Funka med adhd-Jill&Gill

10 Episodes
Subscribe

By: Funka med adhd

Podden för dig som vill ha konkreta metoder och tips på hur du kan klara vardagen bättre när du har barn med adhd.

#97 Författaren Hanna Landahl fick diagnos som vuxen
08/05/2022

När författaren Hanna Landahl fick diagnos som 44-åring fick hon en förklaring till varför hennes arbetsliv hade varit så svårt under så många år. Sedan sex år tillbaka har hon hittat hem som författare till böcker för barn, ungdomar och vuxna. Hanna är en produktiv författare som i dagarna ger ut sin tionde bok. Hon brinner extra för att skriva böcker för barn och ungdomar som är läsovilliga. Du kan läsa mer om Hannas författarskap här: https://www.instagram.com/hannalandahlforfattare


#96 Funka Mera vill sätta språkstörning på kartan
03/28/2022

Anna-Karin Arnald på Funka Mera vill sätta språkstörning på kartan. Hon är logoped och vill uppmärksamma vad det innebär att ha en språkstörning och hur man kan arbeta för stötta barn och unga som får den diagnosen. Funka Mera har startat en fb-grupp som heter logoped live där de har livesändningar om just sådana här ämnen.


#95 Självkänsla och bemötande med Petra Krantz Lindgren
01/31/2022

Vi samtalar med Petra Krantz Lindgren, om bland annat självkänsla och bemötande. Hur kan du som förälder med hjälp av ditt bemötande stärka självkänslan hos ditt barn? Petra är beteendevetare, författare, föreläsare och även själv mamma till barn med npf-diagnos. Hennes insiktsfulla sätt att dela med sig av sin kunskap är verkligen inspirerande.


#94 Vad kan hjälpa elever tillbaka till skolan?
01/28/2022

När man har varit borta från skolan länge kan vägen tillbaka vara svår. Men vad är det som kan hjälpa? Vi har pratat med Titti Ljungdahl som har arbetat som lärare och rektor under många år. Hon berättar om hur t.ex. bemötande och val av lokaler kunde få barn som varit hemma länge att återvända.


#93 Alexander Skytte tipsar om skola, bemötande och föräldraskap
01/21/2022

Alexander Skytte är idrottslärare och har själv en adhd- och autismdiagnos. Han har så många egna erfarenheter både som elev, lärare och nu också som förälder. Han har en förmåga att på ett konkret och lättsamt sätt dela med sig på. Vi pratar med honom om hur man kan kommunicera med skolan för att få ett bättre samarbete, hur du som förälder kan bemöta ditt barn och en massa annat bra som du som förälder har god nytta av.


#92 Lärdomar från året och möjlighet till nystart
12/21/2021

Slutet av året är en möjlighet för summering men också en inbjudan till nystart. Inget andas nya möjligheter som ett nytt år. Om ditt år som gått skulle vara en tavla så skulle den vara full av bra och mindre bra motiv. Lärdomar och erfarenheter att ta med sig in i nästa år. Ett år där du kan ta med dig det bästa från året som gått och börja skapa en helt ny tavla.


#91 Det börjar med dig själv
11/29/2021

Att tänka tanken om att man själv är den viktigaste nyckeln till framgång kan vara skrämmande, men det kan också få en att inse vilka goda möjligheter man har. Att ha kunskap om olika metoder och verktyg är viktigt, men det är ännu viktigare att blicka inåt och fundera över vilken förälder man egentligen vill vara.


Underlätta loven genom en bra struktur
11/08/2021

I det här avsnittet pratar vi struktur. Det har precis varit höstlov och just loven kräver en hel del av oss föräldrar. Hur kan du göra det lättare för dig själv och för dina barn genom att tänka efter före och bestämma dig för vad som är viktigt? Hur kan struktur hjälpa dig som förälder minst lika mycket som det hjälper barnen?


#89 Ett utmanade föräldraskap e-event 2021
10/29/2021

Efter eventhelgen kan vi bara konstatera - det är utmanande och svårt att vara förälder till barn med npf-diagnos. I de flesta samtal och livesändningar med olika kunniga personer inom ämnet återkommer man just till det. Att det är svårt. I det här avsnittet lyfter vi det vi fastnade mest under eventet och pratar om tonåringar och hormoner, behandling vid adhd, beteenden, tydliggörande pedagogik och hur man som mamma vaknar upp och får insikter som blir avgörande för framtiden.


#88 En bättre vardag för familjer med npf - Välkommen till E-event 2021
09/24/2021

Vi vill ge alla föräldrar som lever med npf i familjen en helg full med pep och inspiration. Välkomna till Funka med adhd:s e-event! Du får en helg med inspirerande intervjuer med några av de populäraste och mest insiktsfulla experterna inom området. Du kan hänga med live i e-eventets facebookgrupp och du kan besöka den digitala mässan och få tips om produkter som underlättar din vardag. Anmäl dig här: https://www.funkamedadhd.se/anmalaneevent2021/