Z archivu osobností

10 Episodes
Subscribe

By: Classic Praha

Co poslouchají slavní. Zajímaví hosté z kulturního i společenského života přinášejí do studia své oblíbené nahrávky. O svůj výběr se podělí s moderátorem pořadu Ivanem Dlaskem i posluchači rádia Classic Praha.

Dalším hostem pořadu Z archivu osobností je sopranistka Lucie Kaňková
#131
Yesterday at 6:00 AM

V březnu 2022 debutovala Lucie Kaňková s velkým úspěchem jako Gilda v Opéra Royal de Liège Wallonie, v červnu 2022 i v pražské Státní opeře. V září 2022 otevřela novou sezonu debutem v roli Violetty Valéry na jevišti Státní opery v Praze, kde i nadále vystupuje v roli Gildy ve Verdiho Rigolettovi a při koncertním provedení opery Lucia di Lammermoor zde vystoupila v titulní roli. Pravidelně vystupuje jako Královna noci v Mozartově Kouzelné flétně v pražském Stavovském divadle a v této roli se představila i ve slovenský...


Dalším hostem Ivana Dlaska v pořadu Z archivu osobností je skladatel Josef Marek
#130
03/20/2024

Josef Marek absolvoval Pražskou konzervatoř v oboru zpěv. Krátce byl členem Hudebního divadla v Karlíně, v letech 1974-2004 byl angažován v Pražském filharmonickém sboru. O skladbu se začal zajímat jako samouk, později studoval na Hudební fakultě AMU v Praze u Václava Riedlbaucha. Je autorem mnoha pozoruhodných kompozic, jak orchestrálních, komorních, tak i vokálních. Řada jeho skladeb byla oceněna ve skladatelských soutěžích doma i v zahraničí.


Hostem dalšího pořadu Z archivu osobností je vedoucí hudební přípravy Opery Národního divadla Zdeněk Klauda
#129
03/13/2024

Zdeněk Klauda, vedoucí hudební přípravy Opery Národního divadla je muž mnoha talentů, vystupuje jako dirigent, komorní hráč klavírista, příležitostně komponuje, a to od dětství. Věnuje se také hře na klavír a na flétnu. Soustavné skladatelské školení získal Zdeněk Klauda během studia na Hudebním gymnáziu Jana Nerudy pod vedením M. Kubičky, kde zároveň studoval i hru na flétnu u V. Paulíka a klavír u D. Souleimannové. Po absolutoriu gymnázia začal studovat obor dirigování u Hynka Farkače. V roce 2005 dokončil svá studi...


Dita Hradecká nejen o práci v rádiu, ale i Roku české hudby a domácích koncertech
#128
03/07/2024

Do dalšího dílu pořadu Z archivu osobností si Ivan Dlask pozval kolegyni, moderátorku Classic Praha Ditu Hradeckou. Povídali si o její publicistické činnosti, práci v rádiu i pořádání domácích koncertů.


Dalším hostem Ivana Dlaska v pořadu Z archivu osobností bude čerstvý vítěz Mezinárodní talentové soutěže Virtuosos V4+, která představuje mladé talenty klasické hudby ze střední Evropy, klarinetista Ondřej Toman.
#127
02/29/2024

O titul národního vítěze se ve dvoudílném finále letos utkalo jedenáct mladých hudebníků z pěti států. Českou republiku reprezentovala houslistka Kateřina Švecová a klarinetista Ondřej Toman. Finále letošního ročníku vyvrcholilo 26. ledna 2024 a na příčku nejvyšší dosáhl za Českou republiku Ondřej Toman.


Dalším hostem pořadu Z archivu osobností je klavírista Martin Kasík
#126
02/22/2024

"Hra Martina Kasíka vyniká obdivuhodnou technikou, plasticitou, silným smyslem pro barvu a inteligencí", napsal The New York Times. Co čeká jednoho z našich špičkových pianistů v Roce české hudby?


Dalším hostem Ivana Dlaska v pořadu Z archivu osobností je český dirigent, hudebník a hudební teoretik Plk. MgA. Václav Blahunek, Ph.D., šéfdirigent a ředitel Hudby Hradní stráže a Policie České republiky.
#125
02/15/2024

Mezi povinnosti Hudby Hradní stráže a Policie ČR patří zajištění hudebního doprovodu při všech státních ceremoniích na Pražském hradě. Doprovází průběh státních návštěv prezidentů a čelních představitelů zemí pozvaných prezidentem republiky, účastní se s čestnou jednotkou Hradní stráže nástupních audiencí velvyslanců, doprovází slavnostní protokolární okamžiky a účastní se protokolárních i pietních aktů na zámku v Lánech. Jaký je základní repertoár tohoto tělesa prozradí šéfdirigent Václav Blahunek.


Dalším hostem Ivana Dlaska v pořadu Z archivu osobností je dirigent Josef Kurfiřt
#124
02/08/2024

Dalším hostem Ivana Dlaska v pořadu Z archivu osobností je mladý dirigent Josef Kurfiřt. Spolupracuje s Divadlem F. X. Šaldy v Liberci, Divadlem J. K. Tyla v Plzni i dalšími scénami. Josef Kurfiřt se narodil v Liberci do hudební rodiny. Roku 2016 absolvoval na Pražské konzervatoři v oborech klasický zpěv (prof. Kotouč) a dirigování (prof. Němcová, prof. Košler a prof. Farkač). Již během studií spolupracoval s Talichovou komorní filharmonií, Filharmonií Hradec Králové a Vysokoškolským uměleckým sborem Univerzity Karlovy. Je stálým hostem Moravskoslezské sinfonietty, se...


Další hostem pořadu Z archivu osobností je režisérka Eva Toulová
#123
02/01/2024

Koncem února vstoupí do českých kin nový český film režisérky Evy Toulové s názvem Superžena, v němž hrají Matouš Ruml, Igor Bareš, Natálie Grossová, Olga Lounová. Hlavní roli si zahrála sama režisérka filmu Eva Toulová.


Dalším hostem pořadu Z archivu osobností je Jiří Bubeníček
#122
01/25/2024

Na začátku března bude mít premiéru nové představení Pražského komorního baletu La Strada, strhující příběh o lásce a krutosti z cirkusového prostředí podle stejnojmenného snímku Federica Felliniho. Nejen o něm bude mluvit na Classic Praha jeho spolutvůrce, světově proslulý tanečník Jiří Bubeníček.