bibelnerden.no

10 Episodes
Subscribe

By: Lars Olav Gjøra

Bibelundervisning på norsk med vekt på historisk bakgrunn og induktiv metode.

2. Mosebok (del 3): De ti bud (kap 20)
01/24/2024

Hvilken funksjon har de ti bud i Moseloven, og hva betydde de i den opprinnelige konteksten? Og ikke minst: Gjelder de fortsatt i dag?

Dette er en egen episode om de ti bud som da blir del 3 av den tidligere serien om 2. Mosebok.

PDF: https://bibelnerden.no/onewebmedia/2_Mosebok.pdf

YouTube: https://youtu.be/6wxkStL9UFU


Intro til profetene (del 2)
01/13/2024

Del 2 ser på innholdet i budskapene til profetene og ulike typer utsagn, og hvordan vi mest forsvarlig bør tolke løftesutsagnene og deres oppfyllelse. Mot slutten tegner vi opp en tidslinje med bøkene og deres innhold for å se hvor de hører hjemme.

PDF: https://bibelnerden.no/onewebmedia/Intro_til_profetene.pdf

YouTube: https://youtu.be/7Il02U1w5Tg


Intro til profetene (del 1)
01/13/2024

De profetiske bøkene i GT er vanskelige å forstå uten en liten innføring. Men når man får noen knagger å henge dem på, åpner det seg opp en helt ny verden. 

I del 1 av denne introen snakker vi om hvorfor profetene er relevante, hva som er definisjonen på en profet, hvordan Moseloven er rammen de må forstås i, hvordan vi kan oppsummere hovedbudskapet deres, viktige årstall for å kunne tolke dem rett, hvordan de fikk budskapene sine og hvordan de formidlet budskapene sine.

PDF: https://bibelnerden.no/onewebmedia/Intro_til_profetene.pdf

Youtube: http...


Hva skal vi gjøre med pengene våre?
01/09/2024

Det sies mye om penger og tiende i kristne sammenhenger. I denne episoden går vi gjennom noen relevante steder i Bibelen som handler om dette. Vi begynner med Abraham som gir tiende til Melkisedek, så ser vi raskt på hva Moseloven sier om tiende, og deretter til de ofte misbrukte versene i Malaki 3.

Er tienden et tidløst prinsipp, eller hører den til GT?

Vi ser videre på hva Jesus sier om tienden og litt om hva han sier om penger, og på praksisen til de første kristne. Til slutt bruker vi en del t...


Misjonsbefalingene
01/02/2024

Alle de fire evangeliene har faktisk en misjonsbefaling, og de er ganske ulike. I denne episoden ser vi nærmere på alle fire og på hva de forskjellige forfatterne legger vekt på. Hva betyr dette for vårt bidrag til oppdraget Jesus ga oss?

Presentasjon: https://bibelnerden.no/onewebmedia/Misjonsbefalingene.pdf


Obadja: Edom dømmes for svik mot sin bror Israel
12/14/2023

Edom og Israel var etterkommere av tvillingene Esau og Jakob, og disse to brødrenasjonene lå nesten alltid i strid med hverandre. Dette toppet seg da babylonerne inntok Jerusalem i 586 f.Kr. – og Edom tok babylonernes parti og utnyttet dette til sin egen fordel i stedet for å forsvare sin bror. Obadja er den korteste boka i GT, og budskapet er en oppmuntring til Juda om at Edom skal dømmes.

Youtube: https://youtu.be/pS4JXaVZzRc

PDF: https://bibelnerden.no/onewebmedia/Obadja.pdf


Sammenhengen mellom tro og gjerninger
12/04/2023

En tale fra Norkirken Trondheim Salem ut fra Galaterne kap 3 og Jakob kap 2.


Nahum (del 2): Gud bryr seg om ondskapen
07/11/2023

Denne episoden går gjennom bokas tre kapitler, og kapittelinndelingene hjelper oss til å se en struktur i boka. Kapittel 1 forteller om HVA Gud skal gjøre: Fordi han er den han er, kommer han for å befri sitt folk fra assyrernes brutalitet ved å la Ninive gå under. Kapittel 2 forteller HVORDAN han skal gjøre dette: Ved et militært angrep på Ninive som assyrerne ikke kan stå imot. Kapittel 3 forklarer HVORFOR han skal la Ninive gå under: Pga grusom imperialisme, svik, plyndring og alle krigsofrene.


Nahum (del 1): Gud bryr seg om ondskapen (intro)
07/09/2023

Nahum er en liten og ukjent bok med et budskap om Ninives undergang. Det vil si at den handler bare om dom. Men når vi setter oss litt inn i Ninive og Assyrias brutalitet mot alle nasjonene rundt seg, blir dette et kraftig budskap om at Gud ikke klarer å sitte stille: Han må gripe inn og stoppe ondskapen basert på sin karakter.

Del 1 er en kort intro til boka.


Ester (del 2): Gud usynlig til stede
07/07/2023

Denne episoden går raskt gjennom hele boka. Underveis sies det aldri at Gud stod bak det som skjer, men når vi etterpå ser tilbake på hendelsene, virker det ganske åpenbart. I våre liv kan Mordekais spørsmål i 4:14 være nyttig å stille seg i ulike situasjoner: «Hvem vet om dette bare er tilfeldig?»

https://youtu.be/AXSc_vDBPzE