Demokrácia MOST! - civilradio.net

10 Episodes
Subscribe

By: Péterfi Ferenc, Sain Mátyás

Műsorainkban és műhelybeszélgetésekben arra keressük a választ, hogyan válhatnak a különféle helyi lakossági akaratok, érdek- és értékvédelmi küzdelmek hálózati kapcsolataik, összefogásuk révén igazán nyomásképes erővé a döntéshozókkal, a hivatalokkal és a befektetőkkel folytatott küzdelmeikben, harcaikban. Műsorvezető házigazdák: Péterfi Ferenc és Sain Mátyás

VISSZA A TERMÉSZETNEK!
02/15/2024

VISSZA A TERMÉSZETNEK! Nem elírás, nem a Rousseau-tól átvett idézet elhibázott leírása a cím.

A Civil Rádió Demokrácia MOST! című műsorában készült beszélgetés „a természet alapú megoldásokról” éppen egy új üzenet esélyeit keresi: tudjuk-e visszaADNI a természetnek, amit oktalanul, mindenféle haszon keresése közben elvettünk.

A vendégünk Szigeti Ferenc geográfus, környezetvédelemmel és városfejlesztéssel (is) foglalkozó szakember azokról a példákról és „példátlanságokról” mesél, amelyek a mindennap...


A FINN TITOK: a kiépült közbizalom, ami "a demokráciát is előhozza”
01/04/2024

A finn iskolarendszerről sokat hallani, mi is erről kezdtük beszélgetésünket jó pár hete a Civil Rádió délutáni magazinjában Tuba Orsolyával. A FINMINTA című kezdeményezés alapítójától akkor megtudtuk, hogy az ottani oktatási rendszert – az általános iskolától az egyetemekig ismeri és népszerűsíti mind jobban Magyarországon is. Finnországban a mesterképzést követően éppen a doktori iskolára készül, s közben a Finn Oktatáskutató Intézetben dolgozik.

A Civil Rádió Demokrácia MOST...


Egy ISKOLA-FELÉPÍTÉSE
10/18/2023

Egy ISKOLA-FELÉPÍTÉSE
A műsor során egy komoly-zenei iskolai programot felépítő szakmai folyamatnak és a rendelkezésére átalakított - megújított iskolaépületnek a felépítéséről beszélgetünk.
A helynek az izgalmas szakmai-pedagógiai programját építette fel Makovecz Pál igazgató kollégáival, s hozzájuk szervesen kapcsolódott Csernyus Lőrinc Ybl díjas építész és munkatársa, az új Szent István Zeneház programját szolgáló épületet megtervezve - kivitelezve. Ők a műsorunk vendégei. Házigazdák Péterfi Ferenc és S


Civil polgármester a Pilisben
09/24/2023


A fővárosból – éppen érkező második gyerekükkel – a faluba költözve fontosnak tartotta, hogy a megismerésen túl, beilleszkedjen a természeti környezetbe és a zsákfalu közösségébe is. Éppen egy szélesebb, idővel egyesületté formálódó összefogás volt kialakulóban, amely elindult az önkormányzati választásokon. A 2097 csoport (ez lett a szervezet neve) nyerte Pilisborosjenőn az összes önkormányzati helyet, s az előző vezetéstől egy hatalmas adósságot örökölve kezdték a működésüket, úgy, hogy vendégünk, a jelentős civil...


Közösségi alapítványok Magyarországon 2023
09/04/2023

Egy új – Amerikában, Nyugat-Európában már hagyományossá vált és mind sikeresebb – civil - közösségi szerveződési forma a közösségi alapítvány.
Podcatunkban bemutatjuk a GYÖKEREK ÉS SZÁRNYAK ALAPÍTVÁNYt, annak a Közös Alapon című programját, amely ilyen szerveződések hazai kifejlesztését, megalapítását tekinti missziójának, a civilek felkészítésével, műhelymunkákkal és induló anyagi támogatások odaítélésével.
A Civil Rádió Demokrácia MOST! műsorában Scsaurszki Tamás, ennek a fejle...


A Balaton mindannyiunké!
07/29/2023

A Civil Rádióban készült 3 beszélgetés, melyeknek közös jellemzője, hogy a Balaton veszélyeztetettségére és megmentésére irányulnak.

Az első a Nagy Tavak és Vizes Élőhelyek Szövetségének nevében, a koalíció egyik képviselője a Balaton ökológiai jelentőségét emeli ki és petíciót indít, felhívva bennünket a tó megmentésére. (Dudok Dávid és Péterfi Ferenc interjúja Tarróné Gyarmathy Andreával.)

A másodikban Elekes Irén Borbála állandó balatoni rovatában Sallee-Ker...


KENYA – egzotikum, szafari-túrizmus és a szegények lakta nyomortelepek
07/15/2023

Gosztonyi Gábor a vendégünk, aki honlapján önmagát fotográfusnak és világjárónak titulálja.
Ám egy rádiós beszélgetésben nem tudjuk megmutatni a képeit, hát szóban faggatjuk. Az országról, a kultúráról, az emberek egymáshoz való viszonyáról.
Arról, hogy a szegénység és a boldogság nem összeegyeztethetetlen fogalmak, és bár az idegenvezető szerint „Kenya a szafarikról szól”, de ők – a kint dolgozó feleségével ott töltött közel 4 évet – nem erre (vagy nem csak erre), de sokkal inkább...


Hogyan lesz a civileknek közös hatalma?
07/05/2023

Az alulról kezdeményezett változások, a rendszerváltás körüli civil társadalom kiépülése, a társadalmi mozgalmak jelentősége és esélye, önkormányzásban a civilek lehetséges hatalma – egyebek között ezekről beszélgettünk egy közelmúltbeli konferencia kapcsán a Civil Rádió Demokrácia MOST! műsorában Udvarhelyi Tesszával.

A konferencia a Közélet Iskolájának és a CEU-nak a szervezésében jött létre, s ennek Tessza az egyik főszervezője volt.

Hogyan lehetséges „lépték ugrás” az...


ÖSSZEOMLÁS SZÉLÉN – a lakhatási válságról a Habitat for Humanity szakpolitikai elemzése
05/21/2023

Az állam helyett az önkormányzatok és a civilek igyekeznek elsősorban fékezni a válságot – írja a szakmai anyag, amelyről Vankó Lilivel és László Johannával beszélgetünk a Civil Rádió Demokrácia MOST! című műsorában.

A Habitat, amely egy amerikai hátterű világhálózat, magyarországi munkájának jellemzője – erről a Civil Rádióban többször tudósítottunk –, hogy terepi fejlesztőmunkával, a lakhatás gyakorlati problémájával rendszeresen szembesülve, de azzal párhuzamosan alapos elméleti munkát is végez, s ezekből rendszeres...


Hogy a sorból kilógó gyerekek is megkapják az iskolai figyelmet - változást követelnek a személyre szabott oktatásért
04/25/2023

A gyermekek oktatáshoz - de még inkább a jó iskolához való valódi hozzáféréséért indítottak közös programot a Civil Kollégium Alapítvány (CKA) és a Civil Közoktatási Platform (CKP) szervezetei EDUA címmel.

Az ukrajnai menekültek között nagyon sok gyerek van, akiknek segítése, az oktatásba való beilleszkedésének a támogatására szakpolitikai ajánlás készült, továbbá egy honlapot szerkesztettek. Az uainfo.hu honlapon a témában elérhető információkat adják közre az érintettek, az...