HIKING.SK podcast

10 Episodes
Subscribe

By: HIKING.SK

Zaujímavé rozhovory o horách, prírode, životnom prostredí a outdoorových aktivitách.

Najkrajšie miesta na Korzike sú dostupné len z vody, preto je morský kajak ideálny pre spoznávanie tohto ostrova
#97
04/12/2024

Na morskom kajaku zažijete slobodu a divočinu, ktorá je často za hranicou komfortnej zóny. Outdoorová nátura je preto dôležitejšia ako skúsenosti s pádlovaním. Odmenou je šnorchlovanie v inak nedostupných zátokách, či noc na odľahlej pláži pod hviezdami.


Vodák Lukačovič: Okolie Bratislavy je raj pre vodnú turistiku, napočítal som až 760 riečných kilometrov, ktoré sú v hodinovom dojazde autom
#96
04/05/2024

Ako začať s vodnou turistikou? Aký výstroj je lepšie mať od začiatku vlastný a ktorý si radšej požičiavať? Čo znamená cvaknúť sa, prečo sa všetko môže háčik a aký je rozdiel medzi pádlom a veslom? Akú sú možnosti vodnej turistiky v okolí Bratislavy a aké je to splavovať veľký Dunaj? To sú otázky, na ktoré sme hľadali odpovede s Tomášom Lukačovičom a Petrom Verčekom z Vodáckeho centra.


Ultraľahké viazanie na širokej lyži je nezmysel. Komponenty skialpového setu musia byť zladené
#95
02/21/2024

O pinových skialpových viazaniach sme sa rozprávali s Borisom Mládekom z outdoor predajne YakRysy


Ako si vybrať lyže na skialp a nezničiť ich voskovaním
#94
12/14/2023

O výbere a starostlivosti o skialpové lyže sme sa rozprávali s Viktorom Devečkom a Broňou Brtáňovou, ktorí na Liptove navrhujú a vyrábajú lyže pod značkou Forest Skis.


CDT s Carmen Sandiego (3/3): strava, voda a návrat do bežného života
#93
11/18/2023

V treťom a záverečnom dieli minisérie o Continental Divide Trail (CDT) sa rozprávame s Ivkou Smolkovou o strave, zásobovaní, vode a návrate do bežného života po ukončení trailu. Pridávame aj odporúčania pre ľudí, ktorí by sa chceli vybrať na CDT.


CDT s Carmen Sandiego (2/3): vybavenie, zver a samota na trase
#92
11/18/2023

V druhom dieli minisérie o Continental Divide Trail (CDT) pokračujeme s Ivkou Smolkovou rozprávaním o vybavení, samote a zveri na trase.


CDT s Carmen Sandiego (1/3): trasa Continental Divide Trail
11/16/2023

Diaľková trasa Continental Divide Trail (CDT) v USA je menej známou sestrou Pacifickej hrebenovky. Tento rok ju prešla slovenka Ivka Smolková. 4072 kilometrov jej trvalo 145 dní.


Maťo z TrailBK: Možností je už toľko, že bikeri radšej jazdia, ako by pomohli na brigáde
#90
10/27/2023

Legendárny Trail Biely Kríž nad Bratislavou oslavuje 10 rokov svojej existencie. Za tento čas sa pre trailbuilderov výrazne zlepšili podmienky, no v komunite kleslo nadšenie. Bikeri radšej jazdia, ako by pomohli na brigádach.


Kde je zdravá príroda sú aj zdravší a bohatší ľudia. Vysvetľujeme, prečo voliť s ohľadom na prírodu
#89
09/27/2023

S enviro-reportérom Tomášom Grečkom z Denníka N hľadáme odpoveď na otázku, prečo by mali ísť voliť aj turisti a outdooroví nadšenci, ktorých politika nezaujíma.


Úplne nová Zamkovského chata bude hotová do začiatku zimy, odhaduje chatárka Janka Kalinčíková
#88
09/08/2023

Hoci je Zamkovského chata vo Vysokých Tatrách v postupnej rekonštrukcii už roky, až do tohtoročnej letnej turistickej sezóny si bežný návštevník mohol nič nevšimúť. Polovica novej chaty totiž vznikala za starou chatou. Až tento rok zbúrali pôvodný objekt a na jeho mieste teraz vzniká druhá polovica nového. S chatárkou Jankou Kalinčíkovou sme sa rozprávali o tom, aké etapy mala reknštrukcia a prečo pristúpili k zbúraniu pôvodnej namiesto jej rekonštrukcie.