארץ ישראל עם ההכרזה על הקמת המדינה לא הפתיעה את דוד בן גוריון: למרות שרוב עמיתיו בהנהגת היישוב לא האמינו שהבריטים יעזבו את הארץ - הוא כבר החל ברכש של נשק ותחמושת מחו"ל. אבל למרות ההכנות הללו וההתארגנות הזריזה של כוחות ההגנה למבנה של חטיבות, החודש הראשון למלחמה היה הקשה והמדמם ביותר במלחמה כולה: צבאות סוריה, עיראק, ירדן ומצרים תקפו מארבע חזיתות שונות, ומתקפות נגד של כוחות ההגנה כשלו במחיר של מאות הרוגים. אבל דווקא בעיצומו של אחד הקרבות הקשים ביותר של הכוחות הישראליים במלחמה - הקרב על מצודת לטרון - נתגלתה דרך עפר לא מסומנת שהיתה עשויה להקל את המצור על ירושלים, היא דרך בורמה.
האזנה נעימה,
רן
443: מלחמת העצמאות, חלק ב' [עושים היסטוריה]

מיד לאחר הכרזת עצרת האו"ם בכ"ט בנובמבר 1947 על תוכנית החלוקה, פרצה בארץ מלחמת אזרחים בין היישוב היהודי לאוכלוסייה הערבית המקומית. הנהגת היישוב, בהובלתו של דוד בן גוריון, בחרה באסטרגיית מגננה: שיירות ממוגנות שיובילו אספקה ליישובים הנצורים עד יעבור זעם. אבל אסטרטגיה זו העניקה יתרון גדול לצד הערבי, והתוצאה הייתה מה שמכונה 'משבר השיירות': במרץ 1948 נפלו לא פחות מארבע מאות לוחמים, וציוד חיוני רב אבד לבלי שוב. ביישוב היהודי הבינו שאת המצב הזה, מוכרחים לשנות.
האזנה נעימה,
רן
442: מלחמת העצמאות, חלק א' [עושים היסטוריה]

הצהרת בלפור, שבה התחייבה ממשלת הוד מלכותו לסייע להקמתו של בית לאומי לעם היהודי בארץ ישראל, נתקבלה בשמחה רבה בכל התפוצות: היו שהשוו אותה להצהרת כורש שאפשרה את חזרתם של היהודים מגלות בבל. ערביי ארץ ישראל, לעומת זאת, קיבלו אותה בחשש גדול: העלייה היהודית ורכש הקרקעות, האמינו הערבים, עלולים להביא לנישול הכפריים הערביים מאדמותיהם.
בארבעים השנים הבאות תהיה ארץ ישראל זירה להתגוששות מדממת בין התנועה הציונית לתנועה הלאומית הפלשתינית: התגוששות שתגרום לדוד בן גוריון - סוציאליסט נלהב שהאמין בכל ליבו שניתן להקים בארץ ישראל אוטופיה משותפת ליהודים ולערבים - לשנות את דעותיו מהקצה אל הקצה.
האזנה נעימה,
רן
441: ההיסטוריה של המשכנתא (ש.ח.)[עושים היסטוריה]

המשכנתא היא לא רק אחת מההלוואות החשובות והגדולות ביותר שרובנו ניקח בימי חיינו - היא גם מכשיר חיוני לניהול החיים הכלכליים במדינה מודרנית. בפרק זה נגלה את ההיסטוריה הפתלתלה של המשכנתא: מדוע מכונה האגף לניהול מקרקעין במדינת ישראל על שמו של מוסד בירוקרטי עות'מני בן למעלה ממאה וחמישים שנה? מדוע מגביל בנק ישראל את גובה המשכנתא לאחוז מסוים משווי הנכס - ומה הקשר בין ההגבלה הזו למשבר הסאב פריים של 2008?
האזנה נעימה :-)
רן
440: היהודים שבנו את הוליווד [עושים היסטוריה]

המילים 'סרט הוליוודי' מייצגות סט של ערכים ותפיסות שמזוהים, לטוב ולרע, עם התרבות האמריקנית: למשל, לעשות דברים בגדול, או חלוקה של העולם ל'טובים ורעים'. הערכים והתפיסות האלה נולדו, במידה רבה, בשנות השלושים והארבעים של המאה הקודמת, עידן שזכה לכינוי 'תור הזהב של הוליווד הקלאסית.' אבל אולי תופתעו לשמוע שמי שעיצבו את הערכים האלה, ומי שבמידה רבה אחראים לאופן שבו אנחנו תופסים את אמריקה, ושהאמריקנים תופסים את עצמם - היו קבוצה של אנשים שהיו אאוטסיידרים לתרבות הזו. אנשים שרצו בכל מאודם להיות חלק מהחלום האמריקני - ונדחו על ידה. זהו סיפורם של היהודים שבנו את הוליווד.
אורח בפרק: אורן פילוסוף, מרצה לקולנוע ומגיש הפודקאסט 'בשמונה עינים'
האזנה נעימה,
רן
439: ההיסטוריה של שיתוף הקבצים, חלק ב' (ש.ח.) [עושים היסטוריה]

נפילתה של נאפסטר הייתה הזרז לעלייתה של טכנולוגיית שיתוף קבצים חדשה ומשופרת - פאסטראק. תוכנות כגון קאזה, גרוקסטר ואיומיול הציפו את עולם שיתוף הקבצים - וכעת, גם בתחום הסרטים והתוכנות הפיראטיות.
חברות התקליטים והסרטים המשיכו להילחם בהן בבתי המשפט, ומשכשלו - פנו לטקטיקות מלוכלכות יותר.
ואז הגיעה ביטטורנט, וטרפה את כל הקלפים...
האזנה נעימה,
רן
438: ההיסטוריה של תוכנות שיתוף הקבצים, חלק א' (ש.ח.) [עושים היסטוריה]

נאפסטר הייתה תוכנת שיתוף קבצים פורצת דרך שנכתבה במרתון בודד של 60 שעות תכנות – ומהרגע שהגיחה לאוויר העולם עמדה במרכזה של מתקפה משפטית אכזרית וחסרת תקדים. כיצד קיוו מייסדיה של נאפסטר להתחמק מאימת בית המשפט, ואיזה תפקיד שיחקה מטאליקה בכל הסיפור הזה?
האזנה נעימה :-)
רן
437: הפרעת קשב [עושים היסטוריה]

הפרעת קשב היא אחת הבעיות המאתגרות מולן מתמודדת הרפואה המודרנית: הפרעה שאי אפשר לאבחן אותה בבדיקת דם או צילום, ושהגורמים לה אינם מובנים במלואם.
אבל האתגר האבחנתי הוא רק חלק מהסיבה שבגללה כל כך הרבה מבוגרים מסתובבים בינינו עם הפרעת קשב לא מאובחנת. כדי להגיע למצב שבו רופא או מורה יכולים להצביע על ילד בעייתי לומר - 'יש לו (או לה) הפרעת קשב' - היה צריך להתחולל שינוי עמוק: בפסיכיאטריה, ובחברה המערבית כולה.
אורחים בפרק: אבי גרייניק ("ילדים סורגים לאלוהים"), ד"ר ארז ארמרניק.
האזנה נעימה,
רן
436: הצוללן שהציל קתדרלה - על שימור מבנים (ש.ח.) [עושים היסטוריה]

מהי הדרך ה"נכונה" לשמר מבנה עתיק? האם עלינו לנסות לשחזר את המבנה למצב בו היה בימי גדולתו - גם אם המשמעות היא להשתמש בחומרים ובטכניקות שלא היו זמינים לבנאים באותם הימים - או שמא עלינו לשאוף לאותנטיות מקסימלית, ולא לשנות דבר וחצי דבר מהמבנה המקורי? זו הדילמה שניצבת בפני אדריכלים ומהנדסי בניין מזה מאות שנים, והדילמה בה יתמקד פרק זה.
מה כדאי לעשותש עם אבני הכותל המתפוררות?כיצד תרמה הריסתו הטרגית של בניין הגימנסיה הרצליה לעליית המודעות לשימור בישראלהאדריכל אמנון בן-אור יספר על מבצע הזזת בתיה של המושבה שרונה בראשית שנות האלפייםהאזנה נעימה,
רן
435: נפילתה של האימפריה הרומית, חלק ג' (ואחרון) [עושים היסטוריה]

רומא של המאה הרביעית כבר לא הייתה אותה רומא הגדולה של המאות הראשונה והשנייה: עשרות שנים של מלחמות אזרחים, מאבקי ירושה ומשברים אינפלציוניים החלישו מאוד את האימפריה האדירה. נדמה היה שדי היה בדחיפה אחת הגונה כדי להפיל את רומא שוב על ברכיה - ובשנת 370 לספירה, הגיעה הדחיפה הזו ממקור לא צפוי. שבטים הוניים שנדדו מערבות אסיה לאירופה, הובילו לבריחה המונית של שבטים גרמאניים שביקשו למצוא מקלט בתוך תחומי האימפריה. קרב עקוב מדם שהתחולל ליד העיר אדריאנופול סימן את תחילת הסוף עבור האימפריה הרומית.
האזנה נעימה,
רן
434: נפילתה של רומא, חלק ב' [עושים היסטוריה]

רציחתו של הקיסר סוורוס אלכסנדר בידי חייליו בשנת 235 לספירה סימנה את התפרקותו המוחלטת של מנגנון הירושה של הקיסרות הרומית, והייתה יריית הפתיחה לחמישים שנים של כאוס שמכונים 'המשבר של המאה השלישית'. בסיומו של המשבר, רומא היתה מפוררת ומפולגת - ורק סדרה של קיסרים קשוחים ורפורמות קשות וכואבות היתה מסוגלת להחזיר את האימפריה החולה לתפקוד, ולו הבסיסי ביותר. את המחיר של היציבות הזו שילמו אזרחי האימפריה עצמם.
האזנה נעימה, רן
433: נפילתה של האימפריה הרומית, חלק א' [עושים היסטוריה]

אלף וחמש שנה לאחר שנעלמה - האימפריה הרומית עדיין נמצאת סביבנו, בכל מקום כמעט באגן הים התיכון ובאירופה: הן בשרידים ועתיקות מרשימים, והן במורשת התרבותית שהותירה. רומא שגשגה ופרחה במשך תקופה ארוכה להדהים - מאות שנים - עובדה שמרמזת על כך שהיו לה יסודות איתנים להשען עליהן. אבל אם כך - מה פורר את היסודות האיתנים האלה? מה הוביל לנפילתה של האימפריה הגדולה והמפוארת ביותר שידע העולם?
האזנה נעימה,
רן
432: ההיסטוריה של השפה העברית (ש.ח.) [עושים היסטוריה]

העברית היא מקרה מיוחד ויוצא דופן בתולדות השפות כולן: שורשיה בימים שבהם הכתב עצמו עוד היה המצאה טרייה - אבל היא חיה ובועטת גם במאה העשרים ואחת. מה היו הארועים ההיסטוריים שעיצבו את השפה השניה באלף הראשון לפני הספירה, כיצד שרדה העברית במשך שלושת אלפים שנה - וכיצד חזרה לחיים במאתיים השנים האחרונות?
האזנה נעימה :-)
רן
431: גלי כבידה [עושים היסטוריה]

לפני מיליארד ושלוש מאות מיליון שנה שני חורים שחורים ענקיים שהתקרבו זה לזה קצת יותר מדי, הסתחררו זה סביב זה במהירות עצומה, תוך שהמאסה העצומה שלהם מעוותת את המרחב שסביבם ושולחת גלי כבידה אימתניים לכל הכיוונים. ב-2015, מדען איטלקי שעמד לצאת לארוחת צהריים קיבל הודעת דואר אלקטרוני מפתיעה - שעתידה לחולל מהפכה מהותית באופן שבו אנחנו חוקרים את היקום.
אורח בפרק: פרופ' עילם גרוס מהמחלקה לפיזיקת חלקיקים ואסטרופיזיקה במכון ויצמן.
האזנה נעימה :-)
רן
430: כשהים התיכון הפך למדבר - על האירוע המסיני (ש.ח.)

לפני קצת יותר מחמישה מיליוני שנים, משהו איום קרה לים התיכון. שינויי אקלים גלובליים הובילו לחסימתו של מיצר גיברלטר, ומים מהאוקיינוס האטלנטי לא יכלו עוד להחליף את המים שהתאדו מאגן הים התיכון. בתוך פחות מאלף שנה, הים רחב הידיים התייבש ונעלם - ואת מקומו תפס מדבר כה לוהט, מלוח ושומם עד שים המלח שלנו נראה, לעומתו, כמו נווה מדבר נעים...
חמישה מיליוני שנים לאחר מכן החליט אדריכל גרמני בשם הרמן סוגל לנסות ולייבש *שוב* את הים התיכון - אבל הפעם בצורה יזומה.
האזנה נעימה,
רן
429: מבצע אזוריאן [עושים היסטוריה]

באמצע שנות השבעים ערך ה-
CIA האמריקני
מבצע ראשון מסוגו בהיסטוריה: שלייתה של צוללת גרעינית סובייטית מעומק של חמישה קילומטרים במרכז האוקיינוס השקט. כדי למנוע מבריה"מ לגלות את המבצע הסודי, שיתף ה - CIA פעולה
עם גאון אקסנטרי שדמותו היוותה את ההשראה לאיירון מן. ואת כל המבצע היקר והמתוחכם הזה סיכנה פריצה אקראית
למשרד בלוס אנג'לס.
האזנה נעימה :-)
רן
428: ג'.ר.ר. טולקין [עושים היסטוריה] (ש.ח)

כשיצא לאור הכרך הראשון של 'שר הטבעות', מבקרים רבים קטלו את סגנונו הספרותי של ג'.ר.ר. טולקין. ואכן, המהדורה הראשונה של הסדרה נמכרה בכמה אלפי עותקים בלבד, ונחלה כשלון חרוץ. אבל אז, דווקא הוצאת ספרים שניסתה לרמות את טולקין - נתנה לסדרה פרסום מעולה, והפכה את 'שר הטבעות' ליצירה הפופולרית והאלמותית שהיא היום.
האזנה נעימה,
רן
427: הנורה שתאיר את כל רמת גן [עושים היסטוריה]

בשנת 1982 עלה שר הכלכלה יעקב מרידור לראיון ברשת ב', וזרק פצצה: הוא וצוות סודי של מהנדסים ומדענים עובדים על פיתוחה של המצאה חדשה, פרי מוחו של גאון מסתורי, אשר תוזיל את עלות ייצור החשמל בשמונים אחוזים ותהפוך את מדינת ישראל למעצמה כלכלית אדירה. 'ההמצאה הגדולה ביותר מאז הגלגל,' טען השר הנכבד, וכל המדינה נכנסה לסחרור...
מה הייתה אותה המצאה מדהימה, מי היה דני ברמן, הממציא המסתורי - ולמה אנחנו עדיין משלמים לא מעט עבור חשבון החשמל?...
הפרק הוקלט במפגש המאזינים השישי של עושים היסטוריה לפני מספר שבועות.
האזנה נעימה,
רן
426: למה כל כך קשה לפתור את בעיית ההתחממות הגלובלית? [עושים היסטוריה]

אני בטוח שלא אפתיע אתכם אם אספר על הסכנה שמציבה בפנינו ההתחממות הגלובלית: מומחי אקלים מזהירים מזה שנים מפני ההשלכות ההרסניות שתהיה להתחממות הזו בעשורים הקרובים.
אבל הנה משהו שאולי כן יפתיע אתכם. גם אם היינו מצליחים, בדרך נס, לעצור לחלוטין את כל פליטות הפחמן הדו-חמצני בעולם כבר מחר בבוקר - עדיין לא היה בכך די בכדי לבלום את ההתחממות הגלובלית.
מדוע? זו השאלה שתעמוד במרכז הפרק.
האזנה נעימה,
רן
425: לייקה, חלוצת החלל (ש.ח) [עושים היסטוריה]

לקראת מפגש המאזינים הקרב ובא בעוד קצת פחות מחודש, בחרתי להשמיע לכם פרק שהוקלט במפגש מאזינים קודם שנערך בתאטרון צוותא.
בנובמבר 1957 הדהימה ברית המועצות את העולם כאשר שיגרה, בפעם השנייה בתוך כחודש, לווין לחלל. על ספוטניק 2 הייתה נוסעת: כלבה קטנה (וחמודה) בשם 'לייקה' ('נבחנית', ברוסית). אבל התגובה לשיגורה המוצלח של לייקה לא הייתה התגובה לה ציפתה ברית המועצות הסערה התקשורתית שעוררה לייקה לא דעכה מאז ועד ימינו, והייתה לה השפעה קריטית על האתיקה של ניסויים מדעיים בכמעט כל תחום, ולא רק בחלל. תודה לנתן פוזיאק שערך את התחקיר לפרק, ולניר סייג שהקליט אותו.
מפגש המאזינים הקרוב יערך ב-18.7.24, בשעה 2130, במועדון הגריי שבתל-אביב. קישור לרכישת כרטיסים - בעמוד של עושים היסטוריה באתר הבית שלנו, osimhistoria.com
האזנה נעימה, רן
424: שפוי, לא שפוי - על הניסויים החשובים בפסיכולוגיה (ש.ח.) [עושים היסטוריה]

חשבתם שפסיכולוגים טובים רק בלהקשיב? תחשבו שוב. כשזה מגיע לניסוי מעבדה, יש פסיכולוגים שידעו גם לבצע. סיפורם של כמה מהניסויים הדרמטיים והמשפיעים ביותר בפסיכולוגיה: על הכלבים של איוון פאבלוב, על ניסוי אלברט הקטן של ג'ון ווטסון, האירוע האכזרי במקדולנד'ס - וכמובן, הניסוי המפורסם והמטריד של סטנלי מילגרם.
האזנה נעימה,
רן
423: קורסק, קרב הטנקים הגדול בהיסטוריה - חלק ג' [עושים היסטוריה]

בעשרה ביולי, 1943, אחרי חמישה ימי לחימה - כבר היה ברור לפיקוד הגרמני הבכיר שמבצע "מצודה" לכיבושה של בליטת קורסק לא מתנהל כמתוכנן. בצפון ובדרום הבליטה נתקלו הכוחות בהתנגדות עיקשת של המגנים הרוסים וספגו אבידות כבדות.
גורלו של מבצע מצודה, אם כן, היה מונח כעת על כתפיה של הארמיה הגרמנית הרביעית, שכוחותיה הצליחו לחדור לעומק השטח הרוסי ולהבקיע את שתי רצועות ההגנה הראשונות. הרוסים לא עמדו מנגד, כמובן. העיר קורסק הייתה אחד המרכזים התעשייתיים החשובים בדרומה של רוסיה: אריך פון מאנשטיין, הוגה תוכנית מצודה ומפקד החזית הדרומית, העריך כי כיבושה של קורסק יאלץ את ברית המועצות לחתום על הפסקת אש, ויאפשר לגרמניה הנאצית להתמקד בהדיפת כוחותיהן של בעלות הברית במערב אירופה ובים התיכון. אם כן, שתי ארמיות סובייטיות שעד כה הוחזקו בעתודה, דהרו כעת מערבה כדי לפגוש את הכוח הפולש ליד העיירה פרוחורובקה.
האזנה נעימה,
רן
422: קורסק, קרב הטנקים הגדול בהיסטוריה - חלק ב' [עושים היסטוריה]

בערבו של הארבעה ביולי, 1943, שקט מתוח שרר במבלט קורסק. משני צידי החזית ערכו שלושה מיליון לוחמים הכנות אחרונות לקראת יציאה לקרב. למעלה משמונת אלפים צוותי טנקים תדלקו את כלי הרכב המשוריינים שלהם וטענו אותם בפגזים. עשרות אלפי קציני ארטילריה בדקו את טבלאות הירי שלהם.
סביר להניח שהפיקוד הסובייטי לא הופתע יתר על המידה: הרוסים ידעו כבר מאז חודש מאי על כוונתם של הגרמנים לתקוף את בליטת קורסק. הדחיות החוזרות ונשנות של מבצע "מצודה" - נתנה בידיהם די זמן להכין במבלט שלושה מערכי הגנה מבוצרים באורך כולל של אלפי קילומטרים. אבל לגרמנים היו שני קלפים משמעותיים בידם. הראשון היו שני דגמי טנקים חדשים, והשני היה גנרל-פילדמרשל אריך פון מאנשטָיין, מי שנחשב למפקד ולאסטרטג הטוב ביותר של הצבא הגרמני במלחמת העולם השניה.
421: קורסק, קרב הטנקים הגדול בהיסטוריה, חלק א' [עושים היסטוריה]

ביולי 1943, גורלה של החזית המזרחית - ולמעשה גורלה של מלחמת העולם השניה כולה - היו על כף המאזניים, כששניים מהצבאות הגדולים ביותר שידעה האנושות מאז ומעולם התייצבו זה מול זה בקורסק: גרמניה הנאצית, שהטנקים שלה היו הטובים ביותר בעולם, וברית המועצות עם כמעט שני מיליון חיילים ושלושים אלף קני ארטילריה. ולגרמנים היה אס נוסף בשרוול: הגנרל שהיה מופקד על שדה הקרב היה אריך פון מאנשטיין, שהיסטוריונים רבים רואים בו את המפקד הצבאי הטוב ביותר של הצבא הגרמני במלחמה כולה.
תודה רבה מיוחדת לאלי גולוסובסקי, שלא רק הציע את הנושא לפרק אלא גם סיפק לי כמה סיפורים מעניין בשבילו כחלק מפרויקט מדהים שהוא לקח על עצמו לראיין וטרנים רוסים שלקחו חלק במלחמת העולם השניה ועלו לישראל. בקרו בעמוד הפייסבוק של הפרויקט:
https://www.facebook.com/veteransww2
האזנה נעימה,
רן
420: תצפית על המוות - על ההיסטוריה של הפנסיה (ש.ח.) [עושים היסטוריה]

עד לפני מאות שנים ספורות, עוני היה נחשב פגם מוסרי ואפילו עבירה פלילית: על קצבאות לשם חיים בכבוד לאחר הפרישה מהעבודה - לא היה אפילו על מה לדבר. סדרה של מחקרים פורצי דרך על תוחלת החיים הממוצעת של בני האדם, ועלייתו של הסוציאליזם באירופה בראשית המאה העשרים חוללו מהפכה דרמטית ואפשרו את הקמתן של קרנות הפנסיה המודרנית. אבל שינויים דמוגרפיים בקנה מידה גלובלי מאיימים על העתיד של הפנסיה שלנו ומחייבים אותנו לחשוב קדימה.
האזנה נעימה,
רן
419: למה אנחנו אוהבים לשתות קפה? [עושים היסטוריה]

קפה הוא לא רק משקה פופולרי - הוא גם חלק בלתי נפרד מהתרבות האנושית: אנחנו עושים הפסקת קפה בעבודה, נפגשים עם לקוח בבית קפה, יושבים על קפה עם החברה הכי טובה ואורזים פק"ל קפה למילואים.
קפה הוא לא המשקה היחיד, כמובן, שתופס מקום משמעותי כל כך בתרבות שלנו: בירה ויין, למשל, הם משמעותיים לא פחות ואולי אפילו יותר. אבל הבירה והיין מלווים את בני האדם מזה אלפי שנים, בעוד ששתיית קפה היא עניין חדש יחסית: כמשקה, הקפה נכנס לחיינו לפני כארבע מאות שנה בסך הכל. אז, איך בכל זאת הצליח הקפה להפוך לחלק בלתי נפרד מהתרבות האנושית בכל כך הרבה מדינות ותרבויות ברחבי העולם, בפרק זמן קצר כל כך?
האזנה נעימה :-)
רן
418: קווארקים, אבני הבניין היסודיות של הטבע (ש.ח.) [עושים היסטוריה]

בשנות השלושים של המאה העשרים האמינו הפיזיקאים כי יש בידיהם תמונה ברורה ומושלמת למדי של מבנה האטום ושל אבני הבניין היסודיות של הטבע: הפרוטון, הניוטרון והאלקטרון הסבירו היטב תופעות פיזיקליות וכימיות רבות. אך כשפיתח ארנסט לורנס את מאיץ החלקיקים פורץ-הדרך שלו, הופתעו המדענים לגלות שטף של מאות חלקיקים חדשים ובלתי צפויים שהתעופפו לכל עבר בכל ניסוי: 'גן חיות של חלקיקים'. מורי גל-מן, יובל נאמן ואחרים נאלצו לחשוב 'מחוץ לקופסא' כדי לפענח את צפונותיהם של אבני-הבניין היסודיות של הטבע, ולהבין מה מתרחש בעולם המוזר והצבעוני של הקוורקים.
בסוף הפרק, שיחה עם חן אביגדורי, שאשתו ובתו נחטפו לעזה ושוחררו בעסקת השבויים הראשונה, על הלחץ הציבורי שמפעילות משפחות החטופים על הממשלה.
האזנה נעימה,
רן
417: השתלת כליה, חלק ב' [עושים היסטוריה]

בפרק זה נלווה את גיבורי הפרק שלנו - ליאור, מורן ונורוז - כשהם פוגשים בפעם הראשונה את התורמת האלטרואיסטית שלהם: נעה, מהר ברכה שבשומרון. לאחר מכן, ניכנס לחדר הניתוח ונצטרף לניתוח הסרת הכליה מהתורמת והשתלתה בליאור, וגם נשמע על סיפורו של ד"ר ג'וזף מורי, הפלסטיקאי שעסק בהשתלות איברים כתחביב - וזכה בפרס נובל.
תודה רבה לצוות מחלקת ההשתלות ולמחלקת הדוברות של בית החולים בילינסון, לפרופ' רותי רחמימוב, וכמובן לארבעת גיבורי הסדרה שלנו.
האזנה נעימה,
רן
416: השתלות כליה, חלק א' [עושים היסטוריה]

כשהפסיקו כליותיהם של ליאור ונורוז לתפקד, חייהם התהפכו במאה ושמונים מעלות. בפרק זה נעקוב אחר המסע המורכב והכואב שעוברים חולי הכליות הנזקקים להשתלה - החל מטיפולי הדיאליזה הקשים וכלה בקושי למצוא תורם מתאים - ונכיר גם את פניה היפות של החברה הישראלית, בדמותם של תורמי הכליה האלטרואיסטים והעמותות שמסייעות לתורמים ולמושתלים.
תודה למרואיינים שלי בפרק: ליאור ומורן הרציאנו, נורוז חלבי, פז מוסקוביץ גן-זך ופרופ' רותי רחמימוב. תודה גם לכל צוות מחלקת ההשתלות של בית החולים בילינסון על שאיפשרו לי את ההצצה הנדירה הזו להליך השתלת הכליה, רבה לדוברות בית החולים בילינסון על הסיוע בתיאום ההקלטה ועל הליווי הצמוד לאורך היום הארוך הזה, ולבסוף תודה רבה ללימור רייך, מנהלת מחלקת השירות וחווית הלקוח של בית החולים, שעשתה את החיבור הראשוני בינינו.
האזנה נעימה,
רן
415: מהפכת הלווינות הזעירה [עושים היסטוריה]

בעשור האחרון מתחוללת מהפכה דרמטית מעל ראשינו: המזעור הטכנולוגי והוזלת עלות השיגור חברו יחד להגדיל את מספר הלווינים במסלול נמוך סביב כדור הארץ מכמה אלפים - לעשרות אלפי לווינים מכל סוג, שחלקם לא גדולים יותר מכרטיס אשראי. המהפכה זו מביאה עימה אתגרים מורכבים, כדוגמת פיקוח ובקרה למניעת התנגשויות, שהאופן שבו נתמודד עימם יקבע כיצד תוכל לנצל האנושות את המשאב הזה, החלל, במאה השנים הבאות.
עוד בפרק: סיפורו של 'דוכיפת-1', הלווין הישראלי הראשון ששוגר על ידי תלמידי בית ספר - וקבע שיא עולמי מרגש. אורחת בפרק: שנהב לייזרוביץ'.
בסוף הפרק: פינת חסות של אורביט מערכות תקשורת, על החוליה הקריטית אך פחות מוכרת של מהפכת הלווינות הזעירה: זו של תחנות הקרקע, שמנהלות את התקשורת עם כל אותם עשרות אלפי לווינים.
האזנה נעימה!
רן
414: גלווני נגד וולטה - על המצאת הסוללה (ש.ח.) [עושים היסטוריה]

כשגילה לואיגי' גלווני שלחשמל סטטי יש השפעה דרמטית על רגלי צפרדעים מתות, הוא עשה את הצעד הראשון במהפכה שאת תוצאותיה אנו חשים עד ימינו. אלסנדרו וולטה לקח את תגליותיו של גלווני צעד אחד קדימה, והצליח לאחסן את אותה אנרגיה חשמלית ובלתי נראית בסוללה. בדרך, שני המדענים הדגולים הללו מצאו את עצמם משני צידיו של ויכוח שפילג את אירופה
האזנה נעימה,
רן
413: ChatGPT ומודלי שפה גדולים, חלק ב' [עושים היסטוריה]

כמו כל טכנולוגיה חדשנית בהיסטוריה, גם מודלי שפה גדולים (הבינות המלאכותיות שמאחורי ChatGPT) עתידים לחולל זעזועים משמעותיים בעולמנו. אבל חוקרים רבים בתחום הבינה המלאכותית משוכנעים שהאיום שמציבה הטכנולוגיה הזו הוא חמור יותר - עד כדי סכנת הכחדה ממשית למין האנושי. הסיבה? "בינה מלאכותית כללית" (AGI).
מהי בינה מלאכותית כללית, מהן התכונות שהופכות אותה למסוכנת כל כך - אולי - עבורנו, והאם מודלי השפה הגדולים באמת מפגינים את היכולות שמהן אנחנו חוששים כל כך?
האזנה נעימה,
רן
412: ChatGPT ומודלי שפה גדולים, חלק א' [עושים היסטוריה]

במשך קרוב לשבעים שנה, מאז הופעתם של המחשבים האלקטרוניים, לא חלה שום התקדמות דרמטית בתחום העיבוד הממוחשב של שפה אנושית טבעית. קריאה וכתיבה של טקסטים ברמה כמו-אנושית הייתה משימה כמעט בלתי אפשרית עבור המחשב. ואז, בנובמבר 2022, הופיע ChatGPT - וטרף את כל הקלפים.
מה הביא לכך שאחרי אינספור כשלונות ומאמצים עקרים, הצליחו לפתע מדעני המחשב להפיק מבין ידיהם מכונה שמסוגלת לתקשר איתנו - בשפה שלנו?
כמו כן, האזינו בסוף הפרק לפינה בחסות ארכיון הסרטים הישראלי בסינמטק ירושלים, אודות הסרטים הביתיים שצילמו חיילי מילואים במלחמת יום הכיפורים - ומה הם מלמדים אותנו אודות חיי היום יום במובלעת הסורית שברמת הגולן, ובארץ גושן שמעברה השני של תעלת סואץ.
האזנה נעימה,
רן
411: רגשות אשם - פרק מיוחד בעקבות האסון בעוטף עזה [עושים היסטוריה]

הפסיכולוגית ד"ר שני נוה שיתפה איתי תופעה מעניינת: מסתבר שהמון אנשים שפונים אליה בעקבות האירועים בשבוע האחרון, מתארים מצוקות נפשיות שקשורות ברגשות אשם. החלטתי להרים את הכפפה - והזמנתי את ד"ר נוה ואת ד"ר מעיין בוימן משיטה מ'עושים פסיכולוגיה' לשיחה על הרגש המעיק הזה: תחושת אשם.
מדוע אנשים שלא היו קורבנות ישירים של מתקפת החמאס סובלים ממצוקה נפשית?מה המנגנון האבולוציוני והפסיכולוגי של אשמה?מדוע פסיכופתים מסוגלים לשקר בפוליגרף מבלי להתגלות?מתי תחושות אשם הן דבר חיובי שמסייע לנו לגבור על טראומות - ומתי הן מפריעות לנו, ומה תפקידה של החמלה בהתמודדות מול רגשות אשם.על כל אלה ועוד תשמעו בפרק שלפניכם.
האזנה נעימה.
רן
410: היום שבו גיליתי שאני בעצם בדואי - על גנטיקה ואבולוציה, חלק ב' (ש.ח.) [עושים היסטוריה]

לגנטיקה, בניגוד לארכיאולוגיה, יש את היכולת לגלות לנו פרטים אודות עברנו האישי: מוצא משפחתי, השתייכות שבטית ועוד. לגילויים כאלה יש פוטנציאל לענות על שאלות בנות אלפי שנים: למשל, האם משפחת הכוהנים היא אכן נצר לאהרון הכהן שחי בתקופת התנ"ך, וגם להיכן נפוצו עשרת השבטים האבודים? אבל מצד שני, הגילויים האלה עלולים גם לזרוע פילוג, שנאה ופירוד - אם לא מעניקים להם את הפרשנות הנכונה.
האזנה נעימה,
רן
409: היום שבו גיליתי שאני בעצם בדואי - על גנטיקה ואבולוציה, חלק א' (ש.ח.) [עושים היסטוריה]

שהציע לינוס פאולינג לחוקר הצעיר אמיל צוקרקנדל להתמקד בחקר ההמוגלובין - אמיל התבאס. למה לחקור חלבון שכבר נחקר לעומק במשך עשרות שנים? אבל כשראש המעבדה שלך, שהוא במקרה גם זוכה פרס נובל מפורסם, מציע לך משהו כזה - אתה לא ממש יכול לסרב...
למזלו של אמיל, עצתו של פאולינג התבררה כחכמה מאין כמותה: היא אפשר למדען האוסטרי לחשוף מנגנון בשם 'השעון המולקולרי', שחולל מהפכה בחקר שושלות גנטיות. בפרט, הוא אפשר לתת, סוף סוף, תשובה לשאלה שסיקרנה את החוקרים במשך שנים רבות: מאין הגיע ההומו סאפינס, ומה קרה למיני האדם האחרים שחיו לצידו?
האזנה נעימה,
רן