Podcasty Retro Nation

10 Episodes
Subscribe

By: Retro Nation

Retro Nation uvádí podcasty Michala Rybky o herní historii a Jardy Konáše o herní hudbě.

Wolfcast 100: Nelehké soužití software a hardware 4
#100
Last Monday at 3:00 AM

Je tady poslední díl Wolfcastu na téma Nelehké soužití software a hardware. Michal Rybka se v poslední části podcastu zabývá vývojem technologií práce se zvukem a novými trendy v oblasti kvantového programování a hardwaru pro umělou inteligenci.

Rozebírá se dynamika mezi softwarem a hardwarem, která často vytváří zajímavý cyklus inovací. Jako příklad slouží vývoj technologií práce se zvukem, který začal v softwaru, přešel k hardwarové akceleraci a nakonec se opět vrátil k softwaru. Prvotní přístup využíval jednoduché přepínání stavů reproduktoru, avš...


Retro noty 99: Metal ve hrách
#99
04/08/2024

Metal. Milovaný žánr, který nestárne (ať si kdo chce co chce říká). Na scénu nastoupil zhruba ve stejné době, kdy se rodil herní průmysl, a tak byla jen otázka času, kdy se videohry a metal protnou.

Sice to chvíli trvalo, ale když se tak na konci osmdesátek konečně stalo, vznikl nový fenomén trvající dodnes: metalové hry. 

Velká část z nich jsou zapomenuté tituly a o nějakých „tříáčkových“ kouscích nemůže být až na výjimky řeč. Většinou se metal šrouboval na osvědčené herní modely a výsledek...


Naše filmy 03: Bud Spencer a Terence Hill
#3
03/25/2024

Jestli se rozzlobíme, uděláme podcast s Kubou Červinkou z Nekonečného Labůža!

V sedmdesátých letech natočili snímky, které se řadí k evropském špičce akčních filmů. Jenže jejich protagonisté Spencer a Hill to dělali jinak než bylo běžné v amerických akčňárnách – jejich akce je sice také brutální (vzpomínáte si na Spencerovo „razítko“?), ale zároveň humorná a svým způsobem milá. Jak na tyhle italské borce vzpomínáme, které jejich filmy považujeme za nejlepší? To se dozvíte v dalším podcastu, do kterého...


Wolfcast 99: Nelehké soužití software a hardware 3
#99
03/18/2024

Ve třetím dílu Wolfcastu „Nelehké soužití software a hardware“ se Michal Rybka podrobně zabývá třemi klíčovými oblastmi matematiky a informatiky: funkcionální analýzou, von Neumannovou algebrou a teorií mřížek.

Funkcionální analýza zkoumá vlastnosti a strukturu funkcí a operátorů, zejména normované prostory a Hilbertovy prostory, což má zásadní význam v matematice, fyzice a inženýrství. Von Neumannova algebra, pojmenovaná po slavném matematikovi Johnu von Neumannovi, představuje speciální typ algebry s aplikacemi v teorii operátorů a kvantové mechanice. Dále se díl zaměřuje na teorii mřížek, která se z...


Retro noty 98: Hudba simulátorů chození
#98
03/11/2024

Simulátory chození jsou poměrně mladý žánr, přes pár dávných pokusů vznikl až v roce 2012 s úspěchem hry Dear Esther. Velmi rychle se ovšem etabloval a získával si komunitu, v polovině dekády už pojem „walking simulator“ znal kdekdo a první žánrové kousky začínaly sbírat herní ocenění i maximální recenze.

Hudba je nedílnou součástí žánru, dokonce v něm hraje větší roli než jinde. Tajemství, temnota, nejistota, ale i klid nebo hezké vzpomínky, s tím vším simulátory chození pracují a hudba v nich zásadním způsobem pomáhá...


Wolfcast 98: Nelehké soužití software a hardware 2
#98
03/04/2024

Druhý díl série „Nelehké soužití software a hardware“ hlouběji zkoumá historii výpočetní techniky. Od antického mechanismu a Charlese Babbage přes islámské matematiky, jako byl al-Khwārizmī, až po Alana Turinga s jeho myšlenkami na spočitatelnost.

Příběh pokračuje s Turingovým konceptem Church-Turingovy teze a jeho prací na „Busy Beaver“ odhalující bariéru mezi spočitatelným a nespočitatelným.

John von Neumann, významný matematik a otec počítačové vědy, přinese unikátní pohled na práci a přínos od matematiky po vojenství.

Posle...


Naše filmy 02: Věc Johna Carpentera
#2
02/26/2024

Tohle je pořádná věc! Horor Věc na nás zanechal nesmazatelné stopy.

Můžu věřit, že nejsi infikovaný? Taková věta měla nedávno zcela jiný význam, než ve filmu Věc od Johna Carpentera. Tam značila nedůvěru v kolegu, který může ale nemusí být ovládaný vetřelcem z jiné planety. Právě ve Věci (1982) jsme pochopili ubíjející nestvůrnost izolace a nedůvěry. Vědci na antarktické základně se pod vlivem událostí odcizují a nesnáší, přitom musí táhnout za jedno lano, pakliže mají mít vůbec nějakou...


Retro noty 97: Tomb Raider – příběh soundtracku legendární dobrodružné série
#97
02/19/2024

Tomb Raider je bez přehánění legendární série, která svého času posouvala hranice akčních adventur. Její příběh ale připomíná filmové drama: od snového startu přes pád až na samé dno se Lara Croft nakonec dokodrcala až do náruče Square Enix, jejichž reboot konečně vrátil sérii zašlou slávu.

Tak jako jsou rozmanitá prostředí (a kvalita) jednotlivých titulů, tak se od sebe liší samotné soundtracky. Od klasické hudby po ethno, od netradičních nástrojů po elektroniku, všechno v některém Tomb Raiderovi...


Wolfcast 97: Nelehké soužití software a hardware 1
#97
02/12/2024

První díl série na téma „Nelehké soužití software a hardware“ zkoumá příchod Windows 11 a s ním spojené hardwarové požadavky, které posílají do penze mnoho starších zařízení.

Ponoříme se do konkrétních technických aspektů spojených s Windows 11, včetně UEFI vs. BIOS, bezpečnostních prvků jako Secure Boot a důležitosti TPM 2.0. Dále se vydáváme na filozofické dobrodružství, zkoumající dualismus těla a duše od starověkých Egypťanů přes Platóna a Aristotela až po moderní neurovědu.

Prozkoumáváme analogii m...


Retro noty 96: Kuriozity v žánru bojových her
#96
02/05/2024

Bojové hry jsou dekády starý a značně košatý žánr. Vznikly legendární série jako Mortal Kombat nebo Street Fighter, na řadu titulů dodnes hráči vzpomínají s nostalgií.

Jenže pro samou klasiku se dnes už zapomnělo na obrovské kvantum průměrných kousků a experimentů, které se chtěly odlišit od konkurence a přitom vývojáři sami sebe zahnali do slepé uličky.

Street Fighter podle filmu, uhlazený Mortal Kombat pro mladší publikum, modelínoví bojovníci, prdy místo úderů i neporazitelný boss Jackie Chan. To vše kdysi spatřilo světlo světa...