Szertár

10 Episodes
Subscribe

By: Szertár, Zsiros László Róbert

Belépő az ismeretlenbe - Beszélgetések azokkal, akik előrébb viszik a világot. Zsiros László Róbert műsora.

Viszlát, és kösz a halakat!
11/06/2023

Ez az utolsó adás.


Hírkvíz újratöltve: Kutyatévé és majomorgia
10/14/2023

Ősékszerek péniszcsontból? Mire gerjednek a krokodilok? Mi a fékevesztett majomorgiák titka? Különösen sikamlósra sikerült a Hírkvíz visszatérése.

A játék egyszerű: Papp Benivel hoztunk egymásnak tudományos híreket, három-három változatban. A cél: kitalálni, melyik igaz és melyik kamu.

(Diszklémer: igen, találgatás közben elhangzanak vad ötletek, pontatlanságok, csúsztatások. Ne vegyétek készpénznek az elhangzottakat.)


Tiltották a kutatásait, de ő makacs volt és kíváncsi
09/17/2023

Bányai Éva hipnóziskutatóval beszélgettünk arról, hogyan lehetett kijátszani mégis a szocialista Magyarországon a kutatási tilalmat. Örök kíváncsiságtól hajtva elszántan küzdött azért, hogy az akkoriban tiltott hipnózist újra kutathassák és (vissza)vegyék a terápiás lehetőségek közé.

A Határtalan Tudás kapcsolódó előadását itt találjátok: https://bit.ly/3rfyrta

A Richter MindRun jelentkezési felületét pedig itt: https://bit.ly/richtermindrun



Az élek értelme
08/20/2023

Janosov Milán hálózatkutatóval ültünk le beszélgetni az új könyve apropóján. Bevallom, néha még a könyv is szóba jött...

Ha érdekel az adatvizualizáció - és az adatokkal, hálózatokkal kapcsolatos munka általában - érdemes Milánt követni a különböző felületein:

Instagram: https://bit.ly/3E5EG5Q

Twitter (X): https://bit.ly/3E2CnjJ

LinkedIn: https://bit.ly/3P3k1pb

A Data - Így hálóznak be az adataid című könyvét itt talá...


KIDERÜLT: A légtisztító növény nettó bullshit
08/12/2023

Pedig egy NASA kutatás is bebizonyította! Vagy mégsem?

A KIDERÜLT! a Szertár Podcast szenzációs tudományos híreknek értelmezési keretet adó rovata. A Lackó Gazda Podcast producerével folytatott hosszas egyeztetés eredményeként vendégadás következik.

A Lackó Gazda Podcast többi adását itt éritek el Spotifyon: https://bit.ly/45u1Azr

Ha nem jelenik meg a kedvenc podcast lejátszódban, itt a feed: https://feeds.megaphone.fm/lackogazda


KIDERÜLT: meglepő étel segítheti a fogyást!
07/30/2023

A személyi edzők betiltanák ezt a pofonegyszerű összetevőt, aminek a segítségével játszva dobhatod le a kilókat. Vagy valami ilyesmi. Folytatódik a szenzációs tudományos híreket keretező sorozatom.

Ma kedvenc tudományos trollom, John Bohannon egyik akcióját veszem elő.

Az eredeti csokifogyókúrás tudományos publikációját itt találjátok: https://bit.ly/47c1RIJ

Az önleleplező cikkét pedig itt: https://bit.ly/3Ofyvk9

Minden másért hallgasd meg az adást.


Már miért kellene tudnunk, mennyi mínusz kétszer mínusz három?
07/08/2023

Hányszor használtad érettségi óta a Pitagorasz-tételt? És ha egyszer sem, minek kellett ezt megtanulnod? A matekoktatás rejtett oldaláról beszélgetünk a téma kutatójával, Csapodi Csabával.

Jövő héten a világ minden részéről jönnek Budapestre matematikaoktatással foglalkozó kutatók az ERME (European Society for Research in Mathematics Education) kongresszusára. Ennek apropóján ültünk le beszélgetni Csapodi Csabával, aki a Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet tudományos munkatársa és az ELTE TTK adjunktusa.

Az adásból kiderül...


Meghosszabbítani Lipcséig
07/01/2023

Az európai nagyvárosokat összekötő nagysebességű vasúti hálózat ábrándját lebegtetjük a szemünk előtt a témát gyakran boncolgató, több mint egymillió feliratkozós AdamSomething YouTube csatorna készítőjével.

Tényleg a nagysebességű vasút a megoldás? Miért ácsorgunk annyit vonattal a határon? Miért nincs még csak egy épkézláb európai utazástervező oldal sem? Tényleg kiválthatja a vasút a repülőutakat? Kudarcok és reményteljes próbálkozások a nagy európai vasúti álomban. 

Kapcsolódó lin...


Szardella, szex és rozmaring - kiderült a hosszú élet titka
06/17/2023

Acciaroli egy kis olasz falu, ahol hemzsegnek a virgonc matuzsálemek, pedig látszólag nincs sok titkuk: egyszerű, nyugis életet élnek, sok halat és rozmaringot esznek és idős korban is aktívak az ágyban. Ráadásul a faluban kevesen lennének fitneszinfluenszerek: sokan dohányoznak, isznak és túlsúlyosak.

Hat-hét éve bejárta a világsajtót, hogy egy nemzetközi kutatócsoport rárepült a falura. Azóta kijöttek a kutatási eredményeik, amelyekből sok minden kiderül. Csak épp az nem, hogy a hosszú élethez mennyi rozmaringot kell elrágcsálni, miközb...


Molnár László: A csillagászat egy kapudrog
05/29/2023

Csillagröcögésről, távcsövekről, valamint az exobolygókutatás és az adóhivatal közti átjárhatóságról is beszélgettünk Molnár Lászlóval, a CSFK Csillagászati Intézetének tudományos főmunkatársával.

Kapcsolódó linkek:

Itt nosztalgiázhattok a Cydonia blogon: https://bit.ly/3IH5MTy

Lacit itt követhetitek Twitteren: https://bit.ly/3IPXA3d

Az intézet honlapját pedig itt talájátok: https://bit.ly/42blZaj


Köszönöm, ha hozzájárulsz a munkámhoz a