Oplev Syddjurs - en kulturpodcast

7 Episodes
Subscribe

By: Silja Nørgaard Alstrøm

Vi besøger de steder og miljøer, hvor kulturen i Syddjurs Kommune bliver til og møder de mennesker, som står bag. Du kommer med ind bag scenetæppet, ind i keramikerens værksted eller med i rockbandets øvelokale, hvor kunsten bliver skabt og bliver klogere på, hvad de mennesker, som skaber kulturen, har på hjerte.

Golshid Rokhzan og mysteriet om Ellen Toft
#16
09/23/2022

Et tomt hus og en kvinde, som på mystisk vis er forsvundet - det er er omdrejningspunktet i første del af kunstprojektet Nøgen Jomfru, som kunsteren Golshid Rokhzan står bag. 

Som kunstner undersøger hun grænserne mellem virkelighed og fiktion og samtidig er hun optaget af de ting, som er usynlige for os. Da hun flyttede til Tirstrup på Djursland opdagede hun, at byen rummede en masse skjulte fortællinger. Det var historier om almindelige levede liv, som let forsvinder, fordi de ikke bliver tillagt nogen særlig værdi. 

Det inspirerede...


Bananskræller og oppustelige badedyr: det vigtigste er kunstens budskab
#15
09/09/2022

Bananskræller, oppustelige badedyr og pomfritbakker. I første omgang lyder det måske ikke som kunst. Men det er det hos Ned Cantrell i Ebeltoft. En af hans store inspirationskilder er pop art og med sine kunstværker i glas leger han med kontraster som dyrt og billigt, god og dårlig smag, finkultur og og lavkultur - for Ned Cantrell er det ikke vigtigt, om kunsten er pæn at se på eller hvad den eventuelt skal forestille - det vigtige er, at den har noget at sige. 


Kalø 1849: historien fortæller os, hvem vi er
#14
08/26/2022

Rønde og området omkring hestehavestien ved Kaløvig har spillet en afgørende rolle i Danmarkshistorien - i år 1849 var stedet nemlig medvirkende til, at Danmark vandt treårskrigen mod tyskerne. Den historie skal frem i lyset, mener Jacob Salvig fra Rønde. Han er formand for foreningen Kalø 1849 og de arbejder for, at historien om Rønde og Kaløstillingen skal kunne ses, høres og mærkes, når man færdes i området. For hvis man kender sin egen eller sit lokalområdes historie, forstår man måske lidt bedre, hvad man er rundet af. Og f...


Den Grænseløse: det handler om at skabe noget
#13
08/12/2022

Syv gode venner og en god idé. Det var startskuddet til Den Grænseløse Festival, som hvert år bliver afholdt på kulturstedet Havmøllen. Festivalen udsprang af en lyst til at lave et kulturtilbud, som de selv godt kunne lide og som de syntes, manglede i Syddjurs. I dag har festivalen plads til omkring 500 gæster og ca. 70 af dem er frivillige, som er med til at skabe festivalen sammen med den gruppe venner, som startede det hele. En af dem, som var med fra begyndelsen, er Elena Skytte og hende mødte jeg, mens forberedelserne til festivalen i var i f...


Earthwise Residency viser os hjem til naturen
#12
06/17/2022

Christine Fentz er perfomancekunstner og ejer af kunstnerresidenset Earthwise Redisency. Her kan kunstnere og videnskabsfolk komme i residens og fordybe sig i de projekter, de arbejder med.  Stedet ligger i landsbyen Bogens midt mellem de grønne bakker i Mols Bjerge, men Christine Fentz vil un helst undgå at sige, at det ligger midt i naturen, for det indikerer, at naturen er et sted, vi kan gå til og fra.

Christine Fentz håber, at Earthwise Residency kan være et sted, hvor man får mulighed for at forbinde sig med naturen igen. Og ved at udviske...


Lad os tale om tabuerne!
#11
06/03/2022

Tabuer er de emner, som er så skamfulde eller ubehagelige at snakke om, at det er nemmere bare at lade være. Men sådan behøver det ikke at være, mener skuespiller Anni Bjørn. Hun er idékvinden og stifter af Teater Tabu, som hun driver sammen med sin kollega Thomas Biel. Teatrets erklærede formål er at trække de sårbare emner ud i lyset, hvor de er allermest synlige - på teaterscenen. 


Hos Figaros må man gerne grine af operaen
#10
05/20/2022

Hans Dueholm er leder af teater- og operaselskabet Figaros. Han er selv operasanger og elsker den gamle, traditionsbundne kunstform. For som han siger, er opera god musik - og det kan endda også være rigtig sjovt, hvis man tillader sig at justere en smule i de gamle manuskripter.