Buiten de krijtlijnen

10 Episodes
Subscribe

By: Buiten de krijtlijnen

Buiten De Krijtlijnen is een podcast over onderwijs. Aan de hand van gesprekken met experts, leerkrachten, directeurs, pedagogen en ondernemers probeert het antwoorden te vinden op de onderwijsvraagstukken van deze tijd. Maar deze podcast wil ook inspireren, creëren en motiveren. Buiten De Krijtlijnen werd opgericht door Rinke Vanhoeck en is sinds 2024 onderdeel van het Expertisecentrum Onderwijs en Leren van Thomas More.

#178 | Paul Kirschner over onderwijsmythes
#181
Last Monday at 2:00 PM

We proberen in onderwijs te doen, dat wat werkt. Waarvan we weten dat het effectief is en zorgt dat leerlingen daardoor beter gaan leren. Maar soms komt er toch af en toe iets doorsijpelen waarvan we denken dat het werkt, maar waar er eigenlijk helemaal geen wetenschappelijke basis voor is, of nog ergere, waarvan de wetenschap aantoont dat het niet werkt.

Deze onderwijsmythes zijn hardnekkig en vaak moeilijk uit te roeien. Al te vaak nog duiken ze op in een visietekst van een school of in een onderwijskundig boek. Hoe komt dat toch? En welke onderwijsmythes zijn...


#177| Het Onderwijsnieuws - Maart 2024
#180
04/01/2024

Hallo en welkom bij het nieuws,

Al hebben we het hier niet over chinese spionnen, de tv-programmatie van de openbare omroep of het Vlaamse wielervoorjaar, nee, in deze podcast, praten wij over het onderwijsnieuws. Elke maand bespreek ik samen met onderwijspedagoog Pedro De Bruyckere enkele opvallende onderwijsnieuwtjes. Van nieuw wetenschappelijke inzichten, straffe onderwijsfeiten of opmerkelijke beleidsdaden, alles kan hier de revue passeren.

Welkom bij het onderwijsnieuws van de maand maart!

We hebben het over:

De Digimeter: Wat levert 14 miljard aan onderzoek opKan die ene leerkracht het verschil makenWelk effect heeft de lat h...


#176 | Kristin Vanlommel over de intuïtie van de leerkracht
#178
03/25/2024

Leerkrachten vertrouwen vaak op hun intuïtie. Hoe zij situaties aanvoelen, beïnvloedt sterk hoe zij leerlingen beoordelen, lessen aanpakken of adviezen geven. Maar hoe waardevol is deze intuïtie? En is intuïtie hetzelfde als buikgevoel?

We spreken hier met Kristin Vanlommel. Kristin is lector aan de Hogeschool van Utrecht, waar ze met name werkt rond organiseren en verandering in onderwijs. Ze is ook gastprofessor aan de Universiteit van Antwerpen en heeft onderzoek gedaan naar de intuïtie van leerkrachten.

Hoe gebruiken leerkrachten hun intuïtie en hoe waardevol is deze dan wel?

Show...


#175 | De leraar denkt ... over leerlingen zonder wettig verblijf
#179
03/18/2024

Hoe denkt de leraar over leerlingen zonder wettig verblijf?

Dankzij Teacher Tapp, een gratis app die je elke dag de kans geeft om drie meerkeuzevragen te beantwoorden die aansluiten bij de dagelijkse praktijk of de actualiteit van het onderwijs, weten we hoe de leraar denkt over leerlingen zonder wettig verblijf.

Wil jij ook jouw stem laten horen? Download dan snel de teacher tapp app, en misschien ben je nog op tijd voor de vragen van vandaag.

Shownotes

De leraar denktDownload de Teacher Tapp-app in de Apple App Store of Google Play Store


#174 | Het Onderwijsnieuws - Februari 2024
#177
03/04/2024

Hallo en welkom bij het nieuws,

Al hebben we het hier niet over wielrennen, Miss België of smakeloze tv-programma’s, nee, in deze podcast, praten wij over het onderwijsnieuws. Elke maand bespreek ik samen met onderwijspedagoog Pedro De Bruyckere enkele opvallende onderwijsnieuwtjes. Van nieuw wetenschappelijke inzichten, straffe onderwijsfeiten of opmerkelijke beleidsdaden, alles kan hier de revue passeren.

Welkom bij het onderwijsnieuws van de maand februari!

Shownotes

JOP-MonitorJOP-Monitor in De StandaardOnderzoek rond studeren en werkenHet draadje van Wouter Duyck over studeren en werkenScholen in Londen sluitenDecoratieve illustraties, goed of niet?



#173 | Marieke Smeyers over sociale mobiliteit
#176
02/26/2024

Deze aflevering gaat over een dilemma: moet onderwijs het verlengde zijn van de huiskamer of het voorportaal van de samenleving? Dit is een vraagstuk dat zich uitspreekt over de rol van onderwijs in het debat rond gelijke kansen en sociale mobiliteit. Deze stelling bespreek ik samen met Marieke Smeyers, zij is adviseur van het kabinet voor gelijke kansen en sociale zaken in Antwerpen. Daarvoor was ze actief op het departement onderwijs. In 2006 startte ze school in zicht, waarmee ze de witte schoolvlucht wil tegengaan en kansrijke ouders in contact brengt met de school uit de buurt.

Een...


#172 | De leraar denkt ... over zorgnoden
#175
02/19/2024

Hoe denkt de leraar over zorgnoden?

Dankzij Teacher Tapp, een gratis app die je elke dag de kans geeft om drie meerkeuzevragen te beantwoorden die aansluiten bij de dagelijkse praktijk of de actualiteit van het onderwijs, weten we hoe de leraar denkt over zorgnoden in het onderwijs.

We leggen deze resultaten voor aan Bert Wienen. Bert is pedagoog en schreef het boek 'Van individueel naar inclusief onderwijs', waarin hij een pleidooi houdt om minder te labelen en meer aandacht te geven voor de kracht van onderwijs.


Wil jij ook jouw...


#171 | Het Onderwijsnieuws - Januari 2024
#174
02/05/2024

Hallo en welkom bij het nieuws,

Al hebben we het hier niet over protesterende boeren of mia’s kastaars of andere televisieprijzen, nee, in deze podcast, praten wij over het onderwijsnieuws. Elke maand bespreek ik samen met onderwijspedagoog Pedro De Bruyckere enkele opvallende onderwijsnieuwtjes. Van nieuw wetenschappelijke inzichten, straffe onderwijsfeiten of opmerkelijke beleidsdaden, alles kan hier de revue passeren.

Welkom bij het onderwijsnieuws van de maand januari!

Shownotes

Hoop in onderwijslandEen probleem met jeugdboekenOnderwijs verlengt je levenOnderwijshervormingen in FrankrijkCheck de nieuwe plaat van Blue and BrokeEducation is Useless - Daniel Cottom


#170 | Natalie Drees en Jan Vanhoof over duurzame verandering
#173
01/29/2024

Niemand heeft graag verandering en toch is het soms nodig. Een slechte doorlichting, een gewijzigd leerplan, een nieuwe visie of een noodzakelijke wijziging zorgen soms dat je met je lerarenkorps een andere richting in moet slaan. 
Maar hoe doe je dat nu? Hoe zorg je voor een duurzame verandering? 
We praten hierover met Natalie Drees en Jan Vanhoof.

Natalie is directeur secundair onderwijs op de campus Het Spoor in Mol. In haar hele directeurscarrière doorliep ze al verschillende verandertrajecten. Jan Vanhoof is onderwijskundige, docent en onderzoeker aan de Universiteit Antwerpen in de opleidings- en ond...


#169 | De leraar denkt ... over vooroordelen
#172
01/22/2024

De leraar denkt over vooroordelen in het ondewijs

 

Dankzij Teacher Tapp, een gratis app die je elke dag de kans geeft om drie meerkeuzevragen te beantwoorden die aansluiten bij de dagelijkse praktijk of de actualiteit van het onderwijs, weten we hoe de leraar denkt over vooroordelen in het onderwijs.

In deze aflevering praten over vooroordelen. De voorbije weken en maanden werden hierover verschillende vragen gesteld in de Teacher Tapp-app. 
We leggen deze resultaten voor aan Lut De Jaegher en Johanna Snoeck.


Wil jij ook jouw stem laten ho...