Riksronden

10 Episodes
Subscribe

By: Riks

Riks ledarpodd med den politiska redaktören Richard Sörman och Ansvarig utgivare Dick Erixon

Riksronden: Är Miljöpartiets tid förbi?
#51
03/29/2024

Är Miljöpartiets storhetstid förbi? Amanda Lind förväntas bli nytt kvinnligt språkrör och hon tycker att svenska politiker är för fega när de inte driver igenom en tuff klimatpolitik. Men har inte svenskarna fått nog av Miljöpartiets orealistiska politik?


Riksronden: Vem är det som är ett hot mot demokratin?
#50
03/16/2024

"Wokevänstern" kritiserar väst så  mycket att de ibland verkar föredra kommunism och islamism framför västerländsk demokrati. Ser vi något liknande på högersidan? Är kritiken motdet vänsterliberala etablissemanget i Västerlandet så stark att den vänder sig mot både västerlandet och demokratin? Vissa tänker så idag. Men har de rätt?


Riksronden: Lägg ned myndigheter!
#49
03/09/2024

Myndighetssverige behöver banta. Regeringen har nu meddelat att ett tiotal myndigheter ska slås samman för att hejda slöseriet med våra skattepengar. Richard Sörman och Dick Erixon diskuterar ämnet och tycker det är märkligt att Sverige ska ha myndigheter som producerar vänsterideologi.


Riksronden: Forskningen har studerat Dick Erixon
#48
03/03/2024

I veckans avsnitt av Riksronden diskuterar Richard Sörman och Dick Erixon en studie som gjorts över Dick Erixons publikation "Samtiden". Anders Hellström vid Malmö universitet har studerat hur den invandringskritik som formulerats i Samtiden använder sig av "populistiska" motsättningar mellan "vi och dom" och "eliter och folket". Sörman och Erixon har granskat studien.


Riksronden: Vänsterns krig mot västvärlden
#47
02/25/2024

Richard Sörman och Dick Erixon diskuterar Douglas Murrays senaste bok som nu kommit i svensk översättning: "Kriget mot Väst". Invandring och självhat utgör reella hot mot våra västerländska samhällen. Nu måste vi göra motstånd om vår civilisation ska överleva.


Riksronden: Arroganta liberaler gör allt till populism
#46
02/17/2024

I veckans avsnitt av Riksronden diskuterar Richard Sörman och Dick Erixon en intervju i Svenska Dagbladets ledarpodd med den liberale debattören Nils Karlsson. En ligt Nils Karlsson hotas vårt samhällen av en konfliktsökande populism som spelar på människors längtan efter mening och identitet. Istället är det allas vår frihet att skapa oss själva som samhället ska premiera. Sörman och Erixon sågar Nils Karlsson vid fotknölarna och undrar om de liberala tänkarna börjar bli desperata. 


Riksronden: Därför utklassar SD de liberalkonservativa
#45
02/10/2024

I veckans avsnitt av Riksronden läser Richard Sörman och Dick Erixon en ledartext från DN där det framhålls att borgerligheten hade en konservatism innan SD återuppfann den. Men är Moderaternas konservatism någon konservatism att verkligen tala om? Och är det rimligt att beskriva SD:s nationalistiska konservatism som något nytt? Är inte SD helt enkelt ett parti som vill återställa en ordning av reda och förnuft i Sverige?


Riksronden: Vilket parti går först i graven?
#44
02/02/2024

Vissa svenska partier verkar vilsna. Varför finns de? Vems intressen ska de försvara? Hur ska de få fler väljare? Dick Erixon och Richard Sörman går igenom alla riksdagspartier och funderar över varför de finns.


Riksronden: Varför går de borgerliga partierna så dåligt?
#43
01/21/2024

De borgerliga partierna har tappat rejält i opinionen de senaste åren. Är det slut på den svenska borgerligheten eller håller den snarare på att skifta innehåll och form? När borgerliga analytiker försöker förstå vad som händer talar de om den liberala borgerligheten. De ser inte att konservatismen har kommit tillbaka och att det samlade motståndet mot vänsterns radikala samhällsförvandling egentligen är lika stort nu som det varit tidigare. Dick Erixon och Richard Sörman på RIks analyserar och spekulerar.


Så kan vänstern utmanas – Riksronden
#42
01/13/2024

Så kan vänstern utmanas av konservativ aktivism

Vänstern har tagit makten genom känslostarka anklagelser om rasism och fobier som river ner västerlandets värderingar. Men nu kan konservativa vara på väg att ta över genom aktivistisk konservatism. Sparkandet av Harvards rektor är ett tecken.