Synpodden

10 Episodes
Subscribe

By: Synskadades Riksförbund

Din ledsagare i synskadevärlden. Podd från Synskadades Riksförbund med aktuella reportage, personporträtt och information.

Synpodden #43: Diskriminering mot ledarhundsförare, Storytel Awards och Techpepp om enklare delning från mobilen
#43
03/27/2024

Synpodden träffar Finn Hellman, som har kartlagt diskriminering och hatbrott mot ledarhundsförare i sin masteruppsats ”Hindrad: om negativt bemötande av assistans- och ledarhundsförare”. För första gången har vi siffror på hur utbrett problemet är.

Vi pratar med Åsa Blom, som nyligen har fått en ny ledarhund. Hur har omställningen till ny hund gått, finns det utmaningar och vad har hon för tankar om att ledarhundsverksamheten ska flytta till Myndigheten för delaktighet den 1 april?

Vi delar med oss av några boktips och följer med till ljudbok...


Synpodden #42: Vi önskar våra lyssnare ett gott nytt och kreativt år
#42
12/29/2023

Den här gången bjuder vi på ett lite kortare avsnitt där musik och kreativitet står i fokus.

Programledare: Isabelle Ulfsdotter och Monica Walldén

Reportage: Wispen är aktuell med debutplatta

Wispen Sjöblom är aktuell med sin debutplatta Sånger om livet. Hon gör även podden Ett varv i mina skor. Vi träffar henne och snackar om kreativitet och om livskvalitet, om att uppleva, inte bara överleva.

Här hittar du Wispens musik på Spotify: https://open.spotify.com/artist/71k2PSZTZf9KcGOcqQIZ4L?si=56uI6veGTNOVhYKKE2...


Synpodden #41: Tema träning och fysisk aktivitet, Techpepp om orienteringsappar
#41
12/15/2023

Synpodden testar fäktning, får följa Parasport Sveriges projekt Träningspasset, pratar fotboll och 5-a-side och motiverar oss till vinterlöpning med en Synpoddenveteran. I Techpepp utforskar vi orienteringsappar som Soundscape och Voice Vista.

Programledare: Isabelle Ulfsdotter och Monica Walldén

För den som har en synnedsättning kan det upplevas svårt och krångligt att börja träna eller idrotta, men det är något som Parasport Sverige vill ändra på. Hör Josefin Lindblom berätta om projektet Träningspasset. Josefin reder ut vilka hinder som kan finnas i skolan och inom i...


Synpodden #40: Tema Självbestämmande, aktivism och AI
#40
12/01/2023

Synpodden träffar Frida Ingha, journalist, konstnär, föreläsare och aktivist. Du får höra mer om hur evolutionen påverkar våra fördomar och rädslor. Vi pratar även om rätten till en sexuell identitet. Kan, och får, man ha ett sexliv om man lever med personlig assistans?

Frida har dövblindhet och använder rullstol. Genom sin webbplats ettgottliv.com vill hon både informera och utmana.

Den 30 november stängs den populära e-posttjänsten Smartlist ner efter 30 år på nätet. Här har funkisar diskuterat sedan modeme...


Synpodden #39: Techpepp om hur man hittar poddar, hemlös med en synnedsättning och ledarhundsverksamheten lämnar SRF
#39
11/17/2023

Synpodden är tillbaka! Det är premiär för nya programledaren Isabelle Ulfsdotter som kommer att podda tillsammans med Monica Walldén resten av året.

Vi undersöker i Techpepp olika sätt att lyssna på poddar och hur man gör för att hitta nya favoriter. Vi träffar en hemlös synskadad man och vår förbundsjurist Anna Quarnström reder ut vad som brister när människor hamnar mellan stolarna på detta vis. Vi träffar förbundsordförande Niklas Mattsson som ger oss nyheter om flytten av ledarhundsverksamheten och tankar kring SRF:s framtid ef...


Synpodden #38: Tema barn och föräldrar med en synnedsättning, minoritetsstress och SRF:s barnverksamhet
06/16/2023

Synpodden pratar om föräldraskap, hur det fungerar att vara förälder när man har en synnedsättning men även att vara seende förälder till ett synskadat barn.

Hur gör man för att hushålla med sin energi, vilka strider är värda att utkämpa och Vi pratar om copingstrategier och minoritetsstress med Sara Ytterbrink Nordenskiöld, legitimerad psykolog och förälder som även har en egen synnedsättning. Även hennes barn Mir medverkar i samtalet.

Vi får även höra vad som kan brista i skolsituationen. Alici...


Synpodden #37: Tema ledsagning och orientering. Frida Karlander, avgående ordförande för Unga med synnedsättning och tre nya ordförandekandidater
#37
06/02/2023

Vad innebär det att ledsaga? Hur gör man, vad kan man förvänta sig av sin ledsagare och är det skillnad att bli ledsagad av en kompis eller en avlönad ledsagare? Synpodden reder ut tillsammans med Anne-Lie Telning.

Henrik Götesson och Lena Nisula Wester delar med sig av dråpliga ledsagarsituationer till vår reporterpraktikant Jonathan Andersson.

Techpepp: Digitala navigeringsverktyg

Det finns ju en stor frihet i att kunna ta sig fram på egen hand. Många har haft stor nytta och glädje av det digitala navigeringsverktyget Soundscape f...


Synpodden #36: Low Vision Song Contest. Höstens resor med SRF Go. Techpepp om betalkort i mobilen. SRF:s nätverk och intressegrupper
#36
05/19/2023

Low Vision Song Contest

Dagen innan finalen i Eurovision Song Contest arrangerade den tyska synskadadeorganisationen DBSV den andra utgåvan av Low Vision Song Contest. En musiktävling med synskadade artister och låtskrivare från hela världen. Gruppen Synliga representerade Sverige med låten ”We’re gonna have a party”. Synpodden träffar bandmedlemmarna Ulf Nordquist, Ulrika Norelius och Sven Westin som berättar mer om tävlingen men också om deras kommande resa till Brasilien.

Låten ”We’re gonna have a party” är skriven av Ulf Nordquist och Sven Westin och släpps på Spotify den 24...


Synpodden #35: Tema hjälpmedel
#35
05/05/2023

Synpodden besöker Iris Hjälpmedels nya showroom, pratar om förenklad datorhantering med Polarprint och läs- och orienteringshjälp med Insyn.  

Programledare: Monica Walldén och Johan Häglerud
Ljudtekniker: Johan Häglerud

Det är inte alltid lätt att veta vilket hjälpmedel man har behov av eller hur man ska använda det. Av den anledningen har Iris Hjälpmedel öppnat ett showroom på Södermalm i Stockholm med verklighetstrogna miljöer i form av vardagsrum, kontor, kök och badrum. Synpodden har besökt dem där och fick en pratstund med vd Å...


Synpodden #34: Tema odling. Techpepp identifierar fågelsång. Vi minns Lennart Nolte.
#34
04/21/2023

Synpodden träffar Lisbet Malmborg som ger sina bästa tips om hur man kommer igång med sin hemmaodling. I Techpepp får vi lära oss att identifiera fågelsång. Vi minns även Lennart Nolte, legendarisk profil inom SRF som tyvärr avled under påskhelgen.

Programledare: Monica Walldén och Johan Häglerud Ljudtekniker: Johan Häglerud

Varför ska man odla egna tomater? Egenodlade tomater är mycket godare, de är inte besprutade, man blir lycklig av att äta sina egna tomater, man lär sig något nytt varje odlingssäsong, det är roligt...