Som man siger

10 Episodes
Subscribe

By: MegaNørd

Dialekter, bandeord, ghettodansk, slang og gammeldansk. Sprogforsker Michael Ejstrup og kendte og ukendte danskeres sprogfortællinger guider dig gennem landets talesprog.

Som man siger - når enden er god
#32
09/05/2022

Podcasten og projektet SOM MAN SIGER om dansk talesprog har nået til vejs ende. Sprogforsker Michael Ejstrup og foreningen MegaNørd har med venlig støtte fra Nordea-fonden skabt denne podcastserie og endnu mere til.

Du får her et sidste lydligt visitkort, der fortæller, hvad vi med sprogvenner på hele landkortet har skabt sammen. Desuden giver vi dig et par idéer til, hvordan du fremover kan smile dig klogere på talesproget og dele det med andre.

Vi tales!

 

Udsendelsen er skabt af MegaNørd. Holdet bag er:

Vært...


Som man siger - på udenlandskdansk #30
#31
06/19/2022

Det danske talesprog er grænseoverskridende. Altså helt bogstaveligt talt. Der findes nemlig andre steder i verden end Danmark, hvor man også holder fanen højt for dansk sprog og kultur. I dette afsnit skal du møde Cristina, som er født og lever i sådan en lille sprogkoloni. Hvor mon hun bor?

Sprogforsker Michael Ejstrup forklarer, hvad der sker med sproget, når modersmålet flytter udenlands.

Dette er i øvrigt det sidste afsnit i podcastserien. Vi håber, at dette afsnit og de foregående har fået dig til at lytte åbent t...


Som man siger - på julekalenderengelsk #29
#30
06/05/2022

"Why is it always me who shall do the whole?" ... "Because you are the one with the biggest tænder and the grimmest tøj, Hansi!"

Dette skønne blandingssprog kender du fra  kultserien "The Julekalender". Sprogforsker Michael Ejstrup fortæller om blandingssprog eller pidgin, som det også kaldes. Dagens gæstestemme er griseavler i Vestjylland, og han har ukrainere og østeuropæere ansat. Sammen taler de taler et sprog, som gør en reference til "The Julekalender" ganske relevant...

Tag med! Now er det time til en sprogfortælling from et sted in the jyske.

...


Som man siger - med dialekter på skærmen #28
#29
05/22/2022

"Hold di' kæft, hvem soj det da!?"

Ja, hvilken af Bodil Jørgensens karakterer er kendt for med tyk dialekt at sige den replik? Det finder du ud af i dette afsnit, hvor den alsidige skuespiller reflekterer over, hvordan hun med forskellige sprogtoner har skabt dramatiske og komiske personager.

Sprogforsker Michael Ejstrup forklarer desuden, hvordan dialekter bliver brugt på danske TV-skærme og biograflærreder. Nogle gange fungerer det, andre gange knap så godt. Hvorfor? Lyt med.

 

Udsendelsen er skabt af MegaNørd. Holdet bag er:

Vært: Michael E...


Som man siger - på stemmernes danmarkskort #27
#28
05/09/2022

- Hvornår bliver du glad for at tale, som du taler?

- Hvornår føler du dig forkert eller misforstået, fordi du taler, som du taler?

De spørgsmål stiller vi på www.sommansiger.nu, og folk fra alle dele af stemmernes danmarkskort deler deres sproglige overvejelser.

En er for eksempel "tumpeglad" for sit sprog, en anden synes, det er "fucking stressende", når de voksne ikke forstår ham.

Lyt til alle refleksionerne fra forskellige hjørner af talesproget, og husk bagefter at dele din egen stemme med...


Som man siger - uden ord #26
#27
04/19/2022

Forestil dig, at du har mange ting på hjerte, men ordene vil bare ikke rigtigt over dine læber.

Efter en blodprop i hjernen skulle dette afsnits gæstestemme fra det ene sekund til det andet navigere i en verden uden ord. Hvordan gør man det? Her kan du høre den modige Yago Bundgaard fortælle om sin livsbekræftende vej tilbage til sproget. Lyt med tålmodighed.

I dette afsnit sætter vi fokus på talevanskeligheder eller afasi, som det også hedder. Sprogforsker Michael Ejstrup sætter ord på dette ordfattige fænomen.

...


Som man siger - fra talerstolen #25
#26
03/20/2022

Da tidligere minister Marianne Jelved var barn, turde hun ikke at tale.

Som gæstestemme i denne episode fortæller hun, hvordan hun overvandt sin ekstreme generthed og med tiden kunne træde op på landets mest prominente talerstol for at præge Danmark ad talens vej.

I dette afsnit handler det om retorik, kunsten at tale. Sprogforsker Michael Ejstrup forklarer, hvad begrebet dækker over, og hvor du finder denne klassiske, antikke disciplin i dag.

Vel talt!

 

Udsendelsen er skabt af MegaNørd. Holdet bag er:

Vært: Mi...


Som man siger - når man er ordbilnd #24
#25
02/22/2022

Dte re sævrt at vræe odrbilnd, når alt foerågr på skirft.

Ja, det er svært at være ordblind i dagens Danmark, når stort set alt foregår på skrift. Og når man som episodens gæstestemme oven i købet taler sønderjysk, kræver det sit at komme frem i livet. Nogle mener, at han derfor har to handicaps. Den gæve Christian Bock har dog gjort den holdning til skamme og på fineste vis fundet sin vej i en verden bygget af bogstaver.

Spids ører, og lyt til Christia...


Som man siger - om døden #23
#24
01/23/2022

'At gå bort', 'at sove ind' eller 'at stille træskoene'. Selv når vi taler om den, nævner vi den sjældent. Døden.

I dette afsnit kredser talen om denne tomme og tabubelagte del af sproget. På Hospice Djursland arbejder episodens gæstestemme, Helle Dalby. Til daglig er hun i selskab med døende, pårørende og ja, døden selv. Hør, hvordan hun oplever, at danskere taler om denne ubudne gæst, når den banker på.

Sprogforsker Michael Ejstrup forklarer nærmere, hvordan døden optræder i vores ordforråd, og...


Som man siger - i reklamerne #22
#23
12/22/2021

Finn & Jacob, Kirsten Lehfeldt og Polle fra Snave. Hvad har de tilfælles?

Alle har de lagt stemmer til ikoniske ord og vendinger i danske tv-reklamer, som reklamemanden Henrik Juul står bag. I dette afsnit vil han åbne for godteposen og fortælle sproghistorier fra reklamernes verden.

Vi skal også kigge op på vokabulariets himmelhvælv og stifte bekendtskab med et begreb, som beskriver nogle ords midlertidige stjernestatus. Lyt med og bliv klogere på det her.

Hva' beha'r, Yankie Bar!

 

Udsendelsen er skabt af MegaNørd. Holdet bag er: