Slimmer Presteren Podcast

10 Episodes
Subscribe

By: Gerrit Heijkoop en Jurgen van Teeffelen

Over sport, onderzoek en innovatie. Jouw wekelijkse kop koffie met wetenschapsjournalist Jurgen van Teeffelen en middle-aged-man-in-lycra Gerrit Heijkoop. Voor mensen die hun grenzen willen verleggen, maar daarbij de grens tussen 'onzin' en 'zinvol' niet uit het oog willen verliezen.

Extra creatine slikken: zinvol of onzin voor duursporters?
#175
Today at 5:15 AM

Dit is de 175e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

Extra creatine slikken: zinvol of onzin voor duursporters?

INLEIDING:

Spieren zitten boordevol creatine. Handig voor acute energie wanneer je gaat sporten. Maar de voorraad in je lichaam kan wel heel snel leeg raken. Is het dus slim om extra creatine te slikken?

Kan creatine suppletie je helpen om sneller te worden of het langer vol te houden?


In deze aflevering duiken we...


Trainen voor de marathon als een Keniaan met Sibren Lochs
#174
03/22/2024

Dit is de 174e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

Trainen voor de marathon als een Keniaan met Sibren Lochs

INLEIDING:

Terwijl de Kenianen al jarenlang het langeafstandslopen domineren, doen de laatste jaren ook de Noorse hardlopers en triatleten van zich spreken. Wat is hun geheim precies? Om hier achter te komen, besloot Sibren Lochs vier maanden in Iten te gaan trainen. Tijd om hem als Special Guest eens uit te horen.


In deze...


De Enhanced Games: slimmer presteren met geneesmiddelen?
#173
03/15/2024

Dit is de 173e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

De Enhanced Games: slimmer presteren met geneesmiddelen?

INLEIDING:

In deze aflevering duiken we in de fascinerende wereld van de Enhanced Games. We onderzoeken hoe deze alternatieve Olympische Spelen, waarbij het gebruik van prestatiebevorderende middelen onder strikte supervisie is toegestaan, het landschap van zowel topsport als amateursport zou kunnen veranderen.


We bespreken de ethische overwegingen en de mogelijke voordelen en risico's. Van de impact op...


Sterkere spieren: misvattingen rondom eiwitinname
#172
03/08/2024

Dit is de 172e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

Sterkere spieren: misvattingen rondom eiwitinname

INLEIDING:

In deze aflevering duiken we dieper in het onderwerp eiwitinname, een essentiële factor voor sterke spieren. We ontrafelen misvattingen rond de benodigde hoeveelheid en timing van eiwitinname voor sporters.


Vaak hoor je dat 25 gram eiwit direct na inspanning het beste is, maar is dit wel correct? We bespreken de laatste wetenschappelijke inzichten en geven antwoord op vragen a...


Slimmer fietsen met een bikefit: zinvol of onzin?
#171
03/01/2024

Dit is de 171e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

Slimmer fietsen met een bikefit: zinvol of onzin?

INLEIDING:

In deze aflevering duiken we in de wereld van bikefitting. We verkennen of het zinvol of onzin is om je fiets perfect af te stellen voor urenlang comfort op de fiets. Vaak zorgt een verkeerde afstelling voor pijntjes, maar is bikefitting de oplossing?

We delen onze eigen ervaringen en duiken in de wetenschap achter bikefitting. Met behulp van...


Slimmer presteren in Parijs: over roeien met Matthias Verstraelen
#170
02/23/2024

Dit is de 170e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

Slimmer presteren in Parijs: over roeien met Matthias Verstraelen

INLEIDING:

In deze aflevering duiken we diep in de wereld van het roeien, met speciale aandacht voor de Nederlandse roeiploeg die zich voorbereidt op de Olympische Spelen in Parijs. We hebben de eer om Matthias Verstraelen, een ‘embedded scientist’ bij de Nederlandse Roeibond, te verwelkomen om zijn inzichten en ervaringen met ons te delen.


Als je j...


Steken in de zij: wat is het en wat kun je eraan doen?
#169
02/16/2024

Dit is de 169e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

Steken in de zij: wat is het en wat kun je eraan doen?


INLEIDING:

In aflevering 169 van de Slimmer Presteren Podcast duiken Gerrit Heijkoop en Jurgen van Teeffelen in het veelvoorkomende maar slecht begrepen fenomeen van steken in de zij. Dit ongemak, ook bekend als ETAP, treft veel sporters, van hardlopers tot zwemmers en ruiters.


De podcast verkent de mogelijke oorzaken...


Bonus - Review van de Brooks Ghost Max hardloopschoenen: Comfort ontmoet duurzaamheid
#169
02/13/2024

Dit is een bonus aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

Review van de Brooks Ghost Max hardloopschoenen: Comfort ontmoet duurzaamheid

INLEIDING:

In deze bonusaflevering van de Slimmer Presteren Podcast geven Gerrit en Jurgen hun eerlijke mening over de Brooks Ghost Max hardloopschoenen.

Ze bespreken hoe de schoenen presteren op verschillende ondergronden, hun comfort en stabiliteit, en de milieuvriendelijke materialen.

De schoenen worden aanbevolen voor zowel trainingen als wedstrijden, hoewel ze opmerken dat de schoenen iets...


Slimmer presteren door te stoeien met judo bij de ASM Masters of Movement
#168
01/12/2024

Dit is een BONUS aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

Slimmer presteren door te stoeien met judo bij de ASM Masters of Movement

INLEIDING:

Duwen, trekken, tillen, sleuren, balanceren, rollen, duikelen en vallen.

Het zijn uiterst belangrijke vaardigheden voor elke sporter.

Wat maakt judo en stoeien zo geschikt als donorsport binnen het ASM?

Dít gingen we aan den lijve ondervinden bij de laatste Masters of Movement bijeenkomst van 2023.

 

SHO...


Eindejaarsaflevering: het laatste schoenennieuws, terugblikken en vooruitkijken
#168
01/05/2024

Dit is de 168e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

Eindejaarsaflevering: het laatste schoenennieuws, terugblikken en vooruitkijken

INLEIDING:

2023 zit er op. Weer een marathon van Rotterdam, de Uilentorenloop, zwemmen in de de Amsterdamse grachten, samen naar Etten-Leur, plus een marathon aan afleveringen:

We hebben opnieuw heel wat kilometers achter de rug.

Tijd voor nieuwe schoenen dus, maar welke dan?

En wat gaat 2024 brengen?

SHOWNOTES:

Aflevering 37 met Wouter Hoogkamer: https...